(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 29/09/2015)
Με την κατάθεση του κ. Παναγιώτη Φύσσα, πατέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, συνεχίζεται την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η δίκη συνεχίζεται με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου και την ανάδειξη -ξανά- της Χρυσής Αυγής στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.
Να σημειωθεί ότι ο συνολικός κατάλογος των μαρτύρων είναι μακρύς, αριθμεί 131 πρόσωπα, και ο ρόλος των δικαστών «εργώδης», καθώς με τις ερωτήσεις τους καλούνται να φωτίσουν τις σκοτεινές πτυχές αυτής της υπόθεσης που θέλει για πρώτη φορά στα χρονικά ένα πολιτικό κόμμα να διατηρεί χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης.
Ασφαλώς, μεγάλοι απόντες της διαδικασίας είναι μέχρι στιγμής οι πρωτοκλασάτοι βουλευτές -ανήκοντες στην ηγετική ομάδα- της Χρυσής Αυγής. «Το Βήμα» μετά και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα, ρώτησε το περιβάλλον του Νίκου Μιχαλολιάκου για το αν προτίθεται να εμφανιστεί στο εδώλιο, για να λάβει την απάντηση: «Μα, δεν έχει αλλάξει τίποτε σε ό,τι αφορά τη δίκη».
Η διαδικασία, η οποία μπαίνει για πρώτη φορά στην «καρδιά» της υπόθεσης ύστερα από την κατάθεση αλλεπάλληλων ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, θα συνεχιστεί πάντως και σήμερα, Τρίτη, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Η δέσμευση για τη μεταφορά της δίκης στο Εφετείο Αθηνών παραμένει, με πολλούς από τους παράγοντες της δίκης να περιμένουν νεότερα το προσεχές διάστημα.
Η κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα
Καρέ – καρέ περιέγραψε τη δολοφονία του γιου του, Παύλου, από τον «επαγγελματία δολοφόνο Ρουπακιά», ο Παναγιώτης Φύσσας, προκαλώντας ανατριχίλα στο ακροατήριο.
Ο τραγικός πατέρας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι όλα ήταν σχεδιασμένα, μέμφθηκε την αστυνομία που το βράδυ εκείνο εμφανίστηκε δίπλα στους χρυσαυγίτες, και επανέλαβε πολλές φορές ότι το χτύπημα δεν ήταν τυχαίο, αλλά επαγγελματικό, έτσι ώστε να υπάρξει εσωτερική αιμορραγία και άμεσος θάνατος. Ο ίδιος απέδωσε τη δολοφονία στις σχέσεις του Ρουπακιά με τη Χρυσή Αυγή, απαντώντας στην πρόεδρο κυρία Μαρία Λεπενιώτη σε ερώτηση περί κινήτρου, και εκτίμησε ότι δέχθηκε εντολή από ανώτερο για να διαπράξει τον φόνο.
«Είμαι ο Παναγιώτης Φύσσας, πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Είμαι συνταξιούχος, παλαιότερα δούλευα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Ο γιος μου ήταν άνεργος, δεν είχε τακτική δουλειά, ήταν 34 χρονών. Είχε ύψος 1,85, ήταν γεροδεμένος. Ακολουθούσε τα δικά μου βήματα, δεν ασχολείτο ιδιαίτερα με τα πολιτικά».
