(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 17/11/2015)
Τη φίμωση της Πολιτικής Αγωγής και την απόκρυψη της αλήθειας προσπαθεί να πετύχει με κάθε τρόπο η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών. Οι δικηγόροι Μιχαλόλιας (αδερφός του Μιχαλολιάκου), Βελέτζα (δημοτική σύμβουλος Αθήνας με την Χ.Α.), Παπαδέλης (υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ) και όλη η κουστωδία των συνηγόρων υπεράσπισης της ναζιστικής συμμορίας προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν στοιχεία, να συσκοτίσουν και τελικά να αποπροσανατολίσουν το ακροατήριο και την έδρα σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που εξετάζεται πρώτη στην δίκη της Χρυσής Αυγής στις δικαστικές αίθουσες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλού.
Χαρακτηριστική αυτής της παρελκυστικής τακτικής ήταν η 27η μέρα (Τρίτη 10/11) που ξεκίνησε με την κατάθεση του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης Κωνσταντίνου Κοτσοβού. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης με περίσσια υποκρισία διέκοψαν με αστείες δικονομικές δικαιολογίες την εξέταση του μάρτυρα από την πολιτική αγωγή προσπαθώντας να σταματήσουν τις ερωτήσεις σχετικά με την ένταξη και τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα από την συνήγορο του ΠΑΜΕ, Ε. Ζαφειρίου, η οποία προσπάθησε να ρωτήσει τον μάρτυρα αν γνωρίζει τι σχέση έχουν με την Χ.Α. οι Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Πανταζής, οι δικηγόροι των χρυσαυγιτών με απαράδεκτο τρόπο διέκοψαν για άλλη μια φορά την διαδικασία επαναφέροντας αίτημα αποκλεισμού της Πολιτικής Αγωγής από την διερεύνηση της υπόθεσης της ένταξης και τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Στην αντιπαράθεση που ακολούθησε ο Θ. Θεοδωρόπουλος (Πολ. Αγωγή ΠΑΜΕ) είπε ότι η υπεράσπιση επαναφέρει ζήτημα για το οποίο το δικαστήριο έχει αποφανθεί, ενώ η Ε. Ζαφειρίου εξήγησε πως “δεν πρόκειται για δυο οργανώσεις αλλά για μια κοινή οργάνωση με όλους τους κατηγορούμενους να δρουν από κοινού”, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “δεν θα ζητήσουμε αποζημίωση από την ηγεσία. Αυτή θα την ζητήσει ο λαός και δεν θα είναι οικονομική θα είναι ηθική”.
Ο Κώστας Παπαδάκης υποστήριξε πως είναι καθήκον τους ως πολιτική αγωγή να ερευνήσουν αν τα επιμέρους άτομα έχουν ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, ενώ ανέφερε ότι όλα αυτά είναι αναγκαία για να βγάλει το δικαστήριο μια αιτιολογημένη και όχι μια αναιρετέα απόφαση. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης πρόσθεσε πως οι παρεμβάσεις της υπεράσπισης παραβιάζουν την απόφαση του δικαστηρίου για τη νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής και πως δεν μπορεί να μη δίνεται το δικαίωμα στην Πολιτική Αγωγή να αναδεικνύει τα αντικειμενικά στοιχεία, τον χρόνο, τον τόπο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.
Αδιάσειστα στοιχεία
Η τακτική της υπεράσπισης αποδεικνύει την τεράστια αδυναμία της να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα αδιάσειστα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και μέσα από τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας και αποδεικνύουν την οργανωμένη λειτουργία της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης υπό την ηγεσία του Μιχαλολιάκου και της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης αρνούνται να εξετάσουν και να σχολιάσουν επί της ουσίας τις καταθέσεις των μαρτύρων, ενώ συνεχώς διακόπτουν με υποτιμητικό τρόπο τη διαδικασία.
