Ο Ρουπακιάς με τα τάγματα των… απλών ψηφοφόρων [18/7/2016]

roupakias_spartiΟ Ρουπακιάς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Σπάρτη.

(Κείμενο: Δημήτρης Αγγελίδης, ΕφΣυν, 19/7/2016)

Μπορεί η Χρυσούλα Ρουπακιά, η αδελφή του ανθρώπου που μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα, να ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της στο δικαστήριο πως τόσο η ίδια όσο και ο αδελφός της είναι «απλοί ψηφοφόροι» της Χρυσής Αυγής, ωστόσο τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή κατά την εξέτασή της επιβεβαιώνουν το ήδη γνωστό, πως η σχέση του Γιώργου Ρουπακιά με την οργάνωση ήταν κάθε άλλο παρά σχέση «απλού ψηφοφόρου».

Ο Ρουπακιάς σε τάγμα εφόδου Ο Ρουπακιάς σε τάγμα εφόδου.

Η μάρτυρας αναγνώρισε τον αδελφό της σε περισσότερες από τριάντα φωτογραφίες που της έδειξαν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής: φωτογραφίες από διαφορετικές εκδηλώσεις και δράσεις της Χρυσής Αυγής, ντυμένο με τη στολή των ταγμάτων εφόδου, παντελόνι παραλλαγής, μαύρη μπλούζα με τα διακριτικά της οργάνωσης και άρβυλα, συχνά δίπλα σε βουλευτές και ηγετικά στελέχη.

Ο Ρουπακιάς αγκαλιά με τον Μπαρμπαρούση Ο Ρουπακιάς αγκαλιά με τον Μπαρμπαρούση.

Ο Γ. Ρουπακιάς απεικονίζεται να χαιρετά ναζιστικά στα γραφεία του πυρήνα της Νίκαιας και στη χρυσαυγίτικη κατασκήνωση στη Νέδα, όπου γίνονταν γυμνάσια στρατιωτικού τύπου και εξάσκηση σε όπλα, ή βγάζει λόγο στα γραφεία της Σπάρτης εκπροσωπώντας τον πυρήνα της Νίκαιας.

Περιφορά εικόνας

Αλλωστε, δεν αφήνει αμφιβολία για τη θέση του στην οργάνωση το βίντεο που δημοσιοποίησε το Σάββατο η «Εφ.Συν», στο οποίο ο Γιώργος Ρουπακιάς ορκίζει νεοσύλλεκτους χρυσαυγίτες στη Νέδα, μαζί με τα ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Νίκαιας και κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Πατέλη, Ι. Καζαντζόγλου, Γ. Τσακανίκα. Καμία αμφιβολία δεν αφήνει και άλλο βίντεο, την ύπαρξη του οποίου δημοσιοποίησε χθες στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή.

Το βίντεο, που είχε αναρτήσει η ίδια η Χρυσή Αυγή στο διαδίκτυο, απεικονίζει το τάγμα εφόδου της Νίκαιας να συμμετέχει σε περιφορά εικόνας του αγίου Παντελεήμονα το 2012, με τον Ηλ. Παναγιώταρο επικεφαλής και το Γ. Ρουπακιά στην πρώτη γραμμή.

Σε κάποιες φωτογραφίες η μάρτυρας αναγνώρισε τον εαυτό της και άλλα μέλη της οικογένειάς της και αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως φορούσε την μπλούζα με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, αν και το αρνούνταν μέχρι τότε.

Η ίδια απέδωσε σε τυχαία σύμπτωση το γεγονός πως φορούσαν την ίδια στολή παραλλαγής οι εννιά στους δέκα από αυτούς που συμμετείχαν στα επεισόδια της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά, δυο μέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα, μεταξύ των οποίων και η ίδια. Λίγα λεπτά αργότερα, αναγκάστηκε βέβαια να παραδεχτεί πως μόνο σύμπτωση δεν ήταν.

 «Πώς επιλέξατε να φοράτε κι εσείς μαύρη μπλούζα:» τη ρώτησε δικηγόρος της πολιτικής αγωγής. «Γιατί ήθελα να μοιάζω με τους υπόλοιπους». «Πώς γνωρίζατε ότι όλοι θα φορούσαν μαύρο μπλουζάκι της Χ.Α.;» «Εκεί τους είδα». «Και πώς και φορούσατε κι εσείς το ίδιο;» «Φορούσα άλλη μπλούζα και την είχα μαζί μου την μπλούζα και τη φόρεσα μετά για να μοιάζω στους άλλους».

