Υπόθεση Ζέρβα, κλπ

Ο Ζέρβας σιδεροδέσμιος στην Εισαγγελία.

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε όλες τις σχετικές αναρτήσεις με την επίθεση του τάγματος Ασφάλειας της “Κεντρικής Διοίκησης” της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Χρήστο Ζέρβα, στον 24χρονο σπουδαστή Αλέξη Λάζαρη στις 31/3/2017.

“Δολοφονική επίθεση του τάγματος φύλαξης των Γραφείων της Χρυσής Αυγής σε βάρος σπουδαστή.

Ο σπουδαστής Αλέξιος Λάζαρης, όπως ο ίδιος μας δήλωσε, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που φύλαγε τα Κεντρικά Γραφεία στη Μεσογείων, την Παρασκευή 31 Μάρτη.

Ο ίδιος κατοικεί στην περιοχή όπου δέχτηκε την επίθεση. Βρέθηκε κοντά στα Γραφεία της Χρυσής Αυγής, έχοντας ολοκληρώσει μια πολύπλοκη φωτογράφηση κτιρίου του Στρατού στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας που οφείλει να παραδώσει για να αποκτήσει το δίπλωμα του! Είχε μάλιστα μαζί του μια επαγγελματική μηχανή, την οποία οι φασίστες που του επιτέθηκαν έκλεψαν μαζί με το κινητό του.

Έξι άτομα που βρίσκονταν στην είσοδο των Κεντρικών Γραφείων των νεοναζί, ακριβώς μπροστά από το φυλάκιο του αστυνομικού άρχισαν να του κάνουν, χωρίς κανένα λόγο, απειλητικές χειρονομίες, καλώντας τον να πλησιάσει. Ο ίδιος άρχισε να απομακρύνεται, στρίβοντας στα στενά για να κατευθυνθεί προς το σπίτι του ενώ αυτοί τον πήραν όμως στο κατόπι. Στη διαδρομή δέχτηκε νέες απειλές και προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας αλλά τον πρόλαβε ένα άτομο, που συχνάζει στο γνωστό στέκι των νεοναζί, το μαγαζί Μπρίστολ. Η καταδίωξη έγινε από τέσσερις, ο ένας από αυτούς που τον χτυπούσαν φορούσε κουκούλα. Τρεις τον χτυπούσαν στο κεφάλι και στο σώμα με μπουνιές και κλωτσιές, ενώ όταν συνήλθε από τα χτυπήματα του επιτέθηκε άλλος ένας. Οι φωνές γειτόνων τους σταμάτησαν και τότε τρεις καβάλησαν ένα μηχανάκι και απομακρύνθηκαν. Όταν έφτασε η Αστυνομία για να ελέγξει το περιστατικό ήταν παρών χρυσαυγίτης που μάλιστα τον ρώτησε ενώ ήταν αιμόφυρτος «Είσαι έλληνας;»

Θα είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και συγκάλυψη χειρίστου είδους αν η Αστυνομία δεν εντοπίσει την εξάδα που βρίσκονταν έξω από τα Γραφεία των φασιστών και από αυτούς την τετράδα που επιτέθηκε στον σπουδαστή.

Οι χρυσαυγίτες παρίσταναν τα θύματα για τέσσερις ώρες στα ΜΜΕ για την επίθεση, που δέχτηκαν νωρίτερα από μία ομάδα, έδειξαν όμως το πραγματικό δολοφονικό τους πρόσωπο με την επίθεση στο σπουδαστή, με ορμητήριο τα Κεντρικά τους Γραφεία.

Η θέση των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν είναι να βρεθούν για πάντα στη φυλακή και όχι να έχουν Γραφεία για να σχεδιάζουν και να εκτελούν νέες επιθέσεις, όπως αυτή σε βάρος του σπουδαστή.

Απαιτούμε να προχωρήσει η Αστυνομία σε άμεση σύλληψη των γνωστών στις αρχές δραστών νεοναζί. Βρίσκονταν άλλωστε και οι έξι δίπλα σε εντεταλμένο αστυνομικό όργανο, που φύλαγε τα Γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Είναι ώρα να κλείσουν τα Γραφεία-ορμητήρια της Κομαντατούρ της Χρυσής Αυγής και τα στέκια-βιτρίνα της υπόδικης εγκληματικής συμμορίας των νεοναζί.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να δώσουμε άμεση μαχητική απάντηση στους νεοναζί. Να απαιτήσουμε να κλείσουν τα Γραφεία-ορμητήρια επιθέσεων και να μην επιτρέψουμε να τρομοκρατούν τους κατοίκους της γειτονιάς.”

———————–

Στην οδό Δαβάκη στους Αμπελοκήπους και σε απόσταση αναπνοής από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, βρίσκεται το «Bristol».

Για τους περαστικούς είναι άλλο ένα καφέ της περιοχής. Οι «μυημένοι» ωστόσο ξέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια χρυσαυγιτών, τα τραπεζοκαθίσματα του οποίου τιμούν τακτικά στελέχη και βουλευτές της ΧΑ. Τα «μυστικά του Bristol» αποκάλυψε στην κατάθεσή του στις ανακριτικές Αρχές και ο «μάρτυρας Γ’», ο οποίος όχι μόνο το κατονόμασε ως στέκι μελών και πρωτοκλασάτων της Χρυσής Αυγής, αλλά και σημείωσε στην κατάθεσή του ότι «ο ιδιοκτήτης του καφέ είναι διορισμένος υπάλληλος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή».

Πρόκειται για τον Χρήστο Ζέρβα του Δημητρίου, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 2012 διορίστηκε υπάλληλος στη Βουλή και ειδικότερα στο γραφείο του προέδρου Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο ίδιος δίνει νέα… ώθηση στον ορισμό του «πολυθεσίτη» αφού εμφανίζεται να εκτελεί και χρέη «πορτιέρη» στα γραφεία της ΧΑ στη Λ. Μεσογείων. Κομβικό ρόλο στην τριγωνική εργασιακή διαδρομή του Χρ. Ζέρβα, έχει το «Bristol», το οποίο σύμφωνα και με επώνυμες καταγγελίες, λειτουργεί ως τοποτηρητήριο αλλά και «ορμητήριο» χρυσαυγιτών που εφορμούν στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων.

Στο στόχαστρο των Αρχών

Ο «Πυρήνας… Bristol» φαίνεται ότι αποτελεί αγαπημένο στέκι ομοϊδεατών του Χρήστου Ζέρβα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ένας εκ των χρυσαυγιτών θαμώνων του καφέ έχει μπει στο στόχαστρο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής. Μολονότι ο τίτλος ιδιοκτησίας του μαγαζιού είναι στο όνομα συγγενικού προσώπου που φέρει το ίδιο επώνυμο, ο υπάλληλος της Βουλής διαθέτει μεγάλο μέρος του χρόνου του εκεί, κινούμενος με την άνεση του αφεντικού. Σε προφίλ στο Facebook, όπου έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες από το «στρατηγείο», ο ίδιος ποζάρει με την παρέα του «Bristol», φορώντας μπλουζάκια «Pitbull» (αγαπημένη μάρκα των χρυσαυγιτών) και με φόντο την πινακίδα του μαγαζιού. Η οικογένεια Ζέρβα εμφανίζεται πίσω από κάθε δραστηριότητα της καφετέριας, ενώ στα επίσημα ψηφοδέλτια της ΧΑ, υπάρχει υποψήφιος βουλευτής στον νομό Ιωαννίνων, του οποίου τα πλήρη στοιχεία είναι Χρήστος Ζέρβας του Δημητρίου. Για τη σχέση μεταξύ ΧΑ και «Bristol», υπάρχει πλήθος μαρτυριών περίοικων, οι οποίοι αναφέρουν πως το στέκι που διαφημίζεται ως μπιραρία, στην πραγματικότητα είναι ορμητήριο χρυσαυγιτών, κάτι που καταγγέλλεται και σε ιντερνετικά φόρουμ. Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε δεχτεί φραστική επίθεση από τον Ηλία Κασιδιάρη και την παρέα του, απλά επειδή πέρασε έξω από το «Bristol» στο οποίο η «ομάδα κρούσης» απολάμβανε τον καφέ της.

«Καραμέρο οικολόγε μ…πανο κρυφοαριστερέ, άντε γ…σου εσύ και όλοι οι ρουφιάνοι, το σινάφι σου. Να βάλεις τους Πακιστανούς στο σπίτι σου, με τα παιδιά σου ρε» και άλλες χυδαίες εκφράσεις είχαν εκτοξευτεί σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γ. Καραμέρου από τον Ηλ. Κασιδιάρη και τα μαυροφορεμένα παλικάρια του.

Ο Χρ. Ζέρβας (κάτω δεξιά) ποζάρει με την παρέα τού «Bristol», φορώντας μπλουζάκι «Pitbull», αγαπημένη μάρκα των χρυσαυγιτών..

