(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 8/6/2016)
Αποκάλυψη ήταν, κατά την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής την Παρασκευή 3 Ιούνη, η κατάθεση του Νίκου Ντάφου, αστυνομικού και οδηγού του περιπολικού που το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μετέφερε το δολοφόνο Ρουπακιά στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου.
Η 64η μέρα της δίκης ξεκίνησε με νέες προσπάθειες καθυστέρησης εκ μέρους των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών και των συνηγόρων τους. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη συνέχιση της διαδικασίας με τη διερεύνηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Λόγω κωλύματος του Ανδρέα Μπιαγκή, του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ που βρισκόταν στο βήμα του μάρτυρα όταν η δίκη διεκόπη λόγω της αποχής των δικηγόρων το Γενάρη και του οποίου η κατάθεση θα ολοκληρωθεί σε επόμενη δικάσιμο, τη θέση του πήρε ο οδηγός του περιπολικού. Ο αστυνομικός περιέγραψε λεπτομερώς τα γεγονότα από τη στιγμή που πήραν με το συνάδελφό του Δημήτρη Κουρεντζή (που έχει ήδη καταθέσει στο δικαστήριο) το σήμα για “ενίσχυση των ομάδων ΔΙΑΣ”, όπως είπε, κι έφτασαν στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης, αμέσως μετά το μαχαίρωμα του Φύσσα από το Ρουπακιά.
Από την κατάθεσή του δεν έμεινε καμία αμφιβολία ότι η επίθεση έγινε από τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα ο μάρτυρας, αφού περιέγραψε έναν ήρεμο και απόλυτα συνεργάσιμο Ρουπακιά, επιβεβαίωσε ότι μέσα στο περιπολικό ο δράστης παραδέχτηκε αμέσως ότι αυτός μαχαίρωσε το θύμα. “Την έπεσαν σε κάποιο δικό μας, μας είπε, και όταν ρωτήσαμε τι εννοεί, μας απάντησε ότι είμαι της Χρυσής Αυγής, μη το πείτε πουθενά, είμαι δικός σας” είπε ο μάρτυρας, επιβεβαιώνοντας την κατάθεση του Κουρεντζή και συμπληρώνοντας: “Ενημέρωσα αμέσως τα κεντρικά πως πρέπει να ψάξουμε για άτομα της Χρυσής Αυγής, όχι για φιλάθλους, το έγκλημα δεν είχε σχέση με τον αγώνα”.
Επιπλέον από την κατάθεσή του αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι αντιφάσεις των αστυνομικών. Ενώ οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ισχυρίζονται ότι αυτοί έκαναν τη σύλληψη του Ρουπακιά και την παράδοση του μαχαιριού, ο Ντάφος είπε ότι βρήκε το Ρουπακιά μέσα στο, παρκαρισμένο ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας, αυτοκίνητό του, χωρίς χειροπέδες, να καπνίζει κι ότι ο μόνος λόγος που δεν μπορούσε να διαφύγει ήταν επειδή ο ίδιος είχε παρκάρει το περιπολικό ακριβώς μπροστά του. Παρότι ο μάρτυρας προσπάθησε να καλύψει τους συναδέλφους του, δηλώνοντας ότι δεν ήξερε “αν μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν κάνει και αυτοί τον απαραίτητο έλεγχο”, τόνισε ότι ο ίδιος και ο Κουρεντζής ήταν αυτοί που πήγαν -ύστερα από υπόδειξη αστυνομικού της ΔΙΑΣ- στο αυτοκίνητο, βρήκαν και περισυνέλεξαν το μαχαίρι, έβγαλαν από το αυτοκίνητο και χειροπέδησαν τον Ρουπακιά και τον παρέδωσαν μαζί με το φονικό όπλο στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου.