Πρόεδρος: «Τι συνέβη εκείνο το βράδυ;»
Φύσσας: Στις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τρίτη, πήγε στο Κοράλλι, μία καφετέρια στην Αμφιάλη, 200 μέτρα από το σπίτι μας. Μου είχε προτείνει να δούμε μαζί τον ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά αρνήθηκα. Ήταν άδεια η καφετέρια… Δεν γνώριζα ότι ήταν κέντρο χρυσαυγιτών. Αν μου το έλεγε, θα του έλεγα να σηκωθεί και να φύγει. Ήταν ένας φίλος του, μαζί, και η κοπέλα του η Χρύσα, έπιασαν ένα τραπέζι… Πήγα σπίτι για ύπνο, δώδεκα παρά, κοιμήθηκα. Με πήρε ο αδελφός μου: Τρέχα στην Τσαλδάρη, έχουν μαχαιρώσει το παιδί. Όταν έφθασα εκεί, υπήρχε πολλή κίνηση, άκουγα σειρήνες. Ο Παύλος ήταν γυρισμένος, ακίνητος, στα πόδια της Χρύσας. Πήγε το μυαλό μου στη Χρυσή Αυγή, τα τραγούδια του τους ενοχλούσαν».
Πρόεδρος: «Πώς το ξέρατε ότι ενοχλούνταν από τα τραγούδια του;»
Φύσσας: «Τα τραγούδια του απευθύνονταν σε αυτούς, κατήγγειλαν τους φασίστες».
Πρόεδρος: «Είχαν διαπληκτιστεί ποτέ;» \
Φύσσας: «Δεν μου είχε τίποτε για διαπληκτισμό».
Αναφερόμενος στον φόνο, ο πατέρας Φύσσας είπε: «Αργότερα έμαθα ότι ήταν χτυπήματα επαγγελματικά. Φαντάστηκα ότι τον είχαν ξεκοιλιάσει, περίμενα να δω τα έντερα έξω. Ήλθε ένας μεγαλόσωμος αστυνομικός και μου είπε να φύγω, για να έλθει το ασθενοφόρο. Η Χρύσα του φώναξε: ρε καθίκι τώρα έρχεσαι να βοηθήσεις, όταν σου φώναζα χτυπάνε τα παιδιά, γιατί δεν ερχόσουνα;»
Πρόεδρος: «Αστυνομικούς είδατε πολλούς»;
Φύσσας: «Περίπου δέκα, δεν μπορώ να θυμηθώ, ήμουν πολύ ταραγμένος, είχα δει το παιδί έτσι… Μου είχε δώσει την εντύπωση ότι ήταν ζωντανός, ότι είχε λιποθυμήσει. Ακολουθούσα το ασθενοφόρο που πήγαινε στο Κρατικό Νικαίας. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν έβαλε σειρήνα το ασθενοφόρο. Αργότερα, του λέω του οδηγού, πες μου και μη μου κρύβεις τίποτε, θα συνέλθει το παιδί μου; Δεν μου απάντησε.
Εκανε 20 λεπτά να έλθει το ασθενοφόρο. Μπαίνοντας μέσα, είδα το μηχάνημα που δεν είχε ενδείξεις ζωής, το παιδί μου είχε καταλήξει».
Πρόεδρος: «Φταίει η καθυστέρηση;»
Φύσσας: «Όχι, ήταν επαγγελματικό το χτύπημα»
Πρόεδρος: «Μέσα στο ασθενοφόρο ήταν κανείς άλλος;»
Φύσσας: «Όχι. Σκεφτόμουν στο νοσοκομείο, κι έλεγα στον γιο μου, πώς θα το πω στη μάνα σου… Σκέφτηκα να βάλω ένα συγγενή για να την ενημερώσει. Την πήρα, τελικά. Ο Παύλος έπεσε και χτύπησε, έχει χτυπήσει στο κεφάλι, είπα. Δεν μπορούσα να της το πω. Ήλθε η σύζυγος στο νοσοκομείο, και έμαθε από τους γιατρούς τι είχε γίνει. Ρώτησα τη Χρύσα τι συνέβη, ενόσω ήμασταν στο αυτοκίνητο. Καθόμασταν οι τρεις μας, βλέπαμε τη μπάλα, πήρε κάτι τηλέφωνα ο Παύλος, ήλθανε μερικά άτομα να δούνε τη μπάλα. Γύρω στα 60 άτομα που ήτανε από την απέναντι μεριά, τους έβριζαν και έλεγαν συνθήματα. Υπήρχε ένας που έπαιζε τον ρόλο μεσολαβητή. Μην ανησυχείτε, μην κάνετε φασαρία, θα τους μιλήσω εγώ και θα φύγουνε, έλεγε. Πήγαινε κι ερχότανε αυτός ο τύπος».
