Δίκη Χρυσής Αυγής – Κατάθεση μητέρας Π. Φύσσα: Εκπαιδεύουν δολοφόνους

magda_fyssa(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια. Το Βήμα, 2/10/2015)

Την Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα.

Αναμετρήθηκε με τον πόνο της η κυρία Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, στην κατάθεσή της σήμερα, Παρασκευή, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Το πένθος έντυσε τον λόγο της, ο οποίος ωστόσο ήταν συγκροτημένος, ψύχραιμος και σαφώς καταγγελτικός, σε σημείο που εξομοίωσε Αστυνομία και Χρυσή Αυγή. «Είναι ένα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Φύσσα αποκαλούσε συστηματικά τον Γιώργο Ρουπακιά, δολοφόνο, χωρίς να  προφέρει το όνομα του. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα μίλησε για το μίσος που καλλιεργείται στους χρυσαυγίτες για το διαφορετικό, την κάθετη δομή της οργάνωσης, πεπεισμένη ότι δεν κουνιούνται αν δεν πάρουν άνωθεν εντολή. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην αλληλουχία τηλεφωνημάτων, το βράδυ εκείνο, επισημαίνοντας ότι η επικοινωνία έφθασε μέχρι τον Γιάννη Λαγό και εν τέλει τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Η Μάγδα Φύσσα δεν συγκράτησε τα δάκρυα της, στην αρχή της καταθέσης, περιγράφοντας πώς χαιρέτησε το παιδί της το προηγούμενο απόγευμα για να το ξαναδεί στις 3 τα ξημερώματα στο νεκροθάλαμο του Γενικού Κρατικού.

«Το παιδί μου δεν μου ξαναγύρισε, δεν ήπιαμε τον πρωινό καφέ που είχαμε υποσχεθεί, δεν μου ξαναμίλησε», είπε.

«Είχα πάει στο σπίτι της κόρης μου εκείνο το βράδυ. Στις δυο και, τα ξημερώματα, χτύπησε το κουδούνι. Ήταν ο άντρας μου, ωχρός. Καταλάβαμε ότι είχε γίνει κάτι κακό. Μου είπε ότι δεν έχει γίνει κάτι πολύ σοβαρό, ότι ο Παύλος ήταν στο νοσοκομείο. Mέχρι εδώ ήταν; Πίστευα ότι θα δω κάτι στα μάτια του, να καταλάβω τι έχει συμβεί. Βλέπω να οδηγεί το αυτοκίνητο μας ο κουνιάδος της κόρης μου. Κατάλαβα ότι έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό. Φτάνουμε στο Κρατικό, βλέπω πολύ κόσμο έξω, βλέπω συγγενείς, φίλους, το καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτε, φεύγω τρέχοντας μέσα, είδα τους γιατρούς, τους παρακάλαγα να μου πουν που είναι το παιδί μου. Αρχίζω να τραβάω παραβάν, αν δεν μου πείτε τώρα τι έχει συμβεί… Ο γιατρός που ήταν εκεί, μου έδωσε ένα χάπι, μου είπε την αλήθεια, ότι ο Παύλος έφυγε. Ότι τον μαχαίρωσε στην καρδιά η Χρυσή Αυγή. Πώς έφυγε; Οι μαχαιριές που έφαγε ήταν επαγγελματικές, και εδώ έξω να γίνεται ο φόνος δεν θα γλίτωνε. Στις τρεις βρήκα το παιδί μου στο νεκροθάλαμο. Όμως αυτούς που νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι δεν τρόμαξε, ήταν ένας άγγελος, το παιδί μου κοιμότανε…».

«Ρουπακιά… σκυλολόι …», ακούστηκε από το ακροατήριο.

«Η επόμενη ημέρα», συνέχισε η κυρία Φύσσα. “Είναι έξω η Χρύσα, και προσπαθώ να μάθω τί έγινε, πώς έγινε, γιατί. Πολύ δύσκολο να συλλέξουμε πληροφορίες. Έμαθα από τη Χρύσα τι ακριβώς έγινε”.

Η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη διέκοψε τη μάρτυρα, θέλοντας να της υποβάλει ερωτήσεις για τον Παύλο, για την ηλικία, τη σωματοδομή του, το επάγγελμα του μουσικού.

Φύσσα: Τα τελευταία χρόνια ασχολιόταν με τις συναυλίες… Σε κανένα κόμμα δεν είχε ενταχθεί. όποιο προβληματισμό είχε, στο χαρτί τα αποτύπωνε. Στα 16 του άρχισε να ασχολείται με τη μουσική.

Πρόεδρος: Το περιεχόμενο των στίχων τον είχε φέρει σε σύγκρουση με κάποιους;

Φύσσα: Οχι.

