(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 16/10/2015)
Πώς γνωρίζετε ότι «τα αλεξίσφαιρα δεν τα χρησιμοποιούσαν ως απλά γιλέκα», ότι «οι ασύρματοι δεν ήταν παιχνίδια αγορασμένα από το Τζάμπο;» ή ότι «οι κοντοκουρεμένοι με τα μαύρα κοντομάνικα ήταν χρυσαυγίτες κι όχι νεαροί που ακούνε χιπ χοπ ή heavy metal», ήταν μερικές από τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης στον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Ερωτήσεις που προκάλεσαν ακόμα και γέλια στο ολιγομελές ακροατήριο που παρακολουθεί την εξέλιξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Στη χθεσινή 22η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Γ. Ρώτας.
Αρχικά ρωτήθηκε ο μάρτυρας από την πολιτική αγωγή. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το κατά πόσο οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκείνη τη βραδιά στο σημείο έκαναν ή δεν έκαναν προσπάθειες να εμποδίσουν την κίνηση του τάγματος εφόδου προς το σημείο της δολοφονίας, αν είχαν τη δυνατότητα οποιασδήποτε αποτρεπτικής κίνησης και τέλος, αν προσπάθησαν να συλλάβουν τους χρυσαυγίτες μετά και το σήμα που τους δόθηκε από το κέντρο.
Ο μάρτυρας περιέγραψε ξανά το πώς βρέθηκαν οι δύο ομάδες ΔΙΑΣ (4 άνδρες από το Πέραμα και 4 από το Κερατσίνι) στον χώρο με τους 50 και πώς ακριβώς κινήθηκαν την ώρα που έγινε αντιληπτό «ένα τσούρμο 4-5 ατόμων που συμπλέκονταν με κλοτσιές και μπουνιές» το οποίο διασκορπίστηκε αφήνοντας στο σημείο μόνο τον Ρουπακιά και φυσικά τον Παύλο Φύσσα.
Οταν ρωτήθηκε για τον λόγο που δεν επενέβησαν 8 οπλισμένοι αστυνομικοί την ώρα που είδαν 50 χρυσαυγίτες με άγριες διαθέσεις, καδρόνια και κράνη στα χέρια, απάντησε ότι η εντολή από το κέντρο ήταν να μείνουν σε απόσταση και να δίνουν αναφορά. Επανέλαβε ότι μόλις μια ομάδα 20 ατόμων αποσπάστηκε κι άρχισε να τρέχει, τους κυνήγησαν, ενώ τη στιγμή που πλησίαζαν πλέον στο σημείο της δολοφονίας είδαν τη «συμπλοκή» αλλά δεν πρόλαβαν να επέμβουν.
– Α. Τζέλης: «Ποια εντολή πήρατε από το κέντρο αφού είχε ήδη ενημερωθεί για το περιστατικό;».
– Μάρτυρας: «Ο,τι άτομα προσομοιάζουν με Χ.Α. να συλλαμβάνονται».
Λίγοι και… αναρμόδιοι
Εκ του αποτελέσματος βέβαια την ώρα της επίθεσης του τάγματος εφόδου δεν συνελήφθη κανείς εκτός από τον Ρουπακιά. Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο μάρτυρας ήταν το μεγάλο και οπλισμένο πλήθος, η μικρή αστυνομική δύναμη και τέλος, η συγκεκριμένη αρμοδιότητα της ΔΙΑΣ που δεν περιλαμβάνει διάλυση όχλου.
Ο μάρτυρας δεν ξεκαθάρισε αν όλοι οι αστυνομικοί ήταν εκεί την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχουν αντιφατικές καταθέσεις. Κατά την πολιτική αγωγή, δεν προκύπτει να ενημέρωσε η ομάδα του (ομάδα Περάματος) το κέντρο ότι βρίσκονταν και αυτοί στο σημείο. Ωστόσο η πρόεδρος δεν δέχτηκε ερωτήσεις που κατέτειναν -όπως είπε- στην ενδεχόμενη συνεργασία χρυσαυγιτών και μερίδας αστυνομικών. «Αυτή η κατηγορία δεν δικάζεται σε αυτή τη δίκη».
Ο μάρτυρας περιέγραψε ξανά και ξανά τα χαρακτηριστικά των χρυσαυγιτών, «κοντοκουρεμένοι, με μαύρα ρούχα, με καδρόνια και κράνη», ενώ δεν αντελήφθη άτομα του «γνωστού χώρου» (σ.σ. αναρχικούς) στην περιοχή του επεισοδίου.