Ο δημοσιογράφος είχε καταγγείλει το περιστατικό στο μπλογκ του, γράφοντας: «Κατά σατανική σύμπτωση 24 ώρες πριν τον ξυλοδαρμό της Κανέλλη και την ώρα της δίκης του Κασιδιάρη είχα ένα ραντεβού στην οδό Δαβάκη στους Αμπελόκηπους. Ψάχνοντας γύρω στις 11.00 τον αριθμό και το κτίριο έπεσα περπατώντας στα τραπεζοκαθίσματα μιας καφετέριας που είναι στον δρόμο, ονόματι «Bristol». Μια παρέα 8 έως 10 ατόμων όλοι άνδρες και μπρατσωμένοι κάθονταν με κουστουμαρισμένο τον Κασιδιάρη και συνομιλούσαν σε αναμμένα κάρβουνα».

Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή του ονόματος της καφετέριας, καθότι στους εθνικιστικούς κύκλους είναι γνωστό πως το ομώνυμο τμήμα (Bristol Division) της εθνικιστικής αγγλικής οργάνωσης English Defence League (EDL) είναι από τα πιο σκληροπυρηνικά…

Ο «πολυθεσίτης» Χρ. Ζέρβας παρέχει τις υπηρεσίες του και στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το πρόσφατο ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού Channel 4. Στο σχετικό βίντεο, εμφανίζεται ο «εκλεκτός» του Ν. Μιχαλολιάκου να εμποδίζει τη λήψη πλάνων και την είσοδο των ξένων δημοσιογράφων στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων, ενεργώντας ως πορτιέρης.

Για το ποιόν των θαμώνων του «Bristol», έχει αναφερθεί και ο «Μάρτυρας Γ’» καταθέτοντας πως εκεί συχνάζει μεταξύ άλλων και ένας αστυνομικός, που πήγαινε μαζί με χρυσαυγίτες για εκπαίδευση σκοποβολής στο Χαϊδάρι. «Ψηλός περίπου 1,90μ και γυμνασμένος, ο οποίος συχνάζει στο καφέ ‘Bristol’ που είναι πίσω από τα Κεντρικά Γραφεία της Χρυσής Αυγής στους Αμπελοκήπους», είχε καταθέσει ο μάρτυρας.

ΜΠΑΡΟΚ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΡΟΚ ΗΧΟΣ
Αυτοψία στην καφετέρια που «αράζει» ο Κασιδιάρης

Hταν μια συνηθισμένη ηλιόλουστη μέρα στο καφέ-σνακ μπαρ (όπως αναφέρεται στην ταμειακή απόδειξη) «Bristol» στους Αμπελοκήπους. Η διακόσμηση που παραπέμπει σε βρετανική παμπ και η μουσική επένδυση από rock και mainstream ακούσματα, δεν μαρτυρούν τη «δεξαμενή» από την οποία προέρχεται ο κύριος όγκος των θαμώνων του. Σίγουρα ένας ανυποψίαστος πελάτης δεν φαντάζεται ότι το συγκεκριμένο καφέ μπορεί να αποτελεί αγαπημένο στέκι μελών της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, οι μυημένοι εύκολα αντιλαμβάνονται ότι η ψαγμένη μουσική δεν είναι εκείνο το στοιχείο που ενώνει τους θαμώνες.

Σύμφωνα με τους περίοικους το μαγαζί είναι ανοιχτό από το πρωί, σερβίρει καφέ, ενώ, όσο προχωράει η μέρα, τη σκυτάλη παίρνει η λίστα με τις μπίρες. Μάλιστα, όπως μας τονίζουν κάτοικοι της περιοχής, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εντοπίσει τον βουλευτή της ΧΑ, Ηλία Κασιδιάρη, να «αράζει» με την παρέα του στη συγκεκριμένη καφετέρια ή να κάνει ανάληψη μετρητών σε κοντινή τράπεζα επί της Σεβαστουπόλεως.

Το ΦΕΚ διορισμού του Χρ. Ζέρβα στο Κοινοβούλιο..

Djs με… ιδεολογία

Κατά τη σύντομη παραμονή μας στον χώρο, προσπαθήσαμε να ακτινογραφήσουμε το χρυσαυγίτικο στέκι. Στους τοίχους, το μπαρόκ σκηνικό συνέθεταν κάδρα με γνωστές φυσιογνωμίες της ροκ σκηνής.

Δίπλα στην πόρτα και σε ευδιάκριτο σημείο βλέπει κανείς ένα σετ ντραμς, ενώ από κάτω ακριβώς βρίσκεται το πόστο του «μουσικού επιμελητή». Μια σύντομη αναζήτηση στα social media, όπου γίνονται αναφορές για το «Bristol», είναι άκρως αποκαλυπτική για τις πεποιθήσεις αρκετών εκ των περιστασιακών Djs που έχουν περάσει από τα decks του. Φυσικά, η Χρυσή Αυγή πρωταγωνιστεί στις αναρτήσεις τους στο Facebook…

Στη γαλαρία της καφετέριας, ένας γκριζομάλλης κύριος παρακολουθούσε ειδήσεις στην τηλεόραση. Εδειχνε απόλυτα εξοικειωμένος με τον χώρο και στο μεσοδιάστημα βοηθούσε διακριτικά στις δουλειές του μαγαζιού, στις οποίες απασχολούνται και άλλα μέλη της οικογένειας Ζέρβα. Λίγη ώρα πριν αποχωρήσουμε, στο μαγαζί εμφανίστηκε και ο «σεκιουριτάς» των κεντρικών γραφείων της ΧΑ, ο Χρήστος Ζέρβας…

———————–

Το ΦΕΚ με το διορισμό Ζέρβα στο γραφείο Μιχαλολιάκου στη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, “η αστυνομία προχώρησε το πρωί του Σαββάτου στη σύλληψη γνωστού Χρυσαυγίτη (Χρήστος Ζέρβας) που ταυτοποιήθηκε για τη χθεσινή βάναυση επίθεση εναντίον 24χρονου σπουδαστή. Ο συλληφθείς είναι ιδιοκτήτης της καφετέριας Bristol, όπου συχνάζουν ομοϊδεάτες του. Η σύλληψη έγινε στους Αμπελόκηπους γύρω στις 08.30 με βάση συγκεκριμένη μαρτυρία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ο 42χρονος άνδρας που συνελήφθη, αρνείται τη συμμετοχή του, στην επίθεση”.

Ο Ζέρβας είναι ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής: υπεύθυνος Ασφάλειας της “Κεντρικής Διοίκησης” της Χρυσής Αυγής, υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης Αμπελόκηπων, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ναζιστικής οργάνωσης και υπάλληλος στη Βουλή στο γραφείο του Μιχαλολιάκου. Πρόκειται ουσιαστικά για το δεξί χέρι του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Το όνομα του Ζέρβα στον κατάλογο της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής το 2016.

———————–

Αναδημοσιεύουμε από το bloko.gr δήλωση του αρχιτέκτονα Δημήτρη Λάζαρη, πατέρα του 24χρονου σπουδαστή που δέχτηκε χτες δολοφονική επίθεση στους Αμπελόκηπους από την Ασφάλεια της “Κεντρικής Διοίκησης” της Χρυσής Αυγής.

Αθήνα 1-4-2017.

Για την επίθεση που δέχτηκε ο Αλέξης ……

Όταν μισείς τον εαυτό σου είσαι ανόητος.

Όταν μισείς τον εαυτό σου και το κρύβεις εισαι συμπλεγματικός.

Όταν μισείς τον συνάνθρωπό σου μισείς πρώτα τον εαυτό σου.

Όταν μισείς τον συνάνθρωπό σου και δεν παραδέχεσαι ότι μισείς τον εαυτό σου, είσαι σχιζοφρενής.

Όταν μισείς τον συμπολίτη σου και λες ότι αγαπάς τον εαυτό σου είσαι θρασύδειλος.

Όταν το άλλοθί σου είναι όλα αυτά δεν είσαι άνθρωπος.

Όταν επικαλείσαι την ιδιότητα του ανθρώπου και δηλώνεις όλα τα προηγούμενα είσαι υπάνθρωπος.

Οταν είσαι υπάνθρωπος, δεν αντιλαμβάνεσαι τις έννοιες του κάλλους, της αρμονίας και της ευγένειας.

Όταν δεν κατανοείς αυτές τις έννοιες δεν μπορείς να είσαι Έλληνας.

‘Οταν ενσωματωνέσαι σ’ όλα τα προηγούμενα και θεωρείς τον εαυτό σου Έλληνα, τότε είσαι Χρυσή Αυγή.

Με αφορμή τη βία που εκδηλώνεται μέσω των ανεγκέφαλων, την κακοήθεια που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην κοινωνική ενσάρκωση της προσαρμοσμένης γεροντικής αδιαφορίας, οδηγείσαι στη λατρεία της νεκρικής ακαμψίας.

Δημήτρης Φ. Λάζαρης,
Αρχιτέκτων.

———————–

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ μετά τη σύλληψη του ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής Χρήστου Ζέρβα για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 24χρονου σπουδαστή Αλέξη Λάζαρη, χτες (31/3/2017) στους Αμπελόκηπους.

“Ανακοίνωση της “Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή” (ΚΕΕΡΦΑ), 1/4/2017.

Στη φυλακή ο Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρα του για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του σπουδαστή

Η δολοφονική επίθεση σε βάρος του σπουδαστή Αλέξιου Λάζαρη με ορμητήριο τα Κεντρικά Γραφεία της Χρυσής Αυγής έχει προκαλέσει την οργή κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου, καθώς εμπλέκεται φανερά η ίδια η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Από τύχη δεν θρηνήσαμε άλλο ένα θύμα επίθεσης από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, καθώς τα χτυπήματα στο κεφάλι απείχαν μόλις μερικά χιλιοστά από σημεία που θα μπορούσαν να ήταν μοιραία.

