Αιγύπτιοι Αλιεργάτες

Η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα τον Ιούνη του 2012

abuzeid_noskomeioΤο χρονικό της επίθεσης

Στις 12/06/2012 τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες που εργάζονταν στα καϊκια της Ιχθυόσκαλας και διέμεναν σε μονοκατοικία στο Ικόνιο Περάματος – όρια με Κερατσίνι – έγιναν στόχος επίθεσης λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (03.10 περίπου) από ομάδα 20-25 ατόμων.

Συγκεκριμένα, 20 άτομα – 10 σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. – επιβαίνοντα σε 10 μηχανάκια αφού έσπασαν τα παράθυρα της οικίας πέταξαν καπνογόνα και φωνάζοντας και βρίζοντας κραδαίνοντας ρόπαλα και ξύλα επιτέθηκαν στους τέσσερις ψαράδες που βρήκαν μέσα στο σπίτι. Οι τρεις που κοιμούνταν στο σπίτι κατάφεραν να αποφύγουν την επίθεση, ο τέταρτος, όμως, ο οποίος κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικιίας δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να δεχτεί το μένος των Χρυσαυγιτών, οι οποίοι τον χτυπούσαν αλύπητα και τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά. Πρόκειται για τον Αμπουζίντ Εμπάρακ του Αμπουζίντ, 28 ετών, πατέρα 3 παιδιών, στον οποίο προκάλεσαν βαρύτατο διπλό κάταγμα στην κάτω γνάθο και στα ρινικά οστά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Τζάνειο και στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό λόγω των βαρύτατων τραυμάτων του.

Λίγο αργότερα η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα – 5 άντρες και 1 δεκαοχτάχρονη γυναίκα – στη Λ. Σχιστού που εμπλέκονταν στην επίθεση. Τους απέδωσαν κατηγορίες για βαριά απρόκλητη σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης περιουσίας – καθώς εκτός από την μονοκατοικία, έσπασαν και 2 αυτοκίνητα και 1 τρίκυκλο που ήταν παρκαρισμένα έξω από την οικία ιδιοκτησίας των αλιεργατών – και παράβαση του νόμου περί όπλων. Οι δράστες της επίθεσης αναγνωρίστηκαν από τα θύματά τους. Πρόκειται για τους Ευγενικό Μάρκο, Αγριόγιαννη Δημήτρη, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, Θωμά Μαριά, Νικητοπούλου Ελένη-Χριστίνα και Αναστάσιο Πανταζή. Ο τελευταίος – επονομαζόμενος και πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα – είναι ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων της επίθεσης στους αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ ενώ εμπλέκεται και στη δολοφονία Π. Φύσσα και είναι ήδη προφυλακισμένος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά την επίθεση στους αλιεργάτες ο Πανταζής “σε απολογητικό υπόμνημα που είχε, τότε, καταθέσει είχε αρνηθεί την ανάμειξή του στην επίθεση, υποστηρίζοντας ότι τη στιγμή της επίθεσης εκείνος βρισκόταν σε εστιατόριο στο Πέραμα. Είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία των μαρτύρων που τον είχαν αναγνωρίσει λέγοντας ότι βρισκόταν σε μακρινή απόσταση και ότι «δεν μπορούν να προβούν σε ουδεμία αναγνώριση». Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη «Χρυσή Αυγή» κάνοντας λόγο ενώπιον της 4ης ανακρίτριας για «ακρότητες του κυρίου Κασιδιάρη»!

Αποκαλυπτικό είναι απόσπασμα από τα πρακτικά της κατάθεσής του, που έχει στη διάθεσή της η «Κ»: «Ζητώ πιστοποιητικό που να προκύπτει ότι δεν είμαι μέλος της Χρυσής Αυγής ώστε να αποδειχθεί ότι δεν έχω καμία σχέση και ζητώ να μην πληρώσω εγώ για τις ακρότητες του κυρίου Κασιδιάρη, τις οποίες και καταδικάζω. Δεν θα πληρώσω εγώ την αντιπαράθεση της Χρυσής Αυγής και των αριστερών κομμάτων»! Η ανακρίτρια είχε αφήσει ελεύθερο τον 34χρονο με εγγύηση 2.000 ευρώ, υποχρεώνοντάς τον να παρουσιάζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του”. (Για την δράση του Αναστάσιου Πανταζή βλ. επίσης εδώ. Αναφέρεται ονομαστικά δύο φορές στο πόρισμα Βουρλιώτη στα σημεία 8 και 9).

