Υπόθεση Μπαντέμη, κλπ

mpantemis28/10/2011: Επίθεση σε δύο γυναίκες από την Αλβανία (ελληνικής καταγωγής) στο Μεταξουργείο. Πράξεις: Σωματικές βλάβες, περί όπλων, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Βόσσος Νικόλαος, Μπίτζα Ανδριάννα, Μπαντέμης Παναγιώτης, Alexander Steven-James, Φούρναρος Γεώργιος. Εξέλιξη υπόθεσης: Οι Βόσσος, Μπίτζα και Φούρναρος βρέθηκαν ένοχοι για σωματικές βλάβες από το Δικαστήριο Ανηλίκων (η επίθεση κρίθηκε ως ρατσιστική). Οι Μπαντέμης (που ήταν ο πυρηνάρχης της Χ.Α. στη Δράμα και τώρα μεταπήδησε στο Εθνικό Μέτωπο) και Alexander Steven James δικάζονται στις 17/10/2014.

———————————–

Δίκη Π. Μπαντέμη, κλπ, για τη ρατσιστική επίθεση της 28/10/2011

Για τις 6 Μάρτη 2014 διέκοψε το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, το οποίο επρόκειτο να δικάσει σήμερα (21/02/2014) την υπόθεση της χρυσαυγίτικης ρατσιστικής επίθεσης της 28/10/2011 στην περιοχή του Μεταξουργείου σε βάρος δύο γυναικών με καταγωγή από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Για την υπόθεση (ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, κλπ), κατηγορούμενοι είναι ο πρώην πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής της Δράμας Παναγιώτης Μπαντέμης, ο Γιώργος Φουρνάρος και ο Alexander Steven James. Έχει προηγηθεί δίκη των ανήλικων που συμμετείχαν στην υπόθεση, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί. Η υπόθεση είναι μία από τις αναφερόμενες στο πόρισμα Βουρλιώτη για την δίωξη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

UPDATE: Αναβλήθηκε (λόγω απουσίας της συνηγόρου υπεράσπισης Τσαμπάζη) η εκδίκαση της υπόθεσης για την 17/10/2014.

————————————

Καμαρώστε εθνικιστική ηλιθιότητα: Χρυσαυγίτες χτύπησαν δύο Ελληνίδες με καταγωγή από την Αλβανία γιατί ήταν “ξένες”

Δικάζονται αύριο στις 17/10/2014 στο Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων οι χρυσαυγίτες που μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2011 χτύπησαν δύο Ελληνίδες μεσήλικες γυναίκες καταγόμενες από το Δέλβινο Αλβανίας επειδή ήταν “ξένες”. Ο ένας από τους κατηγορούμενους, ο Παναγιώτης Μπαντέμης, ήταν γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Δράμα.

mpantemis2Από τη σχετική δικογραφία, προκύπτει ότι την 28/10/2011 περί ώρα 14:30, ομάδα δέκα (10) τουλάχιστον ατόμων, φέροντας στα χέρια τους αλυσίδες, μεταλλικά και ξύλινα ρόπαλα, περικύκλωσαν τις Σ.Κ. και Ε.Μ., τις ρώτησαν αν είναι Ελληνίδες, τους ζήτησαν τις ταυτότητές τους και όταν αυτες αρνήθηκαν να τους τις επιδείξουν, τις χαστούκισαν, τις έφτυσαν, τις έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τις χτυπούν με κλωτσιές, γροθιές και με τα ρόπαλα στο σώμα και στο κεφάλι, μέχρι που η μία από τις δύο λιποθύμησε στο οδόστρωμα, πριν δε αποχωρήσουν τους αφαίρεσαν χρηματικό ποσό. Οι παθούσες διεκομίσθησαν με πολλαπλά τραύματα στον Ευαγγελισμό.

Δικογραφία σχηματίστηκε κατά των Βόσσου Νικόλαου, Μπίτζα Ανδριάννας, Μπαντέμη Παναγιώτη, Alexander Steven-James και Φούρναρου Γεωργιου. Για τον πρώτο και τη δεύτερη εξ αυτών, έχει ήδη εκδοθεί απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών, η οποία έκρινε ένοχους τους κατηγορουμένους για πρόκληση σωματικών βλαβών, κλπ, χαρακτηρίζοντας στο σκεπτικό της το κίνητρο της επίθεσης ως ρατσιστικό.

Η δίκη είχε αναβληθεί εξαιτίας κωλύματος της συνηγόρου υπεράσπισης των φασιστών Χριστίνας Τσαμπάζη. Η συγκεκριμένη δικογραφία είναι μία από τις δεκάδες που περιλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

[UPDATE: Το δικαστηριο έχει διακόψει για την Τρίτη 21/10. Το δικαστήριο τελικά ανέβαλε για την 05/06/2015.]

