(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 07/10/2015)
Αποφασιστική και θαρραλέα ήταν για δεύτερη φορά, την Τρίτη 6 Οκτώβρη, η μητέρα του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Παρά την ψυχολογική πίεση, που εντεινόταν από τις συνεχείς προκλητικές παρεμβάσεις, διακοπές και σχολιασμούς των συνηγόρων των χρυσαυγιτών, η Μάγδα Φύσσα ολοκλήρωσε την κατάθεση που είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή 2/10, επιμένοντας ότι η δολοφονία του γιου της εκτελέστηκε από “οπλισμένο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με στρατιωτική εκπαίδευση και πειθαρχία”, ύστερα από “εντολή Λαγού” αλλά και “με την ανοχή της αστυνομίας”.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την πρόεδρο του δικαστηρίου να απορρίπτει το αίτημα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής για εγκατάσταση τεχνικών μέσων προκειμένου να χρησιμοποιούν το οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας κατά την εξέταση των μαρτύρων, αποφασίζοντας ότι αυτό θα γίνει “κατά το χρόνο ανάγνωσης των εγγράφων”, δηλαδή μετά τις καταθέσεις. Πρόκειται για μία απόφαση που βάζει σημαντικά εμπόδια σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας της δίκης (βλέπε κείμενο κάτω).
Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα συνεχίστηκε με ερωτήσεις από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής. Κατά τη διάρκεια αυτών, μίλησε για την ιεραρχία της οργάνωσης που φτάνει ως τον αρχηγό χωρίς την έγκριση του οποίου δεν προχωρά σε καμία δράση. Τόνισε ότι η μεθοδολογία και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης είναι πανομοιότυπος σε όλες τις επιθέσεις (δολοφονία Παύλου, επιθέσεις σε συνδικαλιστές ΠΑΜΕ, Αιγύπτιους αλιεργάτες, Συνεργείο, Αντίπνοια κλπ). Ενώ στάθηκε στην ανοχή της αστυνομίας όχι μόνο στη δολοφονία του Παύλου (εκτός του Ρουπακιά δε συνέλαβε κανέναν άλλον από το τάγμα εφόδου παρά μόνο τους φίλους του Παύλου) αλλά και στις άλλες εμφανίσεις τους με οπλισμό (όπως στο Μελιγαλά).
“Ήρθαν στο σπίτι μου και δολοφόνησαν το παιδί μου”, ξέσπασε κάποια στιγμή, “Έτσι απλά, η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή που είναι και στο κοινοβούλιο” για να τονίσει λίγο μετά ότι στόχος των χρυσαυγιτών είναι “οι αντιφασίστες, οι κομμουνιστές, οι μετανάστες”. Ενώ ερωτώμενη για την ιδεολογία την Χρυσής Αυγής, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο συνδέεται άμεσα με τις εγκληματικές πράξεις, απάντησε: “Είναι αυτό που είπε ο ίδιος ο αρχηγός, ο Μιχαλολιάκος, σε βίντεο που έχω δει, ότι είναι «η σπορά των ηττημένων του ’45». Είναι ναζιστές, εθνικοσοσιαλιστές. Είναι τα απομεινάρια των δοσιλόγων και των ταγματασφαλιτών”.
Αντιφασιστικά
Με γυρισμένη την πλάτη της, όπως και ο Παναγιώτης Φύσσας στη δική του κατάθεση, στους χρυσαυγίτες και τους συνηγόρους τους, η Μάγδα Φύσσα απάντησε με θάρρος και στους πέντε, μόλις, δικηγόρους υπεράσπισης που πήραν το λόγο καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία έμεινε σιωπηλή. Ρωτώντας την μάλιστα ένας εξ αυτών για τρία τραγούδια του Παύλου, τα “Για το καλό μου”, “Σιγά μη κλάψω” και “Ζόρια”, πού είναι τα αντιφασιστικά μηνύματα στους στίχους τους, η Μάγδα Φύσσα απάντησε: “Από τα 200 και πάνω τραγούδια του Παύλου, εσείς ρωτάτε μόνο γι’ αυτά. Αλλά και σε αυτά, αν μπορούσατε να καταλάβετε εσείς, θα τα βρίσκατε. Αλλά δεν μπορείτε…”.
