Χρήστος Ζέρβας: Ο υπάλληλος της βουλής με το στέκι των νεοναζί

Αναδημοσιεύουμε παλιότερο άρθρο του Έθνους σχετικά με τον υπάλληλο της Χρυσής Αυγής Χρήστο Ζέρβα, στα συμφέροντα του οποίου ανήκει το καταστημα Bristol στους Αμπελόκηπους. Δημοσιεύματα μετά την δολοφονική επίθεση στον 24χρονο σπουδαστή Λαζάρη αναφέρουν το συγκεκριμένο κατάστημα ως ορμητήριο κάποιων από τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση. Ο Ζέρβας είναι περαιτέρω υπεύθυνος Ασφάλειας της “Κεντρικής Διοίκησης” της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων (βλέπε σχετικά την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ).

(Κείμενο: Κώστας Νικολαϊδης, Έθνος, 13/10/2013)

Στην οδό Δαβάκη στους Αμπελοκήπους και σε απόσταση αναπνοής από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, βρίσκεται το «Bristol».

Για τους περαστικούς είναι άλλο ένα καφέ της περιοχής. Οι «μυημένοι» ωστόσο ξέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια χρυσαυγιτών, τα τραπεζοκαθίσματα του οποίου τιμούν τακτικά στελέχη και βουλευτές της ΧΑ. Τα «μυστικά του Bristol» αποκάλυψε στην κατάθεσή του στις ανακριτικές Αρχές και ο «μάρτυρας Γ’», ο οποίος όχι μόνο το κατονόμασε ως στέκι μελών και πρωτοκλασάτων της Χρυσής Αυγής, αλλά και σημείωσε στην κατάθεσή του ότι «ο ιδιοκτήτης του καφέ είναι διορισμένος υπάλληλος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή».

Πρόκειται για τον Χρήστο Ζέρβα του Δημητρίου, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 2012 διορίστηκε υπάλληλος στη Βουλή και ειδικότερα στο γραφείο του προέδρου Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο ίδιος δίνει νέα… ώθηση στον ορισμό του «πολυθεσίτη» αφού εμφανίζεται να εκτελεί και χρέη «πορτιέρη» στα γραφεία της ΧΑ στη Λ. Μεσογείων. Κομβικό ρόλο στην τριγωνική εργασιακή διαδρομή του Χρ. Ζέρβα, έχει το «Bristol», το οποίο σύμφωνα και με επώνυμες καταγγελίες, λειτουργεί ως τοποτηρητήριο αλλά και «ορμητήριο» χρυσαυγιτών που εφορμούν στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων.

Στο στόχαστρο των Αρχών

Ο «Πυρήνας… Bristol» φαίνεται ότι αποτελεί αγαπημένο στέκι ομοϊδεατών του Χρήστου Ζέρβα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ένας εκ των χρυσαυγιτών θαμώνων του καφέ έχει μπει στο στόχαστρο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής. Μολονότι ο τίτλος ιδιοκτησίας του μαγαζιού είναι στο όνομα συγγενικού προσώπου που φέρει το ίδιο επώνυμο, ο υπάλληλος της Βουλής διαθέτει μεγάλο μέρος του χρόνου του εκεί, κινούμενος με την άνεση του αφεντικού. Σε προφίλ στο Facebook, όπου έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες από το «στρατηγείο», ο ίδιος ποζάρει με την παρέα του «Bristol», φορώντας μπλουζάκια «Pitbull» (αγαπημένη μάρκα των χρυσαυγιτών) και με φόντο την πινακίδα του μαγαζιού. Η οικογένεια Ζέρβα εμφανίζεται πίσω από κάθε δραστηριότητα της καφετέριας, ενώ στα επίσημα ψηφοδέλτια της ΧΑ, υπάρχει υποψήφιος βουλευτής στον νομό Ιωαννίνων, του οποίου τα πλήρη στοιχεία είναι Χρήστος Ζέρβας του Δημητρίου. Για τη σχέση μεταξύ ΧΑ και «Bristol», υπάρχει πλήθος μαρτυριών περίοικων, οι οποίοι αναφέρουν πως το στέκι που διαφημίζεται ως μπιραρία, στην πραγματικότητα είναι ορμητήριο χρυσαυγιτών, κάτι που καταγγέλλεται και σε ιντερνετικά φόρουμ. Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε δεχτεί φραστική επίθεση από τον Ηλία Κασιδιάρη και την παρέα του, απλά επειδή πέρασε έξω από το «Bristol» στο οποίο η «ομάδα κρούσης» απολάμβανε τον καφέ της.

«Καραμέρο οικολόγε μ…πανο κρυφοαριστερέ, άντε γ…σου εσύ και όλοι οι ρουφιάνοι, το σινάφι σου. Να βάλεις τους Πακιστανούς στο σπίτι σου, με τα παιδιά σου ρε» και άλλες χυδαίες εκφράσεις είχαν εκτοξευτεί σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γ. Καραμέρου από τον Ηλ. Κασιδιάρη και τα μαυροφορεμένα παλικάρια του.

Ο Χρ. Ζέρβας (κάτω δεξιά) ποζάρει με την παρέα τού «Bristol», φορώντας μπλουζάκι «Pitbull», αγαπημένη μάρκα των χρυσαυγιτών..

