(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 19/11/2015)
Ασάφειες και υπεκφυγές χαρακτήρισαν την κατάθεση του κ. Δημοσθένη Δημητράκου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Δημητράκος είναι αδελφός του ιδιοκτήτη της καφετέριας «Κοράλλι», αφετηρία της μοιραίας πορείας του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, εντούτοις δήλωσε εξαιρετικά περιορισμένη γνώση των συμβάντων, καθώς παρέμεινε στο μαγαζί του κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Ο ίδιος ισχυρίστηκε, δε, ότι σε «καμία περίπτωση» δεν σύχναζαν χρυσαυγίτες στο μαγαζί του. Ο μάρτυς εξέφρασε άγνοια για την ιεραρχία και την εκπαίδευση της Χρυσής Αυγής, ακόμη και για τα διακριτικά ρούχα των μελών της.
Οι απαντήσεις του τύπου «δεν θυμαμαι», ήταν προκλητικά πολλές, τόσες που έκαναν τόσο την πρόεδρο κυρία Μαρία Λεπενιώτη, όσο και την εισαγγελέα κυρία Αδαμαντία Οικονόμου να αντιδράσουν. «Προκαλεί εντύπωση η θέση σας για ένα περιστατικό που έχει συμβεί έξω από το μαγαζί σας, να έχετε επιδείξει τέτοια αδιαφορία…», του είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λεπενιώτη.
«Μέσα στο μαγαζί ήμουνα, δεν είδα απολύτως τίποτα», είπε ο κ. Δημητράκος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «φασαρία δεν έγινε στο μαγαζί». Κατέθεσε μόνον ότι είδε την παρέα Φύσσα έξω από το Κοράλλι, και 4 – 5 φιγούρες στη μέση της Παύλου Μελά, (μέλος της παρέας Φύσσα τους χαρακτήρισε – μιλώντας προς τον μάρτυρα – “φασίστες”), πλην όμως δεν διέκρινε τίποτε άλλο – ούτε ρούχα, ούτε αν κρατούσαν κάτι -, καθώς ήταν σκοτάδι. Πρόσθεσε ότι ήταν ήδη μέσα στο μαγαζί, όταν είδε να περνούν έξι μηχανές της Αστυνομίας με αναμμένους τους φάρους, ενώ παραδέχθηκε ότι «κράτησε» τον Χατζησταμάτη (το άτομο που εμφανίστηκε ως διαμεσολαβητής -αστυνομικός), να μη φύγει με τη μηχανή του, φοβούμενος ότι θα γίνει φασαρία.
Μάρτυς: άκουσα ποδοβολητά, δέκα λεπτά, ούτε, αφότου είχαν φύγει από το μαγαζί.
Πρόεδρος: μήπως φοβηθήκατε και μπήκατε μέσα στο μαγαζί;
Μαρτυς: …
Πρόεδρος: γίνεται όμως κάτι έξω από το μαγαζί σας …
Μάρτυς: έπρεπε να μαζέψουμε το μαγαζί, και μπήκαμε μέσα.
Ο κ. Δημητράκος δήλωσε ότι έμαθε για τη «συμπλοκή» από αστυνομικό που πήγε στο μαγαζί του. «Μας είπε “έχουμε έναν τραυματία”, και έπρεπε ο αδελφός μου να δώσει κατάθεση. Μας είπε για το ατύχημα, τον τραυματισμό… ότι το παιδί βρισκόταν στο νοσοκομείο, ήταν σοβαρά, και πρέπει να είχε αποβιώσει».
Ο μάρτυς παραδέχθηκε πως έμαθε αργότερα, ότι “κάποιοι που ανήκαν στη Χρυσή Αυγή επιτέθηκαν στο παιδί και το μαχαίρωσαν”.
(…)
Πρόεδρος: στο μαγαζί συχνάζουν άτομα της Χρυσής Αυγής;
Μάρτυς: σε καμία περίπτωση.
Πρόεδρος: αν έλθει κάποιος να πιει έναν καφέ με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, δεν θα τον σερβίρετε;
Μάρτυς: θα τον σερβίρουμε.
Πρόεδρος: τότε, γιατί λέτε “σε καμία περίπτωση”;
Μάρτυς: 22 χρόνια μαγαζί, οι χώροι που λέτε, Χρυσή Αυγή, δεν υπάρχουν.
Ο κ. Δημητράκος δήλωσε ότι γνωρίζει τον κατηγορούμενο Γιάννη Αγγο: «είναι γείτονας. Δεν ξέρω αν έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, ένα γεια έλεγα, σαν γείτονας».
Ερωτώμενος από την πρόεδρο, ο μάρτυς τόνισε πως ό,τι ξέρει για τη δράση της Χρυσής Αυγής, το ξέρει από τα ΜΜΕ.
Πρόεδρος: τι ξέρετε δηλαδή;
Μάρτυς: ότι χτυπάνε μετανάστες, και συγκρούονται με ακροαριστερούς…
Πρόεδρος: τι έχετε μάθει για περιστατικά;
Μάρτυς: ότι σε μία λαϊκή, προπηλάκισαν μικροπωλητές αλλοδαπούς.
Πρόεδρος: άλλο περιστατικό;
Μάρτυς: ότι κάποιος χτύπησε τον δήμαρχο Αθηναίων… βουλευτής νομίζω ήτανε…
Πρόεδρος: την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας την ξέρετε;
Μάρτυς: όχι.
Πρόεδρος: έχετε δει πορείες της Χρυσής Αυγής;
Μάρτυς: όχι.
Πρόεδρος: ξέρετε αν έχουν διακριτικά στην ενδυμασία ; …
Μάρτυς: δεν γνωρίζω, φοράνε μπλουζάκια Χρυσή Αυγή; Δεν το γνωρίζω.
Την ίδια στάση τήρησε ο μάρτυρας και στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, παρά το “σφυροκόπημα” που δέχθηκε: η φράση “δεν θυμάμαι” ήταν η μόνιμη επωδός του.