«Να παρουσιαστούν οι κατηγορούμενοι» [10/6/2016]

diki_agiovlassitisΗ εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής «για την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη δολοφονία».

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 11/6/2016)

Η 66η συνεδρίαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με τις ερωτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων στον μάρτυρα Α. Μπιαγκή (ειδικός φρουρός).

Η συνεχής προσπάθεια της υπεράσπισης να καταδείξει ότι το τάγμα εφόδου τη νύχτα της δολοφονίας θα μπορούσε να προέρχεται από χώρο της Αριστεράς, που επαναλήφθηκε και χθες, έπεσε ξανά στο κενό, ενώ ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών της Πολιτικής Αγωγής των θυμάτων από το ΠΑΜΕ.

Αυτό έγινε όταν επιδείχθηκαν στον μάρτυρα φωτογραφίες από διαδηλώσεις μελών του ΠΑΜΕ, αντιεξουσιαστών κ.λπ.

Οι αστυνομικοί μάρτυρες επαναλαμβάνουν στις καταθέσεις τους ότι αν επρόκειτο για αντιεξουσιαστές, τότε οι επιτιθέμενοι θα είχαν τους ίδιους ως στόχο, ενώ όλοι καταθέτουν το πώς από τα χαρακτηριστικά των επιτιθέμενων ήταν φανερό ότι ήταν χρυσαυγίτες.

Στη συνέχεια οι συνήγοροι της Π.Α. σχολίασαν τις τελευταίες καταθέσεις των δύο αστυνομικών.

Για τον αστυνομικό του περιπολικού, Ν. Ντάφο, ο Θ. Καμπαγιάννης είπε ότι, πέρα από το γεγονός ότι ήταν αυτήκοος μάρτυρας των λόγων του Ρουπακιά «είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής», κατέθεσε ότι ο δράστης ήταν στο αυτοκίνητο, ανενόχλητος και με αναμμένη τη μηχανή, ενώ οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν είχαν κάνει τίποτα. Επίσης πρόσθεσε το πώς ο μάρτυρας είχε ιδία αντίληψη από βίαιη επίθεση χρυσαυγιτών το 2012 σε τζαμί.

Για τον μάρτυρα Μπιαγκή υπενθύμισε αποσπάσματα της μαρτυρίας του: ξαφνικά αποσπάστηκαν 15-20 άτομα και έφυγαν συντεταγμένα, ενώ θα μπορούσαν να φύγουν και από διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα 3-4 άτομα που συνέδραμαν τον Ρουπακιά είχαν το ίδιο ντύσιμο, το ίδιο κούρεμα και ήταν ίδιοι με τα προηγούμενα άτομα.

Τα 15-20 άτομα δεν ήταν συνεργάσιμοι, δεν ήταν ειρηνικοί, δεν ήταν τυχαία εκεί, ήξεραν πού πήγαιναν και τι έκαναν. Μόλις τέλειωσαν όλα, εξαφανίστηκαν, πέρασαν μπροστά από τους αστυνομικούς, γιατί ήταν υπεράριθμοι, ήταν οπλισμένοι, δρούσαν οργανωμένα και με σχέδιο. Οι συνήγοροι της Π.Α. για το ΠΑΜΕ τόνισαν τη σκόπιμη προσπάθεια να υποδειχτεί από την υπεράσπιση η πιθανότητα να ήταν αναρχικοί οι επιτιθέμενοι, που απέβη και πάλι άκαρπη.

Τέλος, η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής «για την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των (18) κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη δολοφονία. Και ειδικά σε σχέση με την επικείμενη κατάθεση του Νικολάου Μαντά, που φέρεται να αναγνωρίζει κάποιους από τους κατηγορουμένους». Το δικαστήριο συμφώνησε και η δίκη διεκόπη για τις 24/6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.