—————————————–

Στο σκαμνί ο πρώην πυρηνάρχης Δράμας

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 15/06/2015)

Αλλη μία υπόθεση που περιλαμβάνεται στη μεγάλη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής έχει φτάσει στο ακροατήριο, καθώς συνεχίζεται αύριο η δίκη των χρυσαυγιτών που την 28η Οκτωβρίου του 2011 επιτέθηκαν με άγριο τρόπο σε δύο Βορειοηπειρώτισσες στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δύο μεσήλικων Ελληνίδων με καταγωγή από το Δέλβινο της Αλβανίας, ήταν μεσημέρι μετά την παρέλαση, όταν τις περικύκλωσε 10μελής ομάδα ατόμων.

Τις ρώτησαν αν είναι Αλβανίδες και όταν εκείνες απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες τούς ζήτησαν ταυτότητα.

Οταν η μία από τις δύο αδελφές αρνήθηκε να επιδείξει ταυτότητα, τη χαστούκισαν, την έφτυσαν με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία της και να πέσει στο έδαφος, ενώ χτύπησαν και τη δεύτερη με κλομπ στο κεφάλι ρίχνοντάς την κι εκείνη κάτω.

Τότε άρχισαν να τις χτυπούν άγρια με γροθιές, με κλοτσιές και με λοστούς στο πρόσωπο, το κεφάλι και όλο τους το σώμα, πράγμα το οποίο συνέχισαν να κάνουν ακόμα και όταν η μία έχασε τις αισθήσεις της.

Μάλιστα όταν η επίθεση έληξε οι θύτες αφαίρεσαν από τα θύματά τους και το ποσό των 50 ευρώ.

Τελικά οι δύο γυναίκες διακομίσθηκαν με πολλαπλά τραύματα στον «Ευαγγελισμό», ενώ η αστυνομία συνέλαβε τους πέντε από τους δράστες.

Οπως διαπιστώθηκε, οι δύο από τους πέντε ήταν ανήλικοι κι έτσι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στο αρμόδιο δικαστήριο.

Τώρα κάθονται στο εδώλιο οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι: Παναγιώτης Μπαντέμης, Γιώργος Φουρνάρος και Alexander Steven James.

Σημειώνεται ότι ο Μπαντέμης -μετέπειτα στέλεχος του Εθνικού Μετώπου- ήταν τότε πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Δράμα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στις 29/4/2010 στην τοπική εφημερίδα της Δράμας «Ψίθυροι» ξεδιπλώνει όλη τη ναζιστική ιδεολογική συγκρότηση της Χρυσής Αυγής, η οποία βέβαια αποτελεί και το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων της ναζιστικής οργάνωσης.

Ενώ λοιπόν ο Μπαντέμης αρνείται ότι οι χρυσαυγίτες είναι «made in Germany» και ναζί, λέει ξεκάθαρα ότι η Χρυσή Αυγή «πρεσβεύει τον λαϊκό εθνικισμό-εθνικοσοσιαλισμό», δηλαδή τον ναζισμό.

Προσθέτει επίσης ότι «ο Χίτλερ εφάρμοσε ένα κομμάτι του εθνικοσοσιαλισμού έτσι όπως έπρεπε και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό και είναι ένα ιστορικό πρόσωπο».

Πιστός στο ναζιστικό ιδεολόγημα της υπεροχής της λευκής φυλής λέει ακόμη για τους μετανάστες: «Εμείς υπερασπιζόμαστε τη φυλή μας και το έθνος μας και δεν θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν την ελληνική υπηκοότητα γιατί δεν έχουμε τίποτα κοινό με αυτούς. Ολα πάνω τους είναι ξένα. Θέλουμε μια λευκή ενωμένη Ευρώπη».

Για τους ομοφυλόφιλους λέει ότι δεν δέχεται τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή, διότι «έχουν δημιουργήσει μια δικτατορία στην Ελλάδα και έχουν μπει σε όλα τα ΜΜΕ επηρεάζοντας αρνητικά την κοινωνία», ενώ τέλος δηλώνει ότι είναι κατά της δημοκρατίας με τον ισχυρισμό ότι «η δημοκρατία κατέστρεψε την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα τα χρόνια που ζούμε, όπου οι εκπρόσωποί της είναι υποχωρητικοί λακέδες της παγκοσμιοποίησης».

Εκείνη την περίοδο οι χρυσαυγίτες φαίνεται ότι δεν νιώθουν την ανάγκη να αρνηθούν την ιδεολογία τους προκειμένου να γλιτώσουν από το συντριπτικό κατηγορητήριο.

