Η Ελληνική Αστυνομία αντιμέτωπη με αμείλικτα ερωτήματα – Διακοπή λόγω λιποθυμίας μάρτυρα αστυνομικού

bagios

(Κείμενο: Κατερίνα Κατή, TheToc, 22/12/2015)

Μάρτυρας αστυνομικός λιποθύμησε την ώρα της κατάθεσής του στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Δεν άντεξε τις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου αλλά και τις δικαιολογημένες παρατηρήσεις της για την αδράνεια που φάνηκε ότι επέδειξε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο νεαρός αστυνομικός ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή κι αμέσως μετά σωριάστηκε στο έδρανο. Λίγα λεπτά αργότερα σηκώθηκε όρθιος, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε αναγκαστικά την εξέταση του για αύριο. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο, οι γιατροί του οποίου διαπίστωσαν ότι ανέβηκε απότομα η πίεση του 20χρονου αστυνομικού.

Χαρακτηριστικές της “μνημειώδους” κατάθεσης του μάρτυρα αστυνομικού είναι οι παρατηρήσεις της προέδρου της έδρας, Μαρίας Λεπενιώτη, που προηγήθηκαν της αδιαθεσίας του.

“Πολύ περιορισμένο ήταν και το τι βλέπατε και το τι κάνατε, κύριε μάρτυρα. Δεν συνάδει το δεν είδα, δεν παρατήρησα,  με αυτό που κληθήκατε να κάνετε. Για το τι μπορεί να συμβαίνει στους πολίτες την προστασία  των οποίων έχετε εσείς αναλάβει, ενδιαφερθήκατε εκείνο το βράδυ;….”, ήταν μόνο κάποιες από τις αποστροφές της προέδρου.

Αστυνομικός: “Δεν είδα – δεν ξέρω”

“Λάβαμε σήμα, ξεκίνησε την κατάθεση του ο αστυνομικός Δημ. Μπάγιος, στις 23.59 ότι πενήντα άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην καφετέρια Κοράλι …σταθμεύσαμε σχεδόν απέξω, στην είσοδο της καφετέριας. Δεν πρόσεξα αν υπήρχαν ρόπαλα, οι συνάδελφοι είπαν πως είδαν…εγώ πρόσεξα μερικά κράνη.

Πρ.: Τι άλλο χαρακτηριστικό είχαν αυτά τα άτομα;

Μαρ.: Ήταν 40-50, κοντοκουρεμένοι, μαυροφορεμένοι, αρκετοί ήταν σωματώδεις. Τρείς-τέσσερις κρατούσαν κράνη…Εγω ήμουν παρατηρητής κοιτούσα τι γινοταν προς τα κάτω…αν ερχόταν κάποιος από πίσω.

Πρ.: Δεν μετακινηθήκατε καθόλου;

Μαρ.: Δεν διήρκεσε πολύ, ένα -δύο λεπτά, μετά άρχισαν να τρέχουν…ο συνάδελφος Τσολακίδης μας είπε ότι κάποιος τον πλησίασε…

Πρ.: Άλλες μηχανές ήταν;

Μαρ.: Άλλες δύο της ομάδας Περάματος.

Πρ. :Δώσατε σημασία στο σήμα που έλεγε για ρόπαλα;

Μαρ.: Εκ των υστέρων μου το είπε κάποιος συνάδελφος, δυο-τρεις ήταν…

Πρ.: Εσείς τι ακριβώς κάνατε εκεί;

Μαρ.: Ο ρόλος μου ήταν να είμαι παρατηρητής.

Πρ.: Και τι δουλεια δηλαδή κάνει ο παρατηρητής;

Μαρ.: Προσέχει να μην δεχτεί επίθεση η ομάδα του…

Πρ: Πόσοι ασχολήθηκαν με το συμβάν;

Μαρ.: Απ΄ την ομάδα μου ο Τσολακίδης …μας είπε ο Τσολακίδης κάτι αναρχικοί τσακώθηκαν με κάτι χρυσαυγίτες…εγώ δεν είδα κανένα αναρχικό…

Πρ.: Τα άτομα τα συγκεντρωμένα τι έκαναν;

Μαρ.: Μας  κοιτούσαν…δεν άκουσα κάτι …φαντάστηκα ότι στόχος ήταν η καφετέρια με βάση το σήμα που είχαμε πάρει.

Πρ.: Πλησιάσατε τους συγκεντρωμένουν να τους ελεγξετε;

Μαρ.: Δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτε, άρχισαν να τρέχουν.

Πρ.: Οκτώ ήσαστε, πήγε καποιος προς το μέρος τους;

Μαρ.: Απ΄ την ομάδα τη δικη μου όχι, οι άλλοι δεν ξέρω τι έκαναν

Πρ. : Παντως κάποιος που κοιτάει μόνο πίσω δεν μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται μπροστά …Αυτοί που έτρεξαν πόσοι ήταν;

Μαρ.: Προς την Τσαλδάρη γύρω στους είκοσι, οι άλλοι έφυγαν προς την άλλη πλευρά.

Πρ: Έβριζαν;

Μαρ.: Ναι …ελάτε εδώ, κότες, να σας γαμ….

