Ξανά στο εδώλιο ο χρυσαυγίτης Χρήστος Ζέρβας

Με φόντο ομιλία του Αρχηγού ο Χρ. Ζέρβας εκφωνεί ομιλία ως γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Αμπελοκήπων.

Δυόμισι χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από χρυσαυγίτες έξω από τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στη Μεσογείων μόνο επειδή… έμοιαζε αντιφρονών, ο φοιτητής Αλέξης Λάζαρης -που υποφέρει ακόμα από τα τραύματά του, σωματικά και ψυχολογικά- θα αναβιώσει τον εφιάλτη στο δικαστήριο, όπου δικάζεται ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου Χρήστος Ζέρβας. 

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 14/12/2019)

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Λάζαρης θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον Χρήστο Ζέρβα, τον χρυσαυγίτη που ήταν ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου που του επιτέθηκε στις 30 Μαρτίου 2017 έξω από τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στη λεωφόρο Μεσογείων. Η δίκη βρίσκει τα συγκεκριμένα γραφεία κλειστά και τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής, βρίσκει όμως και το θύμα να προσπαθεί ακόμα να σταθεί στα πόδια του.

Ο φοιτητής ήταν 24 ετών όταν, περνώντας έξω από το κτίριο που στέγαζε την κεντρική διοίκηση της οργάνωσης του Μιχαλολιάκου, δέχτηκε απειλές από έξι άτομα, κάποια από τα οποία τον καταδίωξαν την ώρα που προσπαθούσε τρέχοντας να απομακρυνθεί.

Οταν τον πρόλαβαν, τον χτύπησαν ανελέητα στο κεφάλι με κλοτσιές και μπουνιές ως αντίποινα για την επίθεση που είχαν δεχτεί εκείνη τη μέρα οι βιτρίνες των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής και επειδή η εμφάνισή του ταίριαζε στο προφίλ όσων η ναζιστική οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.

Το θύμα, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτο στον «Ερυθρό Σταυρό», αλλά και αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν ως έναν από τους δράστες τον Χρ. Ζέρβα, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη επτά ετών για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και ληστεία.

Δυόμισι χρόνια μετά, ο Λάζαρης παραμένει φοιτητής. «Δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου, ούτε έχω καταφέρει να εργαστώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξεπεράσει αυτό που μου συνέβη· έχω συχνά πονοκεφάλους και ιλίγγους, ζαλίζομαι, βλέπω εφιάλτες», λέει στην «Εφ.Συν.». Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ο 27χρονος πια Αλέξης βιώνει μετατραυματικό στρες και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Η ψυχολογική υποστήριξη που ακολούθησε τους πρώτους μήνες μετά την επίθεση δεν τον βοήθησε, η κατάσταση της ψυχικής υγείας του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε ψυχιατρική παρακολούθηση. «Αναγκάστηκα επίσης να μετακομίσω επειδή δεν μπορούσα να τους βλέπω στην καθημερινότητά μου. Μπορεί τα γραφεία να έκλεισαν, αλλά εκεί είναι το πατρικό του Ζέρβα και εκεί είναι και το “Bristol”, το μαγαζί του, που αποτελεί χρυσαυγίτικο στέκι. Μία φορά τον συνάντησα σε ένα φαρμακείο, δεν άντεχα να περπατάω δίπλα τους», προσθέτει ο Λάζαρης.

Ποιος είναι ο Ζέρβας

Ο δράστης δεν είναι απλό στέλεχος της Χρυσής Αυγής· είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στους Αμπελοκήπους και ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στη Μεσογείων και μετακλητός υπάλληλος του Μιχαλολιάκου στη Βουλή. Μόλις τέσσερις μέρες μετά την επίθεση στον φοιτητή, η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε τη στενή σχέση του με την ηγεσία της οργάνωσης, δημοσιεύοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γιώργο Πατέλη, τον πυρηνάρχη της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια που κατηγορείται για τη δολοφονία του Φύσσα.