Πρόεδρος: «Σας είπε η Χρύσα ότι ήταν χρυσαυγίτες;»
Φύσσας: «Ναι».
Πρόεδρος: «Εγινε κάποια φασαρία;»
Φύσσας: «Οχι. Δίπλα στους χρυσαυγίτες, ήταν περίπου 6 αστυνομικοί. Γιατί να μην είναι από την πλευρά των παιδιών, να τα προστατέψουν, αυτή είναι η δική μου απορία. Εν τω μεταξύ, δεν μπορούσαν να φύγουν, τα αμάξια τους ήταν από την πλευρά των χρυσαυγιτών. Όταν ξεκινήσανε να φύγουν ο Παύλος και η παρέα του, ακούσανε φωνές και ποδοβολητά. 18 – 20 από τους χρυσαυγίτες ξέκοψαν και άρχισαν να κυνηγάνε τα δικά μας παιδιά. Οι άλλοι έτρεξαν, ο Παύλος σταμάτησε να τρέχει, τον προλάβανε. Έκαναν επιθέσεις στον Παύλο…».
Πρόεδρος: «Δεν μπορούσε να απομακρυνθεί ο γιος σας;»
Φύσσας: «Υπήρχαν τρία άτομα που τον παρεμπόδιζαν, δεν μπορούσε να φύγει. Τον στρίμωξαν. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς… Είδα το βίντεο, είδα τον Ρουπακιά, να παρατηρεί τον γιο μου, τις κινήσεις του. Ακουσα να λένε ότι αφού μαχαίρωσε τον Παύλο, έστριψε το μαχαίρι. Αυτό το στρίψιμο, είχε συνέπεια να χυθεί το αίμα εσωτερικά… Γι αυτό δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο. Ο Παύλος άντεξε τέσσερα λεπτά, κι έδειξε τον δολοφόνο του. Σήκωσε τη μπλούζα του και είπε στους αστυνομικούς, αυτός με μαχαίρωσε. Μία κοπέλα αστυνομικός έπιασε τον Ρουπακιά. Την ώρα που πλησίαζε ο Ρουπακιάς, ακούστηκε, ελάτε, ήλθε ο δικός μας».
Πρόεδρος: «Πώς το ξέρετε;».
Φύσσας: «Συζητήθηκε μετά».
Πρόεδρος: «Δεν του κατάφερε ο γιος σας κάποια χτυπήματα, δεν υπήρξε συμπλοκή;»
Φύσσας: «Είναι δικό μου αυτό που θα πω. Ο Ρουπακιάς είχε μιλήσει με τον γιο μου, σταμάτησε σε μία παρέα, και ρώτησε πού είναι ρε παιδιά το Κοράλλι; Το ξέρω από πληροφορίες».
Πρόεδρος: «Ξέρετε αν εξετάστηκε ο Ρουπακιάς στη συνέχεια, αν είχε δεχθεί χτυπήματα;»
Φύσσας: «Οχι. Ξέρω ότι την τελευταία στιγμή ο Παύλος του είπε, που πας ρε; Με μαχαίρωσες και φεύγεις;»
Πρόεδρος: «Είχανε συναντηθεί ποτέ, μήπως στη ναυπηγοεπισκευαστική»;
Φύσσας: «Δεν ξέρω».
Πρόεδρος: «Πόσες μαχαιριές δέχθηκε ο γιος σας»;
Φύσσας: «Εγώ είδα δυο, μου είπαν τρεις».
Πρόεδρος: «Πώς τις περιέγραψε ο ιατροδικαστής;»
Φύσσας: «Μου είπαν ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα».
