Υπόθεση Σιώη – Ηλιάδη

siois Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νικήτας Σιώης

Ακολουθούν οι αναρτήσεις του ιστολογίου μας αναφορικά με την επίθεση των νεοναζί Νικήτα Σιώη (πρώην βουλευτή της ΧΑ τον Ιούνη του 2012 – παραιτήθηκε για να εκλεγεί ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος) και Σάββα Ηλιάδη σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 3/10/2012 στις Σέρρες. Μετά από πολλαπλές αναβολές, οι Σιώης και Ηλιάδης καταδικάστηκαν πρωτόδικα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, στις 4/3/2015, σε 12 μήνες φυλάκιση ο καθένας για τα αδικήματα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της οπλοφορίας και οπλοχρησίας (ο Σιώης καταδικάστηκε – από το ίδιο δικαστήριο σε άλλη υπόθεση – και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων σε τέσσερις μήνες φυλάκιση). Λίγες μέρες μετά, ο Ηλιάδης αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή.

Αναβολή δίκης για τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στις Σέρρες

Την 19/2/2014 επρόκειτο να εκδικαστεί εκ νέου – λόγω αίτησης αναβολής που υπέβαλαν και πήραν οι κατηγορούμενοι κατά την πρώτη εκδίκαση την 11/9/13 – από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών η υπόθεση ξυλοδαρμού μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών από μέλη της Χρυσής Αυγής. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε εκ νέου – μετά από αίτημα των κατηγορουμένων – για τις 8/10/2014.

Κατηγορούμενοι είναι στελέχη της Χρυσής Αυγής στις Σέρρες εκ των οποίων ο «παραιτηθείς» βουλευτής, νυν υπάλληλος της Βουλής (πλέον σε αργία) και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νικήτας Σιώης, με τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Η επίθεση συνέβη στις 03/10/2012, οπότε, σύμφωνα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, μέλη της Χρυσής Αυγής συντεταγμένα σε παραστρατιωτικό τμήμα, επιτέθηκαν στον σύντροφο με ρόπαλα και χημικά σπρέι, όταν εξέφρασε την δυσφορία του, ζητώντας τους να αποχωρήσουν από το καφέ-φοιτητικό στέκι μπροστά από το οποίο είχαν σταθεί προκλητικά, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης της.

Όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών, «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός όπου οι κατηγορούμενοι έτυχε να ανήκουν στην Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για γεγονός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και αποτελεί μέρος της δράσης της Χρυσής Αυγής  που συνηθίζει με τις «παρελάσεις» παραστρατιωτικών τμημάτων χιτλερικής εμπνεύσεως να δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας στην κοινωνία, προσβάλλοντας βάναυσα την ιστορική μνήμη και τον ανθρωπισμό. Άλλωστε παρόμοιο περιστατικό τραμπούκικης επίθεσης από τρία μέλη της Χρυσής Αυγής είχε προηγηθεί λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου  2012 στην Αμμουδιά Σερρών, «όλως συμπτωματικώς»  τόπο καταγωγής και των δύο κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό υποψήφιας βουλευτίνας της Αριστεράς».


Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών για τη δίκη των νεοναζί Σιώη-Ηλιάδη

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση-κάλεσμα της τοπικής επιτροπής Σερρών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη δίκη των νεοναζί Σιώη και Ηλιάδη που επιτέθηκαν τον Οκτώβρη του 2012 σε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το δικαστήριο είναι προγραμματισμένο, κατόπιν αναβολής, για τις 4/03/2015.

“Ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, και την σαφή λαϊκή εντολή για κατάργηση των μνημονίων, διαπιστώνεται η μετάβαση από τις προεκλογικές «κωλοτούμπες» του ΣΥΡΙΖΑ στα μετεκλογικά «χαστούκια» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Από το σκίσιμο των μνημονίων και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με έναν νόμο, στην διαπραγμάτευση για την παράταση της δανειακής σύμβασης δηλ. του μνημονίου, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο μνημόνιο με νέο όνομα μετά το πέρας της τετράμηνης παράτασης.

