Ζέρβας καλεί Πατέλη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 4/4/2017)

Αύριο θα απολογηθεί, μετά τη δεύτερη προθεσμία που πήρε, ο στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, Χρήστος Ζέρβας, ο οποίος αναγνωρίστηκε από αυτόπτη μάρτυρα και συνελήφθη για τον άγριο ξυλοδαρμό του Αλέξη Λάζαρη.

Υπενθυμίζουμε ότι το ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης κατηγορείται για ληστεία κατά συναυτουργία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, για την επίθεση σε βάρος του φοιτητή, η οποία ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων.

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα ένα νέο ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό τρόπο τη στενή σχέση του Ζέρβα με τον Μιχαλολιάκο.

Επιβεβαιώνει όμως και κάτι ακόμα: τη στενή σχέση του αρχηγού και της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής με τον περιβόητο Πυρήνα της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Μια σχέση που παραμένει στενή ακόμα και μετά τη δολοφονία, αφού βέβαια το τάγμα της Νίκαιας δεν ενεργεί ποτέ χωρίς την εντολή της ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης και λειτουργεί πάντα με πειθαρχία στο πλαίσιο της ιεραρχικής δομής της Χρυσής Αυγής.

Με πρωτοβουλία Ζέρβα

Το ντοκουμέντο αυτό αφορά μια τηλεφωνική συνομιλία και τα πρόσωπα που συνομιλούν δεν είναι άλλα από τον Χρήστο Ζέρβα και τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γεώργιο Πατέλη. Και έχει σημασία γιατί συνομιλούν μόλις δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 19/9/2013.

Η κλήση γίνεται με πρωτοβουλία του Ζέρβα, την ώρα που η δολοφονική δράση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και μερικές μέρες πριν ο Πατέλης συλληφθεί, μαζί με την ηγεσία της οργάνωσης.

Από τον μεταξύ τους διάλογο προκύπτει ότι ο Ζέρβας θέλει να καταλάβει την ψυχολογία του επικεφαλής του τάγματος της Νίκαιας, να δει αν έχει «σπάσει» και να τον εμψυχώσει, ενισχύοντας έτσι και την πίστη του στον αρχηγό.

Και έχει σημασία ότι ο Ζέρβας συνομιλεί απευθείας με τον Μιχαλολιάκο, στου οποίου το γραφείο είναι υπάλληλος, ενώ παράλληλα είναι και ο «υπεύθυνος ασφαλείας» των κεντρικών γραφείων στη Μεσογείων, δηλαδή επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Κεντρικής Διοίκησης.

Εδώ, λοιπόν, παίζει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στον αρχηγό Μιχαλολιάκο και τον πυρηνάρχη Πατέλη, ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση της Χρυσής Αυγής και στο τάγμα εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Προσεκτικά λόγω παρακολουθήσεων

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός, παρά το γεγονός ότι οι συνομιλητές εμφανώς γνωρίζουν την πιθανότητα να παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους στο πλαίσιο των νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ, με αποτέλεσμα να είναι πολύ προσεκτικοί στα λεγόμενά τους και να προσπαθούν να εμφανιστούν ως μη σχετιζόμενοι με το έγκλημα που έχει συντελεστεί δύο μέρες πριν.

Ζέρβας: Πώς πάμε; Καλά;

Πατέλης: Προσπαθούμε.

Ζέρβας: Τι νέα έχουμε; Καλά πάμε, νομίζω, ρώταγα κι εγώ.

Πατέλης: Ετσι λες.

Ζέρβας: Ετσι λέω, ναι μωρέ. Ο,τι ήταν θα είχε βγει, ρε, γιατί μίλαγα και εδώ με μία που είναι, μη λέω τώρα, που είναι στη Μεσογείων και μου έλεγε: Ο,τι ήταν στα δεκαπέντε λεπτά θα ‘χε βγει, λέει. Αποκλείεται, δεν έχουν συνομιλίες. Εχουν, λέει, μόνο κλήσεις, λέει, και τέτοια. Σιγά, λέει, αυτά γίνονται.

Εδώ ο Ζέρβας ομολογεί την αγωνία των χρυσαυγιτών να μη βγουν οι συνομιλίες τους το βράδυ της δολοφονίας και προσπαθεί να καθησυχάσει τον Πατέλη, ο οποίος, πριν και μετά το έγκλημα, έχει ανταλλάξει πλήθος κλήσεων με τον περιφερειάρχη Πειραιά Ι. Λαγό, ενώ είναι αυτός που έχει ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου.

Στον διάλογο βέβαια που δημοσιεύουμε σήμερα, ο Πατέλης -ο οποίος έχει γνώση της πιθανής παρακολούθησης τηλεφώνων- σπεύδει να πει: «Μα και πάλι δεν έχω και κάτι, φίλε, δεν έχω κάνει κάτι».

Ζέρβας: Ε, αυτό σου λέω, δεν έχουμε κάτι και μετά θα τους γαμήσουμε στις μηνύσεις, γιατί έχουν βγάλει το όνομά σου παντού χωρίς να έχουν βάλει από πάνω τέτοιο.

Πατέλης: Το ξέρω, με έχουνε γαμήσει. […]

Ζέρβας: Μη στεναχωριέσαι (όλα καλά) θα πάνε ρε, θα πάνε, θα δεις, δεν θα τους περάσει αφού ο κόσμος είναι, έχει γυρίσει, πέρασε ο αρχηγός εδώ απ’ έξω και λέει μισό τοις εκατό έχουμε πέσει.

Πατέλης: Τι είπε;

Ζέρβας: Λέει ο αρχηγός, καθόμουνα εδώ και μου λέει: Χρηστάρα, περιμένεις τις μολοτοφιές (…) και γέλαγε. Και τον λέω και μου λέει μισό τοις εκατό έχουμε πέσει, μη μασάτε, λέει, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ η σαπίλα και το ψέμα. Και το μισό τοις εκατό ξέρεις γιατί πέσαμε; Γιατί φοβούνται τώρα ο κόσμος να μιλήσει στο τηλέφωνο, ξέρεις, να πει ψηφίζω Χρυσή Αυγή.

Πατέλης: Μακάρι, φίλε, μακάρι.

Ζέρβας: Ναι, ρε, τίποτα, θα δεις, αυτό ίσα ίσα θα μας δυναμώσει τώρα, γάμησέ τους, γαμώ την πουτάνα τους και μετά, εντάξει, απλά θα προσέχουμε με τα αρχίδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.