Ο Λαγός προαναγγέλλει την επίθεση

Πρόκειται για ένα προαναγγελθέν έγκλημα, καθώς όπως αποδεικνύεται και από την ομιλία του Γ. Λαγού, βουλευτή Β Πειραιώς της Χ.Α. και ήδη έγκλειστου σττον Κορυδαλλό, η Χρυσή Αυγή είχε επανειλλημένα στοχοποιήσει τους Αιγύπτιους ψαράδες της περιοχής, ενώ στο βίντεο που επισυνάπτεται ο Λαγός σε ομιλία του στην καφετέρια Αίνιγμα στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν την επίθεση, λέει τα εξής:

“…Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για  κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους  Αιγύπτιους που κάνουν ό, τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό  στη Χρυσή Αυγή…»(1, 2).

Η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και οι Χρυσαυγίτες

Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου εργάζονται αρκετοί μετανάστες ψαράδες κυρίως Αιγυπτιακής καταγωγής και οι επιθέσεις της Χ.Α. αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο. Οι αλιεργάτες που έρχονται να εργαστούν στα ψαροκάικα υπόκεινται σε ιδιαίτερο καθεστώς ερειδόμενο σε διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο Λαγός τον Νοέμβριο του 2012 έκανε “επίσκεψη” στην Ιχθυόσκαλα επικεφαλής κλιμακίου της οργάνωσης κατά την οποία απείλησε τους μετανάστες εργάτες.

Επίσης, στην Ιχθυόσκαλα εργαζόταν ο Νίκος Κούζηλος, εξάδελφος του συνονόματου βουλευτή Α’ Πειραιώς της Χ.Α., ο οποίος με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας αναβαθμίστηκε από φύλακα σε επόπτη (αναπληρωτής διευθυντής, το νο2 της Σκάλας).

Η τοποθέτηση αυτή στις 21/11 πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός που θα την επέτρεπε εγκρίθηκε 3 μήνες μετά. Η θέση του επόπτη μέχρι τότε απαιτούσε πτυχίο ΤΕΙ, ενώ ο Κούζηλος είναι απόφοιτος δημοτικού. Τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου του 2013, με τον Ν. Κούζηλο στη θέση του επόπτη, έφυγαν δωρεάν ψάρια από εκεί για τα γραφεία της ΧΑ στην Αθήνα.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στον Οργανισμό, με έγγραφες αναφορές του διευθυντή και του επόπτη Κούζηλου, οι οποίες υποδείκνυαν τον τότε πρόεδρο ως τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή κατόπιν συνεννόησής του με τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες έχουν συστήσει τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο διανομής – πώλησης ψαριών με καροτσάκια και τρίκυκλα στα οποία διαθέτουν την ψαριά τους σε τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των εμπόρων της Ιχθυόσκαλας, γεγονός που θίγει τα συμφέροντα των τελευταίων. Από αυτή την άποψη η επίθεση στους αλιεργάτες δεν ήταν “μια ακόμη ρατσιστική επίθεση” αλλά είχε και χαρακτηριστικά εκτέλεσης συμβολαίου με οικονομικά οφέλη για τους ιχθυέμπορους της Σκάλας.

(Κείμενο: Μαριάνθη Γκαβαϊσέ)

——————————————

Ακολουθεί η περιγραφή της επίθεσης και σχετικά στοιχεία της δικογραφίας όπως αυτά παρατίθενται στο από 19/02/2014 πόρισμα των εφετών ανακριτριών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής:

“Κατά των κατηγορουμένων: 1) Αναστασίου Πανταζή, 2) Κωνσταντίνου Παπαδόπουλο του Αθανασίου, 3) Ελένης – Χριστίνας Νικητοπούλου, 4) Θωμά Μαριά, 5) Μάρκου Ευγενικού έχει ήδη απαγγελθεί κατηγορία από την Ανακρίτρια του Δ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά, για τις πράξεις: α) της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού β) της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και κατά συρροή, στην οποία συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι δράστες και γ) της διατάραξης οικιακής ειρήνης, πράξεις που φέρονται τελεσθείσες στο Πέραμα Αττικής, περί ώρα 03.10′, της 12ης-6-2012, σε βάρος τεσσάρων (4) Αιγυπτίων αλιεργατών. Μετά την απολογία τους, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι στους κατηγορουμένους (πλην της τρίτης τούτων που ήταν ανήλικη και αφέθηκε ελεύθερη).

Η δικογραφία αυτή συσχετίσθηκε προς συνανάκριση ενώπιον μας, όπως ήδη αναφέρεται παραπάνω.

Ήδη δε κατά του κατηγορουμένου Αναστασίου Πανταζή, ο οποίος συνελήφθη, δυνάμει του υπ’ αριθ. 15/30-9-2013 εντάλματος συλλήψεως, μέλους του πενταμελούς συμβουλίου διοίκησης του πυρήνα του Περάματος της οργάνωσης ‘Χρυσή Αυγή’ (βλ. από 6-10- 2013 απολογητικό υπόμνημα του ιδίου ενώπιον των Ανακριτών του Ν.4022/2011), απαγγέλθηκε κατηγορία από τους Ανακριτές του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα κακουργήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και της διευθύνσεως αυτής (άρθρ. 187 παρ.ΐκαι 3 ΠΚ), μετά δε την απολογία του, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, δυνάμει αντιστοίχου εντάλματος προσωρινής κρατήσεως των παραπάνω ανακριτών.

