Στο Εφετείο την Τετάρτη 8/11 η δίκη του Ζέρβα για την επίθεση στον 24χρονο Αλέξη Λάζαρη

(Κείμενο: Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη, 1/11/2017)

Ο Χρήστος Ζέρβας, δράστης και οργανωτής της επίθεσης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής ενάντια στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη στις 31 Μάρτη στους Αμπελόκηπους, δικάζεται (εξ αναβολής) την Τετάρτη 8 Νοέμβρη στο Εφετείο, κατηγορούμενος για ληστεία και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Πρόκειται για μια υπόθεση με κρίσιμα κρατούμενα και συμπεράσματα.

Πρώτον, μιλάμε για μια αναίτια και κυριολεκτικά δολοφονική επίθεση. Η περιγραφή του ίδιου του Αλέξη Λάζαρη, όπως επιβεβαιώνεται από αυτόπτες μάρτυρες, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας γι’ αυτό: «Με βάραγε και γέλαγε και μου ‘ριχνε κλοτσιές στο κεφάλι. Ταυτόχρονα έσκασε κι ένας από πίσω και με βάραγε από πίσω με γροθιές πάλι στο κεφάλι. Συνεχίζανε να με βαράνε κι έρχεται ένας περαστικός, πιάνει το χέρι του ενός που με βάραγε, του λέει, τι θες, να τον σκοτώσεις; Σταματάει αυτός για ένα λεπτό, σηκώνεται να φύγει, σηκώνομαι κι εγώ για να μη μείνω κάτω, έχω φάει τις κλοτσιές και τις μπουνιές στο κεφάλι, είμαι ζαλισμένος…

Όταν σηκώνομαι είναι ένας τέταρτος που είναι λίγο πιο ψηλός… μου ρίχνει ξανά μπουνιά και δεύτερη μπουνιά, ξαναπέφτω κάτω και δίνουνε σε έναν την μπλούζα και την τσάντα μου. Μου λένε “έλα, πάμε στα γραφεία”. Για δύο μέτρα με έσυραν προς τα γραφεία και όπως σηκώνομαι να τραβήξω την τσάντα μου, του λέω “άσε την τσάντα, ρε φίλε” και την τραβάει, κόβει το σκοινί, την παίρνει την τσάντα και ανεβαίνει τρικάβαλο στη μηχανή και φύγανε ανάποδα στον δρόμο κατευθυνόμενοι προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Πιάνω το πρόσωπό μου, κατάλαβα ότι είχα αίματα, έρχεται μια κοπέλα, μου δίνει λίγο νερό… Είχα πόνο στο κεφάλι. Με χτυπούσαν μόνο στο κεφάλι. Και πίσω στον σβέρκο έφαγα κλοτσιά».

Δεύτερον, μιλάμε για μια επίθεση που οργανώνεται και διαπράττεται μέσα από τα ίδια τα κεντρικά «γραφεία» της Χρυσής Αυγής στην οδό Μεσογείων ενάντια σε άσχετο άτομο που περνάει τυχαία από εκεί, απλά και μόνο επειδή δεν ταίριαζε στα «πρότυπά τους» η φυσιογνωμία, και σαν μέρος «αντιποίνων» κατά το ναζιστικό πρότυπο για το σπάσιμο μερικών τζαμιών στην είσοδο των γραφείων τους πολλές ώρες νωρίτερα.

Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση ότι τα «γραφεία» της Χ.Α αποτελούν άμεση απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και για τον καθένα κάτοικο της περιοχής και πρέπει να κλείσουν. Μια επιβεβαίωση εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς ταυτόχρονα, μέσα στις αίθουσες του Εφετείου και του Κορυδαλλού στην μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων αφορά ακριβώς αυτό το θέμα, την ανάδειξη των διαφόρων «γραφείων» σαν ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων μιας εγκληματικής συμμορίας. Η συγκεκριμένη επίθεση έρχεται να αποδείξει του λόγου το αληθές και μάλιστα σε μια περίοδο που η συμμορία της Χρυσής Αυγής αποπειράται να «ξεπλύνει» τα λερωμένα με αίμα χέρια της από τις εκατοντάδες δολοφονικές επιθέσεις.

Στον σκληρό πυρήνα

Τρίτον, μιλάμε για μια επίθεση, της οποίας ο κατηγορούμενος (που βρίσκεται στη φυλακή), ανήκει στον σκληρό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης -είναι στην ουσία «παρά τω αρχηγώ». Είναι μετακλητός υπάλληλος στην Βουλή στο Γραφείο του Μιχαλολιάκου μισθοδοτούμενος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπεύθυνος Ασφάλειας της “Κεντρικής Διοίκησης”, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος της οργάνωσης. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Χ.Α (1/4/2017) σπεύδει να καλύψει τον Ζέρβα αναφέροντας ότι «συλλαμβάνουν αθώους πολίτες και στήνουν Χρυσαυγιάδες και προπαγανδιστικά σόου με ψευδολογίες στα διαπλεκόμενα κανάλια» προσθέτοντας θρασύδειλα και αναίσχυντα ότι η «η Χρυσή Αυγή καταδικάζει κάθε πράξη βίας απ’ όπου και αν προέρχεται».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του τις μέρες της επίθεσης, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χ.Α: «Ο Μιχαλολιάκος είναι απολύτως εμπλεκόμενος στην χτεσινή υπόθεση: είναι ο εργοδότης του Ζέρβα στη Βουλή και στο “κόμμα”, είναι ο μισθωτής του κτιρίου από το οποίο εξόρμησε η ομάδα κρούσης που χτύπησε τον Λάζαρη, είναι ο “Αρχηγός” της οργάνωσης της οποίας η “Ασφάλεια” έδρασε εγκληματικά. Θα κληθεί από τον ανακριτή, θα ρωτηθεί γιατί σπεύδει να καλύψει τον Ζέρβα αποκαλώντας τον “αθώο”, θα αναζητηθούν οι ευθύνες του ή θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από την ιδιότητα του γραμματέα του “νόμιμου πολιτικού κόμματος”;»

