(Κείμενο: Ελευθερία Κολλιά, Το Βήμα, 9/6/2016)
Στις 27 Ιουνίου μεταφέρεται η δίκη της Χρυσής Αυγής από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Μέχρι τότε, αλλά και για μια δικάσιμο εντός του Ιουλίου (στις 19), η δίκη θα διεξάγεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Στο συνολικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε, πάντως, η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη, οι συνεδριάσεις είναι σαφώς αυξημένες, ικανοποιώντας το αίτημα – και της οικογένειας Φύσσα- για επιτάχυνση της διαδικασίας.
Την ανησυχία του εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς με παρέμβασή του ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ειπε ότι συμφωνεί με τη μεταφορά της δίκης υπό μια προϋπόθεση, «να διασφαλιστεί η ηρεμία άσκησης των δικών μας καθηκόντων».
Ο ίδιος έκανε πάντως λόγο για περίεργες επαφές στο προηγούμενο διάστημα του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση με εκπροσώπους της Πολιτικής Αγωγής, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι η είδηση για την αλλαγή της δικαστικής αίθουσας έγινε γνωστή στην υπεράσπιση μέσω ιστοσελίδων.
Η οργή του Παναγιώτη Φύσσα
Μικρό επεισόδιο σημειώθηκε νωρίς το πρωί, κατά την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων. Όταν η πρόεδρος ανέγνωσε το όνομα του αυτουργού του εγκλήματος Γιώργου Ρουπακιά, ξεχείλισε η οργή του πατέρα Φύσσα, Παναγιώτη, για την αποφυλάκιση του.
«Αυτός τρώει τα αυγουλάκια που του έφτιαξε η γυναικούλα του, γι αυτό δεν έχει έλθει…», φώναξε, για να εισπράξει αυστηρό σχόλιο από την πρόεδρο, να μην ξανακουστεί.
Η μαρτυρία του ειδικού φρουρού
Η Πολιτική Αγωγή ζήτησε – μέσω της συνηγόρου κυρίας Χρύσας Παπαδοπούλου – να προσέλθουν στη δίκη οι 18 κατηγορούμενοι που σχετίζονται με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Η κατάθεση των γεγονότων στις προσεχείς συνεδριάσεις από αυτόπτες μάρτυρες, καθιστά αναγκαία την παρουσία τους, για τη διαδικασία της αναγνώρισης προσώπων» σημείωσε η κυρία Παπαδοπούλου.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο ειδικός φρουρός κ. Ανδρέας Μπιαγκής, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα Πέμπτη την κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ο ειδικός φρουρός επικαλέστηκε τον παράγοντα του φόβου, ως καθοριστικό για την αστυνομία που έφθασε στο περιστατικό. Ο ίδιος άλλωστε είχε δηλώσει στην πρόεδρο ότι δεν είχε κληθεί να παραστεί σε άλλο συμβάν με εμπλεκόμενη τη Χρυσή Αυγή, παρά μόνον για επιτήρηση, και τη μετάδοση εικόνας σε πορείες του κόμματος στον Πειραιά. «Μόνο στην περίπτωση στο Πέραμα, μας είπαν από το κέντρο να προσέχουμε…».
Ο μάρτυς σφυροκοπήθηκε από την Πολιτική Αγωγή, και δη τον κ. Ανδρέα Τζέλλη, ο οποίος τον ρωτούσε επίμονα για τη στάση που τήρησαν οι αστυνομικοί το μοιραίο βράδυ.
Ενδεικτική είναι η παρακάτω στιχομυθία:
Τζέλλης: Γιατί δεν καβαλήσατε τις μηχανές, να τρέξετε πίσω από τους πενήντα;
Μάρτυς: Το κάναμε ενστικτωδώς, δεν γινόταν να ξανακαβαλήσουμε τις μηχανές …
Τζέλλης: Γιατί δεν βγάλατε το κράνος όταν φθάσατε;
Μάρτυς : … για προστασία. Είχαμε ενημερωθεί ότι υπήρχαν πενήντα άτομα με ρόπαλα … δεν ξέραμε τι υπήρχε στα στενά, τι θα γίνει με το δράστη.
Ο μάρτυς είπε επίσης – σε ερωτήσεις της εισαγγελικής έδρας – ότι μόλις έφθασε η αστυνομία, ο Ρουπακιάς απομακρύνθηκε προς το αυτοκίνητο, για να τον συλλάβουν λίγο αργότερα οι αστυνομικοί Ρώτας και Τσολακίδης.
Οι φωτογραφίες και οι κυνηγοί
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Τάκης Ζώτος (Αιγύπτιοι ψαράδες) επέμεινε στο θέμα της οπλοφορίας.
Ζώτος: Γνωρίζετε αν επιτρέπεται σε ανθρώπους εκτός ενόπλων σωμάτων, της αστυνομίας και του στρατού, να εκπαιδεύονται σε όπλα;
Ακούγονται συνήγοροι υπεράσπισης να λένε μεταξύ άλλων: «500.000 κυνηγοί…»
Ο κ. Ζώτος επέδειξε μάλιστα φωτογραφία στον μάρτυρα, καλώντας τον να αναγνωρίσει σχετικά, με βάση την εμπειρία του με μέλη της Χρυσής Αυγής. Στην εικόνα απεικονίζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης (τον αναγνώρισε ο ειδικός φρουρός): «υπάρχουν πρόσωπα που ασκούνται σε σκοποβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιαγκής.
Ο συνήγορος προσκομίζει κι άλλες φωτογραφίες, ρωτώντας τον μάρτυρα αν πρόκειται για εκπαίδευση με όπλα, για να εισπράξει κυνικό σχόλιο από την υπεράσπιση: «και το αγριογούρουνο κυρία πρόεδρε…».
Ο έτερος συνήγορος των αιγυπτίων ψαράδων κ. Θανάσης Καμπαγιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στην επίθεση, ρωτώντας τον ειδικό φρουρό αν ήταν απρόκλητη ή συγκροτημένη, τάγματος εφόδου.
Αίσθηση προκάλεσε αμέσως μετά, με αφορμή ερώτηση του κ. Καμπαγιάννη, η διάψευση από τον μάρτυρα άλλης κατάθεσης, συναδέλφου του αστυνομικού, ότι ο Ρουπακιάς θα μπορούσε να διαφύγει μετά τον φόνο, καθώς ήταν μόνος στο αυτοκίνητο, με τη μηχανή αναμμένη. «Είδα τους συναδέλφους μου να βγάζουν τον δράστη και να τον οδηγούν στο περιπολικό», είπε.
Αναστάτωση προκάλεσε στην αίθουσα και η φωτογραφία που επέδειξε στον μάρτυρα ο συνήγορος κ. Άγγελος Βρεττός (ΠΑΜΕ) με τον Γιώργο Ρουπακιά να χαιρετάει ναζιστικά.