Οι μαρτυρίες που «καίνε» το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία

(Κείμενο: Λευτέρης Μπιντέλας, Έθνος, 4/4/2017).

Δύο επιπλέον μαρτυρίες έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες επίσης αναφέρουν ότι η άγρια επίθεση στον 24χρονο φοιτητή Α. Λ. πραγματοποιήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής υπήρξαν δύο τηλεφωνικές κλήσεις στην Αμεση Δράση. Εγιναν από γυναίκες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στον άγριο ξυλοδαρμό και κάλεσαν την Αστυνομία. Αμφότερες δήλωσαν ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν χρυσαυγίτες.

Οπτικοακουστικό υλικό

Μολονότι οι κλήσεις και τα στοιχεία των γυναικών έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία, οι ίδιες δεν είναι πρόθυμες να καταθέσουν στους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί. Οι επικεφαλής των ερευνών αναζητούν οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας παρακείμενων κτιρίων ή καταστημάτων που να έχουν καταγράψει την επίθεση στον φοιτητή και επομένως και τους δράστες. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τρεις από τους δράστες της επίθεσης διέφυγαν με ένα παπάκι και ο τέταρτος πεζός.

Από τις υπάρχουσες μαρτυρικές καταθέσεις έχει ταυτοποιηθεί μόνο ο 42χρονος Χρήστος Ζέρβας, στέλεχος της Χρυσής Αυγής που ανήκει στον στενό πυρήνα της οργάνωσης. Από τους πέντε αυτόπτες μάρτυρες που κάλεσαν Αστυνομία και ΕΚΑΒ, ο ένας (με τρεις καταθέσεις) αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τον Ζέρβα ως έναν εκ των δραστών της επίθεσης.

Ο 42χρονος αρνείται τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και αφορούν ληστεία κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία. Χθες οδηγήθηκε στον ανακριτή στα δικαστήρια Ευελπίδων όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο Χρ. Ζέρβας (τρίτος από δεξιά) με τον Ηλ. Κασιδιάρη και τον πυρηνάρχη Σπάρτης Γ. Ορφανάκο (δεξιά). Οπως έχει αποκαλυφθεί από ντοκουμέντα, ο τελευταίος ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τους Γ. Ρουπακιά και Γ. Πατέλη του πυρήνα Νίκαιας.

Κατά την προσφιλή τακτική τους δημιούργησαν κλίμα φωνάζοντας συνθήματα για σκευωρίες εις βάρος του ομοϊδεάτη τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φαίνεται να κατηγορεί τον αυτόπτη μάρτυρα ότι τον υπέδειξε λόγω προσωπικών διαφορών. Ο Ζέρβας πήρε προθεσμία να απολογηθεί στον 14ο Ανακριτή την Τετάρτη καθώς έλειπαν από τη δικογραφία έγγραφα, όπως η ιατροδικαστική έκθεση.

Της απολύτου εμπιστοσύνης

Ο Ζέρβας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του μορφώματος, θέση που καταλαμβάνουν μόνο όσοι ανήκουν στον πολύ κλειστό πυρήνα της ηγεσίας. Είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Ηλία Κασιδιάρη. Μάλιστα ο τελευταίος τον έχει χαρακτηρίσει «ψυχή του Λαϊκού Συνδέσμου στον Ερυθρό και τους Αμπελόκηπους».

Επιπλέον, από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δημοσιεύει και σήμερα το «Εθνος» προκύπτει ότι Κασιδιάρης και Ζέρβας διατηρούν και προσωπικές σχέσεις, με τους δύο να έχουν φωτογραφηθεί σε διάφορες εκδηλώσεις.

Ως μέλος του στενού πυρήνα του αρχηγού της οργάνωσης, ο Ζέρβας διατηρεί στενές σχέσεις και με την Ουρανία Μιχαλολιάκου με την οποία συμμετείχε σε «εκδήλωση» του Τάγματος Εφόδου Νίκαιας με τον Κασιδιάρη σε ρόλο «καθοδηγητή», παρουσία του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη και των πρωτοπαλίκαρών του.

Ως υπεύθυνος ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της ΧΑ ο Χρ. Ζέρβας παρεμποδίζει τον φωτογράφο του «Εθνους» μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αριστερά διακρίνεται ο γνωστός για τις ναζιστικές θέσεις του Αλέξανδρος Πλωμαρίτης.

Ο Ζέρβας και η Μιχαλολιάκου έχουν φωτογραφηθεί και στην καφετέρια που θεωρείται στέκι χρυσαυγιτών και φέρεται να ανήκει στην οικογένεια του πρώτου, αλλά και σε «εκδήλωση» του μορφώματος στον Μελιγαλά.

Ο φωτογραφικός φακός του «Εθνους» είχε συλλάβει τον Ζέρβα έξω από τα γραφεία της οργάνωσης μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ως υπεύθυνος ασφάλειας είχε απωθήσει τον φωτογράφο της εφημερίδας έχοντας στο πλευρό του τον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, ο οποίος έγινε… γνωστός όταν είχε χαρακτηρίσει τους μετανάστες «πρωτόγονους, μιάσματα και υπάνθρωπους», δηλώνοντας έτοιμος «ν’ ανοίξουμε τους φούρνους να τους κάνουμε σαπούνια. Θα τους έχουμε σαπούνια για τ’ αμάξια και για τα πεζοδρόμια, θα φτιάχνουμε λαμπατέρ με το δέρμα τους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.