—————————————–

15 χρόνια φυλακή στον χρυσαυγίτη πυρηνάρχη της Δράμας για τη φασιστική επίθεση στις δύο γυναίκες από το Δέλβινο

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 17/06/2015)

Μήνυμα μηδενικής ανοχής στη ρατσιστική βία έστειλε χθες το Γ΄Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάζοντας με βαριές ποινές τους δράστες της άγριας χρυσαυγίτικης επίθεσης εναντίον δύο γυναικών από τη Βόρεια Ηπειρο, την 28η Οκτωβρίου του 2011 στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Από τους τρεις κατηγορουμένους ο Παναγιώτης Μπαντέμης, πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής, και ο Alexander Steven James καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών και ο Γιώργος Φουρνάρος σε κάθειρξη 15 ετών και 6 μηνών για τις κατηγορίες της ληστείας κατά συναυτουργία και της απόπειρας ληστείας, καθώς επίσης για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ολοι χωρίς αναστολή και με στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 3 χρόνια.

Η συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής και δείχνει για άλλη μια φορά το modus operandi της ναζιστικής οργάνωσης. Οπως κατέθεσαν στο ακροατήριο οι δύο παθούσες, τις περικύκλωσε 10μελής ομάδα με επικεφαλής τον Μπαντέμη, ο οποίος πρώτα τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες τους ζήτησε ταυτότητες. Εκείνες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και τότε άρχισαν να τις βρίζουν αποκαλώντας τες «καριόλες Αλβανίδες», με τον Μπαντέμη να χαστουκίζει τη μία και τον Φουρνάρο να την φτύνει και να χτυπάει την άλλη με κλομπ στο κεφάλι.

Μόνος στο εδώλιο

Ολα τα μέλη της ομάδας, αφού έριξαν κάτω τις δύο μεσήλικες γυναίκες, άρχισαν να τις χτυπούν βάναυσα με γροθιές, με κλoτσιές και με λοστούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του περιστατικού απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό και αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης. Από τους δράστες συνελήφθησαν μόνο οι πέντε και από αυτούς οι δύο ήταν ανήλικοι και καταδικάστηκαν στο δικαστήριο ανηλίκων για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Από τους τρεις κατηγορουμένους της χθεσινής δίκης μόνο ο Μπαντέμης εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Ο Φουρνάρος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, ενώ ο James καταδικάστηκε ερήμην. Ο Μπαντέμης ισχυρίστηκε ότι μετά την αποχώρηση της κοπέλας του, με την οποία είχαν πάει μαζί στην παρέλαση, βρέθηκε σε μεγάλη παρέα, στην οποία συνυπήρχαν οι τρεις κατηγορούμενοι, οι δύο ανήλικοι καταδικασθέντες και άλλοι δύο που δεν συνελήφθησαν.

Για τον εαυτό του λοιπόν ισχυρίστηκε ότι την ώρα της επίθεσης βρισκόταν μακριά από το περιστατικό, ωστόσο σε απόσταση που μπορούσε να δει τον ξυλοδαρμό των γυναικών και κατηγόρησε για την επίθεση άλλα μέλη της παρέας του και συγκεκριμένα τον ένα ανήλικο και τους δύο μη συλληφθέντες.

Επίσης ο Μπαντέμης αποκάλυψε ότι έχει υπάρξει μόνιμος υπαξιωματικός του στρατού και τώρα είναι σε μονάδα της εθνοφυλακής, ενώ ισχυρίστηκε ότι στο παρελθόν έχει καταδιώξει δύο ληστείες, βοηθώντας την αστυνομία. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ούτε καταδίωξε τους θύτες των δύο γυναικών, ούτε καν κάλεσε την αστυνομία, διότι πολύ απλά -όπως επισήμανε η εισαγγελέας- ήταν ανάμεσα στους επιτιθέμενους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαντέμης δήλωνε το 2010 ότι η Χρυσή Αυγή -στην οποία ήταν πυρηνάρχης- «πρεσβεύει τον λαϊκό εθνικισμό-εθνικοσοσιαλισμό», δηλαδή τον ναζισμό και ότι ο Χίτλερ είναι «ιστορικό πρόσωπο», γιατί «εφάρμοσε ένα κομμάτι του εθνικοσοσιαλισμού, έτσι όπως έπρεπε» («Εφ.Συν.», 15/06/2015, «Στο σκαμνί ο πρώην πυρηνάρχης Δράμας»).

Φουρνάρος-James

Ο Γιώργος Φουρνάρος, ο οποίος συνελήφθη έχοντας πάνω του κλομπ και αλυσίδα, είχε προανακριτικά καταθέσει ότι το κλομπ το κουβαλούσε επειδή φορούσε μπλούζα του Ολυμπιακού και φοβόταν μην του επιτεθούν «Παναθηναϊκοί», ενώ την αλυσίδα την έχει λέει για κομπολόι. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ο ίδιος, αλλά η μητέρα του ως μάρτυρας, η οποία κατέθεσε ότι ο γιος της πάσχει από επιληψία βαριάς μορφής και ότι το κλομπ το είχε για ασφάλεια, επειδή τον είχαν ληστέψει στο παρελθόν, ενώ την αλυσίδα για «μαγκιά», καθώς ήταν «ροκάς».

