(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 18/09/2015)
Ωρα 00.01.47: Κέντρο, βλέπουμε κάτι άτομα κυνηγάνε… της Χρυσής Αυγής, κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη. Τους κυνηγάνε να τους πιάσουν.
Ωρα 00.05.20: Κέντρο, ένα άτομο είναι… έχει… είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί…
Ωρα 00.05.43: Κέντρο, είμαστε Τσαλδάρη, Παναγή Τσαλδάρη 62. Ημεδαπός και ο παθών και το άτομο που μας δηλώνει ότι έχει ενεργήσει.
Ωρα 00.06.33: Κέντρο, παράκληση το ΕΚΑΒ. Το άτομο ενδεχομένως έχει μαχαιρωθεί στην καρδιά. Εχει χάσει τις αισθήσεις του τώρα.
Οι διαβιβάσεις από τον ασύρματο των αστυνομικών που βρίσκονταν στον τόπο του εγκλήματος είναι ενδεικτικές. H επίθεση που ολοκληρώθηκε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τα μεσάνυχτα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου 2013 ήταν οργανωμένη. Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία του τοπικού πυρήνα και με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα κατευθύνθηκε προς το Κερατσίνι και την καφετέρια «Κοράλλι».
Στόχος των περίπου 40 χρυσαυγιτών ήταν μια παρέα νέων που μόλις έβγαινε από την καφετέρια. Τα μέλη του τάγματος, εφοδιασμένα με κοντάρια, ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές, επιτέθηκαν στα θύματά τους. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης εμφανίστηκε από την αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας τής Π. Τσαλδάρη ένα ασημί αυτοκίνητο μάρκας Nissan Almera.
Ο οδηγός του κατέβηκε και με μαχαίρι επέφερε τρία θανατηφόρα χτυπήματα στον ένα νέο, τον οποίο, σύμφωνα με ένορκη κατάθεση αστυνομικού, κρατούσαν άλλοι χρυσαυγίτες. Ο Παύλος Φύσσας, γνωστός στην περιοχή για την αντιφασιστική του στάση, υπέδειξε τον δολοφόνο του, Γιώργο Ρουπακιά, κι έπειτα ξεψύχησε, στα 34 του χρόνια.
Αμέσως μετά τη δολοφονία, και συγκεκριμένα στις 19/9/2013, ο Μιχαλολιάκος έσπευσε να αρνηθεί ότι ο Ρουπακιάς ήταν χρυσαυγίτης λέγοντας ότι «ο 45χρονος ήταν ένας περαστικός από τα 70 γραφεία της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι μέλος…», ενώ ο Κασιδιάρης δήλωνε στο Κοινοβούλιο: «Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου και να καταδικάσω το συμβάν το χθεσινό, την εγκληματική ενέργεια, τη δολοφονία στο Κερατσίνι…
Το ξεκαθαρίζω, η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία απολύτως σχέση και καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός αυτό». Μάλιστα ο Μιχ. Αρβανίτης έφτασε στο σημείο να πει, τον Οκτώβριο του 2013, στο «Nouvel Observateur» ότι «ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα δεν ήταν χρυσαυγίτης. Ηταν κομμουνιστής, ο οποίος διείσδυσε στις τάξεις του κόμματός μας με σκοπό να διαπράξει τον φόνο και να συλληφθεί»!
Φυσικά ο Ρουπακιάς όχι μόνο δεν είναι «περαστικός» από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλά πρόκειται για σημαίνον στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, όπου ήταν αναπληρωτής οικονομικός υπεύθυνος, όπως φαίνεται από τον σχετικό «κατάλογο τοπικών οργανώσεων» που είχε συντάξει η Χρυσή Αυγή. Αλλωστε ο ίδιος στην απολογία του ενώπιον των ανακριτριών-εφετών Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου (14/4/2014) αναφέρει ότι «χαιρετισμό στην Τ.Ο. Σπάρτης απηύθυνα σαν ταμίας της Τοπικής, τουλάχιστον έτσι με είχε αναγγείλει ο Πατέλης Γεώργιος, ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, διότι δεν ήταν μαζί μας παρών ο Γεώργιος Τσακανίκας».
Είναι ενδεικτικό ότι το καλοκαίρι του 2013 στην Τ.Ο. Σπάρτης δίνεται ο λόγος στον Ρουπακιά -και μάλιστα πριν να δοθεί στον Ι. Καζαντζόγλου, υπεύθυνο πολιτικής δράσεως της Τ.Ο. Νίκαιας- ο οποίος λέει: «Δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος που διαλέξαμε… αλλά το ξέρουμε πολύ καλά πως χρυσαυγίτης ούτε γεννιέσαι ούτε γίνεσαι. Χρυσαυγίτης πεθαίνεις».
Ο Ρουπακιάς βγάζει τον συναρπαστικό για τους παρευρισκόμενους λόγο του μπροστά στον πυρηνάρχη Πατέλη, ο οποίος και τον χειροκροτεί. Και βέβαια ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα εμφανίζεται σε πλήθος φωτογραφιών και οπτικού υλικού να συμμετέχει σε γυμνάσια, εκδρομές, εκδηλώσεις, στην κατασκήνωση της Νέδα, της τοπικής Χρυσής Αυγής.