Το ίδιο έπραξαν και κατά την 28η μέρα της δίκης όταν ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Δημήτρης Ζώτος άρχισε να επιδεικνύει στον επόμενο μάρτυρα, αστυνομικό ΔΙΑΣ, Χ. Δεληγιάννη, κάποιες από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που βρίσκονται στη δικογραφία που αποδεικνύουν την στρατιωτική εκπαίδευση των μελών της Χ.Α. Για “paintball στη Μαλακάσα” μίλησε ο δικηγόρος του Κασιδιάρη, Παπαδέλης, όταν παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στους σκληρούς δίσκους χρυσαυγιτών που τους δείχνουν να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του ακροατηρίου και οδηγώντας για άλλη μια φορά στη διακοπή της συνεδρίασης.
Καταθέσεις που “καίνε” τη Χρυσή Αυγή
Γεμάτη ανακρίβειες και αντιφάσεις ήταν, κατά τη διάρκεια της 27ης συνεδρίασης της δίκης της Χ.Α την Τρίτη 10/11, η κατάθεση του μάρτυρα Κωσταντίνου Κοτσοβού αστυνομικού της Άμεσης Δράσης που έφτασε με περιπολικό στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα λίγο μετά το μαχαίρωμα του Ρουπακιά.
Από την αρχή ο μάρτυρας φάνηκε να αδιαφορεί πλήρως για την διαλεύκανση της υπόθεσης προσπαθώντας με ιταμούς τρόπους να αποφύγει να δώσει απαντήσεις. “Δεν θυμάμαι” και “δεν ξέρω” ήταν οι πιο συχνές απαντήσεις ακόμα και σε απλές ερωτήσεις όπως αν γνωρίζει που βρίσκονται τα γραφεία της Χ.Α. στον Πειραιά ή αν έχει ακούσει χρυσαυγίτες να φωνάζουν συνθήματα όπως “αίμα, τιμή, χρυσή αυγή”.
Δεν θυμόταν τι σήμα είχε λάβει από τον ασύρματο και δήλωσε άγνοια για τους κωδικούς που του απέστειλαν από το κέντρο, ενώ ανακριβής ήταν η αναφορά πως πήρε σήμα για συμπλοκή φιλάθλων, για να την ανακαλέσει λίγο μετά καταθέτοντας πως η συμπλοκή φιλάθλων ήταν απλώς δική του εκτίμηση. Δήλωσε πως δεν θυμάται σήμα που να αναφέρει άτομα με καδρόνια αν και μετά από επόμενη ερώτηση παραδέχθηκε πως ίσως το άκουσε. Φτάνοντας στο σημείο της δολοφονίας ο ίδιος δεν διαπίστωσε την παρουσία χρυσαυγιτών παρά το σήμα που είχε λάβει, ενώ δεν συνέλεξε στοιχεία μαρτύρων όπως συνήθως.
Παρά τις εντολές, δεν προσήγαγαν κανέναν από τους χρυσαυγίτες που ήταν στο σημείο, ενώ αργότερα προσήγαγαν 3 εντελώς άσχετους άντρες. Συνέταξε το ημερήσιο δελτίο συμβάντων 5 ημέρες μετά το περιστατικό. Στη συνέχεια δήλωσε πως δεν έχει βρεθεί σε συγκέντρωση της Χ.Α και μόνο στην τηλεόραση έχει ακούσει πως επιτίθενται σε αλλοδαπούς, πως από την τηλεόραση έχει ακούσει για τάγματα εφόδου που πάνε με μηχανάκια με σκοπό να τελέσουν κάποια παράνομη πράξη και πως δεν ξέρει τίποτα για ειδικό ρουχισμό ή στρατιωτικό βηματισμό, ούτε για κάποιον αρχηγό ή πυρηνάρχη ή την ύπαρξη της τοπικής οργάνωσης στη Νίκαια.
Η στάση του μάρτυρα που με κυνικότητα δήλωσε πως οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί απλώς παρατηρούσαν περιμένοντας να έρθουν ενισχύσεις, ανάγκασε μέχρι και την πρόεδρο του δικαστηρίου να σχολιάσει με σκωπτικό ύφος, «Να ξέρουν οι πολίτες τι να περιμένουν από την παρουσία σας».