Πρόεδρος: Σας είπε ποτέ ότι εμφανίστηκαν κάποιες ομάδες αντίθετες με τα πιστεύω του, ότι έγινε κάποια φασαρία;

Φύσσα: όχι, αλλά ό,τι και να γινότανε με τον λόγο θα μπορούσε να τα καταφέρει.

Πρόεδρος: Με τι ασχολείστε εσείς;

Φύσσα: Είμαι γαζώτρια σε δερμάτινα είδη, αλλά είμαι άνεργη από το 2003.

Κατά την περιγραφή της, λίγο αργότερα, η κυρία Φύσσα, είπε:

«Κάποια ώρα βγήκαν τα παιδιά το απόγευμα να δουν που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα. Είδαν το Κοράλλι, πρώτη φορά πηγαίνανε. Σκεφτήκανε, δεν πάμε να ρωτήσουμε εδώ μήπως έχει κανένα τραπέζι για τον αγώνα; (…). Συμπληρώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο η παρέα, όλοι μαζί ήταν εννέα άτομα».

«Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας, βλέπουνε να έχουνε μαζευτεί περίπου 20 άτομα. Φανεροί τι είναι, Χρυσή Αυγή, μαύρη μπλούζα, παντελόνι παραλλαγής. Κρατάνε ρόπαλα, λοστούς… Στέκονται στην πόρτα. Στην άλλη γωνία, πολύ κοντά, Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη υπάρχει αστυνομία, υπάρχουν μηχανές ΔΙΑΣ. Τα παιδιά είναι στην πόρτα, βλέπουν από τη μία τους χρυσαυγίτες και από την άλλη την αστυνομία. Υπάρχει ένας τύπος, μεσάζοντας, δήλωσε ειδικός φρουρός, που έδινε στα παιδιά οδηγίες τι να κάνουμε. Μη φοβάστε, εγώ είμαι εδώ, τους έλεγε, δεν θα γίνει τίποτα, θα τα κανονίσω όλα».

«Είμαι στη γειτονιά μου, δεν φοβάμαι, τους είπε ο Παύλος. Φθάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας, ένα από τα παιδιά ήταν αδιάθετο, φεύγει. Λέει ο Παύλος στα κορίτσια, πηγαίνετε σπίτι, εμείς πάμε να πάρουμε τσιγάρα. Τα κορίτσια έκαναν δυο βήματα μόνο. Ταυτόχρονα, άρχισε να έρχεται το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια. Σταμάτησε ένας και ρώτησε που είναι η Κεφαλληνίας. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος. Αρχίζει να κινείται το τσούρμο, και οι 20, και το τάγμα εφόδου, περί τα 30 άτομα, σύνολο 50 άτoμα».

Πρόεδρος: Με ποια στοιχεία λέτε για τάγμα εφόδου από τη Νίκαια;

Φύσσα: Προέκυψε από τα στοιχεία που μάθαμε εκ των υστέρων.

Φύσσα: Τα παιδιά που είχαν πάει για τσιγάρα άρχισαν να τρέχουν. Ο Παύλος τους λέει, παιδιά τώρα τρέχουμε. Ο Παύλος προχώρησε και φθάνοντας στον αριθμό 60, τον προλάβανε οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι πήγαιναν ανά δυο – τρία άτομα και τον χτυπάγανε. Τον εγκλώβισαν, για να έλθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει. Ο δολοφόνος μπαίνει στην Ξάνθου, και έρχεται κάθετα, ανάποδα με το αυτοκίνητο. Ο Παύλος ήταν μόνος του, πάλευε… Στο αυτοκίνητο του δολοφόνου είναι τέσσερα άτομα. Κάπου τους άφησε, προτού φθάσει στον Παύλο, 50-100 μέτρα νωρίτερα.
Βγαίνει από το αυτοκίνητο, (δεν άντεξα να δω το βίντεο, μου το περιέγραψαν και τον μαχαιρώνει.

Πρόεδρος: Η Χρύσα πού ήταν;

Φύσσα: Η Χρύσα δεν έφυγε. Πήγε στην αστυνομία που ήταν κοντά και τους παρακάλαγε, τους τράβαγε. Τα παιδιά δεν έχουν κάνει τίποτα κακό, τους έλεγε. Δεν μπορούμε να επέμβουμε, εντάξει δεν θα γίνει και τίποτα, της απαντούσαν. Δυο από αυτούς αποφάσισαν να πλησιάσουν, το κακό είχε όμως γίνει.

Πρόεδρος: Εγινε κάποια φασαρία ανάμεσα τους; Στον θύτη και το θύμα.

Φύσσα
: Οχι. Ο Ρουπακιάς, δεν θέλω να ξαναπώ το όνομα του, είναι δολοφόνος… Ξέρω ότι πήγε, τον αγκάλιασε και του την έριξε.