Εύλογη σ’ αυτό το σημείο ήταν η απορία της εισαγγελέως σχετικά με το αν η χρήση του κλομπ θα οδηγούσε σε έξαρση του προβλήματος επιληψίας. Αξιοσημείωτη όμως ήταν και η παρουσία του συνηγόρου του Φουρνάρου, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης επιχειρούσε να απαξιώσει τα θύματα με ειρωνείες και με επιφωνήματα περί δήθεν στημένων καταθέσεων και ψεμάτων, ενώ ζητούσε οι παθούσες να κρατηθούν για ψευδορκία! Το αποτέλεσμα ήταν η πρόεδρος να διακόψει για μισή ώρα λόγω «έλλειψης σεβασμού στη διαδικασία» από μέρους του δικηγόρου.

Οσο για τον καταδικασθέντα ερήμην James, σε ένορκη κατάθεση μάρτυρα στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, αναγνωρίζεται ως χρυσαυγίτης στρατολογητής παιδιών στην Καλλιθέα και συμμετέχων σε επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, αντιρατσιστών ή ατόμων που μπορεί απλώς να είχαν μακριά μαλλιά.

Δικαίωση

Για τις δύο γυναίκες από τη Βόρεια Ηπειρο πάντως, η καταδικαστική απόφαση αποτελεί σημαντική δικαίωση, καθώς όπως λένε στην «Εφ.Συν.»: «Μετά την επίθεση ήμασταν άρρωστες από φόβο. Κυκλοφορούσαμε παντού γυρίζοντας το κεφάλι μήπως μας ξαναχτυπήσουνε, εμάς και τα παιδιά μας. Μας το έκαναν αυτό γιατί είναι ρατσιστές. Και είναι βίαιοι. Πολύ βίαιοι. Δικαιωθήκαμε όχι μόνο για μας αλλά για όλα τα θύματα».

«Μπορεί μεν να μην καταγνώστηκε ρατσιστικό κίνητρο (τουλάχιστον με την αναγνώριση της επιβαρυντικής περίστασης του 79 παρ.3 Π.Κ. που ίσχυε το 2011), αλλά η έλλειψη αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση φανερώνει ότι το δικαστήριο συνεκτίμησε τη βαναυσότητα των εγκλημάτων και την επικινδυνότητα των δραστών. Νομίζω ότι το ύψος των ποινών έδειξε ότι αυτού του είδους οι πράξεις δεν μπορούν να είναι ανεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κερασιώτης, συνήγορος της πολιτικής αγωγής και μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

———————————–

Ένα τυπικό τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής: η υπόθεση Μπαντέμη

Η καταδίκη του πρώην πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Μπαντέμη ήταν κόλαφος για τη ναζιστική συμμορία. Η ληστεία των δύο γυναικών από το Δέλβινο στις 28/11/2011 περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση Ντογιάκου ως μία από τις 10 σημαντικότερες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής: η ύπαρξη πρωτόδικης δικαστικής απόφασης – και μάλιστα με τέτοιες ποινές – θα ληφθεί σίγουρα σοβαρά υπόψιν από τη δικαστική έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Λεπτομέρειες από την διαδικασία στο ακροατήριο έχει ήδη δώσει σε κείμενό του ο Γιάννης Μπασκάκης. Εμείς εδω θέλουμε να προσθέσουμε κάποιες πινελιές που αναδείχτηκαν κατά τη δημόσια συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Οι δύο γυναίκες που έπεσαν θύματα ληστείας ήρθαν την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου αντιμέτωπες με ένα τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ο Μπαντέμης (που ήταν ο μοναδικός εκ των κατηγορουμένων που παρέστη στο δικαστήριο, καθως ο Φουρνάρος εκπροσωπήθηκε από συνήγορο ενώ ο Alexander Steven James ήταν απών) προσπάθησε να περιγράψει μια “παρέα” που συναντήθηκε για να δει την παρέλαση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια να πάει για καφέ. Ποιοί συναπάρτιζαν λοιπόν αυτή την “τυχαία παρέα”;