Όσο ο μάρτυρας συνέχιζε την κατάθεσή του, τόσο έρχονταν στην επιφάνεια περισσότερα στοιχεία από τη μία για την οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής και το αίσθημα ασυλίας που είχε και από την άλλη για τις ευθύνες της αστυνομίας. Απαντώντας στον συνήγορο πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη αν του έχει ξανατύχει κάποιος δράστης να δηλώνει πρώτα από όλα την πολιτική του ιδιότητα, ο μάρτυρας είπε “πολλές φορές, ακόμα και για μια κλήση μου έχουν απαντήσει πχ ότι είμαι της κυβέρνησης”, ενώ ερωτώμενος γιατί κάποιος το κάνει αυτό, απάντησε “Για να τη γλιτώσει”. Σοκαριστική ήταν και η απάντησή του ότι ουδέποτε κλήθηκε από το αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου να καταθέσει για το περιστατικό (η πρώτη του κατάθεση είναι έξι μήνες αργότερα στις ανακρίτριες) λέγοντας πως “κανονικά θα έπρεπε να καταθέσουμε κι εμείς”.
“Σε ανυποψίαστα άτομα”
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά του και στην ενίσχυση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης. Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε επίθεση της Χρυσής Αυγής σε αυτοσχέδιο τζαμί στα Καμίνια τον Αύγουστο του 2012, στην οποία επιλήφθηκε υπηρεσιακά. “15 με 20 άτομα, όπως μας είπαν οι Πακιστανοί που ήταν στο χώρο, με μπλούζες που έγραφαν Χρυσή Αυγή, με καπνογόνα, λοστούς και ξύλα, μπήκαν μέσα, προκάλεσαν καταστροφές, τους χτύπησαν και αποχώρησαν σε δύο τρία λεπτά”, είπε.
Ερωτώμενος στη συνέχεια από τον αναπληρωτή εισαγγελέα για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο μάρτυρας μίλησε για “επίθεση σε ανυποψίαστα άτομα που έκαναν την προσευχή τους”. Η προσπάθεια αυτή του αναπληρωτή εισαγγελέα να εξετάσει περισσότερο την επίθεση του “τάγματος εφόδου”, όπως το χαρακτήρισε, στο τζαμί, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνηγόρων των χρυσαυγιτών φανερώνοντας τον εκνευρισμό τους για τις νέες αποκαλύψεις και οδηγώντας με τις κραυγές τους σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.
Η ανάγνωση, ωστόσο αμέσως μετά, από την πρόεδρο του κατηγορητηρίου που μιλά για “δεκάδες επιθέσεις σε τζαμιά και άλλους χώρους” και κάνει ρητή αναφορά στα “τάγματα εφόδου”, έκοψε τη φόρα στους συνηγόρους των χρυσαυγιτών. Έτσι λίγο μετά, ο μάρτυρας μίλησε ξεκάθαρα για κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο περιστατικών, ενώ στην ερώτηση συνηγόρου πολιτικής αγωγής πώς θα τα χαρακτήριζε, “συμπλοκή” ή “επίθεση”, απάντησε ξεκάθαρα: “Συμπλοκή είναι όταν δυο ομάδες δίνουν ραντεβού και παίζουν ξύλο, εδώ σε όλα έχουμε επίθεση”.
Ο μάρτυρας μίλησε και για τις απειλές που έχει δεχτεί ο συνάδελφός του, Κουρετζής, που τον ανάγκασαν να ζητήσει μετάθεση σε άλλη υπηρεσία. “Θα πονάνε τα πόδια σου όταν θα χειμωνιάζει, ήταν μία από αυτές, όπως μου μετέφερε ο ίδιος”, είπε.
Όσο κι αν προσπάθησαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών να γυρίσουν το “κακό” κλίμα, απέτυχαν. Όταν, για παράδειγμα, συνήγορος υπεράσπισης θέλησε να υποβαθμίσει το αίσθημα του τρόμου που προκαλούν οι στρατιωτικές παρελάσεις των χρυσαυγιτών με την περιβολή και τις δάδες ρωτώντας το μάρτυρα “Εσάς τι αίσθημα σας δημιουργούν όταν τους βλέπετε;” ο αστυνομικός απάντησε:
“Εμένα προσωπικά κανένα, μου φαίνονται αδιάφοροι όταν κάθομαι έτσι απλά και τους βλέπω, αν έρθουν καταπάνω σου όμως…”.
Η δίκη συνεχίζεται στις 9, 13, 24 και 28 Ιούνη.