Διακήρυξη: Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μετά από μια ολόκληρη περίοδο προκλητικής ασυλίας, η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι σήμερα αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την προοπτική να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της.

Η εξέλιξη αυτή δεν θα είχε καταστεί εφικτή χωρίς τη διαρκή κινητοποίηση χιλιάδων αντιφασιστριών και αντιφασιστών για πάνω από δύο δεκαετίες, και σίγουρα όχι χωρίς την αντιφασιστική έκρηξη που ακολούθησε τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά στο Κερατσίνι.

Η κυβέρνηση, η αστυνομία, τα δικαστήρια, όλοι οι “θεσμοί”, ανέχτηκαν κραυγαλέα – όταν δεν ενίσχυαν – τη δράση των νεοναζί μέχρι και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου. Η κρατική απραξία μπροστά στη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στις 17/01/2013 στα Πετράλωνα από μέλη της Χρυσής Αυγής, η ανυπαρξία συλλήψεων ακόμα και μετά τη δολοφονική επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την τακτική χρηματοδότηση του “κόμματος” από τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 2013, δείχνουν ανάγλυφα τις πραγματικές διαθέσεις των θεσμικών παραγόντων. Μόνον ο φόβος της αντιφασιστικής έκρηξης, στο μέσο των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων, ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.

Η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία και όχι άλλο ένα πολιτικό κόμμα, έστω και “ακραίο”. Η φράση αυτή που επί εικοσιπέντε χρόνια χρησιμοποιείται σε αντιφασιστικά κείμενα συνοψίζει καίρια τον χαρακτήρα της οργάνωσης. Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής πηγάζει από τα ναζιστικά της πιστεύω: σκοπός της δεν είναι η πολιτική πειθώ, αλλά η συγκρότηση ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές και τους δρόμους που θα σπέρνουν τον τρόμο σε μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές, αγωνιστές της Αριστεράς, κλπ.

Η ισχύς αυτών των ταγμάτων εφόδου προσέφερε ιστορικά τη δυνατότητα στις φασιστικές ηγεσίες να διαπραγματευτούν με τους ισχυρούς του πλούτου την παράδοση σ’ αυτές της πολιτικής εξουσίας, σε περιόδους οξυμένης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αποσταθεροποίησης. Το πολιτικό αυτό σχέδιο, που είναι το μοντέλο της Χρυσής Αυγής, συνεπάγεται αξιωματικά τη διάπραξη πλήθους εγκληματικών πράξεων, ανάμεσά τους και δολοφονιών.

Οι νομικοί που υπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι δεν εμπιστευόμαστε τους θεσμούς για την ολοκληρωτική εξάρθρωση της ναζιστικής οργάνωσης. Όποιες κι αν είναι οι ιδεολογικές μας πεποιθήσεις για το κράτος δικαίου και τα όριά του ή για τις δυνατότητες εκδημοκρατισμού και μεταρρύθμισης των κρατικών μηχανισμών, έχουμε δει στην πράξη την αποτυχία τους στην αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής. Γι’ αυτό και πεποίθησή μας είναι ότι μόνον το αντιφασιστικό κίνημα των εργαζόμενων και της νεολαίας, η μαζική συσπείρωση της δημοκρατικής πλειοψηφίας που σιχαίνεται τους νεοναζί, θα καταφέρει να τους εξαφανίσει.

Η τοποθέτησή μας αυτή δεν μας κάνει να υιοθετούμε μια στάση αναχωρητισμού και αδιαφορίας για την υπάρχουσα δικαστική δίωξη κατά των μελών της ναζιστικής συμμορίας. Δηλώνουμε εξ αρχής ότι στη δίκη της Χρυσής Αυγής διεκδικούμε για το αντιφασιστικό κίνημα τον ρόλο της πολιτικής αγωγής. Γνωρίζουμε ότι το πεδίο της δίωξης είναι ναρκοθετημένο: από την χρόνια κρατική ανοχή της δράσης των νεοναζί, από τη χρήση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για τις οποίες ο προοδευτικός νομικός κόσμος της χώρας έχει ουσιαστικές αντιρρήσεις, από τη διάβρωση των κρατικών μηχανισμών από μέλη της συμμορίας.