Συνήθως φορά παντελόνι παραλλαγής, άρβυλα και τη μαύρη μπλούζα της ναζιστικής οργάνωσης. Υπάρχει όμως και το μήνυμα που στέλνεται από την Τ.Ο. Νίκαιας στο κινητό του χρυσαυγίτη Κ. Κορκοβίλη (15/7/2013) και λέει: «14.00 το μεσημέρι άντρες γυναίκες νεολαία, στα γραφεία σημαντικό. Παρακαλώ ενημερώστε τον Ρουπακιά…», ενώ άλλος κατηγορούμενος για την υπόθεση, ο Γ. Δήμου, αναφέρει (απολογητικό υπόμνημα 4/10/2013) ότι σε διανομή τροφίμων της Χ.Α. στη Νίκαια «ως υπεύθυνο της διανομής μού υπέδειξαν τον Ρουπακιά».
Το πρώτο τηλεφώνημα
Και βέβαια η δολοφονία που διαπράττει ο Ρουπακιάς δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι η κατάληξη της επίθεσης που οργάνωσε και εκτέλεσε η Χρυσή Αυγή. Ολα ξεκίνησαν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, από την καφετέρια «Κοράλλι» όπου, εκτός από την παρέα του Παύλου Φύσσα, βρίσκονταν και μέλη της Χρυσής Αυγής.
Μέσα στην καφετέρια ήταν ο Ιωάννης Αγγος, υπεύθυνος ασφάλειας της Τ.Ο. Νίκαιας, και ο Λέων Τσαλίκης, ενώ από αυτόπτες μάρτυρες, φίλους του Π. Φύσσα, αναγνωρίζεται και ο Αναστάσιος Μιχάλαρος να βγαίνει εκείνο το βράδυ από την καφετέρια. Ο ίδιος εμφανίζεται και στο βίντεο, στο οποίο ο Λαγός ουσιαστικά προαναγγέλλει την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα που πραγματοποιήθηκε μόλις πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Φύσσα.
Παρότι αρχικά το είχε αποκρύψει, ο Αγγος επιβεβαιώνει, κατά την απολογία του ενώπιον των ανακριτριών (1/11/2013), ότι είναι εκείνος που τηλεφώνησε (στις 23.19.20) στον ιεραρχικά ανώτερό του, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της Τ.Ο., Ι. Καζαντζόγλου, και τον ενημέρωσε για την παρουσία της παρέας του Π. Φύσσα στην καφετέρια. Βέβαια ο Αγγος ισχυρίζεται ότι δεν ζήτησε την παρέμβαση κανενός, ότι απλώς είπε στον Καζαντζόγλου πως η παρέα του Φύσσα τον «ενοχλούσε» και ότι ο ίδιος δεν ξέρει «πώς σκέφτηκε ο Καζαντζόγλου και λειτούργησε όπως λειτούργησε».
Πάντως ο Αγγος ήταν ιδιαίτερα δραστήριος τηλεφωνικά εκείνο το βράδυ. Στο διάγραμμα των κλήσεων καταγράφονται αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες του με μέλη της Τοπικής Νίκαιας, οι οποίες έγιναν λίγο πριν και λίγο μετά το δολοφονικό χτύπημα.
Ο ανώτερος στην ιεραρχία της Τ.Ο. Νίκαιας, πυρηνάρχης Πατέλης, επιβεβαιώνει ότι ο Καζαντζόγλου τού τηλεφώνησε λίγα λεπτά μετά την επικοινωνία του τελευταίου με τον Αγγο (απολογία 28/2/2014), αν και ισχυρίζεται ότι συζήτησαν για τη διανομή φυλλαδίων εν όψει επικείμενης ομιλίας του Μιχαλολιάκου στη Νίκαια. Στη συνέχεια, στις 23.30 περίπου, ο Πατέλης στέλνει μήνυμα μέσω υπολογιστή στα μέλη της Τοπικής της Νίκαιας.
Οπως προκύπτει από το κινητό τηλέφωνο του Καζαντζόγλου, το οποίο βρέθηκε μετά τη δολοφονία μέσα στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά και κατασχέθηκε, το μήνυμα αυτό έλεγε: «Ολοι τώρα τοπική. Οσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Ο Πατέλης παραδέχεται ότι έστειλε τα μηνύματα (28/2/2014) προβάλλοντας και πάλι τον ίδιο ισχυρισμό ότι καλούσε τα μέλη της Τ.Ο. να μοιράσουν φυλλάδια.