Πρόεδρος: «Ο θάνατος απλά διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο. Πότε εξέπνευσε;»
Φύσσας: «Μπορεί να μου το είπαν, αλλά δεν το θυμάμαι. Οταν πήγα εκεί, το παιδί είχε φύγει. Εγώ φανταζόμουν ότι ήταν ζωντανός».
Πρόεδρος: «Το μαχαίρι το είδατε;»
Φύσσας: «Όχι».
Πρόεδρος: «Έχουμε δηλαδή δυο ανθρώπους που δεν γνωρίζονται, είναι αγνωστοι μεταξύ τους. Του καταφέρνει λοιπόν σε καίρια σημεία μαχαιριές. Γιατί, ποιο ήταν το κίνητρο»;
Φύσσας: «Αυτή η οργάνωση κλείνει τα στόματα, σε φωνές που είναι αντίθετες».
Πρόεδρος: Τι τραγούδια ήταν αυτά που ενοχλούσαν και ποιους;
Φύσσας: Ήταν τραγούδια κατά του φασισμού.
Πρόεδρος: Ηταν ευρέως γνωστά αυτά;
Φύσσας: Στον κύκλο του, ναι. Με τα τραγούδια του δεν ασχολιόμουν.
Πρόεδρος: Ακούγονταν σε συναυλίες;
Φύσσας: Ναι. Δεν ξέρω πόσο τακτικές ήτανε.
Πρόεδρος: Επανέρχομαι στην ερώτηση περί κινήτρου. Γιατί ένας άγνωστος πάει να μαχαιρώσει έναν άγνωστο;
Φύσσας: Είχε αυτό το στυλάκι ο Ρουπακιάς, του ελληναρά, που θέλει να σώσει την πατρίδα του. Εγώ είμαι αυτός που σκοτώνει τους κακούς, λέει μέσα του, αυτό πιστεύει, ότι οι κακοί πρέπει να πεθαίνουν Ο τρόπος που γύρισε και κοίταξε μετά τον φόνο, ήταν σαν να έλεγε: έτσι σκοτώνουν, ρε…Μάγκας, ελληναράς, νομίζει ότι έκανε κατόρθωμα.
Πρόεδρος: Από που ήλθε ο Ρουπακιάς
Φύσσας: Αυτή η οργάνωση… συνεννοούνταν μεταξύ τους με τηλέφωνα.
Πρόεδρος: Έτσι αυτόκλητος εμφανίζεται κάποιος με ένα μαχαίρι; Από πού ξεκινάει ο Ρουπακιάς;
Φύσσας: Μήπως υπήρχε τηλέφωνο ανωτέρου; Δεν το κάνει μόνος του, εντολή του δίνουν.
«Ο Μιχαλολιάκος έχει τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του γιου μου»
Τον μάρτυρα ρώτησε για το βράδυ της δολοφονίας και η Εισαγγελέας της έδρας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου.
Εισ.: Είχε δεχθεί απειλές για τα τραγούδια στο παρελθόν από τη Χρυσή Αυγή;
Φύσσας: Οχι.
Εισ.: Μας είπατε ότι ήταν άντρο χρυσαυγιτών, η καφετέρια. Γιατί πήγε;
Φύσσας: Ο γιος μου δεν το ήξερε.
Εισ.: Γνωρίζετε αν είχε προηγηθεί επεισόδιο στην καφετέρια;
Φύσσας: Από όσο ξέρω, όχι.Εισ: Πώς δικαιολογείτε την εμφάνιση όλων αυτών των ατόμων;
Φύσσας: Σας είπα, ενοχλούσαν τα τραγούδια του.
Εισ.: Ξέρετε ποιος έστειλε τον Ρουπακιά;
Φύσσας: Από όσο ξέρω από τη δικογραφία, στις 11.30 η ώρα, ο Ρουπακιάς δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πυρηνάρχη του, τον Πατέλη, τώρα θα πας εκεί.
Εισ: Τι να κάνει εκεί, να σκοτώσει; Η να ηρεμήσει τα πράγματα;
Φύσσας: Να κάνει το προφανές.