Ο δημοσιογράφος είχε καταγγείλει το περιστατικό στο μπλογκ του, γράφοντας: «Κατά σατανική σύμπτωση 24 ώρες πριν τον ξυλοδαρμό της Κανέλλη και την ώρα της δίκης του Κασιδιάρη είχα ένα ραντεβού στην οδό Δαβάκη στους Αμπελόκηπους. Ψάχνοντας γύρω στις 11.00 τον αριθμό και το κτίριο έπεσα περπατώντας στα τραπεζοκαθίσματα μιας καφετέριας που είναι στον δρόμο, ονόματι «Bristol». Μια παρέα 8 έως 10 ατόμων όλοι άνδρες και μπρατσωμένοι κάθονταν με κουστουμαρισμένο τον Κασιδιάρη και συνομιλούσαν σε αναμμένα κάρβουνα».

Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή του ονόματος της καφετέριας, καθότι στους εθνικιστικούς κύκλους είναι γνωστό πως το ομώνυμο τμήμα (Bristol Division) της εθνικιστικής αγγλικής οργάνωσης English Defence League (EDL) είναι από τα πιο σκληροπυρηνικά…

Ο «πολυθεσίτης» Χρ. Ζέρβας παρέχει τις υπηρεσίες του και στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το πρόσφατο ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού Channel 4. Στο σχετικό βίντεο, εμφανίζεται ο «εκλεκτός» του Ν. Μιχαλολιάκου να εμποδίζει τη λήψη πλάνων και την είσοδο των ξένων δημοσιογράφων στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων, ενεργώντας ως πορτιέρης.

Για το ποιόν των θαμώνων του «Bristol», έχει αναφερθεί και ο «Μάρτυρας Γ’» καταθέτοντας πως εκεί συχνάζει μεταξύ άλλων και ένας αστυνομικός, που πήγαινε μαζί με χρυσαυγίτες για εκπαίδευση σκοποβολής στο Χαϊδάρι. «Ψηλός περίπου 1,90μ και γυμνασμένος, ο οποίος συχνάζει στο καφέ ‘Bristol’ που είναι πίσω από τα Κεντρικά Γραφεία της Χρυσής Αυγής στους Αμπελοκήπους», είχε καταθέσει ο μάρτυρας.

ΜΠΑΡΟΚ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΡΟΚ ΗΧΟΣ
Αυτοψία στην καφετέρια που «αράζει» ο Κασιδιάρης

Hταν μια συνηθισμένη ηλιόλουστη μέρα στο καφέ-σνακ μπαρ (όπως αναφέρεται στην ταμειακή απόδειξη) «Bristol» στους Αμπελοκήπους. Η διακόσμηση που παραπέμπει σε βρετανική παμπ και η μουσική επένδυση από rock και mainstream ακούσματα, δεν μαρτυρούν τη «δεξαμενή» από την οποία προέρχεται ο κύριος όγκος των θαμώνων του. Σίγουρα ένας ανυποψίαστος πελάτης δεν φαντάζεται ότι το συγκεκριμένο καφέ μπορεί να αποτελεί αγαπημένο στέκι μελών της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, οι μυημένοι εύκολα αντιλαμβάνονται ότι η ψαγμένη μουσική δεν είναι εκείνο το στοιχείο που ενώνει τους θαμώνες.

Σύμφωνα με τους περίοικους το μαγαζί είναι ανοιχτό από το πρωί, σερβίρει καφέ, ενώ, όσο προχωράει η μέρα, τη σκυτάλη παίρνει η λίστα με τις μπίρες. Μάλιστα, όπως μας τονίζουν κάτοικοι της περιοχής, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εντοπίσει τον βουλευτή της ΧΑ, Ηλία Κασιδιάρη, να «αράζει» με την παρέα του στη συγκεκριμένη καφετέρια ή να κάνει ανάληψη μετρητών σε κοντινή τράπεζα επί της Σεβαστουπόλεως.

Το ΦΕΚ διορισμού του Χρ. Ζέρβα στο Κοινοβούλιο..

Djs με… ιδεολογία

Κατά τη σύντομη παραμονή μας στον χώρο, προσπαθήσαμε να ακτινογραφήσουμε το χρυσαυγίτικο στέκι. Στους τοίχους, το μπαρόκ σκηνικό συνέθεταν κάδρα με γνωστές φυσιογνωμίες της ροκ σκηνής.

Δίπλα στην πόρτα και σε ευδιάκριτο σημείο βλέπει κανείς ένα σετ ντραμς, ενώ από κάτω ακριβώς βρίσκεται το πόστο του «μουσικού επιμελητή». Μια σύντομη αναζήτηση στα social media, όπου γίνονται αναφορές για το «Bristol», είναι άκρως αποκαλυπτική για τις πεποιθήσεις αρκετών εκ των περιστασιακών Djs που έχουν περάσει από τα decks του. Φυσικά, η Χρυσή Αυγή πρωταγωνιστεί στις αναρτήσεις τους στο Facebook…

Στη γαλαρία της καφετέριας, ένας γκριζομάλλης κύριος παρακολουθούσε ειδήσεις στην τηλεόραση. Εδειχνε απόλυτα εξοικειωμένος με τον χώρο και στο μεσοδιάστημα βοηθούσε διακριτικά στις δουλειές του μαγαζιού, στις οποίες απασχολούνται και άλλα μέλη της οικογένειας Ζέρβα. Λίγη ώρα πριν αποχωρήσουμε, στο μαγαζί εμφανίστηκε και ο «σεκιουριτάς» των κεντρικών γραφείων της ΧΑ, ο Χρήστος Ζέρβας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.