Εξάλλου, μετά από αίτημά μας, ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος των ως άνω κατηγορουμένων για απόπειρα ανθρωποκτονίας απο πρόθεση, από κοινού.

Ειδικότερα, φέρεται ότι: Στο Πέραμα Αττικής, ξημερώνοντας η 12η-6-2012 (περί ώρα 03.10’), οι παραπάνω κατηγορούμενοι ενεργώντας από κοινού με είκοσι (20) τουλάχιστον άτομα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αφού προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγό τύπου BAN και ένα τρίκυκλο) των Αιγυπτίων αλιεργατών, που αναφέρονται παρακάτω, εισήλθαν στη μονοκατοικία, επί της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη αριθ.32, όπου αυτοί διέμεναν, ήτοι: 1) (επ.) ABOU HAMED (ον.) MOHAMED του SAAD και της TORKIA, γεν. την 8-5-1976, ψαράς, 2) (επ.) ABOU ΗAMED (ον.) AHMED του SAAD και της TORKIA, γεν. 1-11-1970, ψαράς 3) (επ.) ABOU HAMED (ον.) SAAD του SAAD και της ΤΟRKlA, γεν. 3-5-1973, ιδιωτικός υπάλληλος και 4) EMBARAK (επ.) ABOUZID (ον.) του EMBARAK ABOUZID και της FATME, γεν. 1984 και αφού προκάλεσαν φθορές στα ξύλινα παντζούρια και στα τζάμια των παραθύρων της μονοκατοικίας, έριξαν μέσα στην κατοικία το περιεχόμενο (σκόνη) ενός πυροσβεστήρα και τον πυροσβεστήρα που το περιείχε (βλ. σχετ. από 12-6-2012 έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης του Αστυφύλακα Νικ. Φλέσσα καθώς και αντίστοιχες φωτογραφίες συνημμένες στην υπ’ αριθ. 1037/1/33-ιβ/5-7-2012 υποβλητική αναφορά της Υ/δνσης Κρατικής Ασφάλειας), στη συνέχεια, επιτέθηκαν σε βάρος του εκ των ανωτέρω EMBARAK (επ.) ABOUZiD (ον.) του EMBARAK ABOUZID και της FATME, που κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικίας, με ξύλα και σιδερένιους λοστούς και τον τραυμάτισαν σοβαρά σε καίρια σημεία του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι και το πρόσωπο, με συνέπεια αυτός να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθειά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτήθηκε, μεταξύ άλλων, και η τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης στον παθόντα (βλ. υπ’ αριθ. πρωτ. 3973/5-7-2Q12 ιατρική γνωμάτευση Τζανείου Νοσοκομείου, από 12-6-2012 ιατρικό ανακοινωθέν και πιστοποιητικό νοσηλείας του Νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’). (Σχετ. No 87).

Η ως άνω ανθρωποκτόνος επίθεση φέρεται να διακόπηκε όταν δόθηκε εντολή, από τον επικεφαλής της ομάδας, να αποχωρήσουν από τον τόπο της επίθεσης (βλ. την από 12- 6-2012 προανακριτική κατάθεση ενώπιον του Ανθυπαστυνόμου Π. Κουτσιούμπου και την από 27-11-2013 ενώπιον μας ένορκη κατάθεση του μάρτυρα Κωνσταντίνου Τατσιόπουλου, την από 12-6-2012 προανακριτική ενώπιον του Ανθυπαστυνόμου Π. Κουτσιούμπου και την από 27-11-2013 ενώπιον ημών ένορκη κατάθεση της Ευαγγ. Πολυχρονίδου, την από 12-6-2012 προανακριτική ενώπιον του Αρχιφύλακα Κ. Στάρφα και την από 12-12-2013 ενώπιον μας ένορκη κατάθεση του ABU HAMED AHMED, την από 19-6-2012 προανακριτική ένορκη κατάθεση του ABU HAMED SAAD).