Η ιδιότητα του συλληφθέντος για την επίθεση Χρήστου Ζέρβα, ως μετακλητού υπάλληλου στην Βουλή στο Γραφείο του Μιχαλολιάκου, υπεύθυνου Ασφάλειας της “Κεντρικής Διοίκησης” και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, δείχνει πόσο συντεταγμένη ήταν η επίθεση σε βάρος του σπουδαστή.

Θα καλέσουν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές τον Μιχαλολιάκο για να διερευνήσουν τις ευθύνες του για τη δολοφονική επίθεση; Είναι σαφές, από τον τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, ότι η «Ασφάλεια» των κεντρικών Γραφείων είναι στα χέρια του “Αρχηγού” και όχι μόνο του Ζέρβα.

Όλη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, με πρώτο τον Μιχαλολιάκο, ευθύνεται για τη δολοφονική επίθεση που σκοπό είχε να δείξει ότι η ναζιστική οργάνωση «είναι παρούσα», κάνει κουμάντο στους δρόμους της περιοχής, περιπολεί αντί της Αστυνομίας και «καθαρίζει» ύποπτους ως αντίπαλους επειδή απλά πέρναγαν έξω από τα Γραφεία τους.

Είναι ώρα η Βουλή να διακόψει κάθε χρηματοδότηση, κάθε διευκόλυνση στην υπόδικη εγκληματική ναζιστική συμμορία, ανακαλώντας κάθε διορισμό μελών των ταγμάτων εφόδου. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το πληρωμένο από τη Βουλή προσωπικό ως τραμπούκοι στις εμφανίσεις της Χρυσής Αυγής.

Τα γραφεία-ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων στη Μεσογείων πρέπει να κλείσουν εδώ και τώρα!”

———————–

Ο Ζερβας ομιλητής στα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης, υπό το βλέμμα του “Αρχηγού”.

Με ανακοίνωση στον ιστότοπό της, η Χρυσή Αυγή καλύπτει την δολοφονική επίθεση σε βάρος του 24χρονου σπουδαστή Αλέξη Λάζαρη από το τάγμα της Ασφάλειας της “Κεντρικής Διοίκησης” χτες στους Αμπελόκηπους.

Η ανακοίνωση με ημερομηνία 1/4/2017 καταλήγει με δήλωση καταδίκης της βίας “από όπου και αν προέρχεται” (!) και έχει ως εξής:

Αντί να συλλάβουν τους εγκληματίες – τρομοκράτες που επιτέθηκαν με τσεκούρια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, συλλαμβάνουν αθώους πολίτες και στήνουν Χρυσαυγιάδες και προπαγανδιστικά σόου με ψευδολογίες στα διαπλεκόμενα κανάλια. H Χρυσή Αυγή καταδικάζει κάθε πράξη βίας απ’ όπου και αν προέρχεται.

Xρυσή Αυγή – Γραφείο Τύπου

Την ίδια στιγμή, από πληροφορίες του bloko.gr, αυτόπτες μάρτυρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Ζέρβα ως έναν από τους επιτιθέμενους στη χτεσινή δολοφονική επίθεση:

“Με τρεις καταθέσεις “τυλίγει” σε μια κόλλα χαρτί τον 42χρονο που πιάστηκε για την βάναυση κακοποίηση του 24χρονου φοιτητή Αλέξιου Λάζαρη και είναι μετακλητός υπάλληλος στα γραφεία που διατηρεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr κι ενω ο άτυχος φοιτητής δεν είναι ακόμη σε θέση εξαιτίας των τραυμάτων και του σοκ να κάνει αναγνώριση, ο συλληφθείς αναγνωρίζεται ανεπιφύλαχτα από αυτόπτη μάρτυρα της σκηνής της απρόκλητης και απροκάλυπτης βίας και μάλιστα, μέσα από τρεις καταθέσεις.

Οι αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας αναζητώντας στοιχεία για τη δολοφονική επίθεση, εκτός από κάμερες αναζήτησαν αυτόπτες μάρτυρες και, όπως υποστηρίζεται, έπεσαν πάνω σε φλέβα χρυσού.

Στην πρώτη κατάθεση που φυσικά προηγήθηκε της σύλληψης, ο μάρτυρας δίνει την περιγραφή του βασικού δράστη της επίθεσης σε φωτογραφικό μάλιστα βαθμό με ελάχιστες αποκλίσεις από τη σωματοδομή και το παρουσιαστικό, ενώ τον αναγνώρισε ανεπιφύλαχτα μεταξύ άλλων 4 άσχετων στον ειδικό χώρο αναγνώρισης ύποπτων στον 11ο όροφο της ασφάλειας.

Δίπλα από την κατάθεση της αναγνώρισης αθροίστηκε και μία συμπληρωματική, για να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση ως προς το περιεχόμενο των αρχικών δύο.”

———————–

Το χρονικό του χθεσινού ξυλοδαρμού του 24χρονου φοιτητή από ομάδα ανδρών που σύμφωνα με μαρτυρίες ανήκουν στη Χρυσή Αυγή περιγράφει στην «Κ» ο πατέρας του τραυματία, Δημήτρης Λάζαρης. Για το περιστατικό έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για ληστεία κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία σε βάρος στελέχους της Χρυσής Αυγής, που φέρεται να είναι ένας εκ των δραστών.

Οπως λέει ο κ. Λάζαρης σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την «Κ», ο γιος του, σπουδαστής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης, έπειτα από σχετική άδεια είχε ολοκληρώσει το μεσημέρι της Παρασκευής την αποτύπωση στο παλιό αρτοποιείο του στρατού δίπλα στα κτίρια της Γλυπτοθήκης στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας. Καθώς επέστρεφε στο σπίτι του είδε, όπως αναφέρει ο πατέρας του, έξι άνδρες στο πεζοδρόμιο ακριβώς έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής να κάνουν νοήματα προς το μέρος του. «Τους κοίταξε, αλλά δεν έδωσε σημασία», λέει ο κ. Λάζαρης. Οταν διέσχισε τη Μεσογείων και πέρασε προς την πλευρά των ανδρών εκείνοι συνέχισαν να του φωνάζουν και τουλάχιστον τρεις εξ’ αυτών έτρεξαν κατά πάνω του.

Αφού τον κυνήγησαν στα γύρω στενά πρόλαβαν τον 24χρονο στην οδό Παπαδά και τον ξυλοκόπησαν. «Στόχος ήταν μόνο το κεφάλι», λέει ο πατέρας του στην «Κ». Προσθέτει ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες ένας εκ των δραστών ρώτησε το γιο του εάν είναι καλά και όταν εκείνος απάντησε αρνητικά συνέχισε να τον χτυπάει. «Τον έριξε ξανά κάτω και τον τραβούσε από το σάκο όπου είχε τα πράγματά του και τη φωτογραφική του μηχανή, λέγοντας ”Θα σε πάμε στα γραφεία”», λέει ο κ. Λάζαρης. Στη συνέχεια, έπειτα από τις φωνές ανθρώπων στη γειτονιά οι δράστες έφυγαν μαζί με τον σάκο του σπουδαστή.

Περίπου μισή ώρα μετά το συμβάν ο 24χρονος βρισκόταν στα επείγοντα του γειτονικού νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός». Οπως λέει ο κ. Λάζαρης από τα χτυπήματα ο γιος του υπέστη κατάγματα στη γνάθο και στο ιγμόρειο. Σήμερα το πρωί συνελήφθη 42χρονος, στέλεχος της Χρυσής Αυγής, κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό.

«Με αφορμή τη βία που εκδηλώνεται μέσω των ανεγκέφαλων, την κακοήθεια που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην κοινωνική ενσάρκωση της προσαρμοσμένης γεροντικής αδιαφορίας, οδηγείσαι στη λατρεία της νεκρικής ακαμψίας», ανέφερε μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο ο κ. Λάζαρης.

———————–

Τα σημάδια στο πρόσωπο του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη μαρτυρούν την αγριότητα του ξυλοδαρμού που δέχτηκε από μέλη του τάγματος εφόδου που έχει ως έδρα τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων.

Από το κεντρικό κτίριο της ναζιστικής οργάνωσης ξεκίνησε αυτή η δολοφονική επίθεση, η οποία ξυπνάει βέβαια μνήμες από την πασίγνωστη απόπειρα ανθρωποκτονίας το 1998 στην Ευελπίδων σε βάρος του φοιτητή -τότε- Δημήτρη Κουσουρή από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής υπό τον πρώην υπαρχηγό της Περίανδρο.

Επισκεφτήκαμε τον 24χρονο Αλέξη στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου νοσηλεύεται έχοντας στο πλάι του τους γονείς και τον αδελφό του. Του ζητήσαμε να μας αφηγηθεί καρέ καρέ όλα όσα έζησε και τη βία που δέχτηκε, απλώς και μόνο γιατί έτυχε να περνάει από το συγκεκριμένο σημείο και η εμφάνισή του να ταιριάζει στο προφίλ όσων η ναζιστική οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.