Στο τηλεφώνημα αυτό, την επομένη της δολοφονίας του Παύλου, ο Ζέρβας μεταφέρει στον Πατέλη διάλογο που είχε με τον Μιχαλολιάκο και προσπαθεί να τον εμψυχώσει για να μη «σπάσει» αν κληθεί να καταθέσει (Γ. Μπασκάκης, «Ζέρβας καλεί Πατέλη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα»).

Και βέβαια για τον Ζέρβα έχει καταθέσει ένας πρώην χρυσαυγίτης στη μεγάλη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. «Οταν ήμουν ανήλικος, με έπαιρναν μαζί τους σε νυχτερινές επιθέσεις κατά μεταναστών οι Κασιδιάρης, Γερμενής, Δεβελέκος, Ζέρβας. Οταν τελείωσα τον στρατό, μου έκαναν σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση οι Γερμενής, Κασιδιάρης, Πατέλης, Ζέρβας, Ρουπακιάς και άλλοι».

Ο Ζέρβας αναμένεται να επαναλάβει τους ισχυρισμούς που εξέφρασε στο πρώτο δικαστήριο, ένας από τους οποίους ήταν ότι δεν φορούσε μπλε φούτερ την ώρα της επίθεσης, όπως έχει περιγράψει το θύμα. Μόνο που ο ισχυρισμός αυτός έχει ήδη καταπέσει αφού τόσο στις φωτογραφίες έξω από τα γραφεία πριν από την επίθεση όσο και την επομένη, όταν οδηγείται στον εισαγγελέα, φοράει μπλε φούτερ μέσα από το μπουφάν του. Αυτό βέβαια δεν τον πτόησε να επιμένει στο αφήγημά του, πιστός στη γραμμή της ναζιστικής οργάνωσης να ψεύδεται απευθυνόμενη στο δικό της ακροατήριο.

Το άλλοθι που κατέπεσε

Οσο για το άλλοθι που επικαλείται το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ότι την ώρα της επίθεσης έπινε καφέ στο μαγαζί «Αϊνστάιν», κατέπεσε ήδη από την πρώτη δίκη, αφού ο μάρτυρας που κλήθηκε να το υποστηρίξει άλλαξε την κατάθεσή του και ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν μαζί του ο Ζέρβας, αλλά τον είδε να πίνει καφέ σε διπλανό τραπέζι.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος δεν είναι οπαδός της Χ.Α. αλλά της Ν.Δ., όμως στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στην Καλλιθέα.

Ούτως ή άλλως, το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου έχουν αναγνωρίσει αυτόπτες μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων υπήρξαν καταλυτικές για την καταδίκη του. Μία από αυτές ήταν νοσηλεύτριας στον «Ερυθρό Σταυρό», που είδε τη συντεταγμένη επίθεση και παρέμεινε στο σημείο για να καταθέσει στις Αρχές. «Φοβήθηκα για τη ζωή του. Κάποιο χτύπημα από τα τυφλά μπορεί να ήταν μοιραίο», είπε μεταξύ άλλων η μάρτυρας.

Το κίνημα

«Είναι τραγική ειρωνεία ότι τη μέρα που μετακόμιζα από το Χαλάνδρι στους Αμπελοκήπους ο Μιχαλολιάκος εγκαινίαζε τα γραφεία στη Μεσογείων. Τότε δεν συμμετείχα σε κινήματα, δεν ήξερα πόσο επικίνδυνη είναι η Χρυσή Αυγή. Τώρα μπορεί να πετύχαμε τον σκοπό μας, που ήταν το κλείσιμο των γραφείων που η ναζιστική οργάνωση χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο για την εγκληματική δράση της, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. Γι’ αυτό αποφάσισα να γίνω ενεργό μέλος του αντιφασιστικού κινήματος», λέει ο Λάζαρης.

Το πρωί της Δευτέρας το αντιφασιστικό κίνημα θα σταθεί στο πλευρό του Αλέξη, πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από το Εφετείο και δίνοντας δυναμικό «παρών» στη δικαστική αίθουσα (ΣΤ’ Τριμελές Κακουργιοδικείο, αίθουσα Δ100Β, 2ος όροφος).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.