Ωστόσο, η παράσταση πολιτικής αγωγής θα επιτρέψει στο αντιφασιστικό κίνημα την ανεξάρτητη πρόσβαση στη δικογραφία, τη δημοσιοποίηση στο ευρύ κοινό των εγκλημάτων της συμμορίας, την εξέταση μαρτύρων και κατηγορουμένων, τελικά την οριστική καταδική των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Γι’ αυτό και ξεκινάμε δημόσια πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος, σε συνεργασία με την ΚΕΕΡΦΑ, την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, την Ένωση Μεταναστών Εργατών και άλλες αντιφασιστικές επιτροπές, αντιρατσιστικές οργανώσεις, κινήσεις δικαιωμάτων, στις οποίες απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συντονισμού. Καλούμε δημοκράτες δικηγόρους και προοδευτικούς νομικούς να πλαισιώσουν αυτή μας την προσπάθεια. Θέτουμε τους καρπούς της εργασίας μας στην υπηρεσία των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και όλων εκείνων των συλλογικοτήτων που παίρνουν ενεργητικά θέση ενάντια στην εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Πρώτες υπογραφές

Ακριτίδου Όλγα, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Ανουσάκη Αικατερίνη, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Γαραντζιώτη Αννίτα, δικηγόρος Αθήνα, Γκαβαϊσέ Μαριάνθη, δικηγόρος Αθήνα, Ζώτος Τάκης, δικηγόρος Αθήνα, Καμπαγιάννης Θανάσης, δικηγόρος Αθήνα, Κουνιάκη Ευγενία, δικηγόρος Αθήνα, Κουρουνδής Χαράλαμπος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Λιναρδάκη Δήμητρα, δικηγόρος Αθήνα, Μακρόγλου Ευκλείδης, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Μαρκέτος Σπύρος, νομικός-ιστορικός Θεσσαλονίκη, Παντελάκης Ιάκωβος, δικηγόρος Αθήνα, Παντζανακίδης Γιάννης, δικηγόρος Ξάνθη, Παπαθανασίου Νικόλαος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Πατσιαντάς Κωνσταντίνος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Σβανά Χριστίνα, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Σκουνάκη Αρετή, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Τζαμαδάνης Γεώργιος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Τορπουζίδης Κωνσταντίνος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Τριμπόνιας Βαγγέλης, δικηγόρος Αθήνα, Τσαμπαρδούκας Ηλίας, δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Τσιγαρίδας Βασίλειος, δικηγόρος Θεσσαλονίκη.

(Στο κείμενο αυτό συλλέγονται υπογραφές από δικηγόρους και νομικούς που επιθυμούν να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία. Στείλτε e-mail στο: [email protected]).

12 thoughts on “Διακήρυξη: Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής

  1. Pingback: Ένοχοι με 41 μήνες οι Παπαβασιλείου και Περρής: Nεοναζί, νεοχαζοί, νεολαγοί. | JailGoldenDawn

  2. Pingback: Ένοχοι με 41 μήνες οι Παπαβασιλείου και Περρής: Nεοναζί, νεοχαζοί, νεολαγοί.

  3. Δηλαδη τρεις δικηγοροι, που εινα συνδεδεμενοι, παρεχοντας τις υπερεσιες τους σε οργανισμο ενος στελεχους του ανταρCIA, σιγουρα θα θελετε να πιστεψουμε πως δεν εισαστε μεροληπτικοι και δεν κινηστε με ιδιοτελη σκοπο. Δηλαδη, κυνηγωντας θεαματικες υποθεσεις, βλ. χρυση αυγη αφου πουλαει και θα παρετε τα ευσημα των ‘προοδευτικων’ ομαδων, ασχετως εαν ειναι μια φουσκα το κυνηγη δηλαδη και ενας θεαματισμος. Μονο και μονο για την προβολη της επαγγελματικης σας καριερας. Αυτη δεν ειναι η αιτια απο πισω την ΔHΘEΝ ‘, αντιφασιστικη σας δηθεν δραση και υποστηριξη στο μπουκακι της ανταρCIA;;

    Με ποιο κρiτηριο και πως τεκμηριωνετε πως η χρυση αυγη ειναι ‘φασιστες’, ή ‘ναζι’;;

    Τον ορο του φασισμου τον ξερετε ποιος ειναι;; Εαν δε κανω λαθος πανω απο μια φορα το ΣΔΟΕ εχει πραξει λογιστiκο και εισοδηματικο/τραπεζικο ελεγχο σε στελεχη και στον πολιτικο φορεα χρυση αυγη και εχει δωσει λευκο εκκαθαριστικο……εσεις πως τους αποκαλειτε ‘φασιστες’;; Με τι στοιχεια;;

    Εκτος εαν ειστε αγραμματοι απαιδευτοι και ιδεολογοι ταλιμπαν, κρινοντας και φυλτραροντας τα παντα απο την στενη ιδεολογικη γραμμη του marx και του κουκουμπεεεεεεε.