Ο Θ. Καμπαγιάννης επέδειξε στον μάρτυρα φωτογραφίες της δικογραφίας (του τάγματος εφόδου της Νίκαιας) και τον κάλεσε να περιγράψει τι ήταν τα γιλέκα των χρυσαυγιτών κι εκείνος απάντησε ότι είναι οι θήκες όπου μπαίνουν τα αντιβαλλιστικά και μετατρέπονται σε αλεξίσφαιρα, αλλά δεν μπορεί να ξέρει αν στη φωτογραφία τα φοράνε. Του έδειξε τη φωτογραφία με τον Μιχάλαρο και τον ρώτησε τι κρατάει στο χέρι του και ο αστυνομικός απάντησε «ασύρματο» και τέλος, τον κάλεσε να του δείξει ποιο ήταν το είδος του όπλου που είχε μαζί του εκείνο το βράδυ ένας από τους επικεφαλής της ΔΙΑΣ και εκείνος του υπέδειξε ένα υποπολυβόλο.
Την ώρα της επίδειξης των φωτογραφιών του τάγματος ο Τάκης Μιχαλόλιας φώναξε να δείξουν και φωτογραφίες από τη δράση του ΠΑΜΕ!
Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν με αντικείμενο την πλήρη κατάδειξη της οργανωμένης ομάδας των χρυσαυγιτών, την κίνηση ύστερα από εντολή και το είδος της «δράσης». Ο αστυνομικός επανέλαβε ότι μια ομάδα 20 ατόμων διαχωρίστηκε από τους 50, όλοι μαζί έτρεξαν προς το περιστατικό και «σίγουρα οι ομάδες που πηγαίνανε εκεί ξέρανε τι θα κάνουν. Πιθανότατα να το είχαν προσχεδιασμένο». Η πρόεδρος δεν επέτρεψε ερώτηση για τη δήλωση Ρουπακιά «είμαι δικός σας».
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων προσπάθησε και πάλι να καταδείξει ότι επρόκειτο για «οπαδική» διαφορά ή έστω διαφορά μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών, ότι ο Φύσσας υπερίσχυε του Ρουπακιά σε όγκο και δύναμη, μια περίπου… ισότιμη συμπλοκή χωρίς την παρουσία άλλων. Ο αστυνομικός επέμεινε ότι δεν είδε αναρχικούς, ότι στη «συμπλοκή» συμμετείχαν 4 με 5 άτομα που έφυγαν μόλις είδαν τους αστυνομικούς και επανέλαβε ότι αυτοί που βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας λογικά δεν θα έφευγαν αν ήταν φίλοι του Φύσσα. «Ο δράστης φεύγει από τον χώρο του εγκλήματος!».
Ο συνήγορος του Αγγου εκτίμησε ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, άσχετο με ό,τι άλλο έγινε εκείνη τη βραδιά κι ότι τελικά ήταν σκευωρία και προβοκάτσια! Την ίδια λογική του τυχαίου, των άοπλων χρυσαυγιτών αλλά ακόμα και της άρνησης ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες ακολούθησαν και οι συνήγοροι των Καζατζόγλου, Αναδιώτη, Καλαρίτη, Μιχάλαρου, Πατέλη κ.λπ.
Ερώτηση για… γέλια
Ο συνήγορος του Καζατζόγλου μάλιστα ρώτησε πώς είναι δυνατόν αν επρόκειτο να συμβεί η δολοφονία να αποσπάστηκαν 20 άτομα από τους 50 και να πήγαν προς τα εκεί ενώ τους κυνηγούσαν οι αστυνομικοί. «Θα σας οδηγούσαν στον τόπο της δολοφονίας αν ήταν προσχεδιασμένη η ενέργεια;». Στο σημείο αυτό η πρόεδρος είπε: «Κρίση προχωρημένη! Αλλη ερώτηση».
Ο συνήγορος Ρουπακιά θέλησε να καταδείξει ότι και ο Φύσσας υπερείχε σε όγκο, ότι ήταν σε έξαλλη κατάσταση, ότι ο Ρουπακιάς δεν πήγε να ξεφύγει αλλά μπήκε στο αυτοκίνητο για να πάρει τα χαρτιά του να τα επιδείξει στους αστυνομικούς κι ότι το αυτοκίνητο δεν ήταν ανάποδα αλλά κάπως… άτσαλα παρκαρισμένο. Ο μάρτυρας αντέκρουσε και τα τρία λέγοντας ότι ο Φύσσας ήταν λεπτός, ότι όταν τον τράβηξαν οι αστυνομικοί από τα χέρια του Ρουπακιά σήκωσε τη μπλούζα του και είπε «με μαχαίρωσαν», ότι ο Ρουπακιάς μπήκε στο αυτοκίνητο πριν του ζητήσουν χαρτιά και τέλος, ότι το αμάξι όπως ήταν παρκαρισμένο (σ.σ. ανάποδα) μπορούσε να φύγει μόνο με την όπισθεν.
Η δίκη διεκόπη για την επόμενη Τετάρτη.
Pingback: Η Δίκη –