Ο μάρτυρας Νικολόπουλος Πέτρος, στην από 14-6-2012 ένορκη κατάθεσή του ενώπιον του Υπαστυνόμου Ε. Μονοβάσιου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Απογευματινές ώρες της 13-06-2012 κατά την περιήγησή μου στο διαδίκτυο διαπίστωσα πως στην ιστοσελίδα www.youtube.com αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο εμφαίνεται ο υποψήφιος βουλευτής της ‘Χρυσής Αυγής’ Λαγός Ιωάννης να αναφέρεται σε Αιγύπτιους ψαράδες της Ιχθυόσκαλας Κερατσινιου…, Αντέγραψα το εν λόγω βίντεο σε ψηφιακό δίσκο (cd-r) και σας το παραδίδω», (βλ. και από 14-6-2012 έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης του Αρχιφύλακα Κ. Πάσχου). Στο εν λόγω βίντεο εμφανίζεται ο παραπάνω βουλευτής σε συγκέντρωση σε καφετέρια στο Περαμα όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «….έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για θέματα, που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους, που μπαίνουν, κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν απ’ όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Εμείς τους λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Η παραπάνω δήλωση είχε λάβει χώρα τo απόγευμα της προηγούμενης ημέρας ήτοι λίγες ώρες πριν από την ποοαναφερθείσα επίθεση (βλ. από 2-10-2013 ένορκη κατάθεση Σ. Πουλικόγιαννη ενώπιον του Ανακριτή Ε’ Τμήματος Πρωτοδικείου Πειραιά για την προηγούμενη υπόθεση της επίθεσης στο Πέραμα). (Σχετ. Νο.88).”

Βλέπε παρακάτω τον “Απολογισμό της ακροαματικής διαδικασίας για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες”.

—————

Υπόθεση Αιγύπτιων αλιεργατών: Οι χρυσαυγίτες «καρφώνουν» ο ένας τον άλλον (Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 17/9/2016)

Μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αποτελούμενο από τους Πυρήνες Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά. Στην πρώτη μηχανή από αριστερά, συνεπιβάτης με λευκή φόρμα είναι ο Αν. Πανταζής. Τη δεύτερη μηχανή οδηγεί ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γ. Πατέλης.

Συγκλονίζουν τις τελευταίες μέρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι καταθέσεις των Αιγύπτιων αλιεργατών, που τον Ιούνιο του 2012 δέχτηκαν στο σπίτι τους στο Πέραμα τη δολοφονική επίθεση του τοπικού τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης.

H υπόθεση αυτή είναι εμβληματική, όχι μόνο για την αγριότητα της ρατσιστικής βίας των δραστών, αλλά και γιατί πρόκειται βέβαια για μία από τις ενδεικτικότερες οργανωμένες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, η οποία μόλις μερικές ώρες πριν πραγματοποιηθεί είχε προαναγγελθεί από τον Ι. Λαγό.

Φυσικά η ναζιστική οργάνωση προσπαθεί, ως συνήθως, να αποσυνδεθεί από την εγκληματική της επίθεση, όμως η «Εφ.Συν.» φέρνει σήμερα στο φως νέα στοιχεία μέσα από τις απολογίες των ίδιων των κατηγορουμένων που «καρφώνουν» τη Χρυσή Αυγή.

Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Ηταν 12 Ιουνίου του 2012 όταν στις 3.10 τη νύχτα το τάγμα εφόδου του Περάματος επιτέθηκε στο σπίτι των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Οι δράστες ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού, όπου κοιμόταν ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, και άρχισαν να τον χτυπούν άγρια με ξύλα και σιδερένιους λοστούς σε καίρια σημεία του σώματός του και κυρίως στο πρόσωπο και το κεφάλι, με αποτέλεσμα να φτάσει κοντά στον θάνατο και τελικά να χρειαστεί μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο και να υποχρεωθεί να τρέφεται με καλαμάκι γιατί του είχαν σπάσει το σαγόνι και τη μύτη.

 Από τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Σχιστό. Αριστερά από τον Γερμενή ο Αν. Πανταζής και δεξιά του ο νυν πυρηνάρχης Περάματος Περικλής Μουλιανάκης.

Οι δράστες έσπασαν ακόμα τα παράθυρα του σπιτιού -δεν κατάφεραν να σπάσουν την πόρτα- και ψέκασαν με πυροσβεστήρα τον εσωτερικό χώρο, όπου κοιμούνταν οι άλλοι τρεις Αιγύπτιοι, ενώ πέταξαν μέσα και τον πυροσβεστήρα. Εσπασαν επίσης τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των αλιεργατών.

Η επίθεση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας ήδη από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε. Το «Βήμα» στην ηλεκτρονική του έκδοση σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ρατσιστική επίθεση εναντίον Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα» (12/6/2012) αναφέρει ότι «ο ένας από τους τέσσερις εργάτες νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό» και ότι προσήχθησαν έξι άτομα, τα οποία «σύμφωνα με πληροφορίες […] αναγνωρίστηκαν από τον τραυματία ως δράστες της επίθεσης».

Καταλήγει όμως με την εξής διατύπωση: «Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία άμεση σχέση τους με ακροδεξιά οργάνωση».

Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένες «πληροφορίες» προέρχονται από αστυνομικές πηγές. Ομως, ως τι άλλο μπορούν να εκληφθούν αν όχι ως προσπάθεια αστυνομικών κύκλων να καλύψουν τη Χρυσή Αυγή;

Γιατί βέβαια γνωρίζουμε ότι η ίδια η αστυφύλακας που εντόπισε και προσήγαγε τους δράστες κοντά σε ένα βενζινάδικο έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή (12/6/2012) ότι πήρε εντολή από το κέντρο ασυρμάτου να αναζητήσει «ύποπτα άτομα, που επέβαιναν σε δίκυκλα, πιθανόν της Χρυσής Αυγής».

Και όχι μόνο αναζητούσε άτομα της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά τα βρήκε κιόλας και τα προσήγαγε, αφού στην ίδια κατάθεση αναφέρει ότι τελικά «εντοπίσαμε τρία σταθμευμένα δίκυκλα και έξι άτομα, εκ των οποίων οι δύο φορούσαν μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής».

Η αστυφύλακας επαναλαμβάνει το ίδιο και στην κατάθεσή της ενώπιον των εφετών ανακριτριών (27/11/2013), προσθέτοντας ότι από τους δύο που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, «ο ένας ήταν σίγουρα ο Πανταζής, ο οποίος μιλούσε πιο πολύ και έδειχνε να έχει τον πρώτο λόγο».

Ο Αναστάσιος Πανταζής, λοιπόν, ο οποίος κατηγορείται σήμερα ως επικεφαλής της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, είναι ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και είναι ο ίδιος που κατηγορείται ως επικεφαλής της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην ίδια περιοχή στις 12/9/2013, πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι ισχυρισμοί Πανταζή

Εχει ενδιαφέρον ότι ο Πανταζής στην πρώτη του απολογία μετά την επίθεση (14/6/2012) ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και διατύπωσε μάλιστα την εξής φράση: «Ζητώ να μην την πληρώσω εγώ για τις ακρότητες του κ. Κασιδιάρη, τις οποίες και καταδικάζω».

Αργότερα όμως (7/10/2013) υποχρεώθηκε να καταθέσει κάτι πραγματικά οξύμωρο. Από τη μία επέμεινε ότι δεν είναι μέλος της οργάνωσης και από την άλλη παραδέχτηκε ότι μετέχει στην πενταμελή επιτροπή που διοικεί τον Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα (με τον ισχυρισμό ότι είναι υπεύθυνος για τη διανομή τροφίμων και ρούχων). Με λίγα λόγια, ότι είναι ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα Περάματος!

 Oι δράστες έσπασαν και τα αυτοκίνητα των Αιγυπτίων | GUY SMALLMAN.

Οσο για το πότε εντάχθηκε στην οργάνωση, στο απολογητικό του υπόμνημα στις 6/10/2013 δήλωσε ότι η πρώτη του επαφή με τη Χρυσή Αυγή έγινε ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2012, δηλαδή πριν από την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Αργότερα βέβαια ισχυρίστηκε ενώπιον των εφετών ανακριτριών ότι τότε ήταν απλός ψηφοφόρος κι ότι εντάχθηκε ως… «υποστηρικτής» στη Χρυσή Αυγή τον Δεκέμβριο του 2012, με την αναφορά ότι «εγώ τους ψήφισα γιατί ήταν ένα κόμμα που μίλαγε για την Ελλάδα. Αν ήξερα ότι ήταν εγκληματική οργάνωση δεν θα πήγαινα καν».

Αλλά ενδιαφέρον έχει και το πώς ο Πανταζής περιγράφει τη σχέση του με τον περιφερειάρχη της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, Ι. Λαγό, τον ιεραρχικά ανώτερο δηλαδή των πυρηναρχών της περιοχής. «Τον έχω δει, αλλά δεν του έχω μιλήσει.

 Στο σπίτι των Αιγύπτιων αλιεργατών φαίνονται τα σημάδια της επίθεσης. Στο δάπεδο κηλίδες αίματος που μαρτυρούν τη δολοφονική ρατσιστική βία | GUY SMALLMAN.

Εγώ δεν είχα καμία επαφή με τον κ. Λαγό», λέει και προσθέτει: «Με ήξερε (σ.σ. ο Λαγός) αφού πήγαινα με το φορτηγό στα γραφεία. Δεν ξέρω αν με ήξερε με το όνομά μου αλλά με έχει δει».

Φυσικά ο Λαγός ξέρει πολύ καλά τον «Τάσο», όπως τον αποκαλεί πανηγυρίζοντας για την επίθεση του τάγματος εφόδου του Περάματος στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας που έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (12/9/2014, «Τους λιώσαμε, τους ισοπεδώσαμε στο Πέραμα»!).

Και έχει σημασία για τον ρόλο του Πανταζή στην οργάνωση ότι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αφού έχει τελεστεί το έγκλημα και συγκεκριμένα στη 01.26 και στις 02.56, το ηγετικό στέλεχος του Περάματος έχει επικοινωνήσει με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη, τον επικεφαλής δηλαδή του τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Φύσσα.

