[Απολογίες // Σκάλκος, Σαντοριναίος] Οι αντιφάσεις του αρχικελευστή

Ο Γ. Σκάλκος πίσω από τον Αθ. Τσορβά. Ο δεύτερος έχει αναφέρει στην απολογία του στους ανακριτές ότι είδε τον πρώτο να φεύγει από το σημείο της δολοφονίας.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 23/7/2019)

Πολύ επιλεκτική αποδείχθηκε η μνήμη και του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Σκάλκου, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να καλύψει τον εαυτό του και τους συγκατηγορουμένους του, αλλά έπεσε σε πολλές αντιφάσεις και τελικά επιβεβαίωσε τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης.

Ο αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος το 2012 γράφτηκε στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας και γνώρισε τον στενό πυρήνα της (Πατέλη – Καζαντζόγλου – Τσακανίκα – Ρουπακιά), είναι το πρόσωπο που τοποθετούν στο σημείο της δολοφονίας οι συγκατηγορούμενοί του, Αθ. και Ν. Τσορβάς, ενώ και ο Γ. Ρουπακιάς τον αναφέρει ως μέλος του τάγματος εφόδου που ξεκίνησε από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής για το Κερατσίνι.

Περισσότερο απ’ όλους, όμως, έχει αναφερθεί σε εκείνον ο Γ. Δήμου, που υποστηρίζει ότι πέρασαν μαζί τις κρίσιμες ώρες.

Το ίδιο παραδέχεται και ο Σκάλκος, αλλά τα περισσότερα σημεία των απολογιών τους διαφέρουν, όπως άλλωστε και η πορεία τους μετά τη δολοφονία: ο μεν Δήμου αποχώρησε από την οργάνωση καταγγέλλοντας απειλές για τη ζωή του, ο δε Σκάλκος συνέχισε να πηγαίνει στα γραφεία της οργάνωσης στον Πειραιά, όταν έκλεισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Είναι, όμως, πολύ σημαντικά τα σημεία στα οποία συμπίπτουν οι απολογίες τους.

Δήμου και Σκάλκος υποστηρίζουν ότι έφτασαν με το μηχανάκι του δεύτερου έξω από την Τοπική, όπου ο Κομιανός, που κατευθυνόταν στο Κερατσίνι, είπε στον Δήμου: «Πιάσανε κάποιους δικούς μας και πάμε να τους απελευθερώσουμε».

Σε αντίθεση με τον Δήμου, ο Σκάλκος ισχυρίζεται ότι ο Κομιανός ήταν μόνος του, ωστόσο τον διαψεύδει ο πρώτος πληθυντικός που χρησιμοποιεί.

Το τηλέφωνο

Και οι δύο υποστηρίζουν ότι, αμέσως μετά, πήγαν σε ένα βενζινάδικο, το οποίο απέχει 100 μέτρα και είναι σε απόλυτη ευθεία από το σημείο της δολοφονίας, απ’ όπου έβλεπαν να περνούν περιπολικά και ασθενοφόρο. Τότε ο Δήμου παίρνει τηλέφωνο τον Ρουπακιά, για να δουν τι έχει συμβεί.

Ενώ δηλαδή αποποιούνται κάθε συμμετοχή τους στη δολοφονία, το πρώτο που σκέφτονται είναι ότι αυτή σχετίζεται με την Τοπική της Νίκαιας. Αμέσως μετά, όπως καταθέτουν και οι δύο, ο Δήμου μιλάει με τη σύζυγο του Πατέλη, η οποία τον ενημερώνει ότι «ξέρουμε τι έχει κάνει ο Ρουπακιάς».

Αν και χθες ο Σκάλκος ισχυρίστηκε ότι τις επόμενες μέρες επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Δήμου αλλά δεν τα κατάφερε, στην απολογία στους ανακριτές περιέγραφε συνάντησή του με τον Δήμου την επομένη της δολοφονίας.

Οσο για τις απειλές που καταγγέλλει ότι δέχτηκε ο συγκατηγορούμενός του από την ηγεσία της οργάνωσης μέσω του Τσακανίκα και τις οποίες ο Δήμου υποστηρίζει ότι τις είχε εκμυστηρευτεί στον Β. Χανδρινό, ο Σκάλκος το επιβεβαιώνει και αυτό, καθώς λέει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας όταν «ο Χανδρινός ζήτησε τον λόγο από τον Τσακανίκα για τις απειλές στον Δήμου».

