(Συντάκτης: Αντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 18/12/2015)
Η κατάθεση της αστυνομικού (ομάδα ΔΙΑΣ) Αγγ. Λεγάτου συνεχίστηκε στη 40ή συνεδρίαση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή. Η μάρτυρας, απαντώντας στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, της προέδρου -που συχνά παρενέβαινε ρωτώντας- και τέλος στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, περιέγραψε ξανά με σαφήνεια τη σκηνή της δολοφονίας και τα χαρακτηριστικά των χρυσαυγιτών.
Ωστόσο ήταν εμφανής η προσπάθεια να κρατήσει τις ευθύνες της αστυνομίας σε… απόσταση, σύμφωνα και με την αρχική εντολή από το κέντρο της άμεσης δράσης τής μη εμπλοκής. Αρνήθηκε ότι γνώριζε το παραμικρό για τη Χρυσή Αυγή, τους τρόπους δράσης και τις μεθόδους, αν και η ίδια παράλληλα μίλησε για τον φόβο που της ενέπνευσαν οι 50 συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες.
Κι αυτό, μάλιστα, ενώ στο σημείο τελικά βρέθηκαν οκτώ αστυνομικοί της ΔΙΑΣ οπλισμένοι με κλομπ και όπλα, φορώντας αλεξίσφαιρα, και κρατώντας ο ένας υποπολυβόλο.
«Σίγουρα φοβόμασταν, ήταν μεγαλόσωμοι, όλοι άνδρες γύρω στα 35, ομοιόμορφα ντυμένοι, κοντοκουρεμένοι. Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του συναδέλφου ότι είχαν έρθει για καβγά», ήταν οι απαντήσεις της μάρτυρα.
Ο Θ. Καμπαγιάννης τη ρώτησε αν οι αστυνομικοί απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους. «Ναι. Μας αγνόησαν» απάντησε η Αγγ. Λεγάτου. Η μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι άκουσε τα σήματα να αναφέρονται σε χρυσαυγίτες που κυνηγούσαν άτομα.
Παραδέχτηκε ότι η κοπέλα τού Φύσσα έλεγε αλήθεια όταν ζήτησε βοήθεια, αλλά δεν εξήγησε γιατί αυτό δεν το είπε στους συναδέλφους της. Δεν έδωσε καμία απάντηση γιατί τόσοι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να συλλάβουν ούτε καν να προσαγάγουν κάποιον από τους χρυσαυγίτες.
Ο Κ. Παπαδάκης, αφού ζήτησε από την πρόεδρο να υποβάλει ξανά αίτημα για τη μεταφορά της δίκης, συνέχισε τις ερωτήσεις για την αμέτοχη στάση των αστυνομικών και τον φόβο που επικαλέστηκε η μάρτυρας.
Π.Α.: Γιατί δεν τους εμποδίσατε, δεν τους απωθήσατε;
Μάρτυρας: Δεν κάνουμε διεμβολισμό.
Π.Α.: Η ομάδα σας έχει κάνει διεμβολισμό σε πορείες εργαζομένων όπου κινδύνεψαν ζωές. Γιατί δεν κάνατε φραγμό; Προσπαθήσατε να προστατέψετε την παρέα που ήταν έξω από το «Κοράλλι»;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζαμε ποιοι απειλούνται – η κοπέλα τού Φύσσα ήρθε μετά.
Πρόεδρος: Θεωρείτε παράλογη την ερώτηση; Για εκείνη την ώρα σάς έχουμε, για να αποτρέψετε. Αστυνομικό ρωτάμε!
Μάρτυρας: Από μας δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο.
Πρόεδρος: Αρα, ήταν δεδομένο ότι 8 αστυνομικοί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.
Η μάρτυρας απάντησε στις ερωτήσεις της Π.Α. του ΠΑΜΕ χωρίς και πάλι να μπορέσει να εξηγήσει για ποιο λόγο οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν ούτε στους 50 χρυσαυγίτες ούτε στους 15 που αποσπάστηκαν κι έτρεξαν στο σημείο της δολοφονίας ούτε καν στους 4-5 που είχαν περικυκλώσει τον Φύσσα.
Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι όταν έφτασε εκεί είχαν μείνει μόνο ο Ρουπακιάς και ο Φύσσας. Η Αγγ. Λεγάτου αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για τη Χρυσή Αυγή πλην των όσων άκουσε στα ΜΜΕ.
Π.Α.: Είχατε 40-50 άτομα με ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, δεν θα έπρεπε να κάνετε προσαγωγές; Συλλάβατε μόνο τον Ρουπακιά.
Μάρτυρας: Δεν υπήρχε λόγος να συλλάβουμε κάποιον επειδή τρέχει.
Π.Α.: Βλέπατε ρόπαλα και κινήσεις απειλητικές· δεν τους θεωρήσατε καν υπόπτους;
Μάρτυρας: Οχι.