Απαριθμούμε (σύμφωνα με τις καταθέσεις και τη δικογραφία): ο Βόσσος και ο Κουτρουμάνης (που, σύμφωνα με τη μαρτυρία της Μπίτζα όπως τη μετέφερε ο Μπαντέμης, “ήταν χρήστες ναρκωτικών”), η Ε. Μάντη (που μαζί με τον Κουτρουμάνη έκλεψε την τσάντα του ενός θύματος, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του Μπαντέμη), ο Γιώργος Φουρνάρος (που είχε πάνω του ένα πτυσσόμενο κλομπ και μία αλυσίδα, σύμφωνα με τη δικογραφία), ο Alexander Steven James (ο Ελληνοαμερικάνος “μοϊκάνας” με τα περίεργα τατού, που είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε επιθέσεις σε αντιφασίστες, όπως στις 05/07/2013 σε συναυλία στην Καλλιθέα) και ο Μπαντέμης που συνόδευε την ανηλικη Μπίτζα, ήταν όλως τυχαίως ο μεγαλύτερος σε ηλικία και διατελούσε πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής Δράμας. Ο Μπαντέμης κατέβηκε στην Αθήνα “για την παρέλαση”, βρέθηκε να κατέχει ένα μπουλόνι και σε ερώτηση των αστυνομικών, στο ΑΤ μετά την προσαγωγή του, δήλωσε “πολυθεϊστής”.

Η υπερασπιστική γραμμή του Μπαντέμη ήταν ότι, ναι μεν τις γυναίκες τις χτύπησε μια ομάδα 10 ατόμων στα οποία συμπεριλαμβάνονταν οι περισσότεροι των παραπάνω, αλλά ο ίδιος, μαζί με την Μπίτζα και τον Φουρνάρο, δεν συμμετείχε. Για να αποδείξει τον έντιμο χαρακτήρα του, ο Μπαντέμης δήλωσε ότι έχει διατελέσει μόνιμος υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού, ότι είναι Εθνοφύλακας (“τρώω στις Λέσχες Αξιωματικών και έχω ελευθέρας σε όλα τα στρατόπεδα”) και ότι έχει σε δύο περιστατικά στο παρελθόν βοηθήσει την αστυνομία να ακινητοποιήσει ληστές. Στην εύλογη ερώτηση της έδρας, για ποιό λόγο δεν παρενέβη (με τέτοιο ιστορικό!) για να σταματήσει τον ξυλοδαρμό δύο αθώων γυναικών, απάντησε ότι τον εμπόδισε η Μπίτζα, η οποία και του ζήτησε “να μην μπλέξουν”. Ο Μπαντέμης δήλωσε ότι οι αστυνομικοί εσκεμμένα έγραψαν πως είναι “πολυθεϊστής” στην κατάθεσή του στο ΑΤ, κάτι που δεν ισχύει αφού αυτός είναι πιστός “χριστιανός ορθόδοξος”, γεγονός το οποίο έσπευσε να αποδείξει βγάζοντας από το τσαντάκι του φωτογραφίες του Γέροντα Παϊσιου “τις οποίες κουβαλάω πάντοτε επάνω μου”.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης, κατέθεσαν στο δικαστήριο αφενός για τον Μπαντέμη ο φίλος του από τη Δράμα Ιωάννης Αλαβάνος (που είχε μαζί του τις αποσκευές του σε στρατιωτικούς σάκους), αφετέρου για τον Φουρνάρο η μητέρα του Αργυρώ Δημητροπούλου η οποία υποστήριξε ότι η κατάσταση υγείας του γιου της (είναι επιληπτικός) δεν θα του επέτρεπε να συμμετάσχει σε μια τέτοια επίθεση. Εκτός πάντως του πτυσσόμενου κλομπ και της αλυσίδας, ο Φουρνάρος είχε στο παρελθόν συλληφθεί να κατέχει και μια σιδερογροθιά.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας επισήμανε την ερώτηση που απεύθυνε ο Μπαντέμης στις δύο γυναίκες όταν συναντήθηκαν στο δρόμο (“από που είστε;” και “αν είστε Ελληνίδες”), λέγοντας ότι “είναι ένα τουλάχιστον περίεργο ερώτημα το ποιά καταγωγη έχει κάποιος που κινείται στην ελληνική επικράτεια”. Βέβαια η εισαγγελέας ξεχνάει μάλλον τις χιλιάδες έρευνες “stop and search” της ΕΛΑΣ στα πλαίσια του Ξένιου Δία, που όλες τους ξεκινάνε με αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. Το μόνο “περίεργο” στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι την “δουλειά” του κράτους ανέλαβε να φέρει σε πέρας ένα παραστρατιωτικό τάγμα εφόδου, με επικεφαλής (τι άλλο;) έναν άνδρα που πέρασε από τα σώματα ασφαλείας.

Η ποινή για τον Μπαντέμη και τον Alexander Steven James ήταν: 8 έτη κάθειρξη για την τετελεσμένη ληστεία (που τελέστηκε κατά συναυτουργία) κατά του ενός θύματος και 5 έτη για την απόπειρα ληστείας κατά του άλλου θύματος, 4 έτη για επικίνδυνες σωματικές βλάβες για κάθε παθούσα, 8 μήνες και 800 ευρώ πρόστιμο για παράνομη οπλοφορία και 1 έτος για παράνομη οπλοκατοχή: σύνολο δηλαδή 14 έτη και 10 μήνες. Για τον Φουρνάρο, η ποινή διαφοροποιήθηκε μόνον όσον αφορά την παράνομη οπλοφορία (2 έτη και 800 ευρώ πρόστιμο) και διαμορφώθηκε σε 15 έτη και 6 μήνες.