Πρόεδρος: Οι άλλοι;

Φύσσα
: Βρίζανε, βρίζανε και ενθαρρύνανε το κτήνος να πάει να μαχαιρώσει.

Πρόεδρος: Οι υπόλοιποι παρόντες είχανε τη δυνατότητα να τον αποτρέψουν, τον Ρουπακιά;

Φύσσα: Βεβαίως. Και η αστυνομία.

Πρόεδρος: Μάθατε ποιοι είναι ανάμεσα σε αυτούς;

Φύσσα: Μιχάλαρος, Αγγος, Τσαλίκης, ήταν μέσα στο Κοράλλι.

Η κυρία Φύσσα χαρακτήριςε ξανά τον Ρουπακιά ως εκπαιδευμένο δολοφόνο ενώ σε ερώτηση για το πότε έφυγε ο Παύλος, είπε: Κατέληξε σε τέσσερα λεπτά, τόσο άντεξε, πολύ σημαντικά για μας όλους που μείναμε πίσω, γιατί ο ίδιος υπέδειξε τον δολοφόνο του.

«Που πάς, με μαχαίρωσες και φεύγεις;», είπε ο Παύλος, σηκώνοντας τη μπλούζα του.

Φύσσα: Η Χρύσα άκουσε τους αστυνομικούς εκ των υστέρων να λένε, δεν είπαμε και μαχαιριές…

Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό για σας;

Φύσσα: Οτι Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα.

Πρόεδρος: Ξέρετε εσείς ποιος μπορεί να έδωσε αυτή την εντολή

Φύσσα: Γνωρίζω από τη δικογραφία, για τα τηλεφωνήματα που έγιναν. Ο Αγγος κάνει το πρώτο τηλεφώνημα στον Καζαντζόγλου, ο Καζαντζόγλου ενημερώνει Πατέλη, πυρηνάρχη της Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει τον Λαγό, και με sms ενημερώνει τα μέλη της τοπικής.  Αν δεν πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτε. Τίποτε δεν θα έκαναν αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης, χωρίς εντολή. Είναι φανερό κυρία πρόεδρε, για το πώς δρουν.

Πρόεδρος: Μα, ποιο ήταν το κίνητρο;

Φύσσα: Είναι εγκληματική οργάνωση, είναι τέτοια η δομή της οργάνωσης. Δείχνουν την ισχύ τους έναντι οποιουδήποτε είναι αντίθετος. Καθετί αντίθετο πρέπει να τελειώνει. Έχω δει σε βίντεο τον Πατέλη, να λέει ό,τι κινείται, σφάζεται. Και δεν κουνιούνται από τη θέση τους αν δεν πάρουν εντολή.

Στις ερωτήσεις της προέδρου περί κινήτρου, η κυρία Φύσσα επέμεινε:

«Το ίδιο δεν έγινε και με τον Λουκμάν; Εκπαιδεύουν δολοφόνους, κυρία πρόεδρε».

Πρόεδρος: Ξέρετε άλλα παρόμοια περιστατικά;

Φύσσα: Τον Λουκμάν, τον μικρό Φοίβο από το Φάληρο…(…) Πώς μπορώ να ξεχάσω και τα χαστούκια του Κασιδιάρη στην κυρία Κανέλλη; Τα είδαμε όλοι.

Τα τεχνικά μέσα και η δίκαιη δίκη

Η Πολιτική Αγωγή έθεσε έντονα ζήτημα χρήσης τεχνικών μέσων στην παρούσα φάση, έτσι ώστε σε ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο και φωτογραφίες, να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι παράγοντες της δίκης. Αφορμή στάθηκε βίντεο που ήθελε συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής να δείξει στη μητέρα του Παύλου Φύσσα, με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη.

«Είμαστε στα όρια της δίκαιης δίκης, αν το δικαστήριο σας αποφασίσει δεν είναι δυνατό να προσφεύγουμε στο υλικό της δικογραφίας», εκτίμησε ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ της Πολιτικής Αγωγής.

Το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχιστεί η κατάθεση της μάρτυρος αποκλειστικά με ερωτήσεις, και επιφυλάχθηκε να αποφασίσει κατά την προσεχή συνεδρίαση, ως προς τα τεχνικά μέσα, με κεντρικό πρόσωπο πάλι την κυρία Φύσσα.

Στην αίθουσα επικράτησε αναστάτωση, πάντως, όταν ο κ. Ανδρέας Τζέλλης επέδειξε στη μάρτυρα φωτογραφία από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη, την οποία ζητούσαν να δουν και οι υπόλοιποι, και δη συνήγοροι υπεράσπισης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.