Δολοφονία Παύλου Φύσσα

8_roupakiasΗ περιγραφή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο από 19/02/2014 πόρισμα των ανακριτριών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έχει ως εξής:

“Τις βραδινές ώρες της 17ης-9-2013, ο Ιωάννης ΑΓΓΟΣ (ήδη κατηγορούμενος-προσωρινά κρατούμενος), ένας εκ των υπευθύνων ασφαλείας της τοπικής οργάνωσης της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» στη Νίκαια (όπως ο ίδιος δηλώνει στην από 5-10-2013 απολογία του ενώπιον των Ανακριτών του Πρωτοδικείου Αθηνών, την οποία επιβεβαίωσε, την 1η-11-2013, απολογούμενος συμπληρωματικώς ενώπιον μας), ευρισκόμενος στην καφετέρια ‘Κοράλλι’, στο Κερατσίνι Αττικής, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας, ντυμένος με τη ‘στρατιωτική’ αμφίεση (παντελόνι παραλλαγής, άρβυλα και μαύρη μπλούζα), για την παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα, διαπίστωσε ότι σε διπλανό του τραπέζι καθόταν, με μια ολιγομελή παρέα, στη οποία συμμετείχαν και δύο νεαρές γυναίκες, ο Παύλος ΦΥΣΣΑΣ, μουσικός και γνωστός στην περιοχή για τις αντίθετες προς τη ‘Χρυσή Αυγή’ ιδεολογικές του απόψεις.

Μεταξύ 23.00’ και 23.30’, ο ανωτέρω Ιωάννης ΑΓΓΟΣ ειδοποίησε τηλεφωνικώς τον επίσης κατηγορούμενο Ιωάννη ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της ως άνω τοπικής οργάνωσης (σύμφωνα με την από 14-10-2013 απολογία του ίδιου και την από 3-10-2013 απολογία του συγκατηγορουμένου του Γεωργίου Πατέλη ενώπιον των Ανακριτών του Πρωτοδικείου Αθηνών) για την παρουσία του Παύλου ΦΥΣΣΑ. Μετά ταύτα, με τηλεφωνικά μηνύματα (SMS), μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή της Τ.Ο. Νίκαιας, ενεργοποιήθηκαν, μέσα σε δέκα πέντε (15) λεπτά της ώρας περίπου, σαράντα (40) και πλέον μέλη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», τα οποία έφθασαν στην περιοχή (βλ. από 20-9-2013 και υπ’ αριθ. πρωτ. 18802/20-942013 αναφορά του Δημητρίου Χατζησταμάτη, εξωτερικού φρουρού προς Τμήμα Ε.Φ .Κ.Κ Κορυδαλλού, από 18-9-2013 προανακοιτική κατάθεση του ίδιου ενώπιον του Υπαστυνόμου Α’ Αλ. Ντόμαρη, από 24-9-2013 και από 3-12-2013 ένορκες καταθέσεις ενώπιον της Ανακρίτριας του ΣΤ’ Τμήματος Πρωτοδικείου Πειραιώς και ενώπιον μας αντίστοιχα του παραπάνω μάρτυρα). (Σχετ. Νο.73).

Τα άτομα αυτά επέβαιναν σε δίκυκλες μοτοσικλέτες, εφοδιασμένα με κράνη, κοντάρια και σιδερογροθιές, ενώ ακολουθούσαν και άλλοι, με ΙΧΕ αυτοκίνητα, όπως ο κατηγορούμενος Αθανάσιος ΤΣΟΡΒΑΣ (βλ. την από 4-2-2014 απολογία του ενώπιον μας) και ο Γεώργιος ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ, μέλος της ίδιας οργάνωσης και αναπληρωτής οικονομικός υπεύθυνος της Τ.Ο. Νίκαιας (βλ. «κατάλογο τοπικών οργανώσεων», που είχε συντάξει η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», στον οποίο αναγράφονται ο υπεύθυνος της Κεντρικής Διοίκησης αυτής, Δημήτριος Βλαχόπουλος καθώς και οι υπευθύνοι ανά τοπική οργάνωση, ο οποίος [κατάλογος] είχε παραδοθεί στη λογίστρια της οργάνωσης, Αγγελική Γεννατά, σύζυγο του ανωτέρω, βρέθηκε δε στην κατοχή της, κατά την έρευνα που διενήργησε το ΣΔΟΕ και κατασχέθηκε. Αντίγραφο του εγγράφου τούτου, προσυπογεγραμμένο από τους διενεργήσαντες την κατάσχεση καθώς και τη λογίστρια, μας παραδόθηκε στις 25-10-2013 και περιλαμβάνεται στο ανακριτικό υλικό). (Σχετ. No.74).