Εισ.: Τι ξέρετε για τη συμμετοχή των λοιπών κατηγορουμένων, πλην του Ρουπακιά;
Φύσσας: Συμμετοχή είχαν αυτά τα 18-20 άτομα, δεν το έκανε μόνος του.
Τον λόγο πήρε αμέσως μετά η Πολιτική Αγωγή, οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα κ. Γιώργος Μαραγκός και κ. Ανδρέας Τζέλλης.
Συνήγορος: Είχε βγάλει cd με τα τραγούδια του;
Φύσσας: Ναι.
Συνήγορος: Τα παίζανε σε διάφορα μαγαζιά;
Φύσσας: Ναι, και σε συναυλίες.
Συνήγορος: Αυτό που εξέπεμπε ο Παύλος, τα αντιφασιστικά μηνύματα, ενοχλούσαν κάποιους;
Φύσσας: Ναι.
Συνήγορος: Μάθατε αν το αυτοκίνητο που ήλθε ο Ρουπακιάς, είχε και άλλους μέσα;
Φύσσας: Ναι.
Συνήγορος: Είδατε κινήσεις από το βίντεο να βγάζει το μαχαίρι από το αυτοκίνητο;
Φύσσας: Όχι.
Συνήγορος: Πήγε η Χρύσα, η κοπέλα του γιου σας, να καταθέσει στο αστυνομικό τμήμα;
Φύσσας: Δεν θυμάμαι. Την πήρα μαζί μου στο νοσοκομείο.
Συνήγορος: Μετά, τι έκανε, φοβότανε και κρύφτηκε;
Φύσσας: Έδειχνε να φοβάται.
Συνήγορος – Μαραγκός: Γιατί δεν πήγε στο αστυνομικό τμήμα να καταθέσει; Τι φοβόταν, να πάει στο αστυνομικό τμήμα;
Φύσσας: Προφανώς… Αυτοί αλώνιζαν να σαν ήτανε το σπίτι τους.
Συνήγορος: Θεωρείτε ότι η ιεραρχία της Χρυσής Αυγής είναι άσχετη με τον φόνο;
Φύσσας: Όχι βέβαια. Για να σηκωθούν από την καρέκλα, εντολή παίρνουν.
Συνήγορος– Τζέλλης: Ο αρχηγός της δολοφονικής οργάνωσης ενημερώθηκε μετά τη δολοφονία του γιου σας;
Πρόεδρος: Ποιόν εννοείτε;
Φύσσας: Τον Μιχαλολιάκο. Είναι τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του γιου μου.
Συνήγορος: Ο Ρουπακιάς είχε προηγούμενα με κάποιον από την παρέα του Φύσσα;
Φύσσας: Δεν ξέρω.
Συνήγορος: Τον είχατε δει σε φωτογραφίες;
Φύσσας: Τον είδα στην τηλεόραση, σε κέντρα εκπαιδεύσεως.
Συνήγορος: Ήταν της Χρυσής Αυγής;
Φύσσας: Ναι.
Συνήγορος: Έχετε δει τον Ρουπακιά να χαιρετάει φασιστικά
Φύσσας: Ναι.
Συνήγορος: Ποιος τον πήρε τηλέφωνο;
Φύσσας: Ο Πατέλης.
Συνήγορος: Στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά βρέθηκε ένα κινητό;
Φύσσας: Δεν θυμάμαι.
Συνήγορος: Πώς κινητοποιήθηκε η ομάδα της Νίκαιας; Πήραν εντολή από κάπου;
Φύσσας: Από τον ανώτερο τους, τον αρχηγό τους.