Ο τραγουδιστής

Πάντως, παρότι ήταν παρούσα στα γεγονότα του Μελιγαλά, είπε πως δεν αντιλήφθηκε τα επεισόδια, όπως και όταν ήταν στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες το 2012 δεν άκουσε την περίφημη φράση του Ν. Μιχαλολιάκου «οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια», όπου αναφερόταν στην εγκληματική δράση των χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου.

Ο Ρουπακιάς στην κατασκήνωση χρυσαυγιτών στον Νέδα Ο Ρουπακιάς στην κατασκήνωση χρυσαυγιτών στον Νέδα.

Αλλωστε, και τον χρυσαυγίτη Ν. Παπαβασιλείου, που έχει καταδικαστεί για τον εμπρησμό του μπαρ Κουαντρό στην πλατεία Αμερικής, από τις ελάχιστες υποθέσεις που έχει αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος, τον αναγνώρισε σε φωτογραφία μαζί με τον αδελφό της, αλλά είπε πως τον ήξερε μόνο σαν τραγουδιστή.

Κατά τα άλλα, είπε πως βρέθηκε στη Χρυσή Αυγή επειδή έκανε συσσίτια και βοηθούσε τους Ελληνες να βρουν δουλειά, όπως άλλωστε ισχυρίζονται συχνά οι χρυσαυγίτες, αλλά τίποτε δεν είχε ακούσει πριν από τη δολοφονία Φύσσα για τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου.

Οπως είπε, δεν παρακολουθούσε στο ελάχιστο την πολιτική επικαιρότητα, δεν έβλεπε ειδήσεις και στο ίντερνετ έμπαινε για να βρει ρούχα και παπούτσια. Είπε άλλωστε στο δικαστήριο πως δεν ξέρει τι σημαίνει ο ναζιστικός χαιρετισμός με το χέρι ψηλά, δεν ξέρει τι είναι η σβάστικα ούτε η σημαία με τα δύο S που εμφανίζονταν στις φωτογραφίες των χρυσαυγιτών ή τα περιβραχιόνια που φορούσαν.

«Ξέρετε πώς χαιρετούσε ο Χίτλερ;» τη ρώτησε η πολιτική αγωγή. «Οχι. Δεν μου άρεσε η Ιστορία, είχα 9» απάντησε.

Προκλήσεις στο ακροατήριο

Η χθεσινή δίκη χαρακτηρίστημε από συχνές παρεμβάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, που διέκοπταν με φωνές τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και της έδρας, ενώ αντιδρούσαν στην επίδειξη των φωτογραφιών στη μάρτυρα. Μάλιστα, οι συνήγοροι σηκώθηκαν όρθιοι φωνάζοντας στο άκουσμα των ακόλουθων ερωτήσεων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής:

Είπατε πως κάποιοι έβγαλαν τον αδελφό σας από το αμάξι. Ο Φύσσας πήγε στην τοπική ή ο Ρουπακιάς επιτέθηκε στον Φύσσα; Το πιστεύετε αυτό που σας είπε ο αδελφός σας; Το αυτοκίνητο είναι δικό σας, το μαχαίρι είναι δικο σας, ο Ρουπακιάς είναι δικός σας αδελφός, αλλά εσείς δεν έχετε σχέση με τον φόνο;

Λόγω της έντασης, η πρόεδρος διέκοψε την κατάθεση της μάρτυρος. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στον Κορυδαλλό, όπου έχει κληθεί να καταθέσει άλλος μάρτυρας, καθώς η κ. Ρουπακιά είχε προσωπικό κώλυμα να παραστεί σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, από την πλευρά των χρυσαυγιτών που βρίσκονταν στο ακροατήριο, ακούγονταν υβριστικά και απειλητικά σχόλια, ενώ μετά τη διακοπή η μητέρα του Γ. Ρουπακιά φώναξε σε δικηγόρο της πολιτικής αγωγής: «Φτου σου, πουλημένε», προκαλώντας την αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα και του θείου του, ο οποίος απάντησε:

Στα παιδιά σου και στα εγγόνια σου η κατάρα. Στα παιδιά σου, Ρουπακιά, στα παιδιά σου. Που θα βγείτε κι από πάνω, δολοφόνοι, αντί να δείξετε ότι μετανιώσατε.

One thought on “Ο Ρουπακιάς με τα τάγματα των… απλών ψηφοφόρων [18/7/2016]

  1. Pingback: Η Δίκη –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.