Τα παραπάνω μέλη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» επιτέθηκαν στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του, με συνέπεια να δημιουργηθεί κλίμα γενικότερης σύγχυσης, έντασης και εκφοβισμού του προαναφερόμενου (Παύλου Φύσσα), λόγω των προπηλακισμών, των ιαχών και των ύβρεων καθώς και του ξυλοδαρμού κάποιων από τους φίλους του (Π.Φύσσα) εκ μέρους κάποιων από τα μέλη της «Χρυσής Αυγής». Συγχρόνως, ο Γεώργιος ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ εισήλθε με το αυτοκίνητό του επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, κινούμενος αντίθετα προς το επιτρεπόμενο ρεύμα κυκλοφορίας, το ‘παράτησε’ στο μέσον της οδού, στο ύψος του αριθμού 62, εξήλθε απ’ αυτό βιαστικά και με ένα μαχαίρι, που έφερε μαζί του, περί ώρα 11.57′, έπληξε τον Παύλο Φύσσα επανειλημμένως στο αριστερό ημιθωράκιο, το ύψος της καρδιάς, με συνέπεια να επέλθει ο θάνατός του. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που προσέτρεξαν, συνέλαβαν το Γεώργιο Ρουπακιά, ο οποίος και ομολόγησε την πράξη του.

Βλ. ομοίως:

1) την από 18-9-2013 απολογία του Γεωργίου ΡΟΥΠΑΚΙΑ ενώπιον της Ανακρίτριας του ΣΤ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιώς.

2) την από 15-10-2013 απολογία του ίδιου ενώπιον των Ανακριτών του Ν.4022/2011 του Πρωτοδικείου Αθηνών.

3) Την υπ’ αριθ. πρωτ. 3022/8/834-6713-1-2014 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία έκθεση αναφέρονται απομαγνητοφωνημένες οι συνομιλίες του κέντρου της Αστυνομίας και των οχημάτων (μοτοσικλετών και περιπολικών αυτοκινήτου) που προσέτρεξαν στο περιστατικό. Ενδεικτικά, αναφέρεται: «Εκφωνητής: «Άπαντες σε ακρόαση… Πενήντα (50) τα άτομα με ρόπαλα, κατευθύνονται προς το κατάστημα με την επωνυμία ‘Κοράλλι’. Το έχετε λάβει οι σταθμοί;» (πειστήριο αρχείου 297.wav).

4) Την υπ’ αριθ. πρωτ. 3022/8/834-β/26-11-2013 όμοια έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης όπου αναφέρεται: «Πλήρωμα 1: «…επί της Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας έχει γύρω στα είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής… Κέντρο να γνωρίζετε, απ’ ότι διακρίνουμε υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα…» (πειστήριο αρχείου 450.wav). Πλήρωμα: «Κέντρο βλέπουμε κάτι άτομα της Χρυσής Αυγής, κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη. Τους κυνηγάνε για να τους πιάσουν» (πειστήριο αρχείου 453.wav). Πλήρωμα: «Από Πέραμα, άτομα της Χρυσής Αυγής… Βλέπουμε άτομα να τρέχουν προς Κεφαλληνίας…» (πειστήριο αρχείου 461. Wav). Εκφωνητής: «προς Κεφαλληνίας στην Αμφιάλη άτομα της Χρυσής Αυγής πεζά έχουν τραπεί σε φυγή..» (πειστήριο αρχείου 462.Wav». Πλήρωμα: «Κέντρο ένα άτομο είναι… έχει… είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο. Να προσέλθει το ΕΚΑΒ…» (πειστήριο αρχείου 466. Wav).

5) Την από 18-9-2013 ένορκη εξέταση ενώπιον του Υπαστυνόμου Α’ Αλ. Ντόμαρη του μάρτυρα Μιχ. Ξυπόλητου, ο οποίος καταθέτει τα εξής: « ..Εκείνη την ώρα πέρασε μια Ομάδα της ΔΙΑΣ και μετά από λίγο, ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε αυτός που μαχαίρωσε τον Παύλο (εν. Φύσσα). Πίσω του ακολουθούσαν και άλλα άτομα, με αυτοκίνητα και μηχανές. Αυτός ο άνδρας σταμάτησε, μας ρώτησε ποια ήταν η οδός Κεφαλληνίας, ο Παύλος του είπε και στη συνέχεια αυτός έφυγε…. Στο Αστυνομικό τμήμα έμαθα τι έγινε με τον Παύλο… οι Αστυνομικοί, επειδή δεν ήξεραν τι ακριβώς είχε γίνει, μας έβαλαν στο ίδιο κρατητήριο, με αυτόν που μαχαίρωσε τον Παύλο και που πιο πριν μας είχε ρωτήσει στο δρόμο, που ήταν η οδός Κεφαλληνίας…».