Με την επιλογή Παυλόπουλου ως πρώτου πολίτη της χώρας, του ενορχηστρωτή του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς της κυβέρνησης Καραμανλή, υπουργό της «κυβέρνησης των δολοφόνων» του Δεκέμβρη του ‘08 , ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην κεντροδεξιά αφήνοντας περιθώρια για πολιτικές «συναλλαγές» ή και μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες. Ταυτόχρονα υποδεικνύει  την εσωτερική εθνική συναίνεση που απαιτείται, για να ακολουθήσει ο πλήρης  συμβιβασμός με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην αναγνώριση του χρέους και την πλήρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της. Πρόκειται για ευθεία σύγκρουση με τον πόθο, τις προσδοκίες και τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος και του λαού για τερματισμό της λιτότητας και έξοδο από τα καταστροφικά μνημόνια για ρήξη και όχι υποταγή με τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Όμως αυτή την αριστερά εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την αριστερά της υποταγής, της συνθηκολόγησης, της εθνικής συναίνεσης.

Όσο οι αδιέξοδες πολιτικές υποταγής διαιωνίζονται και εφαρμόζονται νομοτελειακά μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των «θεσμών»  ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ εξαθλιώνοντας και φτωχοποιώντας το λαό,  τόσο θα εκτρέφουν την σκύλα του φασισμού και θα τροφοδοτούν την Χρυσή Αυγή με αγανακτισμένους ψηφοφόρους. Παρά την κάμψη της Χρυσής Αυγής σε επίπεδο εκλογικού αποτελέσματος φαίνεται όχι μόνο να παγιώνει μια σημαντική εκλογική διείσδυση σε φτωχά και περιθωριοποιημένα νοικοκυριά και σε άλλες κοινωνικές κατηγορίες αλλά και να αναλαμβάνει εκ νέου δράση με την εμφάνιση «ταγμάτων εφόδου» σε εντεταλμένη αποστολή. Μετά την ανακοίνωση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ως εγκληματική οργάνωση, ναζιστικές ομάδες κάνουν επιθέσεις και ξυλοκοπούν βάναυσα μετανάστες, σε Καλύβια, Ομόνοια και Ρόδο ενώ δεν διστάζουν να αμαυρώσουν την μνήμη του Παύλου Φύσσα, βεβηλώνοντας το μνημείο του στο Κερατσίνι. Πατώντας πάνω στην λαϊκή δυσαρέσκεια προσπαθούν να μονοπωλήσουν ως δήθεν αντιμνημονιακή δύναμη με δήθεν αντισυστημικό προφίλ, και ταυτόχρονα να εμφανιστούν ως θύματα και πολιτικώς διωκόμενοι από ένα σύστημα εξουσίας το οποίο υποτίθεται ότι αμφισβητούν. Το δηλητήριο του φασισμού έχει ποτίσει βαθιά την κοινωνία. Το μέτωπο παραμένει ανοικτό.

Τον Οκτώβρη του 2012 τάγμα εφόδου που στελεχωνόταν από μέλη της ναζί-εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής τ.ο. Σερρών, με επικεφαλής τον νυν περιφερειακό σύμβουλο Ν. Σιώη, ξυλοκοπούν και τραυματίζουν σοβαρά σύντροφό μας. Με τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της οπλοφορίας και οπλοχρησίας  και μετά από δύο αναβολές -για τον ίδιο λόγο- που κατάφεραν και πήραν οι δύο κατηγορούμενοι Σιώης και Ηλιάδης, η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί εκ νέου στις 4/3/2015.

Η απαίτηση για την καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών τόσο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, όσο και των κατηγορούμενων των 32 υποθέσεων που κατάθεσε ο Δένδιας στον Άρειο Πάγο, πρέπει πρώτα και κύρια να εκφραστεί σε μαζικό επίπεδο από το λαϊκό κίνημα. Με όρους μετωπικούς και ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό απομόνωσης και τσακίσματος κάθε φασιστικής αντίληψης. Η κοινή μετωπική δράση και ένα ευρύ αντιφασιστικό κίνημα θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και για τη δικαστική καταδίκη των ναζιστών. Όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, κάνουν καθήκον τους τον αντιφασιστικό αγώνα με δυναμική παρουσία και παρέμβαση για να ξεριζώσουν οριστικά κάθε φασιστικό καρκίνωμα από τις γειτονιές των πόλεων αλλά και της υπαίθρου.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” ΣΙΩΗ – ΗΛΙΑΔΗ!

ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 9:00 π.μ.”


