Υπόθεση Αποστόλου, κλπ

apostolou(Ο Αποστόλου δεύτερος από δεξιά, ο Σαλούφας πρώτος από δεξιά)

Από το Υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής, αντιγράφουμε για τη σχηματισθείσα δικογραφία κατά Αποστόλου και Σαλούφα για επίθεση στην Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά την 15/9/2012:

“Από την υπό ΑΒΜ A2012/1015 δικογραφία που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, προκύπτει ότι την 15/09/2012 περί ώρα 14:00 ο Νικόλαος Αποστόλου (ήδη κατηγορούμενος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή) από κοινού με τον Νεκτάριο Σαλούφα και δύο ακόμα άτομα επιτέθηκαν σε άτομα που μοίραζαν φυλλάδια της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά στην οδό Σωτήρος, εξυβρίζοντας και προκαλώντας σωματικές κακώσεις σε ένα έξ αυτών χρησιμοποιώντας ξύλα, γροθιές και κλωτσιές. Ο Νίκος Αποστόλου είναι μέλος του πυρήνα Πειραιά της Χρυσής Αυγής (βλ. βίντεο ορκωμοσίας δόκιμων μελών την 23/07/2011 στη δικογραφία) και, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του (το απόρρητο των οποίων ήρθη στα πλαίσια της παρούσας υπόθεσης) έχει λάβει μέρος σε πλήθος επιθέσεων της ναζιστικής οργάνωσης”.

  • Η απομαγνητοφώνηση της ορκωμοσίας Αποστόλου, εδώ.
  • Η παραδοχή Αποστόλου ότι στρατολόγησε τον Ρουπακιά στα τάγματα εφόδου της Νίκαιας, εδώ.
  • Απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών του Αποστόλου με μέλη της Χρυσής Αυγής (PDF), εδώ.
  • Οι αναφορές στο πρόσωπο του Αποστόλου στην εισαγγελική πρόταση Ντογιάκου (σελ. 143), εδώ.

Η δικάσιμος προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στις 20/10/2014 ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά. Ακολουθούν οι σχετικές αναρτήσεις:

———————————————

Αναβλήθηκε η δίκη του στρατολογητή του Ρουπακιά

(Κείμενο: Enet.gr, 20/10/2014)

Αναβλήθηκε για 1η Απριλίου του 2015 η δίκη της υπόθεσης επίθεσης που δέχθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2012 μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά και της «ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική απειλή» από ομάδα της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη διάρκεια πικετοφορίας από το Πασαλιμάνι στο κέντρο της πόλης. Από το πρωί υπήρχε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πειραιά.

Δεκάδες άτομα διαδήλωσαν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ποτέ ξανά ο Φασισμός-Ο Παύλος ζει τσακίστε τους Ναζί», ενώ υπήρξαν αντιδράσεις για την απόφαση αναβολής… την ερχόμενη… Πρωταπριλιά με την αιτιολογία ότι δεν απεστάλη κλήση!

Για την υπόθεση έχει σχηματισθεί δικογραφία για δύο άτομα, μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Πειραιά.

Ο ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές της επίθεσης των χρυσαυγιτών κατά της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά είναι ο προφυλακισμένος Νίκος Αποστόλου, ο οποίος ομολογεί ότι είναι εκείνος που στρατολόγησε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα στα τάγματα εφόδου.

Μαζί του δικάζεται και ο Νεκτάριος Σαλούφας, πρώην προσωπικός φρουρός του προφυλακισμένου βουλευτή Νίκου Κούζηλου και πρωτοκλασάτο στέλεχος της Τ.Ο.Πειραιά.

Η εν λόγω υπόθεση της επίθεσης που δικάζεται είχε μείνει για καιρό ξεχασμένη και μπήκε κι αυτή στη κύρια δικογραφία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από δημοσίευμα της “Ε” τον Οκτώβριο του 2013.

Οι δυο χρυσαυγίτες κάθονται στο εδώλιο Πειραιά για απρόκλητη σωματική βλάβη από κοινού.

Ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους, ο Νίκος Αποστόλου είναι ήδη προφυλακισμένος, καθώς στην κύρια δικογραφία, που αφορά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με το βούλευμα του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, ο Ν.Α κατηγορείται επίσης για εκβιάσεις καταστηματαρχών σε Πειραιά και Αθήνα, ενώ από τηλεφωνικές συνομιλίες οι οποίες περιλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή φέρεται να έχει πει «ότι στρατολόγησε τον Γ.Ρουπακιά στα τάγματα εφόδου της Νίκαιας με βάπτισμα του πυρός μια συντονισμένη επίθεση Χρυσαυγιτών σε σπίτι μεταναστών στη Νίκαια».

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, ανέφερε ότι η επίθεση έγινε από τέσσερα άτομα μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Πειραιά εκ των οποίων τα δύο ταυτοποιήθηκαν, έπειτα από ενέργειες των θυμάτων τα οποία κατέθεσαν μήνυση εναντίον τους, ώστε να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά, υπάρχουν δεκάδες περιστατικά βίας από μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης παρά το γεγονός ότι είχαν καταγγελθεί στις αρχές.

——————————————

20/10/2014: Δικάζεται ο χρυσαυγίτης Αποστόλου, στρατολογητής του Ρουπακιά.

——————————————

01/04/2015: Δικάζεται ο χρυσαυγίτης Αποστόλου, στρατολογητής του Ρουπακιά.

——————————————

Καταδίκη Αποστόλου-Σαλούφα για την επίθεση σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά

Καταδικάστηκαν σε 7 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά οι νεοναζί Αποστόλου και Σαλούφας για απλή σωματική βλάβη από κοινού σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά στις 15/9/2012. Το δικαστήριο έτρεψε την κατηγορία της απρόκλητης σωματικής βλάβης σε απλή, ενώ τα αδικήματα της απειλής και της εξύβρισης που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο είχαν παραγραφεί.

Η επίθεση στα μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας είναι μία από τις περίπου 100 συσχετισμένες δικογραφίες που περιλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, ενώ ο Αποστόλου είναι κατηγορούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, κλπ.

Θυμίζουμε ότι ο Αποστόλου έχει δηλώσει στρατολογητής του Ρουπακιά στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, ενώ ο Σαλούφας ήταν σωματοφύλακας του βουλευτή Κούζηλου και συμμετείχε ενεργά στην επίθεση στο στέκι Ρεσάλτο.

—————————————

Ανακοίνωση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά για την καταδίκη των νεοναζί χρυσαυγιτών Σαλούφα και Αποστόλου.

—————————————

Δήλωση του δικηγόρου πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη:

“Το δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον Αποστόλου, τον στρατολογητή του Ρουπακιά, και τον Σαλούφα, τον σωματοφύλακα του Κούζηλου, σε επτά μήνες φυλακή με τριετή αναστολή για την επίθεση σε μέλη της αντιναζιστικής πρωτοβουλίας το Σεπτέμβριο του 2012. Είναι μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων για εγκληματικές ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής και – επειδή αυτή είναι η κατάσταση στα δικαστήρια – τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής ανακοινώνουν ήδη ότι δεν πρόκειται να παρίστανται στην εκδίκαση της μεγάλης υπόθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Φαίνεται ότι ο Μιχαλολιάκος θα δοξαστεί όχι στη δικαστική μάχη αλλά κρυπτόμενος στο εντευκτήριο της Βουλής. Από την πλευρά μας ζητάμε την καταδίκη όλων των ηθικών αυτουργών σε τέτοιου είδους επιθέσεις φασιστικής και ρατσιστικής βίας και ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο δικαστήριο στις 20 Απριλίου”.

—————————————

Τελεσίδικα ένοχοι οι χρυσαυγίτες Αποστόλου-Σαλούφας για την επίθεση στην Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά (15/9/2012)

Τελεσίδικα ένοχοι κρίθηκαν σήμερα (24/4/2018) από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων οι χρυσαυγίτες Νικόλαος Αποστόλου και Νεκτάριος Σαλούφας για την επίθεση σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχους τους δύο κατηγορούμενους για απλή σωματική βλάβη μέλους της Πρωτοβουλίας και επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών σε κάθε κατηγορούμενο με αναστολή (από 7 μήνες που ήταν η ποινή φυλάκισης στον πρώτο βαθμό).

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι μάρτυρες αναγνώρισαν τους δύο κατηγορούμενους Σαλούφα και Αποστόλου (οι οποίοι δεν ήταν παρόντες) ως δράστες της επίθεσης και περαιτέρω ταυτοποίησαν τους δύο ακόμα δράστες που δεν είχαν αναγνωριστεί κατά την υποβολή της μήνυσης και πρωτόδικα, δηλαδή τους Θεόδωρο Κολιογιάννη και Γρηγόρη Δεμέστιχα. Ο Κολιογιάννης καταδικάστηκε πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών για άλλη επίθεση σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στις 25/1/2015, ενώ ο Δεμέστιχας είναι γραμματέας της τ.ο. της Χρυσής Αυγής Πειραιά.

Θυμίζουμε ότι ο Αποστόλου είναι κατηγορούμενος με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ότι σε συνομιλίες του έχει ομολογήσει πλήθος βίαιων επιθέσεων της οργάνωσης, καθώς και το γεγονός ότι υπήρξε στρατολόγος του Ρουπακιά.

Ο Σαλούφας έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής και εμπλέκεται σε πλήθος επιθέσεων ταγμάτων εφόδου, όπως αυτή στο στέκι “Ρεσάλτο” στο Κερατσίνι.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης των Σαλούφα και Αποστόλου προσπάθησαν, κατά την πάγια τάκτικη, να εμφανίσουν τους κατηγορούμενους ως θύματα επίθεσης και να αντιστρέψουν τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, ισχυρισμός που δεν έγινε δεκτός από την εισαγγελέα και το δικαστήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.