Ο Αμπού Χαμέντ Σαάντ αναγνωρίζει τον Πανταζή (86η μέρα)

saad_pantazisΕφετείο 19/9: Ο μάρτυρας αναγνωρίζει τον πυρηνάρχη Περάματος της Χ.Α.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 21/9/2016)

Την 86η ημέρα της δίκης (19/9) συνεχίστηκε η κατάθεση του Αμπού Χαμέντ Σαάντ, Αιγύπτιου ψαρά και θύμα της δολοφονικής επίθεσης του τάγματος Περάματος της Χρυσής Αυγής. Ο Σαάντ περιέγραψε την επίθεση και τα όσα ακολούθησαν.

«Έχουμε ψαράδικο στο Πέραμα. Στις 5 το πρωί ξυπνάμε για να αγοράσουμε ψάρια, ώστε στις 8 να το ανοίξουμε. Είναι κουραστική δουλειά κι έτσι τα βράδια κοιμόμαστε βαριά. Όταν ξύπνησα όλο το σπίτι χτυπιόταν, η πόρτα, τα παράθυρα. Άκουσα έναν να βρίζει τον Αχμέντ, ‘άνοιξε να σου μάθω ποιοι είμαστε εμείς, ποια είναι η Χρυσή Αυγή’, έλεγε και το όνομά του. Χτυπάγανε με σίδερα και ξύλα. Προσπαθούσαν να ανοίξουν τα παράθυρα κι εμείς τα κρατούσαμε. Σπάσανε το τζάμι της πόρτας και αδειάσανε μέσα έναν πυροσβεστήρα που είχαν φέρει, έγινε όλο το σπίτι άσπρο. Φωνάζαμε βοήθεια για να ξυπνήσει κάποιος από τη γειτονιά. Τους πετούσαμε πράγματα, ό,τι είχαμε. Όλο αυτό κράτησε 3-4 λεπτά. Μετά κατέβηκαν και έσπασαν τα αυτοκίνητα και το τρίκυκλο που έχουμε για τη δουλειά.

Άκουσα φωνές από την ταράτσα και ανέβηκα. Βρήκα τον Αμπουζίντ ξαπλωμένο, σκισμένα τα ρούχα, αίμα στο κεφάλι και να βγαίνει πηχτό από το στόμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει, μόνο βογκούσε. Τον κατεβάσαμε και λιποθύμησε. Συνήλθε και ξαναλιποθύμησε, επαναλαμβανόταν αυτό, του κοβόταν η ανάσα. Τον πήγα στο Τζάνειο. Εκεί κατέθεσα σε έναν αστυνομικό. Τα ξημερώματα μας είπαν να πάμε στον Ευαγγελισμό.

Την άλλη μέρα πήρε κάποιος δικηγόρος τον αδερφό μου και του ζήτησε ‘να τα βρούνε’, να του δώσει κάποιο ποσό. Του ζήτησε να πει ότι δε γνωρίζει ποιοι το έκαναν.

Ο Αμπουζίντ νοσηλεύτηκε 15-16 μέρες. Ούτε λεφτά είχε, ούτε μπορούσε να σηκωθεί. Ένα μήνα –και παραπάνω- του έφτιαχνα φαΐ που έτρωγε με καλαμάκι. Ήμαστε μαζί του κάθε μέρα εκ περιτροπής, για 3 μήνες. Δεν έχει δουλέψει κανονικά μέχρι σήμερα. Καλυτερεύει, αλλά δεν μπορεί να κάτσει 12 ώρες στη δουλειά όπως εγώ».

Το εφιαλτικό κλίμα της επίθεσης περιέγραφε με εκφράσεις που έδειχναν καθαρά ότι τα θύματα φοβήθηκαν για τη ζωή τους:

«Φωνάξαμε βοήθεια για να μας προλάβουν», «Φωνάξαμε ασθενοφόρο, παρακαλέσαμε να έρθουν γρήγορα γιατί ‘το παιδί πεθαίνει’. Τους είπαμε ότι ήρθαν και μας χτύπησαν και σκότωσαν έναν» και «Φοβόμουν να βγω. Ό,τι και να έριχναν, δεν θα έβγαινα από το σπίτι. Αν βγαίναμε έξω, από αυτά που έκαναν στο παιδί, πιστεύω ότι θα μας είχαν σκοτώσει τελείως» (ερωτηθείς για το αν πνιγόταν από τη σκόνη του πυροσβεστήρα και τι έκανε γι’ αυτό).

Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής σχετικά με την ύπαρξη πυροσβεστήρα: «Είχαν σχεδιάσει τι θα κάνουν, σαν πόλεμος δηλαδή. Θα είπαν ‘αν έχει παράθυρο, θα σπάσουμε το παράθυρο. Αν δεν μπορέσουμε, θα ρίξουμε τον πυροσβεστήρα κλπ». Όταν ρωτήθηκε αν έσπασαν άλλα αυτοκίνητα στο δρόμο ή άλλες πόρτες και παράθυρα: «Για να έρθουν έτσι στο σπίτι θα πει ότι ήξεραν πού μένουμε, τι κάνουμε. Το ένα αυτοκίνητο είχε τα στοιχεία του Αχμέντ, αλλά το άλλο ήταν ΙΧ».

Ο μάρτυρας μίλησε επίσης για το κλίμα τρόμου που υπήρχε πριν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης και των ωρών που ακολούθησαν και όλο το διάστημα μετά: «Τόσα χρόνια δεν είχαμε διαφορές με κανένα. 5 μήνες πριν την επίθεση είχαμε ακούσει για τη Χρυσή Αυγή, μας τα έλεγαν και Έλληνες στην ιχθυόσκαλα, ότι όπου βλέπουν μαύρο τον χτυπάνε. Μια οικογένεια στο νοσοκομείο, όταν έμαθαν ότι την επίθεση έκαναν χρυσαυγίτες είπαν ‘δε θα αφήσουν κανένα ξένο’. Μετά την επίθεση φοβόμαστε όλοι, και εμείς και όλοι οι μετανάστες».

Επιπλέον, έδωσε μια εικόνα της αδιαφορίας –σε βαθμό υποτίμησης– με την οποία αντιμετώπισε η αστυνομία την πρώτη κατάθεσή του, ενισχύοντας τον τρόμο: «Μαζί μας στο θάλαμο ήταν τρεις άνδρες της ασφάλειας. Ένας με πήρε στο διάδρομο και σημείωνε σε ένα χαρτί στον τοίχο αυτά που του έλεγα. Μίλησα 10 λεπτά περίπου. Διερμηνεία δεν υπήρχε. Είπα ότι δε γνωρίζω κανέναν γιατί φοβόμουν. Δεν ήθελα να πω πολλά. Δεν ήξερα καν αν θα γίνει αυτή η δίκη ή αν θα πιάσουν κανέναν».

Σαχζάτ Λουκμάν

Ερωτώμενος για τη δράση της Χρυσής Αυγής είπε: «Έχουν γίνει κι άλλες επιθέσεις, σε τζαμιά, σε άλλους Αιγύπτιους, σε Πακιστανούς. Ένας συμπατριώτης μου δεν έκανε μήνυση γιατί θα τον κρατούσε η αστυνομία για τα χαρτιά. Ξέρω ότι έχουν δολοφονήσει τον Σαχζάντ Λουκμάν από το Πακιστάν. Και τον Παύλο Φύσσα τον έχει δολοφονήσει η Χρυσή Αυγή.

Έχω ακούσει για το Λαγό, είπε ότι οι ψαράδες θα λογοδοτούν στη Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ότι έχει σχέση με την επίθεση. Αν κάτι συμβεί στο εξής σε μένα ή στα αδέρφια μου, την ευθύνη λέω ότι έχει η Χρυσή Αυγή».

Ωστόσο τόνισε τη στήριξη που προσέφερε στα θύματα η γειτονιά: «Ο κόσμος της γειτονιάς μας αγαπούσε, είχαμε πελατεία χρόνων. Μας συμπαραστάθηκαν, μας είπαν ‘μη φύγετε’ κι έτσι αποφασίσαμε να μην κλείσουμε το μαγαζί. Λειτουργεί ακόμη στο Πέραμα. Μετακομίσαμε σε άλλο σπίτι όμως, πιο ασφαλές».

