EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.
(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Αντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 11/11/2015)
Eντυπωσιακή ήταν η «αμνησία» του μάρτυρα αστυνομικού που κατέθεσε χθες, 27η μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής, κατάθεση από την οποία ενισχύθηκαν και οι αμφιβολίες για τις άστοχες ενέργειες της αστυνομίας το μοιραίο βράδυ στο Κερατσίνι.
Από τη μαρτυρία του Κωνσταντίνου Κοτσοβού, μέλους του πληρώματος του δεύτερου περιπολικού που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος μετά τη δολοφονία, αναδείχτηκε η μη… αμεσότητα της άμεσης δράσης, που έσπευσε μετά το σήμα αλλά τελικά συνέλαβε άλλα άτομα κι όχι τους δράστες της δολοφονίας.
Οι απαντήσεις του μάρτυρα προκάλεσαν ακόμα και την εύλογη απορία της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία τον ρώτησε για το αν περιμένουν ενισχύσεις οι αστυνομικοί τη στιγμή που βλέπουν να χτυπούν κάποιον.
▶ Μάρτυρας: «Δεν μπορούμε να μπούμε σε 60 άτομα μόνοι μας. Αν για παράδειγμα στη συμπλοκή ήταν 40 άτομα, στην αρχή θα παρατηρήσουμε και θα περιμέναμε να γίνουμε τουλάχιστον 10 άτομα. Πρέπει να δω και την αυτοπροστασία μου».
◆ Πρόεδρος: «Μάλιστα, να ξέρει κανείς τι πρέπει να περιμένει από την παρουσία σας… Να λέει πόσα άτομα έχουμε, τόσα, άρα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
Η κατάθεση του μάρτυρα κινήθηκε κυρίως στο «δεν είδα», «δεν άκουσα», «δεν ξέρω», «δεν θυμάμαι» φτάνοντας στο σημείο να μη θυμάται ότι είχε δώσει κατάθεση μετά τη δολοφονία Φύσσα στην ανακρίτρια Πειραιά που χειρίστηκε αρχικά την έρευνα.
Ο αστυνομικός δήλωσε επίσης άγνοια για την ιεραρχία της οργάνωσης, τον εξοπλισμό, δεν είχε καν ακούσει ποτέ το σύνθημα «Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή»!
Κατέθεσε ότι έλαβε σήμα το βράδυ της δολοφονίας, περίπου τα μεσάνυχτα, για συμπλοκή πολλών ατόμων στην Παναγή Τσαλδάρη.
Σε πέντε λεπτά βρέθηκε εκεί, καθώς το περιπολικό βρισκόταν στην Πέτρου Ράλλη:
«Το σήμα που λάβαμε όταν φτάσαμε ήταν να αναζητήσουμε αυτόν που κρύβεται σε μια πιλοτή επειδή τον κυνηγάνε. Κατέβηκα σε έναν παράλληλο της Τσαλδάρη. Δεν θυμάμαι ακριβώς τον δρόμο. Εψαξα, αλλά δεν βρήκα κάτι».
Σε ερώτηση «με τι στοιχεία αναζητούσατε αυτούς τους δύο ανθρώπους; Αυτόν που κρυβόταν και αυτόν που τον κυνηγούσε;» ο αστυνομικός δήλωσε ότι «γι’ αυτόν που κρυβόταν μας είπαν ότι φορούσε μαύρα ρούχα, για τον άλλον τίποτα».
Στην αρχή της κατάθεσής του είπε ότι έλαβε σήμα από το κέντρο «ότι πιθανόν η συμπλοκή ήταν μεταξύ φιλάθλων», ενώ έφτασαν στον τόπο του εγκλήματος μετά τη δολοφονία και αφού είχε ήδη συλληφθεί ο Γιώργος Ρουπακιάς.
Στη συνέχεια διόρθωσε πως ήταν προσωπική του εκτίμηση ότι επρόκειτο για επεισόδιο μεταξύ φιλάθλων.
Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι συνόδευσε το ασθενοφόρο και στη συνέχεια έλαβε σήμα να αναζητήσει στην περιοχή της δολοφονίας «άτομα με μαύρα ρούχα, μηχανάκια και τέτοια χαρακτηριστικά» και ακολούθησαν τρεις προσαγωγές ατόμων.
Τελικά, όπως παραδέχτηκε ο μάρτυρας, άλλα άτομα τους ζήτησαν από το κέντρο να συλλάβουν και άλλα προσήγαγαν.
Τα άτομα που προσήγαγαν ήταν οι φίλοι του δολοφονημένου μουσικού.
◆ Πολιτική Αγωγή: Πέντε ημέρες πριν είχε γίνει ένα περιστατικό στην περιοχή, το έχετε ακούσει;
▶ Μάρτυρας: Οχι.
◆ Πολιτική αγωγή: Σας λέει το κέντρο για άτομα με καδρόνια;
▶ Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες για το τι διαβίβασε το κέντρο ακριβώς.
◆ Πολιτική Αγωγή: Είχατε αυξημένη ετοιμότητα, όπως μας είπε ένας συνάδελφός σας, λόγω των γεγονότων;
▶ Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι. […]
◆ Πολιτική Αγωγή: Κύριε μάρτυρα, σας παρακαλώ, μας κάνετε εδώ να νιώθουμε ότι διαβάζουμε ένα παιδικό παιχνίδι. Προσπαθήστε να θυμηθείτε!
Η δίκη διακόπηκε δύο φορές, προκειμένου το δικαστήριο να ανατρέξει σε προηγούμενη απόφασή του καθώς με αφορμή την αναφορά σε ονόματα κατηγορούμενων βουλευτών από την Πολιτική Αγωγή, οι δικηγόροι της υπεράσπισης επανέφεραν το θέμα της απαγόρευσης στην πολιτική αγωγή να ρωτάει οτιδήποτε έχει σχέση με τους κατηγορουμένους βουλευτές της.
«Οι παρεμβάσεις της υπεράσπισης παραβιάζουν την απόφαση του δικαστηρίου και προσπαθούν να παρεμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας» σχολίασε η πολιτική αγωγή.