ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.
(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 30/09/2015)
Καθήλωσε η μαρτυρία του πατέρα του Παύλου Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη. Με την κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, του πρώτου εκ των 130 και πλέον μαρτύρων κατηγορίας, ξεκινά επιτέλους -στη 17η δικάσιμο- η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” καθώς και των εγκληματικών της πράξεων.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, ο πατέρας του Παύλου Φύσσα τόνισε ότι η δολοφονία του γιου του “ήταν σχεδιασμένη”, “έγινε οργανωμένα από ομάδα 60 ατόμων” και “κατ εντολήν του αρχηγού”, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι μαχαιριές δείχνουν “επαγγελματικό χτύπημα, από ένα επαγγελματία δολοφόνο, εκπαιδευμένο σε κέντρο εκπαίδευσης για αυτή τη δουλειά”.
Ήταν από την αρχή μια συγκλονιστική κατάθεση. “Είμαι ο Παναγιώτης Φύσσας, πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Τώρα είμαι συνταξιούχος. Παλαιότερα δούλευα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Ο γιος μου ήταν άνεργος. δεν είχε τακτική δουλειά. Ήταν 34 χρονών”, ξεκίνησε για να περιγράψει στη συνέχεια λεπτομερώς και βήμα βήμα το βράδυ της 17ης προς 18 Σεπτέμβρη 2013 έτσι όπως το έζησε ο ίδιος αλλά και μέσα από τις μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτύρων της δολοφονίας του γιου του.
“Κλείνουν τα στόματα”
“Τα τραγούδια του ενοχλούσαν τους χρυσαυγίτες”, είπε καθώς συνέχιζε την κατάθεσή του, “Γιατί σε αυτούς απευθυνόταν με τους στίχους του. Κι αυτοί κλείνουν τα στόματα που τους ενοχλούν”. Ενώ όταν η πρόεδρος ρώτησε ευθέως τη γνώμη του για το κίνητρο της δολοφονίας, επανέλαβε: “Αυτή η οργάνωση κλείνει τα στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Ο Παύλος στα τραγούδια του μιλούσε κατά του φασισμού. Έκανε συναυλίες, μάζευε χρήματα και κουβέρτες και τα πήγαινε σε άστεγους. Οι χρυσαυγίτες ενοχλούνταν… Αυτοί νομίζουν ότι είναι κατόρωθμα αυτό που έκαναν… Μας έχουν απειλήσει μετά τη δολοφονία. Σπιλώνουν το μνημείο του. Δύο φορές. Ζωγραφίζουν τον αγκυλωτό σταυρό. Σα να λένε ‘καλά κάναμε’”.
Στις ερωτήσεις της προέδρου αν έδρασε μόνος του ο Ρουπακιάς, τόνισε: “Όχι, συννενοήθηκαν με τηλέφωνα. Ήταν οργανωμένοι. Πήραν εντολή από ανώτερο όργανο. Εδώ για να σηκωθούν από την καρέκλα εντολή παίρνουν, ‘εγέρθητι’ λένε. Από το Μιχαλολιάκο, τον αρχηγό, πήρε εντολή ο Ρουπακιάς, από ποιον άλλο; Αυτός δεν ανέλαβε τώρα την ευθύνη;”
Καταπέλτης ήταν ο Παναγιώτης Φύσσας και σε σχέση με το ρόλο της αστυνομίας. “Όταν έφτασα εκεί, πήγα αμέσως στο αυτί του Παύλου και άρχισα να φωνάζω το όνομά του. Ήρθε ένας αστυνομικός και μας είπε να κάνουμε στην άκρη για το ασθενοφόρο. Τότε η κοπέλα του Παύλου, η Χρύσα φώναξε στον αστυνομικό: ‘ρε καθίκι, τώρα έρχεσαι; πριν που σε φώναζα γιατί δεν ερχόσουν;’… η Χρύσα είχε προσπαθήσει να φωνάξει τους αστυνομικούς, τέσσερις με έξι που ήταν μπροστά στο συμβάν, αλλά εκείνοι της απάντησαν ότι ‘εμείς είμαστε λίγοι και αυτοί (οι χρυσαυγίτες) πολλοί’…. Η αστυνομία ήταν με την άλλη πλευρά, δίπλα στους χρυσαυγίτες. Αντί για τους δράστες, συνέλαβαν τους φίλους του γιου μου… ‘Δικός σας είμαι’, τους είπε ο Ρουπακιάς όταν πήγαν να τον συλλάβουν… Θα μπορούσε να αποφευχθεί η δολοφονία από την αστυνομία. Έστω με μια πιστολιά στον αέρα”.