Ο Μπαντέμης, σαστισμένος, παραλήφθηκε από τους άντρες της ΕΛΑΣ, μετά το τέλος της διαδικασίας, για να οδηγηθεί στα κελιά της τιμής. Οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει τώρα να συλληφθούν (το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή αναστέλλουσα ισχύ για τις εφέσεις), ενώ δεν αναγνωρίστηκε και κανένα ελαφρυντικό. Ο Alexander Steven James είναι άφαντος, έχει όμως αφήσει τα διαδικτυακά του ίχνη ως τραγουδιστής της nazi punk σκηνής.

alexander_steven_james O Alexander Steven James.

Με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στην Αμερική – ιδιαίτερα με την τελευταία ρατσιστική επίθεση στην Νότια Καρολίνα – η εκτέλεση της ποινής του είναι απαραίτητη, αν είναι να μην θρηνήσουμε θύματα σε μελλοντικές ρατσιστικές επιθέσεις.

———————————–

Και επίσημα “ρατσιστικό έγκλημα” η επίθεση των Χρυσαυγιτών στις δύο γυναίκες από το Δέλβινο το 2011

Ως ρατσιστικό έγκλημα κρίθηκε και επίσημα – με την εφαρμογή του άρθρου 81 Α του Ποινικού Κώδικα – η επίθεση ομάδας Χρυσαυγιτών υπό την καθοδήγηση του πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Μπαντέμη σε βάρος δύο ανυποψίαστων γυναικών, ελληνικής καταγωγής από το Δέλβινο της Αλβανίας, στο Μεταξουργείο (28/10/2011). Θυμιζουμε ότι το Γ΄ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε με βαριές ποινές τους δράστες της επίθεσης: ο Παναγιώτης Μπαντέμης, πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής, και ο Alexander Steven James καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών και ο Γιώργος Φουρνάρος σε κάθειρξη 15 ετών και 6 μηνών για τις κατηγορίες της ληστείας κατά συναυτουργία και της απόπειρας ληστείας, καθώς επίσης για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (1/6/2016):

“Καθαρογράφηκε και δημοσιεύθηκε η Απόφαση 3054/2015 του Γ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών σχετικά με τη ρατσιστική επίθεση που έλαβε χώρα, μετά την παρέλαση της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου 2011, εις βάρος δύο γυναικών ελληνικής καταγωγής από τη Β.Ήπειρο από ομάδα 10 ατόμων, για την οποία οι δράστες εκτίουν ήδη πολυετείς ποινές κάθειρξης. Η υπόθεση είναι η δεύτερη, μετά την υπόθεση Σαχζάντ Λουκμάν, από τις συσχετισμένες στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, για την οποία οι δράστες καταδικάστηκαν με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου, είτε του άρθρου 79 παρ.3 ΠΚ είτε 81 Α ΠΚ

Όπως προκύπτει ρητά από την αιτιολογία της απόφασης, παρά τη μη αναφορά της Εισαγγελέως της έδρας, κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής στη διαδικασία στο Ακροατήριο, σε εφαρμογή των σχετικών επιβαρυντικών διατάξεων για το ρατσιστικό έγκλημα, «οι κατηγορούμενοι και λοιποί συναυτουργοί τους επέδειξαν σε βάρος των δύο μεσηλίκων γυναικών, τις οποίες δε γνώριζαν καν, ιδιαίτερη σκληρότητα, βιαιότητα και αναλγησία, παντελή έλλειψη συναισθημάτων, ηθικού ή ψυχικού φραγμού, υποκινούμενοι αποκλειστικά και μόνο από ρατσιστικό κίνητρο, στοχοποιώντας τες λόγω της καταγωγής τους ως ανεπιθύμητες αλλοδαπές, συνεπεία δε τούτου τα έννομα αγαθά τους όπως η αξιοπρέπεια, η περιορισμένη περιουσία τους ακόμα δε και η σωματική τους ακεραιότητα δεν είχαν γι’ αυτούς οποιαδήποτε αξία, επιδεικνύοντας ισχύ και υπεροχή έναντι πάντων, αφού προέβησαν στην παραπάνω εγκληματική δραστηριότητά τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, εν μέση οδώ, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή των Αθηνών. Πρέπει συνεπώς να κηρυχθούν ένοχοι των ανωτέρω εγκλημάτων κατά τα στο διατακτικό οριζόμενα, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81 Α ΠΚ»

Η ως άνω αιτιολογία της απόφασης, περιγράφει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που στη διεθνή θεωρία και πρακτική είναι γνωστό με τον όρο «έγκλημα μίσους». Μάλιστα και εδώ έγκειται η ιδιαίτερη σημασία της απόφασης, παρά το γεγονός ότι οι ανωτέρω πράξεις, δεν είχαν εισαχθεί στο ποινικό ακροατήριο ως εγκλήματα ρατσιστικά, η εφαρμογή της επιβαρυντικής περίστασης του 81 Α αποτυπώνει πλήρως όσα αποδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία.
Η υπόθεση υποστηρίχτηκε από δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κ. Βασίλη Κερασιώτη και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Όθωνα Ψαλτόγλου, στο πλαίσιο του έργου «Υποστηρικτικές, Συνοδευτικές και Νομικές Υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους».”