6) Τις από 18-9-2013 ένορκες προανακριτικές καταθέσεις των μαρτύρων Γεωργίου Δουλβαρη, Νικολάου Μαντά, Γεωργίου Ρώτα, Νικολάου Χατζηευστρατίου, Χρήστου Δεληγιάννη, Λεγάτου Αγγελικής, Καραγιαννίδου Παρασκευής, Μιχ. Ξυπόλυτου, Δημ. Μελαχροινόπουλου, Αναστ. Τσολακίδη,Ζώρζου Δήμητρας καθώς και τις ενώπιον της Ανακρίτριας του ΣΤ’ Τμήματος Πρωτοδικείου Πειραιώς ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων: από 25-9-2013 της Ζώρζου Δήμητρας, από 26-9-2013 των Νικολάου Μαντά, Μιχ. Ξυπόλητου, Δημ. Μελαχροινόπουλου, από 8-10-2013 των Χρ. Δεληγιάννη, Αγγ. Λεγάτου, Δημ. Μπάγιου, από 18-10-201 του Αχιλλέα Νικολάου, από 4-11-2013 του Ευστ. Κυργιώργη.

7) Μεταξύ δε ώρας 23.00′ και 23.30′ της 17ης-9-2013, είχε αποσταλεί από την Τ.Ο. Νίκαιας της «Χρυσής Αυγής» σε μέλη της γραπτό τηλεφωνικό μήνυμα με αποστολέα «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» «Όλοι τώρα τοπική όσοι είσαστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα» (βλ. αρχείο του κατασχεθέντος κινητού τηλεφώνου του κατηγορουμένου I. Καζαντζόγλου βλ. παρ.1.1 εισερχόμενα SMS Messages αριθ. 702).

8) Την από 5-10-2013 απολογία του κατηγορουμένου Ιωάννη Άγγου ενώπιον των Ανακριτών («Σημειώνω ότι δέχθηκα ένα μήνυμα περί ώρα 23.00′ από άγνωστο αριθμό που χρησιμοποιείται όπως κατάλαβα από την τοπική οργάνωση της Νίκαιας με το οποίο με καλούσαν να παρουσιαστώ οτα γραφεία αμέσως εκείνη την ώρα αλλά εγώ το αγνόησα, γιατί έβλεπα το ποδόσφαιρο…»). (Σχετ. No 38)

9) Το από 14-10-2013 απολογητικό υπόμνημα του κατηγορουμένου Αθανάσιου Τσορβά το οποίο επιβεβαιώνεται στην από 14-10-2013 απολογία του ενώπιον των Ανακριτών του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και το από 04-02-2014 απολογητικό του υπόμνημα ως και την από 04-02-2014 απολογία του ενώπιον μας (Το περιεχόμενο του μηνύματος είχε ως εξής: «Όσοι βρίσκεστε κοντά στα γραφεία και μπορείτε να βοηθήσετε, ελάτε τώρα». Ερωτηθείς αν το μήνυμα που δέχθηκε ήταν αυτολεξεί: «Όλοι τώρα στην Τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα», απήντησε «μπορεί και το περιεχόμενο του δικού μου μηνύματος να ήταν αυτό. Δεν μπορώ να θυμηθώ μετά από τέσσερις καί πλέον μήνες»). (Σχετ No 38 και No 39).

10) Το από 04-10-2013 απολογητικό υπόμνημα του κατηγορουμένου Γεωργίου Δήμου το οποίο επιβεβαιώνεται στην από 04-10-2013 απολογία του ενώπιον των Ανακριτών τοι Πρωτοδικείου Αθηνών στο οποίο αναφέρει επί λέξει ότι: “το βράδυ εκείνης της ημέρας παρακολουθούσα τηλεόραση όταν έλαβα γραπτό μήνυμα περί τις 23.00′ η ώρα, το οποίο μας καλούσε στην τοπική. Μου έκανε εντύπωση η ώρα και τηλεφώνησα στον Ρουπακιά, του ανέφερα το μήνυμα τον ρώτησα τι μας θέλουν και μου απάντησε: «δεν ξέρω, κλείσε, Θα σε πάρω». Τηλεφωνώ ύστερα στον Πατέλη, του λέω «κύριε Πατέλη τι μας θέλετε στην τοπική τέτοια ώρα,» και μου ζήτησε επιτακτικά να πάω μέσα σε χρόνο δέκα λεπτών στην τοπική, χωρίς να απαντήσει σχετικά στην ερώτησή μου. (Σχετ. No. 75)