Οσον αφορά όμως την ίδια την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, και οι πέντε κατηγορούμενοι που δικάζονται στη μεγάλη δίκη (η τελευταία κατηγορούμενη από το σύνολο των έξι ατόμων που προσήχθησαν το βράδυ της επίθεσης θα δικαστεί στο δικαστήριο ανηλίκων) ισχυρίστηκαν ότι την ώρα που πραγματοποιούνταν η επίθεση (3.10 π.μ.), αυτοί βρίσκονταν σε ένα αναψυκτήριο στο Πέραμα.

Διαψεύδονται όμως από τον υπάλληλο του καταστήματος, ο οποίος κατέθεσε ότι πράγματι ήρθε στο μαγαζί μια παρέα έξι ατόμων που φορούσαν μαύρες μπλούζες, μόνο που δήλωσε ότι ήρθαν μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 01.45 έως 02.15 και παρέμειναν στο μαγαζί για περίπου 40 λεπτά.

Αρα, σύμφωνα με την κατάθεση του υπαλλήλου, δεν βρίσκονταν στο μαγαζί την ώρα που πραγματοποιούνταν η επίθεση.

Και βέβαια, πέρα από τον Πανταζή, και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι με τη σειρά τους κατά τις απολογίες τους στις εφέτες ανακρίτριες αρνήθηκαν ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οι Δημήτριος Αγριογιάννης, Θωμάς Μαρίας και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν «καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή». Ο Μάρκος Ευγενικός πάλι ισχυρίστηκε ότι είναι «απλός ψηφοφόρος» και η εξήγηση που έδωσε για τη διαφοροποίησή του αυτή από τους συγκατηγορουμένους του αλλά και από προηγούμενη απολογία του έχει ενδιαφέρον.

Είπε πως ο ισχυρισμός ότι δεν έχουν «καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή» ήταν «μια γραμμή που μας είχε πει ο δικηγόρος μας να ακολουθήσουμε». Υπάρχει βέβαια και μια λίστα με ονόματα μελών του Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, η οποία βρέθηκε στην κατοχή του Γ. Πατέλη.

Σε αυτήν τη λίστα βρίσκεται βέβαια το όνομα του Αν. Πανταζή, όπως και του Θ. Μαρία και του Κ. Παπαδόπουλου, καθώς επίσης και του αδελφού τού Μ. Ευγενικού.

Κατά τα άλλα, ο Παπαδόπουλος και ο Αγριογιάννης επιβεβαίωσαν ότι δύο από τους συγκατηγορουμένους τους φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα ότι αυτοί ήταν ο Πανταζής και ο Ευγενικός. Τον τελευταίο μάλιστα ο Μαρίας τον κάρφωσε λέγοντας ότι «είναι χρυσαυγίτης».

Αλλά και ο Αγριογιάννης κάρφωσε τους συγκατηγορουμένους του λέγοντας ότι ο Πανταζής ζήτησε από τους υπόλοιπους «να αλληλοκαλυφθούμε. Δηλαδή να μην πάμε να πούμε ότι φόραγαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής», ενώ ανέφερε ότι όσο βρίσκονταν μέσα στο Τμήμα, μέχρι να έρθουν οι Αιγύπτιοι, οι συγκατηγορούμενοί του γύρισαν τις μπλούζες τους ανάποδα για να μη φαίνεται το σήμα της οργάνωσης.

«Υποθέσαμε ότι όντως είχαν κάνει αυτά τα πράγματα που μας κατηγορούσαν, γιατί τέτοια ώρα μέσα στη νύχτα πού θα πήγαν με μπλούζες της Χρυσής Αυγής; Αν βγαίνεις βόλτα, βγαίνεις με τα φυσιολογικά σου ρούχα», είπε.

Αλλά είπε κι άλλα. Είπε ότι, απ’ ό,τι έμαθε, «ως Περαματιώτης, η επίθεση έγινε πράγματι από τη Χρυσή Αυγή, όπως το έλεγαν οι τηλεοράσεις», καθώς και ότι είχε ακουστεί παλιότερα πως από το μαγαζί του Πανταζή (για τον οποίο αναφέρει ότι «ήταν πυρηνάρχης του Περάματος») «είχαν επιτεθεί στους αναρχικούς».

Είπε ακόμα ότι «συνεννοηθήκαμε να καταθέσουμε αυτά που καταθέσαμε προανακριτικά και ανακριτικά» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα καθίσω εγώ φυλακή για τη Χρυσή Αυγή».

Σημειώνεται ότι ο Αγριογιάννης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν συμμετείχε στην επίθεση και ότι απλώς είχε πάει ραντεβού με την κοπέλα του σε μια παραλία πριν βρεθεί στο αναψυκτήριο με τους υπόλοιπους, 10 μήνες μετά την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (24/4/2013), συμμετείχε σε ληστεία στο Πέραμα, κατά την οποία με συνεργό του εισέβαλαν στο σπίτι του παθόντος που ήταν ΑμεΑ, τον ακινητοποίησαν με χρήση πιστολιού, τον έριξαν από το αναπηρικό του καροτσάκι, τον φίμωσαν με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν αντικείμενα και αποχώρησαν.