Η μόνη φορά που η Μάγδα Φύσσα γύρισε να κοιτάξει τους κατηγορούμενους ήταν κατεβαίνοντας από την έδρα, για να πετάξει ένα μπουκάλι νερό στο Ρουπακιά φωνάζοντάς του “Για να με θυμάσαι”.
Με την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, τη θέση της πήρε η αδερφή του Παύλου Φύσσα, Ειρήνη. Λίγο μετά την έναρξη των ερωτήσεων της προέδρου, όμως, η Ειρήνη Φύσσα έδειξε αδιαθεσία από την πολύωρη αναμονή μέχρι να έρθει η σειρά της αλλά και την ψυχολογική ένταση καθώς περιέγραφε πώς είδε τον αδερφό της στο νεκροτομείο. Η κατάθεσή της θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση, την Πέμπτη 8 Οκτώβρη. Ενώ το πρόγραμμα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί μετά τις 8/10 είναι το εξής: 13/10, 15/10, 21/10 και 22/10.
Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα είχε ξεκινήσει την Παρασκευή 2 Οκτώβρη. Επί μιάμιση ώρα, πριν η δίκη διακοπεί για τις 6/10, η μητέρα του Παύλου Φύσσα περιέγραφε τη “στυγερή δολοφονία” του γιου της από τη Χρυσή Αυγή, “μια εγκληματική”, όπως είπε, “οργάνωση”, που “καλλιεργεί το μίσος για το διαφορετικό” και “επιβάλει την ισχύ της σε ό,τι είναι αντίθετο”. Ενώ δεν ξεχνούσε τις ευθύνες της αστυνομίας, με τις πλάτες της οποίας έγινε η δολοφονία. “Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα”, είπε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του Παύλου, Παναγιώτη Φύσσα, που στη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε συγκλονίσει με την κατάθεσή του αναφέροντας ότι η δολοφονία του γιου του “ήταν σχεδιασμένη από τη Χρυσή Αυγή” και καταλήγοντας στο ότι “τα χέρια του Μιχαλολιάκου είναι βαμμένα με το αίμα του Παύλου”, η Μάγδα Φύσσα συμπλήρωσε το παζλ της εγκληματικής οργάνωσης. Χαρακτήρισε την ομάδα των χρυσαυγιτών εκείνο το βράδυ ως “τάγμα εφόδου” που ως τέτοιο κινητοποιήθηκε και έδρασε υπό τον πυρηνάρχη της τοπικής της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, κατονόμασε τον Ιωάννη Λαγό ως αυτόν που έδωσε την εντολή της δολοφονικής επίθεσης, ενώ τόνισε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έφτασε μέχρι τον αρχηγό, Νίκο Μιχαλολιάκο.
Η στάση της στο δικαστήριο θύμισε τον Παύλο Φύσσα. Με το ίδιο θάρρος που εκείνος το μοιραίο βράδυ δεν έτρεξε έχοντας στο μυαλό του να προστατέψει τους φίλους του, με την ίδια αποφασιστικότητα που εκείνος στα τέσσερα λεπτά που άντεξε μετά τις μαχαιριές υπέδειξε το δολοφόνο του, η Μάγδα Φύσσα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της έδρας. Πνίγοντας τον πόνο της, εκτός από τη στιγμή που περιέγραψε πώς είδε το παιδί της στο νεκροθάλαμο του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, έδειξε μια απαράμιλλη, άξια θαυμασμού, προσήλωση στο να τονίσει ότι η δολοφονία του Παύλου δεν έγινε τυχαία ή αυτοβούλως από το Ρουπακιά (“δολοφόνο” τον αποκαλούσε σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης) αλλά με καθοδήγηση από την ηγεσία στα πλαίσια μιας εγκληματικής οργάνωσης.
“Στις πεντέμιση το απόγευμα είπαμε θα τα πούμε το πρωί και στις τρεις το πρωί είδα το παιδί μου στο νεκροθάλαμο”, είπε προκαλώντας δάκρυα στα μάτια όσων βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα του δικαστηρίου. “Σε αυτούς που νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι δεν τρόμαξε, το παιδί μου κοιμότανε, ήταν ένας άγγελος. Προσπάθησα να τον ζεστάνω. Να σηκωθεί να φύγουμε…”.
“Τα τραγούδια του απευθύνονταν στο σύνολο”
“Σε κανένα κόμμα δεν είχε ενταχθεί”, είπε στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου. “Όποιο προβληματισμό είχε, στο χαρτί τα αποτύπωνε. Στα 16 του άρχισε να ασχολείται με τη μουσική. Απευθυνόταν στο σύνολο. Ήταν αντιφασιστικά-αντιρατσιστικά τα τραγούδια του. Έκφραζε ανησυχίες για όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε”.
Αμέσως μετά περιέγραψε, κύρια μέσα από τις μαρτυρίες της φίλης του Παύλου, Χρύσας, τα γεγονότα από τη στιγμή που ο γιος της και η παρέα του κατέληξαν στη καφετέρια Κοράλι στην οδό Κεφαλληνίας, για να δουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, τρία αρχικά άτομα που στη συνέχεια έγιναν εννιά. “Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας, βλέπουνε να έχουνε μαζευτεί περίπου 20 άτομα”, ξεκίνησε, “Φανεροί τι είναι, Χρυσή Αυγή, μαύρη μπλούζα, άρβυλα, παντελόνι παραλλαγής. Κρατάνε ρόπαλα, λοστούς και διάφορα άλλα. Στην άλλη γωνία, πολύ κοντά, Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη, υπάρχει αστυνομία, δύο μηχανές ΔΙΑΣ.
Τα παιδιά είναι στην πόρτα, βλέπουν από τη μία τους χρυσαυγίτες και από την άλλη την αστυνομία. Υπάρχει ένας τύπος, μεσάζοντας, δήλωσε ειδικός φρουρός, που έδινε στα παιδιά οδηγίες τι να κάνουνε. «Μη φοβάστε, εγώ είμαι εδώ», τους έλεγε, «δεν θα γίνει τίποτα, θα τα κανονίσω όλα». Ο Παύλος του είπε: «Δε φοβάμαι, στη γειτονιά μου περπατάω ελεύθερος». Ο μεσάζοντας συνέχισε να πηγαινοέρχεται μία στη Χρυσή Αυγή και μία στην αστυνομία”.
Περιγράφοντας στη συνέχεια πως η παρέα του Παύλου βγαίνει στη Τσαλδάρη και συζητάει πώς να αποχωρήσει από το σημείο, τότε “άρχισε να έρχεται το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια… Ένα αυτοκίνητο σταματά και ο ένας ρωτάει τα παιδιά που είναι η Κεφαλληνίας. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος… Αρχίζει να κινείται το τσούρμο, σύνολο 50 άτoμα… Ο πυρηνάρχης ο Πατέλης ήταν εκεί, χτύπαγαν τα πόδια για ένταση και φόβο… Στο αυτοκίνητο του δολοφόνου είναι τέσσερα άτομα. Κάπου τους άφησε, προτού φθάσει στον Παύλο…”
“Ο Παύλος φώναξε «τώρα τρέχουμε». Ο Παύλος δεν έτρεξε, σταμάτησε, τον πρόλαβαν και ανά ομάδες, δύο τρεις, έβγαιναν και τον χτύπαγαν. Το έκαναν για να τον εμποδίσουν να φύγει και να έρθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει. Χτύπησαν και άλλα δύο παιδιά. Ο ένας δεν πρόλαβε να φύγει, τον χτύπησαν και τον έριξαν κάτω. Ο άλλος γύρισε να σώσει τον φίλο του. Τον έριξαν και αυτόν”.
“Η Χρύσα πήγε στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί και τους παρακαλούσε να κάνουν κάτι. Η απάντησή τους ήταν «δε μπορούμε να επέμβουμε». Η Χρύσα τους παρακαλούσε, τους τράβαγε. Αλλά εκείνοι έλεγαν «εντάξει, δε θα γίνει και τίποτα». Όταν δυο από αυτούς αποφάσισαν να πλησιάσουν, το κακό είχε γίνει…
“Αστυνομία – Χρυσή Αυγή είναι ένα”
Ο Παύλος κατέληξε σε τέσσερα λεπτά, τόσο άντεξε, πολύ σημαντικά για μας όλους που μείναμε πίσω, γιατί ο ίδιος υπέδειξε τον δολοφόνο του. «Που πάς, με μαχαίρωσες και φεύγεις;», φώναξε, σηκώνοντας τη μπλούζα του”. Σχολιάζοντας την εκ των υστέρων επέμβαση της αστυνομίας, η Μάγδα Φύσσα είπε: “Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα”.
Αμέσως μετά την περιγραφή της δολοφονίας, η μητέρα του Παύλου Φύσσα μίλησε για το πώς αυτή οργανώθηκε: “Μιχάλαρος, Αγγος, Τσαλίκης, ήταν μέσα στο Κοράλλι… Ο Αγγος κάνει το πρώτο τηλεφώνημα στον Καζαντζόγλου, ο Καζαντζόγλου ενημερώνει Πατέλη, πυρηνάρχη της Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει τον Λαγό, και με sms ενημερώνει τα μέλη της τοπικής να μαζευτούν. Ο Λαγός ελέγχει όλη την περιφέρεια, τη Β’ Πειραιά. Αν δεν πάρουν το οκέι από τον Λαγό δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτα απολύτως. Είναι φανερό πια πώς δρουν. Δεν θα έκαναν τίποτα εκείνο το βράδυ, αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης και δεν είχαν εντολές”.
“Είναι εγκληματική οργάνωση”
Σαφέστατη ήταν και στην ερώτηση της προέδρου για το κίνητρο της δολοφονίας: “Θέλουν να επιβάλουν την ισχύ τους σε οτιδήποτε είναι αντίθετο. Είναι αυτό που άκουσα σε βίντεο να λέει ο Πατέλης: «ό,τι κινείται (σ.σ. εναντίον της Χρυσής Αυγής) σφάζεται». Το ίδιο δεν έγινε και με τον Λουκμάν; Με μαχαίρι. Εκπαιδεύουν δολοφόνους. Αυτό είναι το κίνητρο, είναι εγκληματική οργάνωση. Εκείνο το βράδυ θέλαν να σκοτώσουν και σκοτώσανε”.
Και συνέχισε: “Αυτοί δεν κουνιούνται από τη θέση τους αν δεν πάρουν εντολή. Ενημερώθηκαν μέσω sms από τον Πατέλη. Όταν ο Πατέλης πήρε το οκέι από το Λαγό, μαζεύτηκε το τάγμα. Όλοι είχαν πάρει μήνυμα από τον Πατέλη. Έλεγε: «Όλοι τώρα στην τοπική». Εκεί δόθηκαν εντολές και από εκεί πήγαν στη Τσαλδάρη”.
Συγκεκριμένη ήταν και στην ερώτηση αν γνωρίζει άλλα παρόμοια περιστατικά. “Τον Λουκμάν, τον μικρό Φοίβο από το Φάληρο, ξυλοδαρμούς σε Μελιγαλά, Μεσολόγγι. Και βέβαια τα χαστούκια του Κασιδιάρη στην κυρία Κανέλλη. Όλοι τα είδαμε”.
Στην ερώτηση της εισαγγελέως, τι έντολες δόθηκαν και αν δόθηκε συγκεκριμένα η εντολή να σκοτώσουν το Παύλο, η Μάγδα Φύσσα απάντησε κατηγορηματικά “Ναι. Είναι το μίσος που καλλιεργεί στα μέλη της η οργάνωση για το διαφορετικό. Προφανώς είδαν στην καφετέρια άτομα αντίθετα από αυτούς και μάλλον σκέφτηκαν «πώς τολμήσατε και ήρθατε εδώ;». Γι’ αυτό μετά τους φώναζαν «Κότες, τι τρέχετε; Θα σας γαμήσουμε»”. Ενώ στο ερώτημα ποιος τους κατεύθυνε, απάντησε “ο Πατέλης με εντολή Λαγού” και κατέληξε “στις 12.37 ενημερώνεται και ο Μιχαλολιάκος”.
Η συνεδρίαση της 2 Οκτώβρη διεκόπη όταν ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζέλλης, ξεκίνησε τις ερωτήσεις του προς τη Μάγδα Φύσσα προσπαθώντας να προβάλει ένα βίντεο του 2012, το οποίο βρέθηκε στο σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη της Νίκαιας και κατηγορούμενου, Γιώργου Πατέλη που κατασχέθηκε και το οποίο ανήκει στο υλικό της δικογραφίας.
Η προβολή του βίντεο προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών που, πίσω από τις δικαιολογίες που ψέλιζαν δημοσίως, δεν θέλουν σε αυτή τη φάση της κατάθεσης των μαρτύρων κατηγορίας -αλλά και ποτέ αν είναι είναι δυνατόν- την προβολή του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού της δικογραφίας που αποδεικνύει την ενοχή των κατηγορουμένων για όλες τις κατηγορίες. Για παράδειγμα, στο επίμαχο βίντεο του 2012, ο πυρηνάρχης Πατέλης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής για την παρουσία τους στο “παζάρι της Παναγίτσας”. Τους λέει ότι θα περιφέρονται και θα ψωνίζουν στο παζάρι και ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα περίπου 20 άλλα μέλη, οπλισμένα, “τούμπανο” συγκεκριμένα, τα οποία θα περιμένουν “εντολή Λαγού”. Και καταλήγει “Ό,τι κινείται, σφάζεται”.
Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής απάντησαν στις αντιδράσεις και έδωσαν μάχη για να γίνει επιτέλους δεκτό από το δικαστήριο το αίτημά τους για εγκατάσταση τεχνικών μέσων που να επιτρέπουν τώρα, κατά την κατάθεση των μαρτύρων και όχι μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, την αναπαραγωγή βίντεο, φωτογραφιών και ηχητικών ντοκουμέντων της δικογραφίας. Είναι ένα αίτημα που κατέθεσαν σε παλαιότερη συνεδρίαση του δικαστηρίου, αμέσως μετά τη νομιμοποίησή τους ως πολιτική αγωγή και έχουν επαναλάβει από τότε σε αρκετές συνεδριάσεις. Όμως το δικαστήριο κάθε φορά είχε επιφυλαχτεί.
Ντοκουμέντα
“Χρειαζόμαστε αυτό που έχουμε πει από την αρχή, τον προτζέκτορα που θα προβάλει το υλικό” είπε ο Τάκης Ζώτος, “Η μάρτυρας καλείται να αναγνωρίσει κάποιον και όλοι πρέπει να ξέρουμε ποιον. Για όλους μας είναι απαραίτητο να ξέρουμε που και τι έγινε. Η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσει το δικαστήριο να προβάλλονται όλα είναι τώρα, για να είναι κτήμα όλων. Επίσης, υπάρχουν και ηχητικά ντοκουμέντα που πρέπει να ακουστούν. Διαφορετικά, η κατάθεση δε θα είναι πραγματική. Όποιος εξετάζει τους μάρτυρες πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το υλικό της δικογραφίας”.
“Αυτή τη στιγμή, η πολιτική αγωγή ζητά να προβληθεί ένα βίντεο που αποδεικνύει ότι ο πυρηνάρχης της Νίκαιας οργανώνει επιθέσεις και αναφέρει ότι ιεραρχικά και δομημένα και μονάχα με εντολή αρχηγού, εντολή Λαγού, γίνεται επίθεση την οποία οργανώνει η τοπική οργάνωση της Νίκαιας”, είπε στη συνέχεια ο Θανάσης Καμπαγιάννης, “Το αίτημά μας είναι ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δίκαιη δίκη άμα δεν έχει τη δυνατότητα η πολιτική αγωγή να προσφεύγει στο υλικό της δικογραφίας. Είμαστε στα όρια της δίκαιης δίκης αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Τώρα το δικαστήριο να αποφασίσει για τις τεχνικές λεπτομέρειες”.