Πρ.: Εσείς τι κάνατε;

Μαρ.:Ξεκίνησα να τρέχω , όπως κι οι άλλοι συνάδελφοι.

Πρ.:  Για το τι μπορεί να συμβαίνει στους πολίτες την προστασία  των οποίων έχετε εσείς αναλάβει …είστε αστυνομικός τι ακριβώς είδατε; Οφείλατε να είστε παρατηρητικός.

Μαρ.: Τους συναδέλφους που τρέχουν.

Πρ.:  Άλλο τίποτε; Είστε ο έβδομος κατα σειρά στο τρέξιμο . Όπως το περιγράφετε…και μου λέτε κιολας “κοιταγα να δω τι είχε συμβει στους συναδελφους”, τι νομίζατε, ότι πηγαίνατε να προστατέψετε την καφετέρια;

Μαρ.: Ναι.

Πρ.: Ποιός ήταν ο ρόλος σας, να τρέχετε πίσω από τους συναδέλφους σας; Φοράγατε κράνος;

Μαρ.: Δεν θυμάμαι αν φόραγα κράνος.

Πρ.: Έχετε υποχρέωση να θυμόσαστε, έχετε κάνει κάποια εκπαίδευση να αντιμετωπίζετε καταστάσεις….κόσμος υπήρχε, τους προσέξατε;

Μαρ.: Ήταν διάφοροι…περαστικοί μου φάνηκαν, πήγαιναν πέρα δώθε… Πίσω από τους συναδέλφους, ειδα 5-6 να φεύγουν, να τρέχουν και τους συναδέλφους  να κρατάνε το Φύσσα, που τους είπε όχι εμένα παιδιά, με μαχαίρωσε…

Πρ.: Πολύ περιορισμένο και το τι βλέπετε και το τι κάνετε κάνετε, δεν συνάδει το δεν είδα , δεν παρατήρησα, με αυτό που κληθήκατε να κάνετε. Κάνατε κάποια κίνηση, κάποια ενέργεια, εσείς φωνάξατε;

Μαρ.: Φώναζαν οι άλλοι οι συνάδελφοι.

Μαρ.:  Εσείς τι προσφέρατε σαν αστυνομικός;

Σε αυτό το σημείο η πρόεδρος διέκοψε γιατί ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν νιώθει καλά και αμέσως έχασε τις αισθήσεις του.

Αναξιόπιστη η αστυνομικός

Αναξιόπιστη χαρακτήρισαν νωρίτερα οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη για τα έργα και τις ημέρες της Χ.Α, τη μαρτυρία της αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ , Αγγελικής Λεγάτου, εστιάζοντας και στο γεγονός της ανεπάρκειας που επέδειξαν τα όργανα της τάξης το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της αστυνομικού, που ολοκληρώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υποστήριξαν ότι “κινήθηκε στη λογική που κινήθηκαν όλοι οι αστυνομικοί” καθώς και ότι από τη μαρτυρία της αναδείχθηκε “η ανεπάρκεια ή η πλήρης απραξία της αστυνομίας “.

“Δεν συνελήφθη κανένας άλλος εκτός του Γ. Ρουπακιά”, τόνισαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι αστυνομικοί  έκριναν ότι μόνο το μαχαίρωμα ήταν σοβαρό και όχι οι ροπαλοφόροι, ενώ “έκανε εντύπωση ο χαρακτηρισμός του φονικού όπλου ως ” μαχαιράκι”.

Επιπλέον, οι συνήγοροι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο φόβο που, όπως είπε η μάρτυρας, ένιωσε κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Παύλου Φύσσα.

Απ΄ την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης σχολιάζοντας την κατάθεση της αστυνομικού, εστίασαν στα εξής σημεία:

*ότι δεν διαπίστωσε κατανομή ρόλων μεταξύ των συμπλεκομένων, δεν αντελήφθη παραγγέλματα ,συντονισμός ή εντολές από κάποιους από τους παρευρισκόμενους.

* δεν αναμίχτηκαν άλλοι μεταξύ των συμπλεκομένων με τον Π. Φύσσα.

* στα κοντινά παγκάκια δεν υπήρχαν θαμώνες, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία της αστυνομικού, και οι άρα – κατά την υπεράσπιση –  “οι δήθεν μάρτυρες κατηγορίας δεν είπαν την αλήθεια” και γι αυτό “θα πρέπει να εξεταστούν κατ΄ αντιπαράσταση με τους παρόντες ασυτνομικούς”.

Συνήγορος Ρουπακιά: Αμφισβητείται ο δόλος

Από την πλευρά του μάλιστα ο συνήγορος του Γ.Ρουπακιά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ισχυρισμό της μάρτυρα ότι ανάμεσα στους συμπλεκόμενους , ο Π.Φύσσας ήταν “ο δυνατότερος, ο ψηλότερος και σε έξαλλη κατάσταση που προκαλούσε όλον τον πανικό”.

Κι αυτό για να αμφισβητήσει ο συνήγορος στη συνέχεια την ύπαρξη …δόλου στην εγκληματική ενέργεια του Γ.Ρουπακιά, διαμαρτυρόμενος μάλιστα για ακόμη μια φορά γιατι “τον αποκαλούν δολοφόνο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.