———————————–

Κάθειρξη δέκα ετών για ληστεία: πίσω στη φυλακή ο Μπαντέμης για τη χρυσαυγίτικη επίθεση σε δύο γυναίκες το 2011.

Στον κύκλο ο Μπαντέμης ως πυρηνάρχης Δράμας με τον Αρχηγό του Μιχαλολιάκο.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 24/10/2018)

Δέκα χρόνια κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής και νυν εθνοφύλακα του ελληνικού στρατού, Παναγιώτη Μπαντέμη, τον οποίο καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό για την οργανωμένη επίθεση σε βάρος δύο γυναικών από τη Βόρεια Ηπειρο στο Μεταξουργείο το 2011.

Και κάπως έτσι τελεσιδικεί άλλη μία εξαιρετικά ενδεικτική υπόθεση για τον εγκληματικό τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής, η οποία περιλαμβάνεται βέβαια και στη δικογραφία της μεγάλης δίκης. Και ύστερα από εφτά ψυχοφθόρα χρόνια, φέρνει την ολοκληρωτική δικαίωση για τις δύο γυναίκες που έπεσαν θύματα της ναζιστικής οργάνωσης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2011, 10μελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον τότε πυρηνάρχη της, Παναγιώτη Μπαντέμη, επιτέθηκε στις δύο μεσήλικες γυναίκες. Ο Μπαντέμης τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν εκείνες απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες, τους ζήτησε ταυτότητες. Οι γυναίκες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και τότε οι δράστες τις χτύπησαν άγρια και απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό, ενώ αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης.

Γι’ αυτές τους τις πράξεις καταδικάστηκαν πρωτόδικα ο Μπαντέμης και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι Alexander Steven James (ερήμην) και Γεώργιος Φουρνάρος και παράλληλα είχε αναγνωριστεί και το ρατσιστικό τους κίνητρο. Κι ενώ το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε απορρίψει τον ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, στέλνοντας τους καταδικασθέντες στη φυλακή, οι Μπαντέμης και Φουρνάρος (ο James παραμένει άφαντος) κατάφεραν αργότερα να εξασφαλίσουν την αναστολή της ποινής τους.

Κι έπειτα ανακαλύψαμε ότι ο Μπαντέμης αναπτύσσει δράση στο Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας και ότι, μέσω του ελληνικού στρατού, του δόθηκε η δυνατότητα να φιλοτεχνεί για τον εαυτό του το προφίλ του εθνοφύλακα, να φωτογραφίζεται με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και να χρησιμοποιεί την εθνοφυλακή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική του δράση.

Ο Μπαντέμης φωτογραφίζεται με τον Πάνο Καμμένο.

Χθες τελικά εκδικάστηκε η έφεση, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές που διεκδικούσαν και έπαιρναν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι και δεν εμφανίστηκαν σε κανένα στάδιο αυτής της δίκης. Το Τριμελές Εφετείο λοιπόν τους έκρινε ενόχους για τις κατηγορίες της ληστείας, της απόπειρας ληστείας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κι έτσι επιστρέφουν στη φυλακή. Ωστόσο η κατηγορία της οπλοφορίας παραγράφηκε, ενώ το δικαστήριο τους αθώωσε για την κατηγορία της οπλοχρησίας, βασιζόμενο στην κατάθεση του ιδιώτη ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη.

Ο κ. Τσαντίρης κλήθηκε από την υπεράσπιση προκειμένου να ισχυριστεί ότι επρόκειτο για «όλως ελαφρά σωματική βλάβη», καθώς και ότι δεν υπήρξε χρήση όπλου, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στην ιατροδικαστική έκθεση, η οποία όμως μιλά ρητά για «βλάβη διά θλώντος-αμβλέος οργάνου προκληθείσα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Τσαντίρης έχει καταθέσει ακόμα ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κασιδιάρη για τα γρονθοκοπήματα στη Λιάνα Κανέλλη, του χρυσαυγίτη Γ. Αποστολόπουλου για το μαχαίρωμα του μαθητή στο Π. Φάληρο, ενώ εκφωνήθηκε να καταθέσει και υπέρ των χρυσαυγιτών Σιατούνη και Στράτου για τη δολοφονική επίθεση στο Στέκι «Αντίπνοια», αλλά δεν προσήλθε («Κατά… συρροήν μάρτυρας», «Εφ.Συν.» 11.10.2015).

