Αποκαλυπτικά ηχητικά (3): Οι συνομιλίες Δεβελέκου επιβεβαιώνουν πανηγυρικά το κατηγορητήριο (3 videos)

O Δεβελέκος (δεξιά) και πίσω του (από αριστερά) οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Πατέλης, Καζαντζόγλου, Μιχάλαρος.

Αναδημοσιεύουμε ηχητικά που ακούστηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής και δημοσιοποιήθηκαν από το omniatv.gr. Στην ανάρτηση αυτή συγκεντρώνουμε τις συνομιλίες του στελέχους της Χρυσής Αυγής Σωτήριου Δεβελέκου.

(Κείμενο: Λουκάς Σταμέλλος, omniatv.gr, 2/4/2018)

Από τις συνομιλίες του Σωτήρη Δεβελέκου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ, πρώην πυρηνάρχη Πειραιά και ταυτοποιημένου ως συμμετέχοντος στην πρόσφατη επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» (στην οποία χτύπησαν σοβαρά – μαζί με άλλους – και την δικηγόρο πολιτικής αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου) ξεχωρίζει η αγωνία για το αν θα τεθεί εκτός νόμου η ναζιστική οργάνωση. Χαρακτηρίζει «σεσημασμένο» τον Π. Φύσσα και φαίνεται να γνωρίζει ότι είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών των κατηγορουμένων. Φαίνεται πως γνώριζε τα σημεία που θα χρησιμοποιούσε η υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών, όπως π.χ. ότι οι στίχοι του Φύσσα ήταν επιθετικοί ή ότι «βρέθηκε σε συμπλοκή», πράγματα που έχουν ακουστεί έτσι ακριβώς στην αίθουσα του δικαστηρίου από τους δικηγόρους της Χ.Α.

Δεβελέκος: Δυναμίτες, όπλα και πρόγραμμα «Μετώπου Νεολαίας»

(Κείμενο: Λουκάς Σταμέλλος, omniatv.gr, 7/4/2018)

Ο ρόλος του Σωτήρη Δεβελέκου, πρόσφατα ταυτοποιημένου ως μέλους της ομάδας Χ.Α. που επιτέθηκε στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα», στην ναζιστική οργάνωση καταγράφεται εμφανώς μέσα από τις συνομιλίες του.

Μιλώντας με το μέλος της Τ.Ο. Νίκαιας, Τσακανίκα, ακούγεται να προτείνει «να βάλουν δυναμίτη» σε αυτοκίνητο κάποιου στοχοποιημένου προσώπου.

Τσακανίκας: Όχι γιατί συζήτησε κι ο Γιώργος [Πατέλης] με τον Λαγό και βγήκε άλλο ‘πόρισμα’ […]

Δεβελέκος: Τί πόρισμα βγήκε δηλαδή;

Τσακανίκας: […] ότι δεν αξίζει καν […] Εντάξει, βέβαια, ότι δεν αξίζει καν δεν σημαίνει ότι άμα τους πετύχεις στο δρόμο δεν θα τους πλακώσεις και στις σφαλιάρες…

Σε άλλη συνομιλία μιλάει με άλλον για «σίδερο» (όπλο):

Καλών: Είχα πάει σε μια ‘δουλειά’ και ήμουν ‘φορτωμένος’, είχα το τσαντάκι […]

Δεβελέκος: Το ‘σίδερο’;

Καλών: Ναι.

Δεβελέκος: Τί είναι;

Καλών: Εννιάρι Walther.

Και η συνομιλία συνεχίζεται με λεπτομέρειες για το όπλο, την τιμή του στη μαύρη αγορά και «πόσους φόνους έχει επάνω του». Σε άλλη συνομιλία ενημερώνει στα γραφεία της τοπικής της Χ.Α. ότι «έχει έρθει περιπολικό κάτω απ’ τα γραφεία» και συμπληρώνει με νόημα: «όταν φύγετε μην έχετε τίποτα πάνω σας και σας σταματήσουνε για έλεγχο».

Σε μια από τις συνομιλίες του με μέλος της Χ.Α., μάλλον του «Μετώπου Νεολαίας», ακούγεται να δίνει οδηγίες για την συμπλήρωση του προγράμματος «δραστηριοτήτων» της οργάνωσης, τον Αύγουστο του 2013.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «Στον Ιούλιο γράφεις: ‘Τετάρτη, 10 Ιουλίου: Οργάνωση του Μετώπου Νεολαίας για τη μηχανοκίνητη πορεία στις περιοχές του Αλίμου». Πρόκειται για την μηχανοκίνητη πομπή που πραγματοποίησε την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο». Στη συνέχεια αναφέρει: «Τετάρτη, 17 Ιουλίου: Οργάνωση μάχιμου πυρήνα του Μετώπου Νεολαίας για την περιφρούρηση των γραφίων του Αλίμου από πιθανές επιθέσεις». Πράγμα που επιβεβαιώνει την κεντρική οργάνωση της επίθεσης στο «Συνεργείο» από την Χ.Α. και ότι ανέμεναν και πιθανά «αντίποινα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.