Παρά την προκλητική τους συμπεριφορά, με γέλια και ειρωνείες, οι συνηγόροι της πολιτικής αγωγής δεν κατάφεραν να πτοήσουν τον πατέρα του Παύλου Φύσσα. Με γυρισμένη την πλάτη του προς αυτούς και τους κατηγορούμενους, απάντησε τόσο στις ερωτήσεις τους όσο και στις υποκριτικές τους δηλώσεις “περί σεβασμού του πόνου του”. Κι όχι μόνο δεν τόλμησαν όλοι να τον αντιμετωπίσουν και προτίμησαν τη σιωπή με στόχο να διαχωρίσουν τη θέση των πελατών τους από τη δολοφονία, αλλά και όσοι πήραν το λόγο έδειξαν τη φτώχεια της υπερασπιστικής τους γραμμής.
Η δικάσιμος είχε ξεκινήσει με δήλωση της συνηγόρου των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Ελένης Ζαφειρίου, η οποία, εκ μέρους όλων των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, επανέλαβε το αίτημα για ηχογράφηση της δίκης. “Η απόρριψη της φωνοληψίας εκθέτει το περιεχόμενο της δίκης σε παραλείψεις που αντικειμενικά θα προκύψουν… Η παρούσα δίκη έχει αντίκτυπο στη συνείδηση του λαού μας, καθώς αφορά εγκλήματα μίας εγκληματικής οργάνωσης… Χωρίς φωνοληψία, παρεμποδίζεται η ορθότητα και σε βάθος έρευνα και αποκάλυψη της αλήθειας”, είπε, ενώ με προκλητικό τρόπο τη διέκοπταν οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών που θέλουν μια δίκη στα μουλωχτά και αρνούνται την ηχητική καταγραφή των πρακτικών.
Στη συνέχεια, και πριν καταθέσει ο Παναγιώτης Φύσσας, κατά την ερώτηση του δικαστηρίου προς τους κατηγορούμενους αν αποδέχονται τις κατηγορίες ή όχι, ο Ρουπακιάς δέχθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αρνήθηκε ωστόσο την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Ενώ ο συνήγορός του διευκρίνησε ότι η αποδοχή της κατηγορίας περί ανθρωποκτονίας, δεν γίνεται όπως εισάγεται στο κατηγορητήριο, δηλαδή εκ προθέσεως, αλλά εξ αμελείας και ζήτησε τη μετατροπή της σε “θανατηφόρα σωματική βλάβη”.
Θαρραλέα
“Ο Παναγιώτης Φύσσας κατέθεσε θαρραλέα σήμερα ότι η δολοφονία του γιου του ήταν σχεδιασμένη από τη Χρυσή Αυγή και ότι τα χέρια του Μιχαλολιάκου είναι βαμμένα με αίμα”, δήλωσε έξω από το δικαστήριο ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής. “Ήταν μια συγκλονιστική κατάθεση και δεν είναι τυχαίο ότι οι χρυσαυγίτες δεν έρχονται εδώ προκειμένου να αναμετρηθούν με τους γονείς του Παύλου. Την Παρασκευή είναι η σειρά της μητέρας του Παύλου, της Μάγδας Φύσσα”.
Για το αίτημα που κατέθεσε η πολιτική αγωγή στο δικαστήριο σχετικά με την δήλωση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα από το Μιχαλολιάκο, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, ενημέρωσε: “Με έκπληξη διαπιστώσαμε σήμερα ότι το δικαστήριο και η εισαγγελέας της έδρας δεν έκαναν καμία νύξη αυτεπαγγέλτως ως όφειλαν για τη δήλωση Μιχαλολιάκου στις 17 Σεπτεμβρίου που συγκλόνισε το πανελλήνιο ότι η Χρυσή Αυγή αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ήταν μια δήλωση που πέρα από όλα τα άλλα αναιρεί από τα θεμέλιά της τη μέχρι τώρα υπερασπιστική του γραμμή η οποία διαχώριζε τη θέση της Χρυσής Αυγής από όλες τις εκδικαζόμενες υποθέσεις και βεβαίως και από τη δολοφονία του Φύσσα… Εχοντας αίσθηση της παράλειψης αυτής οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής υποβάλλαμε ένα κοινό αίτημα, το αυτονόητο, να ζητηθεί το CD από τη ραδιοφωνική συνέντευξη και να έρθει στη δίκη προκειμένου να συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα έγγραφα και να αξιολογηθεί δικαστικά. Το δικαστήριο δεν έκανε καμία νύξη στο αίτημά αυτό σήμερα, θα απαιτήσουμε όμως να γίνει την επόμενη φορά και βεβαίως αν δε το φέρει το δικαστήριο όπως υποχρεούται, θα το φέρουμε εμείς”.
“Θα τα πούμε την Παρασκευή” φώναξε στο τέλος της διαδικασίας η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, καθώς είναι η σειρά της να καταθέσει στην επόμενη δικάσιμο, την Παρασκευή 2 Οκτώβρη. Ενώ θα ακολουθήσει η αδερφή του Παύλου Φύσσα, Ειρήνη. Το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να σταθεί στο πλευρό τους με νέα μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Όλοι εκεί, τώρα που το κουβάρι της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης αρχίζει να ξετυλίγεται, για να πετύχουμε την ισόβια καταδίκη της Χρυσής Αυγής.