Γιατί προφανώς η επίθεση στον φοιτητή δεν ήταν παρά μια επίδειξη δύναμης και μια πράξη αντεκδίκησης στα τυφλά, εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, για την επίθεση που είχαν δεχτεί πριν από κάποιες ώρες από αγνώστους οι βιτρίνες των κεντρικών της γραφείων. Με αυτόν τον τρόπο η ναζιστική οργάνωση έδειξε και πάλι το αληθινό εγκληματικό της πρόσωπο.

Το χρονικό

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξης, γύρω στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής επέστρεφε στο σπίτι του από την Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου είχε βρεθεί για τις ανάγκες της διπλωματικής που κάνει ως φοιτητής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Τότε ήταν που βρέθηκε επί της οδού Μεσογείων απέναντι από τα γραφεία της οργάνωσης.

«Εκεί κάποιος άνθρωπος έβρεχε τον δρόμο και στέκομαι για λίγο για να μην περάσω και βραχώ. Γυρνάω τότε, κοιτάζω απέναντι και βλέπω μια ομάδα 6-7 ατόμων έξω από τα γραφεία. Φορούσαν γυαλιά στο κεφάλι, ένας ήταν ξυρισμένος τελείως, άλλος με κουκούλα, ένας είχε στο χέρι κράνος. Μου κάνουν κάποια νεύματα κουνώντας τα κεφάλια και τα χέρια τους».

Βλέποντας τα νεύματα, ο Αλέξης αποφασίζει να προσπεράσει το ύψος των γραφείων της οργάνωσης και να στρίψει από το επόμενο στενό του κτιρίου της Χρυσής Αυγής.

«Πέρασα από το δίπλα στενό και φτάνω στη γωνία του οικοδομικού τετραγώνου και στρίβω στα δεξιά στην Παπαδά κι όταν φτάνω στο στενό τους, στην ευθεία τους, τους κοιτάζω, μου ξανακάνουν τα ίδια, σηκώνω τα χέρια μου κουνώντας τα σαν να λέω “τι;”. Εκεί αρχίσανε τις βρισιές: “Ελα, ρε πούστη, εδώ!” και κάτι τέτοια. Και τους βλέπω κατευθείαν να τρέχουν ο ένας από κάτω, ο άλλος από πάνω, από πίσω μου».

Τότε ο Αλέξης αρχίζει να τρέχει για να αποφύγει την επίθεση. «Εκανα κάποιους ελιγμούς μέσα στα στενά προσπαθώντας να πάω σπίτι. Δεν σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή να μπω κάπου αλλού, να κρυφτώ», λέει και συνεχίζει:

«Στέκομαι για ένα λεπτό να πάρω μια ανάσα, ένα δευτερόλεπτο, γυρνάω πίσω κι ήτανε ο ένας από αυτούς. Με κοιτάζει στα μάτια και μου λέει “χειρονομίες, ρε πούστη;” Και άρχισε να με βαράει με μπουνιές και γέλαγε κιόλας. Με βάραγε και γέλαγε και μου ‘ριχνε κλοτσιές στο κεφάλι. Και ταυτόχρονα έσκασε κι ένας από πίσω και με βάραγε από πίσω με γροθιές πάλι στο κεφάλι».

«Θες να τον σκοτώσεις»;

Οπως διηγείται ο Αλέξης, ο ίδιος έχει πέσει κάτω από τα χτυπήματα, ενώ οι χρυσαυγίτες συνεχίζουν να τον χτυπούν. Κάποια στιγμή παρεμβαίνουν κάποιοι περαστικοί που καλούν τους δράστες να σταματήσουν. Τότε ο ένας από τους δράστες οπισθοχωρεί και έρχεται τρίτος δράστης, ο οποίος συμμετέχει στον ξυλοδαρμό.

«Συνεχίζανε να με βαράνε κι έρχεται ένας περαστικός, πιάνει το χέρι του ενός που με βάραγε, του λέει, τι θες, να τον σκοτώσεις; Σταματάει αυτός για ένα λεπτό, σηκώνεται να φύγει, σηκώνομαι κι εγώ για να μη μείνω κάτω, έχω φάει τις κλοτσιές και τις μπουνιές στο κεφάλι, είμαι ζαλισμένος», μας λέει ο φοιτητής και συνεχίζει:

«Οταν σηκώνομαι είναι ένας τέταρτος που είναι λίγο πιο ψηλός και μου λέει “καλά είσαι, φίλε;” Λέω, όχι, δεν είμαι καλά. “Α, δεν είσαι καλά”, μου λέει και μου ρίχνει ξανά μπουνιά και δεύτερη μπουνιά, ξαναπέφτω κάτω και δίνουνε σε έναν την μπλούζα και την τσάντα μου. Μου λένε “έλα, πάμε στα γραφεία”. Φώναζα “άσε με, ρε φίλε!”.

»Για δύο μέτρα με έσυραν προς τα γραφεία και όπως σηκώνομαι να τραβήξω την τσάντα μου, του λέω “άσε την τσάντα, ρε φίλε” και την τραβάει, κόβει το σκοινί, την παίρνει την τσάντα και ανεβαίνει τρικάβαλο στη μηχανή και φύγανε ανάποδα στον δρόμο κατευθυνόμενοι προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής».

Στην τσάντα που του λήστεψαν ο Αλέξης είχε μια φωτογραφική κάμερα, το κινητό του και τα κλειδιά του. Μετά την επίθεση, όπως διηγείται:

«Πιάνω το πρόσωπό μου, κατάλαβα ότι είχα αίματα, έρχεται μια κοπέλα, μου δίνει λίγο νερό, ξαναπάω μετά να πάρω τηλέφωνο τους δικούς μου. Είχα πόνο στο κεφάλι. Με χτυπούσαν μόνο στο κεφάλι. Και πίσω στον σβέρκο έφαγα κλοτσιά», μας λέει και θυμάται τα λόγια των γιατρών που του είπαν ότι ευτυχώς τη γλίτωσε φτηνά.

Αλλά το θέμα είναι ότι η Χρυσή Αυγή δεν έμεινε μόνο στην επίθεση. Εμφανίστηκε και έξω από τον «Ερυθρό Σταυρό» όπου νοσηλεύεται ο Αλέξης και πέταξε τρικάκια σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει περαιτέρω το θύμα της εγκληματικής της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 8/4 διοργανώνεται αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη συμβολή των οδών Λ.Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στο οποίο καλούν οι γονείς του Αλέξη Λάζαρη, η ΚΕΕΡΦΑ και πλήθος συλλογικοτήτων με κεντρικό αίτημα: να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής.

———————–

Ο Ζέρβας οδηγήθηκε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ληστείας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, για τις οποίες θα απολογηθεί τη Δευτέρα 3/4/2017.

Τα ΜΜΕ αναφέρουν την ιδιότητα του Ζέρβα ως μετακλητού υπαλλήλου του Μιχαλολιάκου στη Βουλή, καθώς και ότι “εχει διατελέσει υποψήφιος”. Πρόκειται για υποτίμηση του ρόλου του Ζερβα στη Χρυσή Αυγή.

Ο Ζέρβας είναι ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης. Είναι καταρχάς μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της οργάνωσης.

Από την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής.

Απο κει και πέρα, ο Ζέρβας είναι δεξι χέρι του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη. Εδώ ο Ζέρβας ανακοινώνεται από τον Κασιδιάρη ως “η ψυχή του Λαϊκού Συνδέσμου στους Αμπελόκηπους”, σε εκδήλωση της “Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα” τον Μάη του 2014, όταν ο πρώτος κατέβαινε ως δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Κασιδιάρη.

Εδώ ο Ζέρβας μιλάει ως γραμματέας στα εγκαίνεια των γραφείων της Τοπικής Οργάνωσης Αμπελοκήπων (που λειτουργούν στα γραφεία της “Κεντρικής Διοίκησης” στη Μεσογείων):

Ο Ζέρβας εμφανίζεται και συστήνεται ως “εσωτερική Ασφάλεια” των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στο ντοκιμαντέρ της Angelique Kourounis “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”:

Είναι σκανδαλώδες ότι 48 ώρες μετά την επίθεση, η Αστυνομία δεν έχει μπει ακόμα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων για να ερευνήσει το κτίριο από το οποίο εφόρμησε το τάγμα της Ασφάλειας κατά του 24χρονου σπουδαστή και στο οποίο αυτονόητα επέστρεψαν οι επιτιθέμενοι με τα λάφυρα (τσάντα, φωτογραφική μηχανή, κινητά, κλπ) που είχαν ληστέψει.

———————–

Ο χρυσαυγίτης που αναγνωρίστηκε από αυτόπτη μάρτυρα και συνελήφθη για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη δεν είναι βέβαια ένα τυχαίο μέλος της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά ηγετικό στέλεχός της.

Ο Χρήστος Ζέρβας, ο οποίος απολογείται σήμερα, κατηγορούμενος για ληστεία κατά συναυτουργία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, είναι στενός συνεργάτης του φίρερ Μιχαλολιάκου και του υπαρχηγού Κασιδιάρη. Γι’ αυτό ακριβώς έχει καταφέρει να πληρώνεται από το ελληνικό κοινοβούλιο ως μετακλητός υπάλληλος, τον οποίο έχει διορίσει ο αρχηγός του στη Βουλή.

Ας δούμε όμως την υψηλή θέση του στην ιεραρχία της οργάνωσης: Ο Ζέρβας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής.

Είναι επίσης ο πυρηνάρχης της Τοπικής Οργάνωσης Αμπελοκήπων, τον οποίο μάλιστα ο Κασιδιάρης προσφωνεί «η ψυχή του Λαϊκού Συνδέσμου στον Ερυθρό και τους Αμπελόκηπους», στην περιοχή δηλαδή όπου βρίσκονται τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής. Ο υπαρχηγός της οργάνωσης τον προσφωνεί έτσι (15/5/2014) λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες ο Ζέρβας ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων.

Από το 1990

 Ο Χρήστος Ζέρβας με κουκούλα απαθανατίζεται να συμμετέχει στην επίθεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής κατά αντιφασιστικής συγκέντρωσης στον Πειραιά (Απρίλιος 2016) | ΦΩΤ.: VICE / AΛΕΞΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ.

Ο πυρηνάρχης Αμπελοκήπων ήταν υποψήφιος όμως και σε αλλεπάλληλες βουλευτικές εκλογές, μεταξύ των οποίων και οι δύο τελευταίες του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015. Κατά δική του ομολογία, ο Ζέρβας ανήκει «πολιτικά στον χώρο της Χρυσής Αυγής» από το 1990, δηλαδή όταν ακόμα η οργάνωση αποτελούνταν μόνο από έναν μικρό πυρήνα σκληρών ναζιστών και δεν είχε προλάβει καν να φορέσει τον μανδύα του «πολιτικού κόμματος» και να κατέβει σε εκλογές. Ο Ζέρβας όμως ανήκει από τότε στη Χρυσή Αυγή, ενώ πιο ενεργά λέει ότι ασχολήθηκε μετά το 2002.

Αλλά πού τα λέει όλα αυτά; Οπως αποκαλύπτουμε σήμερα, όλα αυτά τα λέει σε κατάθεσή του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Και πότε τα λέει; Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, δηλαδή την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Με λίγα λόγια, έχει κληθεί ως γνωστός χρυσαυγίτης να καταθέσει για το έγκλημα που διέπραξε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.

Εκεί ερωτάται αν αναγνωρίζει τον Ρουπακιά και φυσικά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν τον ξέρει και ότι δεν ξέρει αν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι άλλωστε και η γραμμή που δίνουν τηλεφωνικά την επομένη της δολοφονίας οι Λαγός, Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης στον σημερινό πυρηνάρχη Πειραιά, Σωτήρη Δεβελέκο, στον οποίο λένε να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά εάν κληθεί στη ΓΑΔΑ.

Ντοκουμέντα

 Ο Κασιδιάρης με τον στενό του συνεργάτη Χρήστο Ζέρβα (δεξιά) στη διαδικτυακή εκπομπή της Χρυσής Αυγής (15/4/2014).

Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κατάθεση του Ζέρβα είναι ότι ομολογεί πως είναι «υπεύθυνος ασφαλείας» των γραφείων στη Μεσογείων. Είναι δηλαδή ο υπεύθυνος για τη δράση του τάγματος εφόδου. Αυτού του τάγματος που επιτέθηκε την Παρασκευή στον Αλέξη Λάζαρη.

Θυμίζουμε ακόμα ότι ο φωτογραφικός φακός έχει απαθανατίσει τον Ζέρβα να συμμετέχει και σε μια άλλη επίθεση. Αυτήν που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά τον Απρίλιο του 2016 σε βάρος αντιφασιστικής συγκέντρωσης από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ηταν όταν κρανοφόρος χρυσαυγίτης με σιδερόβεργα είχε κινηθεί κατά οπερατέρ του καναλιού «Ε», ενώ άλλος είχε επιτεθεί στη φωτογράφο του Vice, Αλεξία Τσαγκάρη.

Η Αλ. Τσαγκάρη αποκαλύπτει λοιπόν σήμερα ότι αυτός που την κλότσησε, τη χτύπησε και απείλησε να τη σκοτώσει τότε δεν ήταν άλλος από τον Χρήστο Ζέρβα.

Για τον Ζέρβα θυμίζουμε ακόμα ότι στην οικογένειά του ανήκει η καφετέρια Bristol, η οποία βρίσκεται πίσω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή των Αμπελοκήπων και κοντά στο σημείο της επίθεσης στον 24χρονο φοιτητή.

Η καφετέρια αυτή κατονομάζεται από τον προστατευόμενο μάρτυρα Γ’, που αναφέρει ότι εκεί σύχναζε αστυνομικός ο οποίος συμμετείχε σε εκπαίδευση σκοποβολής της Χρυσής Αυγής σε ανοιχτό χώρο στο Χαϊδάρι.

Καταθέτει επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι διορισμένος υπάλληλος της Χ.Α. στη Βουλή, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι το «Μακελειό» του Στ. Χίου, που κινείται στον χώρο της Ακροδεξιάς, λέει (24/10/2014) ότι η συγκεκριμένη καφετέρια «αποτελεί εδώ και χρόνια στέκι των στελεχών και οπαδών της οργάνωσης».

Μια… αστεία ανακοίνωση

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η επίσημη αντίδραση της Χρυσής Αυγής, η οποία έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

«Αντί να συλλάβουν τους εγκληματίες-τρομοκράτες που επιτέθηκαν με τσεκούρια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, συλλαμβάνουν αθώους πολίτες και στήνουν Χρυσαυγιάδες και προπαγανδιστικά σόου με ψευδολογίες στα διαπλεκόμενα κανάλια. H Χρυσή Αυγή καταδικάζει κάθε πράξη βίας απ’ όπου και αν προέρχεται».

Είναι προφανές ότι εδώ η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να αρνηθεί τη σύνδεσή της με τον Ζέρβα, όπως έκανε στην περίπτωση του Ρουπακιά, κι έτσι υποχρεώνεται να τον καλύψει αποκαλώντας τον «αθώο».

Ομως το δεύτερο σκέλος της απάντησης, πέραν της θυμηδίας που προκαλεί η καταδίκη της βίας από μια οργάνωση που έχει τελέσει πλήθος εγκλημάτων, στην ουσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση της καταδίκης του Ζέρβα η ηγεσία της οργάνωσης να «αδειάσει» το ηγετικό της στέλεχος.

———————–

Ο 42χρονος Χρήστος Ζέρβας (στον κύκλο δεξιά) με τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη (αριστερά) και την Ουρανία Μιχαλολιάκου (κάτω) υπό τις προσταγές του Ηλία Κασιδιάρη σε «εκδήλωση» του τάγματος εφόδου Νίκαιας στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής που διατηρεί στενότατες σχέσεις με την ηγεσία του μορφώματος είναι ο Χρήστος Ζέρβας, ο φερόμενος ως δράστης της άγριας επίθεσης σε βάρος του 24χρονου φοιτητή Αλέξη Λάζαρη.

Το πρωτοπαλίκαρο της οργάνωσης συνελήφθη το περασμένο Σάββατο μετά την ταυτοποίησή του από τους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας. Αναγνωρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες ως ένας εκ των δραστών της άγριας επίθεσης, αν και ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», ο 42χρονος Ζέρβας είχε συμμετάσχει σε «εκδήλωση» του τάγματος εφόδου Νίκαιας, τα μέλη του οποίου κατηγορούνται για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα. Το 2013 φωτογραφιζόταν μαζί με τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη στην κεντρική πλατεία της περιοχής.

Στις φωτογραφίες-ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος», ο Ζέρβας εικονίζεται στο πλευρό του πυρηνάρχη Νίκαιας και της Ουρανίας Μιχαλολιάκου. Στο τάγμα βρίσκεται και ο συνοδηγός του Γιώργου Ρουπακιά τη βραδιά της δολοφονίας, Γιάννης Καζαντζόγλου. Ολοι τους κρατάνε ξύλινα ρόπαλα, φοράνε κράνη, μπουφάν και γάντια μηχανής, ενώ το τάγμα επιθεωρεί ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης. Στο τάγμα εφόδου διακρίνονται και άλλα μέλη του πυρήνα Νίκαιας που σήμερα δικάζονται για την οργανωμένη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Η συγκέντρωση του τάγματος εφόδου είχε βιντεοσκοπηθεί και στο επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό – το οποίο δημοσιοποιεί σήμερα το ethnos.gr – οι χρυσαυγίτες εμφανίζονται «ετοιμοπόλεμοι» να λαμβάνουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη. Στην αρχή δεν έχουν κρυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, είναι διασκορπισμένοι και προφανώς αναμένουν «οδηγίες». Αργότερα, όταν μάλλον έφτασε η ώρα να «εκτελέσουν» την αποστολή τους, τα μέλη του τάγματος εφόδου Νίκαιας στοιχίζονται, φορούν τα κράνη τους και ξεκινούν να χτυπούν με δύναμη τα ρόπαλα πάνω στις σιδερένιες ασπίδες που φέρουν. Προτού σταματήσει η βιντεοσκόπηση των δραστηριοτήτων του τάγματος -για λόγους που εύκολα γίνονται αντιληπτοί- οι χρυσαυγίτες «ντοπάρονται» από τον επικεφαλής ξεκινώντας να φωνάζουν το γνωστό σύνθημα «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Με τον Πατέλη

Από το υλικό που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος» προκύπτει ότι ο Ζέρβας αποτελεί ηγετική φιγούρα στον πυρήνα Νίκαιας. Φωτογραφίζεται με τα υπόλοιπα μέλη, κάθεται στην ίδια σειρά με Πατέλη και Μιχαλολιάκου, ενώ χαίρει του σεβασμού του Κασιδιάρη.

Τον Οκτώβριο του 2013 το «Εθνος» είχε αποκαλύψει ότι ο Ζέρβας είναι διορισμένος στη Βουλή ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Επίσης είχε αποκαλύψει και την ιδιότητά του ως υπεύθυνου ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού Channel 4 είχε «συλλάβει» τον Χρήστο Ζέρβα να εμποδίζει τη λήψη πλάνων και την είσοδο των ξένων δημοσιογράφων στους εσωτερικούς χώρους των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα ο Ζέρβας έχει φωτογραφηθεί να εισέρχεται στα γραφεία φορώντας μπλούζα στην οποία αναγραφόταν «Χρυσή Αυγή – Ασφάλεια», ενώ στο… ρεπερτόριό του υπάρχουν και άλλα ρούχα που (υπο)δηλώνουν τα πιστεύω του.

Στην κατάθεσή του στις ανακριτικές Αρχές ο προστατευόμενος «μάρτυρας Γ’» είχε κατονομάσει καφετέρια που φέρεται να ανήκει στην οικογένειά του και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου δέχτηκε την άγρια δολοφονική επίθεση ο 24χρονος φοιτητής. Ο μάρτυρας είχε κατονομάσει τόσο την καφετέρια όσο και τον διορισμό του Ζέρβα στη Βουλή.

Επιπλέον είχε καταθέσει ότι το συγκεκριμένο μαγαζί λειτουργεί ως τοποτηρητήριο χρυσαυγιτών, ενώ για τους θαμώνες του καταστήματος είχε υποστηρίξει ότι συχνάζει μεταξύ άλλων και ένας αστυνομικός ο οποίος πήγαινε μαζί με χρυσαυγίτες για εκπαίδευση σκοποβολής στο Χαϊδάρι. «Ψηλός, περίπου 1,90 μ., και γυμνασμένος, ο οποίος συχνάζει στο καφέ «Bristol» που βρίσκεται πίσω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στους Αμπελοκήπους» είχε καταθέσει ο μάρτυρας. Για τη συγκεκριμένη καφετέρια χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε καταγγείλει ότι δέχτηκε φραστική επίθεση από τον Κασιδιάρη και την παρέα του απλώς επειδή πέρασε έξω από το «Bristol», στο οποίο η «ομάδα κρούσης» απολάμβανε τον καφέ της.

«Καραμέρο οικολόγε μ…πανο κρυφοαριστερέ, άντε γ…σου εσύ και όλοι οι ρουφιάνοι, το σινάφι σου. Να βάλεις τους Πακιστανούς στο σπίτι σου, με τα παιδιά σου, ρε» και άλλες χυδαίες εκφράσεις είχαν εκτοξευτεί σύμφωνα με τη μαρτυρία Καραμέρου από τον Κασιδιάρη και τα μαυροφορεμένα «παλικάρια» του.

Ο δημοσιογράφος είχε καταγγείλει το περιστατικό στο μπλογκ του γράφοντας: «Κατά σατανική σύμπτωση 24 ώρες πριν τον ξυλοδαρμό της Κανέλλη και την ώρα της δίκης του Κασιδιάρη είχα ένα ραντεβού στην οδό Δαβάκη στους Αμπελοκήπους. Ψάχνοντας γύρω στις 11.00 τον αριθμό και το κτίριο έπεσα περπατώντας στα τραπεζοκαθίσματα μιας καφετέριας που είναι στον δρόμο (…). Μια παρέα 8 έως 10 ατόμων, όλοι άνδρες και μπρατσωμένοι, κάθονταν με κουστουμαρισμένο τον Κασιδιάρη και συνομιλούσαν σε αναμμένα κάρβουνα».

Ο Ζέρβας ανήκει και στην ομάδα ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής. Ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού Channel 4 είχε «συλλάβει» το πρωτοκλασάτο στέλεχος της οργάνωσης να εμποδίζει τη λήψη πλάνων και την είσοδο των ξένων δημοσιογράφων στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων. Ο Ζέρβας έχει φωτογραφηθεί να εισέρχεται στα γραφεία φορώντας μπλούζα στην οποία αναγραφόταν «Χρυσή Αυγή – Ασφάλεια».

Η δολοφονική επίθεση στον 24χρονο, η ληστεία και το «κατηγορώ» του πατέρα

Τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε περιέγραψε ο 24χρονος φοιτητής από τον Ερυθρό Σταυρό όπου νοσηλεύεται. Υποστήριξε ότι επέστρεφε στην οικία του, όμως χρυσαυγίτες που βρίσκονταν στα γραφεία της Λεωφόρου Μεσογείων του έκαναν χειρονομίες και όταν «απάντησε» με τον ίδιο τρόπο τον κυνήγησαν και τον ξυλοκόπησαν μέχρι λιποθυμίας. Μάλιστα ο τελευταίος τον λήστεψε κιόλας, αρπάζοντας την τσάντα και το κινητό του.

Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη ασκήσει ποινική δίωξη για ληστεία κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία σε βάρος του στελέχους της Χρυσής Αυγής Χρήστου Ζέρβα, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες ως ένας εκ των δραστών της άγριας επίθεσης. Οδηγήθηκε ενώπιον του 14ου τακτικού ανακριτή και μετά την προθεσμία που ζήτησε και έλαβε αναμένεται σήμερα να απολογηθεί.

Σύμφωνα με τον πατέρα του θύματος, ο γιος του είναι φοιτητής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης και το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο πριν από την επίθεση, πραγματοποιούσε τη διπλωματική εργασία του. Καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, είδε έξι μέλη του ναζιστικού μορφώματος. Φαίνεται ότι μετά την ανταλλαγή χειρονομιών οι δράστες τον κυνήγησαν στα στενά και τον ξυλοκόπησαν. Σε επιστολή του προς τον ιστότοπο bloko.gr ο πατέρας του φοιτητή εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της Χρυσής Αυγής. «Με αφορμή τη βία που εκδηλώνεται μέσω των ανεγκέφαλων, την κακοήθεια που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην κοινωνική ενσάρκωση της προσαρμοσμένης γεροντικής αδιαφορίας, οδηγείσαι στη λατρεία της νεκρικής ακαμψίας».

———————–

Αύριο θα απολογηθεί, μετά τη δεύτερη προθεσμία που πήρε, ο στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, Χρήστος Ζέρβας, ο οποίος αναγνωρίστηκε από αυτόπτη μάρτυρα και συνελήφθη για τον άγριο ξυλοδαρμό του Αλέξη Λάζαρη.

Υπενθυμίζουμε ότι το ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης κατηγορείται για ληστεία κατά συναυτουργία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, για την επίθεση σε βάρος του φοιτητή, η οποία ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων.

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα ένα νέο ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό τρόπο τη στενή σχέση του Ζέρβα με τον Μιχαλολιάκο.

Επιβεβαιώνει όμως και κάτι ακόμα: τη στενή σχέση του αρχηγού και της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής με τον περιβόητο Πυρήνα της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Μια σχέση που παραμένει στενή ακόμα και μετά τη δολοφονία, αφού βέβαια το τάγμα της Νίκαιας δεν ενεργεί ποτέ χωρίς την εντολή της ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης και λειτουργεί πάντα με πειθαρχία στο πλαίσιο της ιεραρχικής δομής της Χρυσής Αυγής.

Με πρωτοβουλία Ζέρβα

Το ντοκουμέντο αυτό αφορά μια τηλεφωνική συνομιλία και τα πρόσωπα που συνομιλούν δεν είναι άλλα από τον Χρήστο Ζέρβα και τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γεώργιο Πατέλη. Και έχει σημασία γιατί συνομιλούν μόλις δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 19/9/2013.

Η κλήση γίνεται με πρωτοβουλία του Ζέρβα, την ώρα που η δολοφονική δράση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και μερικές μέρες πριν ο Πατέλης συλληφθεί, μαζί με την ηγεσία της οργάνωσης.

Από τον μεταξύ τους διάλογο προκύπτει ότι ο Ζέρβας θέλει να καταλάβει την ψυχολογία του επικεφαλής του τάγματος της Νίκαιας, να δει αν έχει «σπάσει» και να τον εμψυχώσει, ενισχύοντας έτσι και την πίστη του στον αρχηγό.

Και έχει σημασία ότι ο Ζέρβας συνομιλεί απευθείας με τον Μιχαλολιάκο, στου οποίου το γραφείο είναι υπάλληλος, ενώ παράλληλα είναι και ο «υπεύθυνος ασφαλείας» των κεντρικών γραφείων στη Μεσογείων, δηλαδή επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Κεντρικής Διοίκησης.