Στη φάση της αναγνώρισης, του ζητήθηκε να περιγράψει τους δύο χρυσαυγίτες που επιχείρησαν να ανοίξουν τα μισοασφαλισμένα πατζούρια που ο ίδιος προσπαθούσε να κρατήσει κλειστά. Είπε ότι μπορεί να περιγράψει μόνο τον έναν, ως εξής: «Μαύρα μαλλιά, λίγο μούσι. Κάπως μελαμψός, σαν κι εμένα στο ύψος. Ούτε χοντρός ούτε αδύνατος, τα μάγουλα ‘γεμάτα’. Φορούσε μαύρη μπλούζα και σκούρο παντελόνι». Στη συνέχεια γύρισε προς τους τέσσερις παρόντες κατηγορούμενους και αναγνώρισε με σιγουριά τον Αναστάσιο Πανταζή, πυρηνάρχη Περάματος. Ήταν αυτός που, σύμφωνα με την περιγραφή του, ήξερε τον Αχμέντ με το όνομά του και δήλωσε ότι «θα μάθετε ποια είναι η Χρυσή Αυγή».

Την Παρασκευή 23/9 θα συνεχιστεί η εξέτασή του από την υπεράσπιση και στη συνέχεια θα καταθέσει ο Κωνσταντίνος Τατσιόπουλος, γείτονας των θυμάτων και αυτόπτης μάρτυρας.

Συγκέντρωση στο Εφετείο

Με στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση στο Εφετείο της Αθήνας, κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα την Δευτέρα 19/9.

Από νωρίς το πρωί, μπροστά στην κεντρική είσοδο του Εφετείου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας συγκεντρώθηκαν με τα πανώ τους αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος εργαζομένων Γεννηματάς, οι Συμβασιούχοι του Υπ. Πολιτισμού, η LGBTQ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, και άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις. Το παρόν έδωσαν συνδικαλιστές από την ΟΕΝΓΕ, την ΠΟΕ ΟΤΑ και άλλους χώρους του δημοσίου, καθως και μέλη της ΛΑΕ.

“Είμαστε εδώ και απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία, τη βαριά καταδίκη των δολοφόνων του Πάυλου Φύσσα που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι ανάμεσά μας”, είπε στο χαιρετισμό στη συγκέντρωση ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. “Η Δικαιοσύνη δίχνει για άλλη μία φορά το ταξικό της πρόσημο. Οι απεργίες των εργαζόμενων με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μία μέρα κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές. Τρία χρόνια πέρασαν με καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες δικαστικά τερτίπια και ακόμα δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται εδώ για να καταγγείλουμε, να αποκρούσουμε το μακρύ χέρι του συστήματος. Γιατί η Χρυσή Αυγή είναι στο πλευρό το κεφαλαίου και δεν θα επιτρέψουμε να διεισδύσει στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μαζί με τις αντιφασιστικές συλλογικότητες, τις αντιρατσιστικές οργανώσεις, τις μεταναστευτικές κοινότητες θα συνεχίσουμε τον αγώνα”.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκαναν επίσης ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος συλλόγου νοσοκομείου Αγ. Σάββας, η Ντίνα Γκαρανέ, από τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, ο Γιάννης Φελέκης από την ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ο Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή, ο Μιχαήλ Ζερβός από το Σύλλογο Εκτάκτων Υπ. Πολιτισμού, η Ζανέττα Λυσικάτου από την ΟΕΝΓΕ και ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αναφέρθηκε στη μνήμη του Χρίστου Μπίστη.

Οι επόμενες δικάσιμοι στο Εφετείο είναι στις 23 και 27/9, ενώ το πρόγραμμα του Οκτώβρη περιλαμβάνει δύο συνεδριάσεις στον Κορυδαλλό (11 και 24/10) και επτά στο Εφετείο: 5, 7, 13, 14, 18, 20, 31/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.