Συνήγορος: Ο Πατέλης ήταν ο πυρηνάρχης της Νίκαιας. Έδωσε εντολή;
Πρόεδρος: Ερωτήσεις με ναι, και όχι, δεν θα δεχθώ…
Συνήγορος: Ως πατέρας δολοφονημένου, σας γαλήνεψε καθόλου η παραδοχή της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας από κάποιον;
Της ερώτησης ακολούθησε η αντίδραση της υπεράσπισης, και δη του συνηγόρου του Νίκου Μιχαλολιάκου, κ. Τάκη Μιχαλόλια.
Πρόεδρος (προς την Πολιτική Αγωγή): Αφορά δήλωση που έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο, αφήστε το αυτό.
Συνήγορος: Οταν κάποιοι ενοχλούν τους χρυσαυγίτες, αυτοί τι κάνουν;
Φύσσας: Τους κλείνουν το στόμα.
Τις ερωτήσεις συνέχισαν άλλοι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής.
Συνήγορος: Είπατε ότι ο γιατρός χαρακτήρισε τα χτυπήματα επαγγελματικά. Πώς τα καταφέρνει κανείς αυτά;
Φύσσας: ύστερα από εκπαίδευση. Εχω δει φωτογραφίες.
Συνήγορος: Θα μας περιγράψετε τον όχλο των ανθρώπων έξω από το Κοράλλι;
Φύσσας: Ηταν ομοιόμορφα ντυμένοι.
Συνήγορος: Τι διαθέσεις είχαν;
Φύσσας: Από ομολογίες μαρτύρων, βρίζανε.
Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή από την Πολιτική Αγωγή, το μόνο που διέκοψε τη ροή της κατάθεσης ήταν δυο φωτογραφίες που έδειξε μία συνήγορος (της Πολιτικής Αγωγής) στον κ. Φύσσα. Συνήγοροι κατηγορουμένων σηκώθηκαν όρθιοι για να τις δουν κι΄ αυτοί. Η μία απεικόνιζε 25 άτομα από την τοπική της Νίκαιας, με ασπρόμαυρη παραλλαγή, σύμβολα της Χρυσής Αυγής και χαιρετούν ναζιστικά. Η άλλη έδειχνε τον Ρουπακιά σε φωτογραφία εκπαίδευσης σε κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα.
Συνήγορος: Συνελήφθη κάποιος από τους 60 που ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ, έξω από το Κοράλλι;
Φύσσας: Από όσο ξέρω, όχι.
Σας αρέσει να ακούτε πώς τον σκοτώσατε; είπε ο πατέρας Φύσσας, ανεβάζοντας τους τόνους, σε μία αποστροφή του προς την υπεράσπιση, η οποία είχε παραπονεθεί πως δεν τον ακούει καλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς άκουγε την κατάθεση του πατέρα Φύσσα, σκυφτός, στο εδώλιο. Δεν σήκωσε ούτε μία φορά το κεφάλι.
Να αξιολογηθεί η δήλωση Μιχαλολιάκου περί πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας, ζήτησε η Πολιτική Αγωγή
Συνήγορος: Λίγο πριν από την δολοφονία του γιου σας, είχε προηγηθεί κάποιο περιστατικό στην περιοχή;
Φύσσας: Μέλη του ΠΑΜΕ δέχθηκαν δολοφονική επίθεση από άνδρες της Χρυςής Αυγής, με σιδηρολοστούς και άλλα φονικά όπλα.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Τάκης Ζώτος.
Συνήγορος: Αυτή η ομάδα των 60, ήλθαν ένας – ένας ή όλοι μαζί;
Φύσσας: Σταδιακά ήλθαν … Δεν γνωρίζω ακριβώς πώς.
Συνήγορος: Η συνολική εικόνα που έχετε είναι ότι αυτές οι επιθέσεις στην περιοχή είναι οργανωμένες;
Φύσσας: Οργανωμένες.
Θανάσης Καμπαγιάννης: Ο γιος σας βρέθηκε να έχει κανένα όπλο πάνω του;
Φύσσας: Οχι.
Συνήγορος: Βρέθηκε κάτι στην παρέα του;
Φύσσας: Δεν βρέθηκε κάτι.