Για την υπόθεση αυτή έχει απαγγελθεί κατηγορία κατά των: 1) Γεωργίου Ρουπακιά για τις πράξεις: α) της ανθρωποκτονίας από πρόθεση (299 παρ.1 ΠΚ) και β) της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (άρθρ, 187 παρ.1 ΠΚ), μετά δε την απολογία του αυτός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, δυνάμει αντιστοίχων ενταλμάτων προσωρινής κρατήσεως της Ανακρίτριας του ΣΤ’ Τμήματος Πρωτοδικείου Πειραιώς και των ανακριτών του Ν. 4022/2011 του Πρωτοδικείου Αθηνών αντίστοιχα. 2) Ιωάννη Καζαντζόγλου για τις πράξεις: α) της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (άρθρ. 187 παρ.1 ΠΚ) και β) για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Μετά δε την απολογία του αυτός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, δυνάμει αντιστοίχων ενταλμάτων προσωρινής κρατήσεως των ανακριτών του Ν. 4022/2011 του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Ανακρίτριας του ΣΤ’ Τμήματος Πρωτοδικείου Πειρακίς αντίστοιχα.

Η τακτική ανάκριση επί της υποθέσεως αυτής ήδη συνεχίζεται από εμάς.”

—————–

Στοιχεία της δικογραφίας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι, υπάρχουν στα ακόλουθα λινκς:

—————–

Δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν στα δύο χρόνια της δολοφονίας Φύσσα:

—————–

Οι σαρανταπέντε (45) δικάσιμοι της δίκης της ΧΑ κατά τις οποίες εξετάστηκαν μάρτυρες για τη δολοφονία Φύσσα:

17η μέρα (29/09/2015)

18η μέρα (2/10/2015)

19η μέρα (06/10/2015)

20ή μέρα (08/10/2015)

21η μέρα (13/10/2015)

22η μέρα (15/10/2015)

23η μέρα (21/10/2015)

24η μέρα (22/10/2015)

25η μέρα (04/11/2015)

26η μέρα (06/11/2015)

27η μέρα (10/11/2015)

29η μέρα (13/11/2015)

30ή μέρα (18/11/2015)

31η μέρα (19/11/2015)

32η μέρα (24/11/2015)

33η μέρα (25/11/2015)

34η μέρα (2/12/2015)

35η μέρα (4/12/2015)

36η μέρα (8/12/2015)

37η μέρα (9/12/2015)

38η μέρα (10/12/2015)

39η μέρα (16/12/2015)

40ή μέρα (17/12/2015)

41η μέρα (22/12/2015)

42η μέρα (23/12/2015)

43η μέρα (11/1/2016)

64η μέρα (3/6/2016)

65η μέρα (9/6/2016)

66η μέρα (10/6/2016)

67η μέρα (24/6/2016)

68η μέρα (27/6/2016)

69η μέρα (28/6/2016)

70ή μέρα (30/6/2016)

71η μέρα (4/7/2016)

72η μέρα (8/7/2016)

73η μέρα (11/7/2016)

74η μέρα (14/7/2016)

75η μέρα (15/7/2016)

76η μέρα (18/7/2016)

77η μέρα (19/7/2016)

78η μέρα (21/7/2016)

79η μέρα (25/7/2016)

80ή μέρα (5/9/2016)

81η μέρα (6/9/2016)

82η μέρα (8/9/2016)

—————–

Συγκεντρωτικές πληροφορίες για την υπόθεση μετά την ακροαματική διαδικασία:

—————–

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture κλήθηκε από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής, να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του βιντεοληπτικού και ηχητικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία για την υπόθεση της δολοφονίας.

Η οικογένεια Φύσσα προσέγγισε το κέντρο τον Απρίλιο 2017 και η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017. Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε μία λεπτομερής αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην δολοφονία. Η μελέτη πήρε την μορφή βίντεο 43 λεπτών και συνοδευτικής αναφοράς 49 σελίδων.

—————–

Διαβάστε εδώ όλες τις αναρτήσεις για τις απολογίες των 18 κατηγορούμενων για τη δολοφονία Φύσσα (τα κείμενα είναι της Γιώτας Τέσση και του Δημήτρη Ψαρρά για την ΕφΣυν):