Σύμφωνα με τον Σκάλκο, αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2013 στα γραφεία της Χ.Α. στον Πειραιά, όπου γίνονταν πλέον οι συναντήσεις αφότου έκλεισαν τα γραφεία της Νίκαιας. Εκεί, εκτός από τους παρόντες Τσακανίκα και Κομιανό, ο Σκάλκος περιγράφει ότι «γνώρισα τον υπεύθυνο των γραφείων, Μπαρέκα, και τον κύριο Δεβελέκο».

Ο Μπαρέκας κατηγορείται για την επίθεση τάγματος εφόδου στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, ενώ στο άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Δεβελέκο, ασκήθηκε πρόσφατα ποινική δίωξη για κακούργημα για την «Απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Φαβέλα» («Εφ.Συν.», 22.6.2019). Και βέβαια την επομένη της δολοφονίας του Φύσσα, ο Λαγός έδινε εντολή στον Δεβελέκο να πάει στο σπίτι του Μπαρέκα και να το καθαρίσει από μαχαίρια και όπλα.

Ο Σαντοριναίος

Τις επτά κλήσεις που αντάλλαξε με τον συγκατηγορούμενό του, Αν. Αναδιώτη, πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα, κλήθηκε να εξηγήσει ο Στ. Σαντοριναίος, ο οποίος υποστήριξε ότι τα τηλεφωνήματα δεν σχετίζονται με όσα εκείνη την ώρα γίνονταν στην καφετέρια «Κοράλλι», σε απόσταση 300 μ. από το σπίτι του, αλλά με ζητήματα καθημερινότητας μεταξύ δύο φίλων (π.χ. αν θα βγάλουν βόλτα τα σκυλιά).

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πέντε από τις επτά κλήσεις αφορούσαν τη δολοφονία του Παύλου, για την οποία αρχικά πληροφορήθηκε από τον Αναδιώτη ότι «μαχαιρώθηκαν για τις ομάδες» και την επόμενη μέρα έμαθε από τη μητέρα του, που γνώριζε την οικογένεια Φύσσα, ότι μαχαιρώθηκε ο Παύλος.

Το κινητό διαψεύδει τον Ρουπακιά

Οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα προσκόμισαν στο δικαστήριο έγγραφο που αποδομεί τον ισχυρισμό του Ρουπακιά ότι μετά τις 20.30 και ώς τις 22.00 της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 πήγε κατ’ εντολήν του πυρηνάρχη του Πατέλη στο Περιστέρι για να παραλάβει τα τρικάκια που αφορούσαν ομιλία του Μιχαλολιάκου στη Νίκαια.

Στο έγγραφο καταγράφονται δύο κλήσεις του Ρουπακιά, στις 21.11 και στις 21.22, από κεραία κινητής τηλεφωνίας στη Νίκαια και όχι από το Περιστέρι.

Πρόκειται ούτως ή άλλως για έναν ανίσχυρο ισχυρισμό, τον οποίο ο Ρουπακιάς δεν είχε αναφέρει σε καμία απολογία τους στους ανακριτές (τότε υποστήριζε ότι βρισκόταν στο σπίτι του) και ο οποίος δεν έχει καν στοιχεία αληθοφάνειας, καθώς τόσο ο Πατέλης όσο και ο Ρουπακιάς υποστηρίζουν ότι δεν θυμούνται ποιο είναι αυτό το τυπογραφείο. Και βέβαια κανείς από όσους κατηγορούμενους έχουν ήδη απολογηθεί δεν γνωρίζει αν τελικά αυτά τα τρικάκια μοιράστηκαν.

Επιθέσεις και… επιθέσεις

Οκτώ από τους δεκαοκτώ κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα δεν παρουσιάστηκαν χθες στο δικαστήριο, μεταξύ των οποίων ήταν ο πυρηνάρχης Γ. Πατέλης και ο υπεύθυνος ασφαλείας Γ. Καζαντζόγλου. Σύμφωνα με τη συνήγορο του Καζαντζόγλου, «δέχτηκαν επίθεση στις δύο προηγούμενες δικασίμους και δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν».

Ασφαλώς και δεν καταγράφηκε καμία επίθεση εντός ή εκτός δικαστικής αίθουσας κατά τις απολογίες Πατέλη και Ρουπακιά. Πρόκειται για ακόμη ένα πρόσχημα των κατηγορουμένων να απέχουν από το δικαστήριο, όπως έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, είναι τουλάχιστον προκλητικό μέλη τάγματος εφόδου της Χ.Α. που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση να επικαλούνται ανύπαρκτες επιθέσεις.

One thought on “[Απολογίες // Σκάλκος, Σαντοριναίος] Οι αντιφάσεις του αρχικελευστή

  1. Pingback: Jail Golden Dawn: 9/11 οι απολογίες για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες & ΠΑΜΕ – ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.