Ήταν προφανές πως ο μάρτυρας προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποφύγει απαντήσεις που θα έριχναν φως στην υπόθεση. Φυσικό επακόλουθο της αδιαφορίας του αστυνομικού Κοτσοβού ήταν η σκληρή στάση της πολιτικής αγωγής, τόσο κατά την διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα όσο και κατά τον σχολιασμό της κατάθεσής του που ολοκληρώθηκε στην επόμενη συνεδρίαση (29η – Παρασκευή, 13/11) [Σημείωση JGD: Την 28η μέρα της δίκης το δικαστήριο διέκοψε λόγω γενικής απεργίας και αποχής των δικηγόρων]. Ο Α. Τζέλλης δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα τόνισε πως ο αστυνομικός “χαϊδεύει την φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση”, αφού “η κατάθεση του είναι γεμάτη ανακρίβειες”, ενώ κατηγόρησε τον μάρτυρα για αμετροέπεια.
“Το μόνο θετικό της κατάθεσης του μάρτυρα είναι πως μετά από επίμονες ερωτήσεις κατέληξε στο ότι το επεισόδιο προκάλεσαν χρυσαυγίτες”, τόνισε η Β. Κουγιάτσου, ενώ η Χ. Παπαδοπούλου σχολίασε την εκτίμηση του αστυνομικού για την συμπλοκή οπαδών εξηγώντας πως “αυτή ήταν η εκδοχή που παρουσίασε και διέδωσε μέσα από ανακοινώσεις της η Χρυσή Αυγή από την επόμενη μέρα”. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν όλοι οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής.
Πλήρης ήταν η επιβεβαίωση της καθοδηγούμενης και οργανωμένης επίθεσης των χρυσαυγιτών στην παρέα του Παύλου Φύσσα μετά και την κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Χρήστου Δεληγιάννη κατά την 29η συνεδρίαση του δικαστηρίου την Παρασκευή 13/11.
Ο Δεληγιάννης και η ομάδα του ήταν από τους πρώτους που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας ακριβώς την ώρα που οι χρυσαυγίτες εφορμούσαν για να ολοκληρώσουν την επίθεση. Τόσο από την εξέταση του μάρτυρα από την πρόεδρο του δικαστηρίου όσο και από τις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής έγινε ξεκάθαρο πως το σήμα που είχαν πάρει οι αστυνομικοί μίλαγε για 50 άτομα με ρόπαλα που κατευθύνονται προς την Τσαλδάρη στην καφετέρια Κοράλλι.
“Φτάνοντας στο σημείο βλέπω 20-30 άτομα στην Παύλου Μελά, με μαύρα ρούχα, διέκρινα ρόπαλο στο χέρι ενός.(…) Φυσικά, δεν ήταν Ολυμπιακοί”, ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος επιβεβαίωσε την παρουσία ενός ατόμου ονόματι Χατζησταμάτης, που έπαιξε διαμεσολαβητικό ρόλο κατά την έναρξη των επεισοδίων, δηλώνοντας αστυνομικός ενώ αργότερα αποδείχτηκε πως ήταν σωφρονιστικός υπάλληλος. Στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί η αστυνομία δεν επενέβη για να σταματήσει το περιστατικό τόνισε πως η ομάδα ΔΙΑΣ δεν είναι εκπαιδευμένη να παρεμβαίνει σε τέτοια περιστατικά αλλά μόνο… σε ένοπλες ληστείες.
Ο Δεληγιάννης περιέγραψε ότι είδε τον Ρουπακιά και την ομάδα των 3-4 χρυσαυγιτών που τον συνόδευαν να προπηλακίζουν βρίζοντας και χτυπώντας τον Παύλο Φύσσα «Πήγα να χειροπεδήσω κάποιον από τους τρεις – τέσσερις που στέκονταν πίσω από τον Ρουπακιά αλλά κάποιος, ψηλός, μου είπε άστονα ρε…”, ενώ στην εξέλιξη του περιστατικού επιχείρησε να συλλάβει τον Φύσσα. «Βρε παιδιά…όχι εμένα, αυτός ο πούστης, ο καριόλης με μαχαίρωσε», φώναξε εκείνος δείχνοντας την ματωμένη μπλούζα του.
Η εξέταση του μάρτυρα συνεχίζεται στις επόμενες συνεδριάσεις 18-19/11.
Pingback: Η Δίκη –