    Αισωπος: sour grapes/Η Αλεπου και τα κρεμαστα σταφυλια……..

    • Δημοσιοποιούμε το παραπανω σχόλιο και το αφηνουμε σε κοινή θέα, εκτιμώντας οτι έχει πολιτική/διδακτική αξία. JGD.

      • Και καλά κάνετε με το να αφήνετε τα σχόλια, ώστε ο καθένας να βγάζει τα συμπεράσματά του.
        Δύο σχόλια: η σημειολογία, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, στην γραφή, επιβεβαιώνει ότι ο κύκλος των μαχαιροβγαλτών σχολιάζει με τον ίδιο τρόπο, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.
        Ανταρσία δεν είμαι, αλλά δεν μπορώ να μην κριτικάρω με τον χειρότερο τρόπο τα καθάρματα που στο τέλος της λέξης κοτσάρουν το αρκτικόλεξο της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών της αστερόεσσας.

        Ο καθένας θα μπορούσε να αναρωτηθεί, τι σχέση έχει μία αντικαπιταλιστική οργάνωση, με τέτοιου είδους τερτίπια. Προφανώς καμία, αλλά το δόγμα του Ιωσήφ Γκέμπελς, πες πες και κάτι θα μείνει, έχει μεταλαμπαδευτεί και στους ντόπιους απογόνους των ναζί.

        Το δεύτερο σχόλιο αφορά ένα ανέκδοτο. Αναρωτιέται ο θιασώτης της εγκληματικής συμμορίας, πώς τεκμηριώνεται ο ναζισμός.
        Μάλλον, αυτό το καϊνάρι – ένα από τα πολλά – του ντόπιου εθνικοσοσιαλισμού, δεν μπαίνει στον κόπο να διαβάσει την τεκμηρίωση της σελίδας σας.

        Συνεχίστε, είμαστε μαζί σας.

    • μια και εσυ δεν εισαι αγραμματος γιατι δεν διαβαζεις την επισημη δικογραφια για την εγκληματικη οργανωση Χ.Α.; Εκει μεσα θα μαθεις πως οι νεοναζι οργανωνουν τις εγκληματικες τους ενεργειες και μετα αρνουνται τα παντα. Κλασσικη τακτικη θρασυδειλων ναζιστων που προσπαθουν να κρυψουν την ιδεολογια τους οπως και τις πραξεις τους. Τα τατουαζ, τα εξωφυλλα του περιοδικου τους, τα συνθηματα τους, η οργανωση τους, τα ταγματα εφοδου τους, ολα αυτα αγαπητε μορφωμενε που δεν ξερεις να γραψεις “φυλτραροντας” (αληθεια την ελληνικη συνωνυμη λεξη την ξερεις;) ειναι ΚΑΘΑΡΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ.

      ΥΓ. Μην απαντησεις σε παρακαλω οτι οι σβαστικες ειναι ελληνικες και οτι ο χιτλερ ηταν φιλλεληνας. Αυτα τις μπουρδες κρατηστε τις για προπαγανδα στους ανεγκεφαλους που μαζευετε στην κατηχηση σας.

      ΥΓ2. Εσυ μορφωμενε, ψαγμενε και περισπουδαστε νεοναζι που στηριζεις οτι ο ανταρσια ειναι η CIA? Εστω και ενα στοιχειο να παραθεσεις θα το ψαξω, οχι σαν καποιους αλλους…

  4. Pingback: Κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής | JailGoldenDawn

  5. Pingback: Ένας χρόνος JailGoldenDawn | JailGoldenDawn

  6. Pingback: Κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής | Νόστιμον ήμαρ

  7. Pingback: Il movimento anti-fascista si costituisce parte civile contro Alba Dorata | JailGoldenDawn

  8. Συνεχίστε. Δεν εκπλήσσομαι που οι περισσότεροι βρίσκεστε στην Βόρεια Ελλάδα.

    Εκεί τουλάχιστον, υπάρχει ακόμη κάποια στάλα ανθρωπιάς.
    Και όλοι αναγνωρίζουν έναν νεοναζί όταν τον δουν.

    Με εκτίμηση

  9. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
    ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.