Συνήγορος: Είπατε ότι υπήρχαν άνθρωποι που είδαν τη δολοφονία. ΓΙατί δεν πήγαν αυτοί οι άνθρωποι να καταθέσουν;
Φύσσας: …για να μην τους ξαπλώσουν.
Τις ερωτήσεις συνέχισε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Κώστας Παπαδάκης.
Συνήγορος: Πότε είχε δουλέψει στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη;
Φύσσας: Παλιά, όχι τα τελευταία χρόνια.
Συνήγορος: Είπατε ότι ήταν σχεδιασμένη η δολοφονία του γιου σας. Πώς το συμπεραίνετε;
Φύσσας: Από τον τρόπο που δρουν.
Συνήγορος: Κάποιοι βεβηλώνουν το μνημείο που έχει δημιουργηθεί στη μνήμη του γιου σας. Πώς;
Φύσσας: Βάζουν πάνω στο μνημείο του τον αγκυλωτό σταυρό.
Συνήγορος: Πόσες φορές στα δυο χρόνια;
Φύσσας: Δυο φορές.
Συνήγορος: Η δήλωση περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης διαψεύδει, επιβεβαιώνει κάτι;
Πρόεδρος (στον μάρτυρα) : Μην απαντήσετε.
Ο κ. Παπαδάκης ζήτησε τότε από την έδρα να λάβει υπόψη και να αξιολογήσει σχετικά τη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου στον Realfm, περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας Φύσσα, προτείνοντας να συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα έγγραφα της δίκης.
Ένταση ακολούθησε και όταν ο μάρτυς δέχθηκε τις ερωτήσεις της υπεράσπισης, και δη της κυρίας Βελέντζα.
Συνήγορος: Σέβομαι τον πόνο σας…
Φύσσας: Μην παίζεις με μένα, δεν σέβεσαι, αν σεβόσουν, δεν θα ήσουν εδώ…
Πρόεδρος: Σας παρακαλώ, κύριε μάρτυρα, κάντε υπομονή. Θα σας ρωτήσουν όλοι, τη δουλειά τους κάνουν.
Συνήγορος: Είχατε ζητήσει να σας προσκομίσει το βιντεοληπτικό υλικό που είχε δημοσιεύσει το Πρώτο Θέμα, με τον Παύλο στην αγκαλιά της φίλης του;
Φύσσας: Δεν ξέρω.
«Το λέει ο Καραγκιόζης;», ακούστηκε από το ακροατήριο, όταν συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να αναγνωστούν οι στίχοι τραγουδιών του Παύλου Φύσσα, προκειμένου να καταδείξει ότι το περιεχόμενο δεν είναι αντιφασιστικό. “Κάποιες ανησυχίες, εκφράζει”, είπε ο συνήγορος για να ξεσηκώσει παρευρισκομένους, της πλευράς Φύσσα, που αποχώρησαν φωνάζοντας από την αίθουσα.
Συνήγορος Ρουπακιά: Γιατί αν πήρε την ειδοποίηση από την τοπική της Νίκαιας, ο Ρουπακιάς, που τον εμφανίζετε ως επαγγελματία δολοφόνο,…
Φύσσας: Ξέρω ότι τον ειδοποίησαν να πάει τώρα. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο.
Συνήγορος: Ο μόνος που δεν έλαβε το γραπτό μήνυμα ήταν ο εντολέας μου, προκύπτει από την δικογραφία.
Συνήγορος: Ανά δυο – τρία άτομα παρεμπόδιζαν τον Φύσσα και τον χτυπούσαν. Πώς το ξέρετε αυτό;
Συνήγορος: Οι άλλοι φίλοι της παρέας του γιου σας, τι έκαναν βλέποντας έτσι τον γιο σας.
Φύσσας: Δεν ξέρω.
Συνήγορος: Πώς δικαιολογείτε ότι τον άφησαν απροστάτευτο;
Φύσσας: Προφανώς για να σωθούνε.
