«Αν είχαν μπει στο σπίτι, μπορεί να ήμασταν νεκροί» [7/10/2016]

mohammed2 Ο μάρτυρας περιέγραψε πού ακριβώς στεκόταν ο καθένας από τους πέντε κατηγορούμενους, χτυπώντας τα παράθυρα και τις πόρτες με στειλιάρια και λοστούς | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 8/10/2016)

Συνεχίστηκε χθες η κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ, που είχε διακοπεί την προηγούμενη Δευτέρα. Αυτή τη φορά εμφανίστηκε, αφού κλήθηκε από την έδρα να προσαχθεί βιαίως, και ο πέμπτος κατηγορούμενος της υπόθεσης, Δημήτρης Αγριογιάννης.

Ο μάρτυρας αναγνώρισε με βεβαιότητα τον Αγριογιάννη ως μέλος του τουλάχιστον δεκαμελούς τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής που το ξημέρωμα της 12ης Ιουνίου του 2012 επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στη μονοκατοικία στο Πέραμα όπου ζούσαν ο Μοχάμεντ με τα αδέλφια του.

Στη βίαιη επίθεσή τους άφησαν αιμόφυρτο σε ημιθανή κατάσταση τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, φιλοξενούμενο των τριών αδελφών, που κοιμόταν στην ταράτσα.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πού ακριβώς στεκόταν ο καθένας από τους πέντε κατηγορούμενους, χτυπώντας τα παράθυρα και τις πόρτες με στειλιάρια και λοστούς, «σαν να γίνεται σεισμός», προσπαθώντας να εισβάλουν.

«Αν είχαν καταφέρει να μπουν μέσα στο σπίτι, θα είχαμε την τύχη του Αμπουζίντ. Εφυγαν μόνο αφού νόμιζαν ότι ήταν πεθαμένος» είπε ο Μοχάμεντ, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής.

Προκλητικοί ήταν όπως και την προηγούμενη φορά οι συνήγοροι της υπεράσπισης, με διαρκή σχόλια και υπονοούμενα, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να προχωρά επανειλημμένα σε επιπλήξεις για να τους επαναφέρει στην τάξη.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι φάνηκαν από το γεγονός της αδιαμφισβήτητης αναγνώρισης και των πέντε κατηγορουμένων, προσπαθώντας με παρελκυστικές ερωτήσεις να υπονομεύσουν τη βαρύτητά της. Δεν έλειψαν οι λεκτικές αντιπαραθέσεις όχι μόνο με την πολιτική αγωγή αλλά ακόμα και προς τη διερμηνέα του μάρτυρα.

Η πρόεδρος μάλιστα σε κάποια στιγμή αναγκάστηκε να διακόψει τη δίκη όταν προκλήθηκε ένταση, με υποτιμητικά σχόλια των συνηγόρων προς την πολιτική αγωγή. Ατομα από το ακροατήριο, από την πλευρά των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, εκτόξευαν ύβρεις και προσβολές κατά του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών Κ. Παπαδάκη.

Την ψυχραιμία και το θάρρος του κατάφερε να διατηρήσει, υπό αντίξοες συνθήκες, ο μάρτυρας, υποδεικνύοντας ανάμεσα στους πέντε τον Αναστάσιο Πανταζή ως τον «μεγαλύτερο με το μούσι, που φώναζε στους άλλους», απαντώντας σε ερώτηση της έδρας αν αναγνώρισε κάποιον που κατηύθυνε την επίθεση.

Ο μάρτυρας γνώριζε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

«Αυτά που ζήσατε εσείς και αυτά που ακούσατε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βλέπετε να έχουν ομοιότητες και ποιες;» ήταν η ερώτηση της πολιτικής αγωγής που εκνεύρισε τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών.

«Ο,τι έγινε με εμάς ήταν ακριβώς αυτό που έγινε και με τον Παύλο Φύσσα», απάντησε ο Μοχάμεντ, περιγράφοντας την τακτική ενός τάγματος εφόδου: Ηρθαν όλοι μαζί, αποχώρησαν ομαδικά, και κατά τη διάρκεια της επίθεσης δέχονταν οδηγίες από τον επικεφαλής του τάγματος Πανταζή.

Παραλείψεις αστυνομικών

Η έδρα απέρριψε άλλη μία φορά το αίτημα της υπεράσπισης να αναμιχθούν με τους κατηγορούμενους αστυνομικοί με πολιτικά, σε μια προσπάθεια να θολώσουν την αξιοπιστία της αναγνώρισης.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης αναδείχθηκαν κενά της προανακριτικής διαδικασίας και παραλείψεις από την πλευρά των αστυνομικών. Ενώ, για παράδειγμα, ο Μοχάμεντ είχε πει στην κατάθεσή του ότι οι δράστες ήταν άτομα της Χρυσής Αυγής, αφού φορούσαν μπλουζάκια με τα διακριτικά της οργάνωσης, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι γείτονες, οι αστυνομικοί δεν το κατέγραψαν.

Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.