“Το άρθρο του 223 του ΚΠΔ επιβάλει ο μάρτυρας να καταθέτει περιστατικά αλλά και κρίσεις εφόσον συνδέονται αναπόσπαστα με τα περιστατικά”, είπε ο Κώστας Παπαδάκης, “Αρα η τοποθέτηση ότι ο μάρτυς δεν μπορεί να καταθέτει κρίσεις είναι εκτός ορίων του άρθρου. Το αίτημα της πολιτικής αγωγής είναι να υπάρξει τώρα η δυνατότητα προβολής οπτικοακουστικών μέσων. Δεν υπάρχει εκκρεμής υπόσχεση από το δικαστήριο όσο συνεχίζεται η κατάθεση του μάρτυρα. Αν συνεχιστεί χωρίς απόφαση, σημαίνει ότι το αίτημα έχει απορριφθεί. Αν θέλετε να το απορρίψετε ρητά, εκδόστε μια απόφαση. Η σιωπηρή απόρριψη διά της εκκρεμότητας, είναι εμπαιγμός”.
Τελικά η έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση χωρίς να πάρει απόφαση. “Σήμερα διακόπηκε η δίκη γιατί πολύ απλά ζητάμε να υπάρχουν τα μέσα στο δικαστήριο ώστε να μπορούμε να δείξουμε οπτικό και ηχητικό υλικό, φωτογραφίες κλπ για να μάθουμε όλοι και να ακούσουμε και να δούμε τι ακριβώς έγινε”, δήλωσε στα ΜΜΕ την ίδια μέρα, βγαίνοντας από το δικαστήριο, η Μάγδα Φύσσα, “Είναι στοιχεία της δικογραφίας και δεν μπορεί να μη μπορούμε να τα δούμε”.
Εμπόδια
Το θέμα των οπτικοακουστικών μέσων είναι ένα από τα πολλά ζητήματα τα οποία όχι μόνο προκαλούν καθυστερήσεις στη δίκη αλλά και βάζουν εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα. Το δικαστήριο έχει αρνηθεί για παράδειγμα το αίτημα που επανειλημμένως έχει καταθέσει η πολιτική αγωγή για ηχογράφηση των πρακτικών της δίκης. Το ίδιο και με την ραδιοτηλεοπτική της κάλυψη.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει ξεκινήσει από τις 20 του περασμένου Απρίλη, πέντε μήνες τώρα δηλαδή. Σε αυτό το διάστημα, έχουν γίνει συνολικά -μαζί με αυτή της Τρίτης 6 Οκτώβρη- δεκαεννιά μονάχα συνεδριάσεις. Δύο συνεδριάσεις έχουν αναβληθεί ενώ κάποιες από τις δεκαεννιά -ειδικά οι πρώτες- ολοκληρώνονταν λίγη ώρα μετά την έναρξής τους λόγω δικαιολογιών των χρυσαυγιτών και των συνηγόρων τους.
Αρχικά, ο ίδιος ο ρυθμός της δίκης ήταν πολύ αργός ενώ όταν αυτός κάπως επισπεύτηκε στα μέσα Μάη – αρχές Ιούνη, ξεκίνησαν οι ενστάσεις των χρυσαυγιτών κατά της ποινικής τους δίωξης που κράτησαν, μέχρι την απόρριψή τους από το δικαστήριο, ως και τις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη.
Νέα καθυστέρηση σήμαινε και η προσπάθειά τους να μην ξεκινήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα ο Παναγιώτης Φύσσας να μιλήσει στις 29 Σεπτέμβρη, στη δέκατη έβδομη συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Όχι τυχαία τα πρώτα λόγια της Μάγδας Φύσσα την Παρασκευή 2 Οκτώβρη, όταν κλήθηκε από την έδρα του δικαστηρίου για να καταθέσει ήταν: “Όσες προσπάθειες και να κάνει η απέναντι πλευρά για να μην καταθέσω σήμερα, τους λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση”. Ήταν μια απολύτως λογική αντίδραση, αφού η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με καταγγελίες από συνήγορο των χρυσαυγιτών σχετικά με τα δημοσιεύματα στο τύπο που γράφουν τι διεξάγεται μέσα στην αίθουσα (!).
Με αυτή την εμπειρία, δικαιολογημένη ήταν και η δήλωση του Παναγιώτη Φύσσα αμέσως μετά την κατάθεσή του: “Εκεί μέσα δεν υπάρχουν εξήντα, αλλά εκατόν είκοσι δολοφόνοι”.