Για τη ληστεία αυτή, ο Αγριογιάννης καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών, ενώ και το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

Η γνωστή τακτική

Επιστρέφοντας όμως στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, έχει σημασία ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης των κατηγορουμένων στη ΓΑΔΑ, σύμφωνα με τις απολογίες τους, έσπευσε εκεί ένας δικηγόρος, ο οποίος τους έδωσε να υπογράψουν μηνύσεις για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση κ.λπ. σε βάρος των Αιγυπτίων, οι οποίοι τους έχουν αναγνωρίσει.

 Ο Αμπουζίντ Εμπάρακ τραυματισμένος μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από το τάγμα εφόδου του Περάματος | GoldenDawnWatch.

Είναι η γνωστή τακτική των μηνύσεων που συναντάμε σε πολλές περιπτώσεις επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, κατά την οποία οι θύτες μηνύουν τα θύματα. Ο δικηγόρος εν προκειμένω είναι ο Μιλτιάδης Νικολαΐδης και, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο Παπαδόπουλο, «ανήκε στη Χρυσή Αυγή».

Ηταν άλλωστε και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της ναζιστικής οργάνωσης στην Αττική το 2014.

Αλλά η αφετηρία της υπόθεσης βρίσκεται, όπως είπαμε, στην προαναγγελία του Λαγού: «Εχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που υπάρχουν στην Ιχθυόσκαλα εδώ στο Κερατσίνι.

Με όλα αυτά τα θέματα που υπάρχουν με τους Αιγύπτιους που παίρνουνε, που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Λοιπόν εμείς τους λέμε ότι από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Αυτά είχε πει σε καφετέρια στο Πέραμα ο περιφερειάρχης Πειραιά της ναζιστικής οργάνωσης, μόλις μερικές ώρες πριν από την επίθεση.

—————

Οι δεκατέσσερις (14) δικάσιμοι της δίκης της ΧΑ κατά τις οποίες εξετάστηκαν μάρτυρες για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες:

83η μέρα (9/9/2016)

84η μέρα (12/9/2016)

85η μέρα (13/9/2016)

86η μέρα (19/9/2016)

87η μέρα (23/9/2016)

88η μέρα (27/9/2016)

89η μέρα (5/10/2016)

90ή μέρα (7/10/2016)

91η μέρα (11/10/2016)

92η μέρα (13/10/2016)

93η μέρα (14/10/2016)

94η μέρα (18/10/2016)

95η μέρα (20/10/2016)

96η μέρα (24/10/2016)

—————

Απολογισμός ακροαματικής διαδικασίας για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες (JGD, 19/4/2017).

Ακολουθεί απολογισμός της ακροαματικής διαδικασίας αναφορικά με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Αμπουζίντ Εμπάρακ στο Πέραμα την 12/6/2012:

Στο Πέραμα Αττικής, ξημερώνοντας η 12/6/2012 και περί ώρα 03.10, οι κατηγορούμενοι Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Ελένη–Χριστίνα Νικητοπούλου, Θωμάς Μαρίας και Μάρκος Ευγενικός ενεργώντας από κοινού με είκοσι (20) τουλάχιστον άτομα προς το παρόν άγνωστα στις αρχές, τα οποία φορούσαν μαύρα ρούχα και κάποια από αυτά μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής, προσέγγισαν εποχούμενοι σε μηχανάκια τη μονοκατοικία της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη αριθ. 32, όπου διέμεναν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες (επ.) ABOU HAMED (ον.) MOHAMED, (επ.), ABOU ΗAMED (ον.) AHMED (επ.) και ABOU HAMED (ον.) SAAD.

Αφού πρώτα εντόπισαν τον φιλοξενούμενο συμπατριώτη των ως άνω EMBARAK (επ.) ABOUZID (ον.) να κοιμάται στην ταράτσα του σπιτιού, του επιτέθηκαν με ρόπαλα, ξύλα, καδρόνια και σιδερένιους λοστούς και τον τραυμάτισαν σοβαρά σε καίρια σημεία του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο, με συνέπεια αυτός να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθιά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου.