Καταδικάστηκε πρώην βουλευτής Σερρών της Χρυσής Αυγής για επίθεση σε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

(Κείμενο: anexartitos.gr, 04/03/2015)

Επειτα από τρείς αναβολές, εκδικάστηκε την Τετάρτη 4/3/2015, η υπόθεση του ξυλοδαρμού μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών, από μέλη της Χρυσής Αυγής που έλαβε χώρα το 2012 στην πόλη των Σερρών. Συγκεκριμένα τα μέλη της Χρυσής Αυγή Τ.Ο. Σερρών Ν.Σιώης και Ηλιάδης κατηγορούνταν ότι στις 3 Οκτωβρίου 2012 επιτέθηκαν σε μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν αυτός εξέφρασε την δυσφορία του για την παρουσία τους μπροστά από καφέ μπαρ σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης των Σερρών και τους ζήτησε να αποχωρήσουν.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής βαρύνονταν με τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους κατηγορούμενους Ν.Σιώη και Ηλιάδη και τους καταδίκασε με ποινή φυλάκισης 18 μηνες τον καθένα, ενώ στο τέλος συγχωνεύοντας τις ποινές η καταδίκη που επιβλήθη ήταν 12 μήνες στον καθένα. Η ποινή είναι εφέσιμη.

Στο δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ από την πλευρά της Χρυσής Αυγής χαρακτηριστική ήταν η απουσία μελών της στην αίθουσα του δικαστηρίου, πέραν των κατηγορουμένων και των μαρτύρων υπεράσπισης.

Ιστορικό αναβολών

Η πρώτη ημερομηνία εκδίκασης είχε οριστεί στις 11/9/2013 τότε είχαν ζητήσει αναβολή της εκδίκασης οι κατηγορούμενοι και έγινε δεκτή από την έδρα.

Την Τετάρτη (19/2/2014) όταν ήρθε η ώρα της εκδίκασης, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, για δεύτερη φορά, οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν εκ νέου αίτηση αναβολής της εκδίκασης με την αιτιολογία της απουσίας των δικηγόρων τους, (ο ένας αδυνατούσε να βρίσκεται στα δικαστήρια και ο άλλος λόγω τροχαίου ατυχήματος). Η έδρα έκανε δεκτή την αίτηση και ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις 8/10/2014.

Την τρίτη φορά (8/10/2014) υπήρχε κώλυμα του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, ό οποίος είχε δικαστήριο στο Κακουργοδικείο Θεσσαλονίκης. Αρχικά η πλευρά του θύματος ζήτησε να αλλάξει η σειρά της δίκης στο πινάκιο και να γίνει μετά το διάλειμμα (μη τυχόν και προλάβαινε ο δικηγόρος και γύριζε από τη Θεσσαλονίκη). Τελικά όμως λόγω και παρέλευσης του ωραρίου, το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για τις 4/3/2015.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ν.Σιώης είναι και κατηγορούμενος σε άλλη υπόθεση για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων & πυροτεχνικών αθυρμάτων καθώς είχε συλληφθεί την Πέμπτη (3-10-2013), στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Παραίτηση Σάββα Ηλιάδη από τη Χρυσή Αυγή Σερρών

hliadhs(O Ηλιάδης στο βήμα, ρήτωρ.)

Παραιτήθηκε ο Ηλιάδης απο τη Χρυσή Αυγή Σερρών. Ο Ηλιάδης διατέλεσε υπεύθυνος “πολιτικής δράσης” (δηλαδή του τοπικού τάγματος εφόδου, αναφορά εδώ), με την ιδιότητά του δε αυτή επιτέθηκε σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με τον υποψήφιο βουλευτη Σιώη. Για την επίθεση αυτή καταδικάστηκαν σε δώδεκα μήνες ο καθένας. Αναδημοσιεύουμε την είδηση:

(Κείμενο: Σερραϊκά Νέα, 15/3/2015)

Μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μας ήρθε η δήλωση του πρώην, πλέον, μέλους της Χρυσής Αυγής Σερρών, Σάββα Ηλιάδη ότι δεν έχει ουδεμία σχέση και συνεργασία με το Κόμμα της Χρυσής Αυγής, λόγω προσωπικών διαφωνιών. Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

Λόγω προσωπικών διαφωνιών με τις πρακτικές των στελεχών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι έχοντας ήδη υποβάλλει την παραίτηση μου από την νομαρχιακή επιτροπή Σερρών, δηλώνω ότι ουδεμία σχέση και συνεργασία έχω με το κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή

Με τιμή, Ηλιάδης Σάββας.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο κ. Σάββας Ηλιάδης καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Σερρών πριν δέκα ημέρες σε δωδεκάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για βιαιοπραγία το 2012 εναντίον μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νικήτα Σιώη. Κατά τη διάρκεια της δίκης εντύπωση είχε κάνει η μη προσέλευση άλλων μελών της τοπικής Χρυσής Αυγής για συμπαράσταση.


Διαβάστε ακόμα: