Δ. Μελαχροινόπουλος (φίλος Φύσσα): Ο Ρουπακιάς ήθελε να σκοτώσει τον Παύλο

melaxrinopoulosΟ Δημήτρης Μελαχρινόπουλος εξετάζεται από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζει την ηγεσία στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015. Συνεχίζεται με εξέταση μαρτύρων κατηγορίας στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού η δίκη της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ.

(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 21/10/2015)

Το σενάριο της συμπλοκής μεταξύ του Παύλου Φύσσα και του Γιώργου Ρουπακιά, πριν από τον φόνο, αποδόμησε ο κ. Δημήτρης Μελαχροινόπουλος, ο πιο στενός φίλος του Παύλου Φύσσα, αλλά και ο άνθρωπος που είδε λεπτό προς λεπτό τη στιγμή της δολοφονίας του, κατά την κατάθεσή του σήμερα Τετάρτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στον Κορυδαλλό. Ο μάρτυρας περιέγραψε επίθεση οργανωμένη, και στοχευμένη εξαρχής, με έναν δράστη που «ήξερε πού κατευθυνόταν». «Ήθελε να σκοτώσει τον Παύλο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο μάρτυς είπε τα εξής.

Μάρτυς: «Με τον Παύλο γνωριζόμασταν πολλά χρόνια, γύρω στα 15. Κάναμε μαζί και μουσική. Κάναμε κοινές εμφανίσεις, κυρίως σε μαγαζιά. Το περιεχόμενο, οι στίχοι, ήταν κοινωνικοί, αντιρατσιστικοί. Όχι, δεν είχε προκαλέσει ο Παύλος λόγω της μουσικής, δεν ξέρω να είχε διενέξεις».

Πρόεδρος: «Εχετε δώσει τέσσερις καταθέσεις. Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, προσθήκες, αλλαγές από τη μία στην άλλη. Πείτε μας τι θυμάστε τώρα και δώστε μία εξήγηση γι αυτές τις αλλαγές. Να ξεκινήσουμε από την ημέρα εκείνη».

Μάρτυς: «Το απόγευμα της ημέρας εκείνης, με πήρε τηλέφωνο ο Παύλος ο Σεϊρλής, για να δούμε τη μπάλα. (…) Πήγαμε στην καφετέρια Σουβενίρ. Συνολικά ήμασταν κοντά στα 10 άτομα. Στο πρώτο ημίχρονο, ο Σεϊρλής μας είπε ότι πήρε ο Παύλος τηλέφωνο, ότι είναι στο Κοράλλι, και λέει να πάμε να δούμε εκεί τον αγώνα. Πήγαμε οκτώ άτομα, με αμάξια. (…) Οι δυο που ήταν μέσα κοιτάζανε περίεργα προς την πλευρά μας, πολύ έντονα. Ρώτησα τον Παύλο αν είχε γίνει κάτι, μου είπε όχι, το μόνο που είχε γίνει ήταν ένας σχολιασμός για πλάκα, ότι ο ένας τους φορούσε ανάποδα τη μπλούζα του. (…) Φορούσαν σίγουρα μαύρα ρούχα. Θυμάμαι ότι είχαν κοντά μαλλιά, σχεδόν ξυρισμένα και οι δυο. Τον ένα, τον Αγγο θα μπορούσα να τον αναγνωρίσω. Τελειώνει ο αγώνας, βγαίνουμε έξω, ήταν 11.30 – 12 παρά. Πάμε να πάρουμε τα αμάξια μας και βλέπουμε 4-5 άτομα, ψηλά, γεροδεμένα να στέκονται εκεί που είχαμε παρκάρει, στην Παύλου Μελά. Άλλοι τόσοι ήταν στο πεζοδρόμιο, γύρω στα 10 άτομα συνολικά. Ο ένας από κείνους που ήταν στον δρόμο κρατούσε σίγουρα καδρόνι, μαδέρι, ξύλο, ο άλλος στειλιάρι, και ο άλλος σιδερογροθιά. Πρέπει να ήταν και οι 4 με μαύρη μπλούζα και παντελόνι παραλλαγής, όχι του Στρατού, μαύρο – γκρι – άσπρο».

Πρόεδρος: Σας έκανε να φοβηθείτε η εικόνα αυτή;

Μάρτυς: Ναι, κατάλαβα ότι ήθελαν να κάνουν κακό σε μας.

Πρόεδρος: Υπήρχε περίπτωση να θέλανε να κάνουν κακό σε τρίτο;

Μάρτυς: Όχι, ήταν σαν να μας περιμένανε…

Πρόεδρος: Γιατί δεν τα είπατε αυτά στην πρώτη σας κατάθεση;

Μάρτυς: Είχαμε χάσει τον Παύλο, δεν μπορούσα να θυμηθώ τα πάντα, είχα ψυχολογική φόρτιση, ήμουν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση.

Ο κ. Μελαχροινόπουλος συνεχίζει την περιγραφή, ώσπου φθάνει στο χρονικό σημείο άφιξης του δράστη, Γιώργου Ρουπακιά.

Μάρτυς: «Σταματάει ο Ρουπακιάς και ρωτάει αν είναι αυτή η Κεφαλληνίας. Μας κοιτούσε πολύ έντονα, όταν πήρε την απάντηση έφυγε τρέχοντας. Δεν παρατήρησα συνοδηγό, μόνο δυο γυναίκες πίσω, σίγουρα η μία ήταν ξανθιά. (…) Ξαφνικά ακούμε ένα ποδοβολητό, βλέπω πίσω μας τριάντα – σαράντα άτομα, προερχόμενα από την Κεφαλληνίας, να φωνάζουν, να βρίζουν, μας έλεγαν “ελάτε εδώ κότες, θα σας σκοτώσουμε, θα σας γαμήσουμε”. Ήταν όλοι με μαύρες μπλούζες, οι πιο πολλοί με παντελόνι παραλλαγής και άρβυλα, κάποιοι κρατούσαν κράνη. (…) Μας λέει ο Παύλος, τρέξτε. Κοιτάζω όλη την ώρα πίσω μου, βλέπω να επιτίθενται 5-6 τον Παύλο (…) Είχαμε μείνει ο Παύλος, εγώ και ο Κοντονικόλας. Δέχθηκα πισώπλατα ένα χτύπημα στα πλευρά, πρέπει να με κλώτσησαν, έπεσα κάτω. Οι άλλοι χτυπούσαν συνεχώς πόδια τους, σαν να εμψύχωναν αυτούς που μας χτυπάγανε, να μας δείρουνε… Βλέπω να έρχεται το αμάξι του Ρουπακιά, ανάποδα στο ρεύμα, πήγαινε κατευθείαν στον Παύλο. Μόλις τον είδανε, οι άλλοι κάνανε χώρο στον Ρουπακιά».

Η Πολιτική Αγωγή παρατηρεί προς την πρόεδρο ότι κατηγορούμενοι γελούν από το εδώλιο και η πρόεδρος τους παρατηρεί.

Μάρτυς: «Τον είδα να τον μαχαιρώνει δυο φορές, με το δεξί του χέρι. Μετά κατάλαβα ότι κρατούσε μαχαίρι. Όχι, δεν υπήρχε συμπλοκή, τον χτύπησε κατευθείαν».

Μάρτυς: Ο Παύλος κάθισε δυο – τρία λεπτά όρθιος, κάθεται στο σκαλάκι, του λέω θέλεις νερό, μου κάνει ναι, παίρνω ένα μπουκάλι νερό, το έφτυσε μόλις ήπιε, και άρχισε να καταρρέει. Ήλθε η Χρύσα, είχε μαζευτεί κόσμος πολύς, ψάχναμε να βρούμε τρόπο να πάμε στο νοσοκομείο. Σταματάγαμε ταξί, αυτοκίνητα… (…) φτάνει μετά από κανένα μισάωρο το ασθενοφόρο, είχε έλθει και ο πατέρας του Πάυλου. Ήταν βαρύς, βοήθησα κι εγώ να τον βάλουμε στο ασθενοφόρο.

Μάρτυς: Κατάλαβα ότι η επίθεση ήταν από τη Χρυσή Αυγή.

Πρόεδρος: Πώς το καταλάβατε;

Μάρτυς: Από τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν, πήγαιναν κατά ομάδες, οι άλλοι τους εμψύχωναν.

Πρόεδρος: Τι ξέρετε για τη δράση τους;

Μάρτυς: Ξέρω ότι παίρνουν εντολές από τον αρχηγό, ότι υπάρχουν περιφερειάρχες, βουλευτές, τοπικές οργανώσεις, πυρηνάρχες (…). Χωρίς εντολές δεν κάνουν τίποτε, δρουν με στρατιωτικούς όρους. Υπάρχει ιεραρχική δομή. Τα τάγματα εφόδου εκτελούν εντολές.

Πρόεδρος: Αυτές οι ενέργειες στρέφονται κατά οιουδήποτε;

Μάρτυς: Στρέφονται κατά όσων είναι εναντίον στα πιστεύω τους, στους αλλοδαπούς, σε άτομα με άλλα πιστεύω. Μπορεί να είναι ομοφυλόφιλος κάποιος και να στραφούν εναντίον του.

(…)

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο Ρουπακιάς υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυς: Μετά το έμαθα…

Τον λόγο πήρε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέας της έδρας.

Εισαγγελέας: Εχετε πει στην κατάθεσή σας, με ενημέρωσε ο Φύσσας ότι μέσα στο Κοράλλι είχαν λογομαχήσει με δυο άνδρες μέσα στο μαγαζί.

Μάρτυς: Ηταν ανούσιος ο λόγος…

Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι δεν υπήρχε λογομαχία … και σήμερα συνεχίζει η σύγχυση;

Μάρτυς: Εννοείται ότι και σήμερα είμαι σε σύγχυση…

Μάρτυς: Στην πρώτη κατάθεση έχω σίγουρα πολλά λάθη. (…) Δεν είπα όλο το στόρυ, μου κάνανε ερωτήσεις.

Η εισαγγελέας επέμεινε στο ότι ο μάρτυρας έχει πει ότι η δολοφονία σχετίζεται περισσότερο με τη λογομαχία στο μαγαζί, σε αντίθεση με όσα καταθέτει σήμερα, περί οργανωμένης επίθεσης.

Μάρτυς: Δεν το αποδίδω σε λογομαχία…

Εισαγγελέας: Πότε θυμάστε καλύτερα, έξι μήνες αργότερα;

Μάρτυς: Κάθισα και σκέφτηκα.

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι κρατούσαν κράνη; Το κράνος είναι φονικό όργανο;

Μάρτυς: Θα μπορούσε να είναι.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Φύσσας “δεν είχε γρατσουνιά”, παρότι ο μάρτυς είπε ότι τον χτυπούσαν αρκετά άτομα.

Εισαγγελέας: Τους χτυπούσε κι αυτός;

Μάρτυς: Τους απωθούσε…

Ο μάρτυρας είπε ότι ακολούθησε το ασθενοφόρο και βρέθηκε στο νοσοκομείο.

«Αστυνομικός, πρέπει να ήταν από την ομάδα ΔΙΑΣ, που περιφερόταν μέσα στο νοσοκομείο, με πλησίασε και μου ζήτησε τα στοιχεία μου, σε ένα ιατρείο. Ένας άλλος αστυνομικός μου ζήτησε να τον ακολουθήσω στο τμήμα για κατάθεση. Είδα εκεί τον Ρουπακιά, ήταν απαθής, σαν μην είχε συμβεί τίποτα, μου έκανε εντύπωση ότι δεν του είχαν φορέσει χειροπέδες».

Το αίμα, οι τηλεφωνικές απειλές και οι αιχμές κατά της εισαγγελέως

Τις ερωτήσεις συνέχισε η Πολιτική Αγωγή.

Τζέλλης: Το είπε δυνατά ή σε σας ο Παύλος αυτό για την ανάποδη μπλούζα στο Κοράλλι;

Μάρτυς: Σε μένα μόνο, ήταν εντελώς ανούσιο.

(…)

Ο κ. Τζέλλης δείχνει φωτογραφία από τη δικογραφία (σκληρό δίσκο Σκαρπέλη – Πατέλη) από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να αναγνωρίσει – όπως και έγινε – ο μάρτυς τη φόρμα παραλλαγής «που φορούσαν οι χρυσαυγίτες εκείνο το βράδυ».

Ο συνήγορος συνεχίζει να ρωτά, εστιάζοντας στη συμπεριφορά της συγκεντρωμένης ομάδας και το ποδοβολητό.

Μάρτυς: Μπορεί να τους εμψυχώνανε, μπορεί και να το κάνανε για να φοβίσουν…

Πρόεδρος: Σας ρώτησα δυο φορές, και είπατε για να εμψυχώσουν…

Μάρτυς: Δεν είμαι χρυσαυγίτης για να ξέρω.

(…)

Συνήγορος: Είστε χρυσαυγίτης;

Μάρτυς: Οχι βέβαια.

Συνήγορος: Ηταν λογικό ο,τιδήποτε μάθατε, να το μάθετε μετά, από τα ΜΜΕ;

Μάρτυς: Δεν ήταν λογικό…

Συνήγορος: Ητανε;

Μάρτυς: Ναι, ήταν λογικό.

Η υπεράσπιση διαμαρτύρεται για τη στιχομυθία.

Συνήγορος: η αστυνομία θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τη δολοφονία του Παύλου;

Μάρτυς: Εννοείται ότι θα μπορούσε. Ήταν τουλάχιστον 4- 6 άτομα οι αστυνομικοί, μας βλέπανε, ότι μας έκαναν επίθεση και δεν έκαναν τίποτε. (…) Και οι χρυσαυγίτες θα μπορούσαν να την αποτρέψουν.

“Όταν έδινα την κατάθεση, είχα ακόμη το αίμα του Παύλου στα χέρια μου”, είπε σε μία χαρακτηριστική αποστροφή ο μάρτυρας.

Η κυρία Χρύσα Παπαδοπούλου, επίσης εκ της Πολιτικής Αγωγής, τον ρώτησε αν έχει δεχθεί απειλές μετά τον φόνο.

Μάρτυς: Για κανένα – δύο μήνες, με έπαιρναν τηλέφωνο με απόκρυψη.

Πρόεδρος: Σας μιλούσανε;

Μάρτυς: Ναι, μου έλεγαν εσύ είσαι ο επόμενος, θα σε σκοτώσουμε…

Συνήγορος: Το καταγγείλατε;

Μάρτυς: Ναι, το είχα καταγγείλει. Μου είπαν αν σε ξαναπάρουν, να ζητήσεις προστασία.

Ο μάρτυς είπε ότι απειλήθηκε και όταν πήγε να ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές: «Ημουν με την κοπέλα μου, ήταν περίπου 15 χρυσαυγίτες έξω από το σχολείο στο Κερατσίνι, όπου ψηφίζω, μου φώναξαν, “που πας αντιφασίστα…”.

Τον λόγο πήρε αργότερα ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ της Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό των αιγυπτίων αλιεργατών, ο οποίος στηλίτευσε ευθέως τη στάση της εισαγγελέως της έδρας, καθώς δεν έκανε καμία ερώτηση για τα περί την εγκληματική οργάνωση.

“Υπάρχει η Πολιτική Αγωγή για να εκπροσωπηθεί η κατηγορία”, σημείωσε με νόημα ο κ. Καμπαγιάννης.

Υπεράσπιση: “Δεν απεδείχθη η εμπλοκή Μιχαλολιάκου”

Κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης του προηγούμενου μάρτυρα, αστυνομικού κ. Γιώργου Ρώτα, ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, κ. Τάκης Μιχαλόλιας είπε τα εξής:

«Άκουσα με έκπληξη ότι απεδείχθη η εγκληματική οργάνωση και η εμπλοκή Μιχαλολιάκου. Το αντίθετο. Ο μάρτυρας Σεϊρλής, σας είπε όταν ρωτήθηκε για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, δεν έχω κάποιο στοιχείο για το συγκεκριμένο θέμα. Όλοι οι μάρτυρες που ήταν στην παρέα του μακαρίτη του Φύσσα, δεν είχαν απειληθεί ποτέ από τη Χρυσή Αυγή. Ο αστυνομικός Ρώτας, που έχει το τεκμήριο της αντικειμενικότητας, σας περιέγραψε συμπλοκή, όχλου εναντίον όχλου, με αναρχικούς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.