Στη συνέχεια, επιχείρησαν να εισβάλουν στη μονοκατοικία, εξυβρίζοντας τους ενοίκους και προκαλώντας φθορές. Ένας εκ των δραστών, που στη διαδικασία ταυτοποίηθηκε ως ο Πανταζής, φώναξε στα θύματα “τώρα θα μάθετε τι είναι η Χρυσή Αυγή” και «θα σας γ….». Ο Πανταζής είναι αποδεδειγμένα εκ των επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Περάματος της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Μαρίας και ο Παπαδόπουλος είναι επίσης καταγεγραμμένα μέλη της συγκεκριμένης ΤΟ, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας. Οι δραστες πέταξαν έναν πυροσβεστήρα καθώς και το περιεχόμενό του μέσα στο σπίτι και αποχώρησαν εντός λίγων λεπτών, όταν πλέον οι ένοικοι διπλανών πολυκατοικιών άρχισαν να βγαίνουν στα μπαλκόνια και το δρόμο (κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα Τατσιόπουλου), αφού πρώτα προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγό τύπου BAN και ένα τρίκυκλο) των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Η επίθεση ήταν εξαιρετικά βίαιη και άριστα οργανωμένη κατά το πρότυπο των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου. Συγκεκριμένα:

α) Πολυπρόσωπη ομάδα κρούσης: οι δράστες έφτασαν με μηχανάκια αφού πρώτα συγκεντρώθηκαν στο τέρμα του Περάματος (ταχυφαγείο Beat). Πολλοί από αυτούς φορούσαν μαύρα ρούχα και κάποιοι φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Η αστυνομικός Πολυχρονίδου, που προσήγαγε τους δράστες και κατέθεσε στο ακροατήριο, επιβεβαίωσε ότι ο Πανταζής και άλλος ένας από τους προσαχθέντες φορούσαν μπλούζες με διακριτικά της Χρυσής Αυγής.

β) Επίθεση με βαρύ οπλισμό: Οι δράστες ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού όπου κοιμόταν ο Embarak Abouzid, του επιτέθηκαν με ρόπαλα, ξύλα, καδρόνια και σιδερένιους λοστούς και τον τραυμάτισαν σοβαρά σε καίρια σημεία του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο, με συνέπεια αυτός να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθιά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτήθηκε, μεταξύ άλλων, και η τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης στο σαγόνι του παθόντα. Στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν στη μονοκατοικία, προκάλεσαν φθορές στα ξύλινα παντζούρια και στα τζάμια των παραθύρων της μονοκατοικίας με σιδερένιους λοστούς και ξύλα, έριξαν μέσα στην κατοικία το περιεχόμενο (σκόνη) ενός πυροσβεστήρα και τον ίδιο τον πυροσβεστήρα, έσπασαν τα οχήματα των θυμάτων. Η ως άνω δολοφονική επίθεση διήρκεσε συνολικά περίπου πέντε (5) λεπτά και ολοκληρώθηκε με ομαδική και εξίσου αιφινιδιαστική αποχώρηση της ομάδας από τον τόπο της επίθεσης.

γ) Ιεραρχική οργάνωση της επίθεσης: Ο Αναστάσιος Πανταζής αναγνωρίστηκε ως ο επικεφαλής της επίθεσης και ήταν από αυτούς που φορούσαν μπλούζα με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής. Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, λίγες ώρες πριν την επίθεση, ο βουλευτής της Χ.Α. Ιωάννης Λαγός, υπεύθυνος του κόμματος στον Πειραιά και στο Πέραμα, σε συγκέντρωση σε καφετέρια στο Πέραμα μεταξύ άλλων δήλωσε: «….έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για θέματα, που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους, που μπαίνουν, κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν απ’ όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Εμείς τους λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…».

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες αναγνώρισαν τους δράστες και συγκεκριμένα: τον Πανταζή αναγνώρισαν οι Άχμεντ και Μωχάμεντ Αμπού Χάμεντ ανεπιφύλακτα και ο Σάαντ Αμπού Χάμεντ κατά 90%. Τον Αγριόγιαννη αναγνώρισαν οι Άχμεντ και Μωχάμεντ Αμπού Χάμεντ ανεπιφύλακτα. Τους Μαρία, Ευγενικό και Παπαδόπουλο αναγνώρισαν ο Μωχάμεντ Αμπού Χάμεντ ανεπιφύλακτα, με συγκεκριμενοποίηση της δράσης και θέσης εκάστου και ο Άχμεντ Αμπού Χάμεντ κατά 80%.

Στα απολογητικά τους υπομνήματα και τις απολογίες τους ενώπιον των ανακριτριών, κάποιοι από τους κατηγορούμενους άλλαξαν τις αρχικές τους καταθέσεις (βλ. ανωτέρω κείμενο του Γιάννη Μπασκάκη).

—————

Διαβάστε τις αναρτήσεις μας για τις απολογίες των κατηγορουμένων όσον αφορά την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες:

2 thoughts on “Αιγύπτιοι Αλιεργάτες

  1. Pingback: Σύνοψη του πορίσματος των ανακριτριών Κλάπα-Δημητροπούλου | JailGoldenDawn

  2. Pingback: Σύνοψη του πορίσματος των ανακριτριών Κλάπα-Δημητροπούλου για την ΧΑ. | ypoptomousi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.