(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Αντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 14/10/2015)
H 21η ημέρα της δίκης για τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησε με δήλωση της πολιτικής αγωγής για την αναγκαιότητα επανεξέτασης της απόφασης για τη μη μετάδοση των οπτικοακουστικών ντοκουμέντων-στοιχείων της δικογραφίας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας: «Η ολοένα και στενότερη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου εμποδίζει τη βαθύτερη και αποτελεσματικότερη έρευνα προς απόδειξη της πραγματικής αλήθειας.
»Προσφέρει προσχήματα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για περιορισμούς στη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιότητα της δίκης».
Στη συνέχεια κλήθηκε και πάλι ο μάρτυρας, φίλος του δολοφονημένου, Π. Σεϊρλής, για να απαντήσει στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Και χθες οι ερωτήσεις κατέτειναν στο να δοθεί η εικόνα δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τελικό αποτέλεσμα την «τυχαία» δολοφονία.
Με ερωτήσεις για το πώς είναι δυνατόν να πήγαν οι 7 να βρουν τους 3 στο «Κοράλλι», αντί να συμβεί το αντίθετο, πώς θα χωρούσαν μετά σε δύο μόλις αυτοκίνητα για να πάνε να συνεχίσουν αλλού τη βραδιά τους και τέλος με την επισήμανση της σπουδαιότητας του ματς που «φυσιολογικά» δεν θα το έχανε κάποιος μόνο και μόνο για να συναντήσει την υπόλοιπη παρέα, η υπεράσπιση προσπάθησε να τεκμηριώσει τη «διένεξη».
Τους αποστόμωσε…
Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο μάρτυρας ρωτήθηκε για το πώς ήταν δυνατόν να χρησιμοποίησε μαχαίρι ο Ρουπακιάς, αν ήθελε οπωσδήποτε να σκοτώσει, και όχι όπλο και για το πώς ήταν δυνατό να χτυπήσει στον μηρό αν ήθελε να τον σκοτώσει. Η απάντηση του μάρτυρα ήταν άμεση: «Στόχευε στη μηριαία αρτηρία».
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν είχε καταναλώσει ο δολοφονημένος αλκοόλ (!), πού θα πήγαιναν μετά, τι ώρα θα ξυπνούσε την επομένη κ.λπ. Ο μάρτυρας, όταν του ζητήθηκε με απόφαση του δικαστηρίου, αναγνώρισε τη μία από τις δύο γυναίκες-συνεπιβάτισσες στο Ι.Χ. του Ρουπακιά που παρουσιάστηκε μπροστά του στο δικαστήριο. Τέλος, στις συνεχόμενες επαναλήψεις ερωτήσεων, επανέλαβε το πώς άλλαξε η ζωή του μετά από αυτό που συνέβη, τον φόβο που είχε για μεγάλο διάστημα μετά, τις απειλές μέχρι και την έναρξη της δίκης και τη σύγχυση των πρώτων ημερών μετά τη δολοφονία του Παύλου.
Απάντησε αρνητικά στο αν γνωρίζει κάτι που να συνδέει άμεσα τον Μιχαλολιάκο με τη δολοφονία. Αναφέρθηκε σε συνομιλία που υπάρχει στο διαδίκτυο του Κασιδιάρη με μια άγνωστη, στην οποία βρίζει τον δολοφονημένο, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από την υπεράσπιση. Προφανώς ο μάρτυρας αναφερόταν στη γνωστή τηλεφωνική συνομιλία του Σ. Δεβελέκου, που έλεγε επί λέξει: «Τραγούδα, ρε πούστη, τώρα από κει που είσαι». Εξάλλου ο ίδιος ο μάρτυρας επανειλημμένα ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά τα είδε αργότερα σε βίντεο και τα άκουσε στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο που μετέδωσε και το βίντεο Πατέλη με την απαραίτητη εντολή Λαγού πριν από την ανάληψη… δράσης.
Βιβλία και βίντεο
Ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου ρώτησε τον μάρτυρα ποια συγκεκριμένα βιβλία έχει διαβάσει, στα οποία μάλιστα παρουσιάζεται η σχέση της Χρυσής Αυγής με τον Χίτλερ, για να λάβει την απάντηση ότι τα δικά τους βιβλία τα λένε. Ο συνήγορος του Λαγού αναφέρθηκε στο «απαγορευμένο» βίντεο (του Πατέλη) και έλαβε την απάντηση της προέδρου: «Απαγορεύσαμε εμείς κάτι;»
Στον σχολιασμό που ακολούθησε την κατάθεση, η πολιτική αγωγή συνόψισε στην οποιαδήποτε απουσία προσωπικής αντιδικίας γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη απαξία στο έγκλημα, στο αδιαμφισβήτητο στοιχείο της οργανωμένης επίθεσης και στον φόβο που κυριάρχησε.
Σε άλλο κλίμα η υπεράσπιση έκρινε αναξιόπιστο τον μάρτυρα σημειώνοντας ότι τελικά αυτός δεν εισέφερε τίποτα στα πραγματικά περιστατικά.