Εδώ, λοιπόν, παίζει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στον αρχηγό Μιχαλολιάκο και τον πυρηνάρχη Πατέλη, ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση της Χρυσής Αυγής και στο τάγμα εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Προσεκτικά λόγω παρακολουθήσεων

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός, παρά το γεγονός ότι οι συνομιλητές εμφανώς γνωρίζουν την πιθανότητα να παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους στο πλαίσιο των νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ, με αποτέλεσμα να είναι πολύ προσεκτικοί στα λεγόμενά τους και να προσπαθούν να εμφανιστούν ως μη σχετιζόμενοι με το έγκλημα που έχει συντελεστεί δύο μέρες πριν.

Ζέρβας: Πώς πάμε; Καλά;

Πατέλης: Προσπαθούμε.

Ζέρβας: Τι νέα έχουμε; Καλά πάμε, νομίζω, ρώταγα κι εγώ.

Πατέλης: Ετσι λες.

Ζέρβας: Ετσι λέω, ναι μωρέ. Ο,τι ήταν θα είχε βγει, ρε, γιατί μίλαγα και εδώ με μία που είναι, μη λέω τώρα, που είναι στη Μεσογείων και μου έλεγε: Ο,τι ήταν στα δεκαπέντε λεπτά θα ‘χε βγει, λέει. Αποκλείεται, δεν έχουν συνομιλίες. Εχουν, λέει, μόνο κλήσεις, λέει, και τέτοια. Σιγά, λέει, αυτά γίνονται.

Εδώ ο Ζέρβας ομολογεί την αγωνία των χρυσαυγιτών να μη βγουν οι συνομιλίες τους το βράδυ της δολοφονίας και προσπαθεί να καθησυχάσει τον Πατέλη, ο οποίος, πριν και μετά το έγκλημα, έχει ανταλλάξει πλήθος κλήσεων με τον περιφερειάρχη Πειραιά Ι. Λαγό, ενώ είναι αυτός που έχει ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου.

Στον διάλογο βέβαια που δημοσιεύουμε σήμερα, ο Πατέλης -ο οποίος έχει γνώση της πιθανής παρακολούθησης τηλεφώνων- σπεύδει να πει: «Μα και πάλι δεν έχω και κάτι, φίλε, δεν έχω κάνει κάτι».

Ζέρβας: Ε, αυτό σου λέω, δεν έχουμε κάτι και μετά θα τους γαμήσουμε στις μηνύσεις, γιατί έχουν βγάλει το όνομά σου παντού χωρίς να έχουν βάλει από πάνω τέτοιο.

Πατέλης: Το ξέρω, με έχουνε γαμήσει. […]

Ζέρβας: Μη στεναχωριέσαι (όλα καλά) θα πάνε ρε, θα πάνε, θα δεις, δεν θα τους περάσει αφού ο κόσμος είναι, έχει γυρίσει, πέρασε ο αρχηγός εδώ απ’ έξω και λέει μισό τοις εκατό έχουμε πέσει.

Πατέλης: Τι είπε;

Ζέρβας: Λέει ο αρχηγός, καθόμουνα εδώ και μου λέει: Χρηστάρα, περιμένεις τις μολοτοφιές (…) και γέλαγε. Και τον λέω και μου λέει μισό τοις εκατό έχουμε πέσει, μη μασάτε, λέει, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ η σαπίλα και το ψέμα. Και το μισό τοις εκατό ξέρεις γιατί πέσαμε; Γιατί φοβούνται τώρα ο κόσμος να μιλήσει στο τηλέφωνο, ξέρεις, να πει ψηφίζω Χρυσή Αυγή.

Πατέλης: Μακάρι, φίλε, μακάρι.

Ζέρβας: Ναι, ρε, τίποτα, θα δεις, αυτό ίσα ίσα θα μας δυναμώσει τώρα, γάμησέ τους, γαμώ την πουτάνα τους και μετά, εντάξει, απλά θα προσέχουμε με τα αρχίδια.

———————–

Δύο επιπλέον μαρτυρίες έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες επίσης αναφέρουν ότι η άγρια επίθεση στον 24χρονο φοιτητή Α. Λ. πραγματοποιήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής υπήρξαν δύο τηλεφωνικές κλήσεις στην Αμεση Δράση. Εγιναν από γυναίκες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στον άγριο ξυλοδαρμό και κάλεσαν την Αστυνομία. Αμφότερες δήλωσαν ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν χρυσαυγίτες.

Οπτικοακουστικό υλικό

Μολονότι οι κλήσεις και τα στοιχεία των γυναικών έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία, οι ίδιες δεν είναι πρόθυμες να καταθέσουν στους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί. Οι επικεφαλής των ερευνών αναζητούν οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας παρακείμενων κτιρίων ή καταστημάτων που να έχουν καταγράψει την επίθεση στον φοιτητή και επομένως και τους δράστες. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τρεις από τους δράστες της επίθεσης διέφυγαν με ένα παπάκι και ο τέταρτος πεζός.

Από τις υπάρχουσες μαρτυρικές καταθέσεις έχει ταυτοποιηθεί μόνο ο 42χρονος Χρήστος Ζέρβας, στέλεχος της Χρυσής Αυγής που ανήκει στον στενό πυρήνα της οργάνωσης. Από τους πέντε αυτόπτες μάρτυρες που κάλεσαν Αστυνομία και ΕΚΑΒ, ο ένας (με τρεις καταθέσεις) αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τον Ζέρβα ως έναν εκ των δραστών της επίθεσης.

Ο 42χρονος αρνείται τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και αφορούν ληστεία κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία. Χθες οδηγήθηκε στον ανακριτή στα δικαστήρια Ευελπίδων όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο Χρ. Ζέρβας (τρίτος από δεξιά) με τον Ηλ. Κασιδιάρη και τον πυρηνάρχη Σπάρτης Γ. Ορφανάκο (δεξιά). Οπως έχει αποκαλυφθεί από ντοκουμέντα, ο τελευταίος ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τους Γ. Ρουπακιά και Γ. Πατέλη του πυρήνα Νίκαιας.

Κατά την προσφιλή τακτική τους δημιούργησαν κλίμα φωνάζοντας συνθήματα για σκευωρίες εις βάρος του ομοϊδεάτη τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φαίνεται να κατηγορεί τον αυτόπτη μάρτυρα ότι τον υπέδειξε λόγω προσωπικών διαφορών. Ο Ζέρβας πήρε προθεσμία να απολογηθεί στον 14ο Ανακριτή την Τετάρτη καθώς έλειπαν από τη δικογραφία έγγραφα, όπως η ιατροδικαστική έκθεση.

Της απολύτου εμπιστοσύνης

Ο Ζέρβας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του μορφώματος, θέση που καταλαμβάνουν μόνο όσοι ανήκουν στον πολύ κλειστό πυρήνα της ηγεσίας. Είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Ηλία Κασιδιάρη. Μάλιστα ο τελευταίος τον έχει χαρακτηρίσει «ψυχή του Λαϊκού Συνδέσμου στον Ερυθρό και τους Αμπελόκηπους».

Επιπλέον, από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δημοσιεύει και σήμερα το «Εθνος» προκύπτει ότι Κασιδιάρης και Ζέρβας διατηρούν και προσωπικές σχέσεις, με τους δύο να έχουν φωτογραφηθεί σε διάφορες εκδηλώσεις.

Ως μέλος του στενού πυρήνα του αρχηγού της οργάνωσης, ο Ζέρβας διατηρεί στενές σχέσεις και με την Ουρανία Μιχαλολιάκου με την οποία συμμετείχε σε «εκδήλωση» του Τάγματος Εφόδου Νίκαιας με τον Κασιδιάρη σε ρόλο «καθοδηγητή», παρουσία του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη και των πρωτοπαλίκαρών του.

Ως υπεύθυνος ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της ΧΑ ο Χρ. Ζέρβας παρεμποδίζει τον φωτογράφο του «Εθνους» μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αριστερά διακρίνεται ο γνωστός για τις ναζιστικές θέσεις του Αλέξανδρος Πλωμαρίτης.

Ο Ζέρβας και η Μιχαλολιάκου έχουν φωτογραφηθεί και στην καφετέρια που θεωρείται στέκι χρυσαυγιτών και φέρεται να ανήκει στην οικογένεια του πρώτου, αλλά και σε «εκδήλωση» του μορφώματος στον Μελιγαλά.

Ο φωτογραφικός φακός του «Εθνους» είχε συλλάβει τον Ζέρβα έξω από τα γραφεία της οργάνωσης μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ως υπεύθυνος ασφάλειας είχε απωθήσει τον φωτογράφο της εφημερίδας έχοντας στο πλευρό του τον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, ο οποίος έγινε… γνωστός όταν είχε χαρακτηρίσει τους μετανάστες «πρωτόγονους, μιάσματα και υπάνθρωπους», δηλώνοντας έτοιμος «ν’ ανοίξουμε τους φούρνους να τους κάνουμε σαπούνια. Θα τους έχουμε σαπούνια για τ’ αμάξια και για τα πεζοδρόμια, θα φτιάχνουμε λαμπατέρ με το δέρμα τους».