«Πάμε για μάχη»
Η εκδοχή του Γ. Δήμου όμως είναι διαφορετική. Οπως καταθέτει (απολογητικό υπόμνημα 4/10/2013), μόλις έλαβε το μήνυμα πήρε τηλέφωνο τον Ρουπακιά για να μάθει την αιτία του καλέσματος. Ο Ρουπακιάς τού απάντησε ότι θα μάθαινε και θα τον έπαιρνε πίσω κι έπειτα πήρε τον ίδιο τον Πατέλη, ο οποίος του ζήτησε επιτακτικά να πάει στην Τοπική μέσα σε 10 λεπτά.
Οταν έφτασε εκεί βρήκε την Τοπική κλειστή και είδε στον δρόμο μοτοσικλέτες με χρυσαυγίτες, με στρατιωτικά ρούχα, ενώ ένας από αυτούς του λέει: «Εδώ πάμε για μάχη. Πιάσανε δυο άτομα του πυρήνα ασφαλείας, δικά μας, και πάμε να τους ελευθερώσουμε». Αλλά και ο Ρουπακιάς λέει (απολογία 10/10/2013) ότι όταν πήγε στην Τοπική, μετά τη συνομιλία με τον Δήμου, είδε μηχανές στις οποίες επέβαιναν χρυσαυγίτες, ανάμεσα στους οποίους ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου, με τον δεύτερο -όπως κατέθεσε ο Ρουπακιάς- να του λέει: «Την πέσανε σε κάποιον δικό μας στο Κερατσίνι».
Ο πιο αποκαλυπτικός όμως είναι ο Αθανάσιος Τσόρβας, μέλος της ασφάλειας της Τ.Ο. Νίκαιας (απολογητικό υπόμνημα 14/10/2013), ο οποίος περιγράφει ότι ο τρόπος κλήσης στα γραφεία της Τ.Ο. γινόταν μέσω γραπτού μηνύματος. Στις 17/9/2013 έλαβε το μήνυμα του Πατέλη και κάλεσε τον ξάδερφό του Νικόλαο Τσόρβα, ο οποίος είχε λάβει το ίδιο μήνυμα επίσης.
Οι δύο χρυσαυγίτες έφτασαν στα γραφεία της Τοπικής και εκεί κοντά είδαν τις μηχανές και τα αυτοκίνητα των «συναγωνιστών» τους που είχαν ήδη ξεκινήσει την πομπή τους προς το Κερατσίνι. Αναγνώρισαν το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, το οποίο και ακολούθησαν μέχρι τον τόπο της δολοφονίας. Μετά τη σύλληψη του Ρουπακιά, ο Τσόρβας επικοινώνησε με τον δολοφόνο του Φύσσα για να μάθει τι έγινε, αλλά και με τον Πατέλη, ο οποίος, όπως λέει, του είπε «κλείσε και μην ξαναπάρεις».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει η απάντηση που δίνει στις 4/2/2014 στην ειδική ανακρίτρια, με την οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η επίθεση οργανώθηκε από τη Χρυσή Αυγή: «Δεν το κατάλαβα μέχρι εκείνη την ώρα. Δεν σκέφτηκα ότι τελικά το μήνυμα μας έδινε εντολή να πάμε σε αυτή τη συμπλοκή-επίθεση, κινήθηκα μόνο από περιέργεια και ήθελα να βοηθήσω τα άτομα της Χρυσής Αυγής».
Ο Λαγός ισχυρίζεται ότι το μοναδικό θέμα συζήτησής του με τον πυρηνάρχη Νίκαιας την ημέρα της δολοφονίας ήταν η επικείμενη επίσκεψη του Μιχαλολιάκου στη Νίκαια. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο Αρχηγός για τη συνομιλία του με τον Λαγό εκείνο το βράδυ. Γιατί έχουν καταγραφεί και δύο κλήσεις από τον Μιχαλολιάκο προς τον Λαγό και ανάποδα στις 00.37. Δηλαδή περίπου 40 λεπτά μετά τη δολοφονία.
Αλλά και το πρωί της επόμενης μέρας (18/9/2013) από τις 10.13 μέχρι τις 12.37 το σταθερό του Πατέλη δέχεται 13 κλήσεις από σταθερό στο όνομα Νικόλαος Μιχαλολιάκος, ενώ στις 12.21 ο Πατέλης φαίνεται να καλεί άλλο σταθερό και πάλι στο όνομα του Αρχηγού.
Ο Μιχαλολιάκος, στην απολογία του στο Πρωτοδικείο Αθηνών (2/10/2013), ισχυρίστηκε ότι οι κλήσεις έγιναν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, από τα οποία ο ίδιος απουσίαζε, ενώ είπε ότι πληροφορήθηκε το γεγονός το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Αν όμως λάβουμε υπόψη μας τα λεγόμενα του Πατέλη, ότι 15-20 λεπτά μετά τη δολοφονία μίλησε με τον συλληφθέντα Ρουπακιά και ενημέρωσε αμέσως τον «περιφερειάρχη του», τότε ο Λαγός γνώριζε τι είχε συμβεί όταν μιλούσε με τον Μιχαλολιάκο. Ποιος πιστεύει ότι δεν κράτησε ενήμερο τον Αρχηγό του;
Τα μηνύματα εμπλέκουν τον «πυρηνάρχη»