Στη συνέχεια κατέθεσε ο Γ. Ρώτας, ένας από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ η οποία έφτασε στην περιοχή και αποτελούνταν από δύο μηχανές και 4 επιβαίνοντες, ενώ ταυτόχρονα έφτασε εκεί κι άλλη μία παρόμοια ομάδα ΔΙΑΣ. «Πήραμε σήμα από το κέντρο ότι 50 οπλισμένοι με ρόπαλα κατευθύνονται στην καφετέρια “Κοράλλι”.
Κατευθυνθήκαμε αμέσως προς τα εκεί από το Πέραμα που βρισκόμασταν, περίπου 6 με 7 χλμ. μακριά. Κατεβήκαμε την Κεφαλληνίας, και στην Π. Μελά είδαμε τα άτομα σε ομάδες, με κράνη στα χέρια. Ηταν χρυσαυγίτες, τους έχουμε ξαναδεί σε άλλες συγκεντρώσεις. Κοντοκουρεμένοι, με μαύρα ρούχα, κράνη και χωρίς κουκούλα. Είχε και μια παρέα μπροστά στο “Κοράλλι”, αλλά χωρίς γνωρίσματα. Ηρθε προς εμάς ένας συνάδελφος σωφρονιστικός και τον ρωτήσαμε τι γίνεται. Εκείνος μίλησε στον συνάδελφό μου. Δόθηκε σήμα στο κέντρο ότι άτομα της Χρυσής Αυγής είχανε διένεξη με άτομα του γνωστού χώρου. Εμείς διένεξη δεν είδαμε.
Βλέπαμε ότι οι χρυσαυγίτες φωνάζανε και μας κοιτάζανε περίεργα. Μετά άρχισαν να βρίζουν και να τρέχουν καμιά 20ριά από αυτούς. Τους κυνηγήσαμε φωνάζοντας “αστυνομία, σταματήστε”. Από μακριά είδα ένα άλλο τσούρμο από 4-5 άτομα εκεί που έγινε το επεισόδιο με τον Φύσσα. Αυτοί ήταν άλλοι από εκείνους που τρέχανε, αλλά ξέραμε ότι ανήκαν στη Χρυσή Αυγή από τα χαρακτηριστικά τους. Πήγαμε προς τα εκεί κι αμέσως οι άλλοι έφυγαν και είδαμε μόνο τον Ρουπακιά να πλακώνεται με τον Φύσσα».
Πρόεδρος: «Δεν μπορούσατε να είχατε φτάσει σε εύλογο χρόνο;»
Μάρτυρας: «Σε εύλογο χρόνο φτάσαμε».
Πρόεδρος: «Εκ του αποτελέσματος, όχι».
Ο αστυνομικός συνέχισε λέγοντας πως τρέξανε προς το παρκαρισμένο ανάποδα στον δρόμο αυτοκίνητο μόλις φώναξε ο Φύσσας για το μαχαίρωμα και έβγαλαν έξω τον Ρουπακιά, ενώ βρήκαν κάτω και το μαχαίρι. «Πιο πάνω στεκόντουσαν κάποιοι πιθανότατα χρυσαυγίτες και βλέπανε ποιον συλλάβαμε».
Πρόεδρος: «Φοβηθήκατε;»
Μάρτυρας: «Σε κάθε περιστατικό φοβόμαστε».
Τους είχε… συνοδεύσει
Ο ίδιος είπε ότι είχε ξαναπάει σε υπηρεσία συνοδεία σε πορεία της Χρυσής Αυγής και γνωρίζει για τη δράση της από τα ΜΜΕ σε περιστατικά όπως η επίθεση στο ΠΑΜΕ, στους Αιγύπτιους, στη δολοφονία Λουκμάν.
Συνέχισε λέγοντας ότι εκτός από μια κοπέλα, όσοι βρέθηκαν εκεί έλεγαν ότι δεν είδαν και δεν μπορούσαν να καταθέσουν. Οι ερωτήσεις των εισαγγελέων αφορούσαν στο είδος της οργανωμένης επιχείρησης των χρυσαυγιτών. Αν ήταν καθοδηγούμενοι, αν υπήρχαν παραγγέλματα, σε τι διάταξη περπατούσαν κ.λπ.
Μάρτυρας: «Δεν ήταν παραταγμένοι, δεν κρατούσαν όλοι ρόπαλα, δεν άκουσα παραγγέλματα. Αυτοί που έτρεξαν από τον χώρο του περιστατικού, λογικά ήταν χρυσαυγίτες, αλλιώς γιατί να φύγουν;» συμπλήρωσε.
Αν. εισαγγελέας: «Ποια άτομα συνελήφθησαν εκείνο το βράδυ;»
Μάρτυρας: «Το σήμα ήταν να συλλάβουμε χρυσαυγίτες».
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη, αφού αναγνώστηκε σκληρή δήλωση της πολιτικής αγωγής για τη ματαίωση της μεταφοράς στην αίθουσα του Εφετείου και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Δικαιοσύνης.