———————–

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο χρυσαυγίτης Χρήστος Ζέρβας, μετά την απολογία του σήμερα ενώπιον του 14ου ανακριτή (είχε πάρει εκ νέου προθεσμία τη Δευτέρα 3/4/2017). Το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης μετατράπηκε κατά ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, δεύτερο δηλαδή κακούργημα εκτός της ληστείας για την οποία ήδη κατηγορούταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ:

… ο φοιτητής αναγνώρισε χωρίς καμία αμφιβολία τον κατηγορούμενο και όταν εκλήθη να το κάνει ενώπιον του. Ο 42χρονος αρνήθηκε ότι είναι αυτός ο δράστης της επίθεσης  και  σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δημ. Παπαγρηγορίου, είπε πως  «όσον αφορά την αναγνώριση η οποία έγινε μόλις σήμερα από τον παθόντα θωρώ ότι τον παρέσυρε σε αυτή η κατά κόρον εμφάνιση εικόνων μου στα ΜΜΕ και σε ορισμένα μάλιστα χωρίς απόκρυψη των προσωπικών μου στοιχείων αλλά και η δημοσιοποίηση φωτογραφιών μου στα έντυπα μέσα».

Η συμπλήρωση πάντως της δικογραφίας με τα ιατροδικαστικά ευρήματα είχε σαν αποτέλεσμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες και τη μεταβολή του κατηγορητηρίου, με αποτέλεσμα το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης να μετατραπεί σε σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Νωρίτερα υπέρ του κατηγορούμενου είχαν εξεταστεί δύο μάρτυρες. Ο νεαρός φοιτητής, ο οποίος έφτασε στα δικαστήρια μαζί με τη μητέρα του δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής ενώ είναι φανερά τα σημάδια της άγριας επίθεσης που δέχτηκε.

Η μητέρα του μάλιστα φέρεται να είπε: «Το φαινόμενο ΧΑ ανδρώθηκε γιατί τους δόθηκε χώρος. Γιατί ούτε οι πολίτες, ούτε οι θεσμοί αντιστάθηκαν. Προσβάλλουν και κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι κυνηγούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και αυτό είναι η μάσκα τους . Αποδείχθηκε όμως ότι κυνηγούν όλο τον κόσμο. Θα πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι ίσως οι ίδιοι ή και τα παιδιά τους θα είναι τα επόμενα θύματα. Το παιδί μου δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση που είχε προηγηθεί στα γραφεία της ΧΑ, ήταν στο σπίτι του κι ετοιμαζόταν για να πάει στην εργασία του. Δεν ανήκει σε καμία ομάδα κομματική αλλά και ούτε σε καμία εξωκοινοβουλευτική κίνηση, όπως επίσης δεν υπήρξε ποτέ μέλος του Ρουβίκωνα. Όποιοι ισχυρισμοί για το αντίθετο δεν ευσταθούν. Βιώνουμε ως οικογένεια εάν σοκ. Κοντέψαμε να χάσουμε το παιδί μας. Τα χτυπήματα ήταν όλα στο κεφάλι και είχαν στόχο να τον σκοτώσουν. Τον χτυπούσαν με σφοδρότητα 4 άτομα και ο ένας από αυτούς μάλιστα γελούσε την ώρα που κακοποιούσε το παιδί μου. Είναι αυτός ο άνθρωπος που ο γιος μου αναγνώρισε ενώπιον του ανακριτή και συνελήφθη από την αστυνομία».

———————–

Παρεμβάσεις:

———————–

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Υπαλλήλων της Βουλής παραπέμπει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση τον μετακλητό υπάλληλο του Μιχαλολιάκου Χρήστο Ζέρβα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για τηδολοφονική επίθεση σε βάρος του 24χρονου σπουδαστή Αλέξη Λάζαρη. Η πειθαρχική ποινή, που προβλέπεται για την περίπτωση του εν λόγω μετακλητού, μπορεί να είναι και η οριστική παύση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, με επιστολή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο επικαλείται το έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, το οποίο διαβιβάστηκε και στη Βουλή, για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Χρήστου Ζέρβα:

«Επειδή εκτιμώ ότι οι διαλαμβανόμενες στην προαναφερόμενη ανακοίνωση της αντεισαγγελέως προς τη Βουλή των Ελλήνων, αξιόποινες πράξεις, τις οποίες φέρεται να τέλεσε ο εν λόγω μετακλητός υπάλληλος της Βουλής, δηλαδή της ληστεία και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία (ορθότερος νομικός χαρακτηρισμός: βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης) στοιχειοθετούν αντικειμενική υπόσταση του πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο, συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας».

Η δεύτερη σελίδα του εγγράφου.

…Επειδή κρίνω ότι το πειθαρχικό παράπτωμα, που αποδίδεται στον προαναφερόμενο υπάλληλο, δύναται να επισύρει την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, ποινή ανώτερη της αρμοδιότητας του προέδρου της Βουλής, παραπέμπω ενώπιόν σας την παρούσα υπόθεση για την άσκηση της προσήκουσας πειθαρχικής διαδικασίας».

———————–

Το ΦΕΚ της απόλυσης Ζέρβα μετά από πρόταση Μιχαλολιάκου.

Η Χρυσή Αυγή ομολόγησε πλέον ανοιχτά την ενοχή του Χρήστου Ζέρβα για την επίθεση στον 24χρονο Αλέξη Λάζαρη στις 30/3/2017, απολύοντάς τον από την θέση του μετακλητού υπαλλήλου του Μιχαλολιάκου (βλ. το ΦΕΚ, με ημερομηνία 20 Απριλίου 2017, εδώ).

Ο Μιχαλολιάκος, σε έγγραφο που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, όταν πια αντιλήφθηκε την εκκίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του Ζέρβα, ανέφερε τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλούμε όπως λυθεί η υπαλληλική σχέση με τον κύριο Χρήστο Ζέρβα του Δημητρίου, που υπηρετεί συμφωνα με το άρθρο 35 του Κανονισμού της Βουλής, σε θέση μετακλητού υπαλλήλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου “Χρυσή Αυγή” στο Ελληνικό Κοινοβούλιο”.

Κατόπιν αυτού του αιτήματος, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέδωσε την πράξη απόλυσης του Ζέρβα από τη θέση του μετακλητού υπαλλήλου της Βουλής (βλ. το έγγραφο εδώ).

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής αρχικά ισχυριζόταν ότι οι διωκτικές αρχές προβαίνουν σε “συλλήψεις αθώων πολιτών” (δήλωση μετά τη σύλληψη Ζέρβα).

Η αρχική δήλωση της Χρυσής Αυγής

Τώρα απολύει τον Ζέρβα (αποσιωπώντας βέβαια κάθε αναφορά στην υπόθεση), για να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την οργανωμένη επίθεση του τάγματος Ασφάλειας της Κεντρικής Διοίκησης στον 24χρονο σπουδαστή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόλυση Ζέρβα επισφραγίζει την ενοχή του και προδικάζει το αποτέλεσμα της σε βάρος του δίκης για τα κακουργήματα της ληστείας και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Μάρτυρας κατηγορίας στην επικείμενη δίκη είναι πλέον – εκ των πραγμάτων – και ο “Αρχηγός” του Ζέρβα Νίκος Μιχαλολιάκος

Οι υποσχέσεις στήριξης του – αναλώσιμου όπως αποδεικνύεται – Ζέρβα δεν κράτησαν τελικά ούτε τρεις μέρες. Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι πλέον πολύ μόνος του ο “Χρηστάρας”, στα κελιά της τιμής…

———————–

———————–

———————–

———————–

Ο Ζέρβας έξω από τα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων, λίγο πριν την επίθεση.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 8/11/2017)

Το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Χρήστος Ζέρβας, καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ενώπιον του Δ’ Μονομελούς Κακουργημάτων ο Χρ. Ζέρβας δικάστηκε με τις κατηγορίες της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης που μετατράπηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη και της ληστείας κατά συναυτουργία, για την τσάντα που αφαίρεσαν οι δράστες από τον Αλέξη και η οποία περιείχε φωτογραφική κάμερα, κινητό και κλειδιά.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όμως ο πρόεδρος μετέτρεψε την ποινή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Το δικαστήριο αναγνώρισε την ενοχή του Ζέρβα για τη ληστεία και την οργάνωση της επίθεσης κατά του φοιτητή.

Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι εφτά χρόνια με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση.

Ο Ζέρβας θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ και θα πρέπει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε 1η και 15 του μήνα έως την εκδίκαση της υπόθεσής του στο Εφετείο.

Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε και από το ίδιο το θύμα

Υπενθυμίζουμε ότι το μεσημέρι της 31ης/3/2017 ο Αλ. Λάζαρης δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τη Χρυσή Αυγή, απλώς και μόνο διότι έτυχε να περνάει έξω από τα κεντρικά γραφεία της και η εμφάνισή του να ταιριάζει στο προφίλ όσων η ναζιστική οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε και από το ίδιο το θύμα, πέραν πάσης αμφιβολίας, αλλά και από αυτόπτη μάρτυρα.

Ο κατηγορούμενος δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Είναι στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, πυρηνάρχης Αμπελοκήπων και «υπεύθυνος ασφαλείας» των γραφείων στη Μεσογείων, δηλαδή υπεύθυνος για τη δράση του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στον Αλέξη.