Συνήγορος: Ο γιατρός σας είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα. Γιατί δεν του είπατε να έλθει να το καταθέσει;
Φύσσας: Δεν το σκέφτηκα. Εκείνη την ώρα έβλεπα το παιδί μου νεκρό.
Συνήγορος: Επιρρίπτετε ευθύνες στο ΕΚΑΒ για την κατάληξη του γιου σας;
Πρόεδρος: Σε άλλο άτομο πρέπει να απευθύνουμε αυτές τις ερωτήσεις, υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση.
Φύσσας: Ήταν παγωμένος και κατουρημένος, όταν πήγα και τον κοίταξα στην αγκαλιά της Χρύσας.
Συνήγορος: Στους αστυνομικούς επιρρίπτετε ευθύνες;
Φύσσας: Δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Συνήγορος: Μας είπατε ότι έστριψε το μαχαίρι, για να μη βγαίνει πολύ αίμα. Δεν ξέρω βέβαια από πεταλούδες…
Φύσσας: Ξέρεις…
Συνήγορος: Μήπως σας είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα, για να καλύψει τυχόν ευθύνη της καθυστέρησης του ΕΚΑΒ και των γιατρών;
(Αντιδρά το ακροατήριο, αποχωρούν άτομα).
Πρόεδρος: η θέση του πελάτη σας ποια είναι;
Συνήγορος: Θέλω να δω κατά πόσο αξιόπιστος είναι ο γιατρός…
Είναι επαγγελματίας ένας δολοφόνος που διακινδυνεύει μάχη σώμα με σώμα με το θύμα του; Ένας επαγγελματίας δολοφονίας κινείται ανάποδα με το αυτοκίνητο; Αυτό κι αν δεν είναι ερασιτεχνικό…
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων βουλευτών δεν υπέβαλαν καμία ερώτηση προς τον πατέρα του Παύλου Φύσσα.
Όταν έληξε η συνεδρίαση ξέσπασε ο πατέρας του Παύλου Φύσσα: δεν είναι 68, 120 είναι οι δολοφόνοι εδώ μέσα, είπε υπονοώντας τους δικηγόρους. Η Μάγδα Φύσσα, σύζυγός του, φώναξε: το 6% είναι δολοφόνοι (υπονοώντας ότι όσοι ψήφισαν Χρυςή Αυγή, έχουν συμμετάσχει στο έγκλημα).
Το δικαστήριο θα συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου: θα καταθέσουν η μητέρα του Παύλου Φύσσα και η αδελφή του.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς και η «ενοχή εξ αμελείας»
Στην αίθουσα η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη μια φορά όταν τον λόγο πήρε συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, για να επαναλάβει το αίτημα για φωνοληψία των πρακτικών, τονίζοντας ότι η μη ικανοποίησή του εκθέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το περιεχόμενο της δίκης. «Η παρούσα δίκη έχει αντίκτυπο στη συνείδηση του λαού μας, αφορά εγκλήματα μίας εγκληματικής οργάνωσης…”, σημείωσε, για να διακοπεί από τις παρεμβάσεις της υπεράσπισης κατηγορουμένων.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς ερωτηθείς από το δικαστήριο, δέχθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αρνήθηκε ωστόσο την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Τον λόγο πήρε μάλιστα ο συνήγορος του για να διευκρινίσει ότι η αποδοχή της κατηγορίας περί ανθρωποκτονίας, δεν γίνεται όπως εισάγεται στο κατηγορητήριο, δηλαδή εκ προθέσεως, αλλά εξ αμελείας. Στο σημείο αυτό, αντέδρασαν συγγενείς του Παύλου Φύσσα…
Ο συνήγορος του Χρήστου Στεργιόπουλου δήλωσε ότι ο εντολέας του (καταδικασθείς ήδη στην υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν), προτίθεται να παράσχει πληροφορίες στο δικαστήριο, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.