Την ικανοποίησή τους «για το γεγονός ότι τα πραγματικά περιστατικά αποδείχτηκαν και έγιναν δεκτά από το δικαστήριο» εκφράζουν οι Μαρία Σπηλιωτακάρα και Χρυσάνθη Ζαχάρωφ, συνήγοροι πολιτικής αγωγής, της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που είχε αναλάβει την υπόθεση ήδη από τον πρώτο βαθμό. «Θεωρούμε δίκαιη την ποινή που επιβλήθηκε.

Προβληματική υπήρξε μόνο η αποδοχή των ισχυρισμών του τεχνικού συμβούλου των δραστών», επισημαίνουν. Επειτα απ’ όλα αυτά, ο Μπαντέμης θα παραμείνει στην εθνοφυλακή;

———————————–

Μιχαλολιάκος-Κασιδιάρης κάνουν πως δεν ξέρουν τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Μπαντέμη, οι φωτογραφίες τούς διαψεύδουν

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες καταδίκες για τις εγκληματικές ενέργειες στελεχών και μελών της, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής υποδύεται την άσχετη για την τελεσίδικη καταδίκη του πρώην πυρηνάρχη Δράμας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Μπαντέμη.

Δυστυχώς όμως το φωτογραφικό υλικό είναι αδιάσειστος μάρτυρας για τη σχέση του Μπαντέμη, όχι απλώς με τη Χρυσή Αυγή της οποίας υπήρξε στέλεχος την επίδικη περίοδο (2011), αλλά και με τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο.

Εδώ, για παράδειγμα, εικονίζεται ο Μπαντέμης με τον Μιχαλολιάκο σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής.

Στις επόμενες τρεις φωτογραφίες εικονίζεται ο Μπαντέμης (με την κόκκινη βερμούδα) σε “εθνικιστική κατασκήνωση” της Χρυσής Αυγής με εκπαιδευτή τον Κασιδιάρη. Διακρίνεται επίσης ο Ματθαιόπουλος:

Ο Μπαντέμης με την κόκκινη βερμούδα. Αριστερά στη φωτογραφία ο Κασιδιάρης, δεξιά ο Ματθαιόπουλος.

Ο Κασιδιάρης εκπαιδεύει, Μπαντέμης και Ματθαιόπουλος παρακολουθούν.

Ο Μπαντέμης συμμετείχε στις ομάδες κρούσης που δρούσαν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Μια τέτοια ομάδα κρούσης χτύπησε τις δύο γυναίκες ελληνικής καταγωγής από την Αλβανία στο Μεταξουργείο τον Οκτώβρη του 2011.

Ο Μπαντέμης συμμετείχε σε πλήθος δράσεων της Χρυσής Αυγής και σε πολλές φωτογραφίες εικονίζεται με τα διακριτικά της οργάνωσης.

Στο κέντρο της Αθήνας, δρούσε μαζί με τον έτερο καταδικασμένο πρώην Χρυσαυγίτη και υποψήφιο βουλευτή Ηλία Κολιόπουλο, γνωστό και ως “Πλαπούτα”, που συμμετείχε σε πλήθος ρατσιστικών επιθέσεων (έχει καταδικαστεί για μία από αυτές κατά το πογκρόμ του Μαϊου του 2011 μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη). Στις ακόλουθες φωτογραφίες φαίνεται τόσο ο Κολιόπουλος όσο και ο συγκατηγορούμενος του Μπαντέμη Alexander Steven James, γνωστός ελληνοαμερικανός skinhead με δράση στην Καλλιθέα:

Ο Μπαντέμης δίπλα στον Κολιόπουλο.Ο Alexander Steven James με τη χαρακτηριστική κόμμωση. Εικονίζονται Μπαντέμης και Κολιόπουλος.

Η Χρυσή Αυγή παλιότερα διαφήμιζε τα “κατορθώματα” του “συναγωνιστή”, για παράδειγμα όταν είχε αντιπαρατεθεί με ειδικευόμενο γιατρό στο νοσοκομείο της Δράμας:

Σήμερα, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής κάνει πως δεν ξέρει ποιος είναι ο Μπαντέμης και υποδύεται την “άσχετη” με την καταδίκη του. Ωστόσο, η υπόθεση της ληστείας των δύο γυναικών είναι μια από τις δεκάδες συσχετισμένες υποθέσεις στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης και το δικαστήριο ανέγνωσε τόσο τα σχετικά έγγραφα όσο και την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Η τελεσίδικη καταδίκη του Μπαντέμη αποτελεί, έτσι, μια περαιτέρω επιβεβαίωση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής και του κατηγορητηρίου σε βάρος της ηγεσίας της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.