Π.Α.: Τελικά ποιοι κυνηγούσαν ποιους;
Μάρτυρας: Οι χρυσαυγίτες κυνηγούσαν αναρχικούς, σύμφωνα με την ενημέρωση (του ειδικού φρουρού) Χατζησταμάτη.
Π.Α.: Οταν λέει ο Ρουπακιάς «χτύπησαν κάτι δικούς μου», τι σημαίνει;
Μάρτυρας: Οτι ήταν μαζί.
Η αστυνομικός δεν είχε ακούσει τίποτα για συναδέλφους της αστυνομικούς που είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή και ειδικά για τον διοικητή Γιοβανίδη. Τα μόνα περιστατικά που γνώριζε ήταν οι επιθέσεις στις αγορές (Μεσολόγγι και Ραφήνα). Μάλιστα ο συνήγορος του Γρέγου, που ήταν και συνήγορος του Μπαρμπαρούση στο Μεσολόγγι, παρατήρησε ότι ο πελάτης του έχει αθωωθεί από εκείνη την υπόθεση. Παρέλειψε, όμως, να αναφέρει ότι με την ίδια κατηγορία για αντιποίηση αρχής στην αγορά στο Μεσολόγγι καταδικάστηκαν σε άλλη δίκη δύο χρυσαυγίτες (που ήταν και συγκατηγορούμενοι του Μπαρμπαρούση στην πρώτη δίκη).
Ο λόγος στην υπεράσπιση
Αμέσως μετά ξεκίνησε τις ερωτήσεις η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών. Η προσπάθεια των συνηγόρων ήταν να καταδείξουν τις διαφορές στις καταθέσεις της Αγγ. Λεγάτου με εκείνες των δύο αυτοπτών μαρτύρων (Ζώρζου και Καραγιαννίδου) αλλά και με εκείνες των φίλων του Φύσσα που βρέθηκαν στο σημείο.
Προσπάθησαν ακόμα να αποδομήσουν την κατάθεση της μάρτυρα για τα κοινά χαρακτηριστικά που κατέθεσε ότι είχαν οι χρυσαυγίτες (μαύρα ρούχα, ρόπαλα, κράνη, κοντό κούρεμα κ.λπ.). Χαρακτηριστικά ο Ν. Κοντοβαζαινίτης (συνήγορος Αναδιώτη) ρώτησε τη μάρτυρα αν έχει πάει σε πορείες αναρχικών. Αφού εκείνη απάντησε καταφατικά, ο συνήγορος συνέχισε: «Πώς ντύνονται;»
Μάρτυρας: Συνήθως φορούν κόκκινα και κουκούλες.
Ο συνήγορος πέρασε αμέσως σε άλλη γκάμα ερωτήσεων προσπαθώντας να αποδείξει ότι άλλοι ήταν οι 50, άλλοι οι 15 που τρέξανε κι άλλοι οι 4 που επιτέθηκαν στον Φύσσα.
Δεν προέκυψε όμως από καμιά απάντηση ότι όλοι αυτοί οι «άλλοι» ανήκαν κάπου αλλού κι όχι στη Χρυσή Αυγή. Αντίθετα, μάλλον επιβεβαίωσε με τις ερωτήσεις του το πόσο συγκεκριμένο και διαφορετικό ρόλο είχε η κάθε ομάδα, ακόμα κι αν δεν ακούστηκε παράγγελμα ή κάποια εντολή.
Η Δ. Βελέντζα (συνήγορος Καζαντζόγλου κ.ά.) προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προσπαθώντας να εκμαιεύσει από τη μάρτυρα ότι αν δεν είχαν αποσπαστεί οι 15 χρυσαυγίτες και δεν είχαν τρέξει προς το σημείο της «συμπλοκής» ίσως δεν θα είχαν οδηγηθεί οι αστυνομικοί στον Φύσσα!
Βελέντζα: Αν οι 20 χρυσαυγίτες δεν έτρεχαν στην Π. Τσαλδάρη, θα πηγαίνατε; Θα είχατε λόγο να πάτε εκεί;
Μάρτυρας: Οχι!
Ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις για τα τάγματα εφόδου, για το είδος της εκπαίδευσης των οποίων είχε ρωτηθεί η μάρτυρας από την Πολιτική Αγωγή, όπου απάντησε ότι μόνο ο στρατός κάνει παρόμοιες εκπαιδεύσεις σαν αυτές που της έθεσε υπόψη ο συνήγορος του ΠΑΜΕ.
Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Τσόρβα ρώτησε αν έχει δικαίωμα ο πολίτης να διδάσκεται πολεμικές τέχνες, αν η αστυνομικός έχει πάει στους προσκόπους και, τέλος, αν έχει συλλάβει ποτέ κανέναν που να φοράει φούμο στο πρόσωπο!
Η δίκη συνεχίζεται στις 22/12.