Τα ερωτήματα αυτά εξακολουθούν να είναι και σήμερα απολύτως επίκαιρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ηγεσία της εγκληματικής συμμορίας επιδιώκει να αποποιηθεί των ευθυνών της και να γλυτώσει την καταδίκη θυσιάζοντας πρώην στελέχη της όπως έχουμε ήδη δει να συμβαίνει με τον Ρουπακιά και άλλους.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό αυτή η δίκη να ξεκινήσει άμεσα (και όχι να αναβάλλεται αδιάκοπα όπως έχουμε δει ουκ ολίγες φορές) να προχωρήσει σε βάθος, να καταδικαστούν οι δράστες και να αναδειχτούν οι ηθικοί αυτουργοί φτάνοντας στην ίδια την ηγεσία και την καταδίκη της.

Όλοι στα Δικαστήρια

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση καλούν στο Εφετείο (Λ.Αλεξάνδρας και Κυρίλλου Λουκάρεως) την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 8.30πμ η «Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α», η ΚΕΕΡΦΑ, ο Σύλλογος εργαζομένων του Αγίου Σάββα, η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η Λαϊκή Συνέλευση Αμπελοκήπων-Γκύζη και άλλα σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής –απαιτώντας την καταδίκη του χρυσαυγίτη Χρ. Ζέρβα για τη δολοφονική επίθεση εις βάρος του Αλέξη Λάζαρη στις 31 Μαρτίου του 2017.

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α αναφέρει:

«31-3-2017: ο συμπολίτης μας φοιτητής, Αλέξης Λάζαρης, πέφτει αιμόφυρτος και βαριά τραυματισμένος από αναίτια και απρόκλητη επίθεση. Δράστης είναι τάγμα εφόδου χρυσαυγιτών, πού ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία («Κομαντατούρ») της Χρυσής Αυγής στην οδό Μεσογείων. Επικεφαλής της ομάδας κρούσης είναι ο έμπιστος του αρχηγού της Ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Χρήστος Ζέρβας, υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων της Χ.Α και έμπιστος του φύρερ της Χ.Α…

Μετά την ύπουλη επίθεση, χιλιάδες διαδηλώσαμε στις 8 Απρίλη, στους Αμπελόκηπους με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια της εγκληματικής οργάνωσης.

Εγκληματική

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση που σκοπό έχει να εκφοβίζει και να τρομοκρατεί, με τα «τάγματα εφόδου», όποιους διαφωνούν μαζί της, συνδικαλιστές/στριες, μετανάστες/στριες, αντιφασίστες/στριες αλλά και άτομα που ντύνονται, σκέφτονται, δρούν διαφορετικά ή έτσι νομίζει εκείνη.

Είναι μόνιμος και διαρκής δημόσιος κίνδυνος για όλους μας, στη γειτονιά, στις πλατείες και τους δρόμους των Αμπελοκήπων. Είναι κίνδυνος για τη νεολαία, τους εργαζόμενους πού αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η πλήρης και οριστική απομόνωσή της είναι καθήκον της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας.

Σας καλούμε να απαιτήσουμε όλοι μαζί:

  • Το κλείσιμο των κεντρικών «γραφείων»-ορμητηρίων εγκλημάτων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, και την διάλυση των ταγμάτων εφόδου.
  • Την παραδειγματική καταδίκη του Χρυσαυγίτη Χρ. Ζέρβα για την δολοφονική επίθεση στον Α. Λάζαρη.
  • Την πλήρη διακοπή κάθε διευκόλυνσης από τη Βουλή, την Ευρωβουλή και το κράτος στη δράση της ναζιστικής-εγκληματικής οργάνωσης.
  • Τέλος στον καταχρηστικό χρόνο στην ΕΡΤ για προβολή των κηρυγμάτων μίσους και των ναζιστικών φιεστών.
  • Καμία κάλυψη των μελών των ταγμάτων εφόδου με την μετατροπή τους σε μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής.

Καλούμε το Δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, τα σωματεία, τις συλλογικότητες, την νεολαία και όλους τους κατοίκους να αγωνιστούμε μαζί για γειτονιές χωρίς ορμητήρια των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Αποφάσεις που ζητάνε το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α στη Μεσογείων έχουν ήδη πάρει δεκάδες συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι, κοινοτικά συμβούλια του Δήμου Αθήνας κ.α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.