Αναγνωστέα έγγραφα: Ολοκληρώθηκε ο σχολιασμός της Πολιτικής Αγωγής (332η-334η μέρα)

Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, 13 Νοέμβρη.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 6/3/2019)

Ολοκληρώθηκε στις 28 Φλεβάρη (332η δικάσιμος) ο σχολιασμός των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χ.Α. Παραθέτουμε αποσπάσματα του σχολιασμού των Κ. Σκαρμέα, Κ. Παπαδάκη, Μ. Μαλαγάρη, Α. Βρεττού, Χ. Στρατή και Α. Αντανασιώτη που κατέρριψαν τις απόπειρες των αρχηγών της ναζιστικής συμμορίας  να αποποιηθούν τις ευθύνες για την εγκληματική τους δράση παριστάνοντας τις αθώες περιστερές με ψέματα, “διαψεύσεις” και αλληλοκαρφώματα. Η δίκη συνεχίστηκε 4 και 5 Μάρτη (333η-334η δικάσιμοι) με τους σχολιασμούς  της υπεράσπισης.

  • Κώστας Σκαρμέας, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Αιγύπτιων αλιεργατών

«Δεν είναι δικοί μας άνθρωποι» λέει ο Μιχαλολιάκος την επόμενη της επίθεσης στους αλιεργάτες στο Πέραμα για τους συλληφθέντες χρυσαυγίτες, ανάμεσά τους και ο Πανταζής. Αλλά εδώ τον Μιχαλολιάκο εκθέτει ο Λαγός. Στο βίντεο που είδαμε από την ομιλία του για τα 4 χρόνια της Τοπικής Περάματος λέει: «Τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες που στήσανε την Τοπική Περάματος, μπήκανε φυλακή και είναι τώρα πάλι μαζί μας… Δε θα ξεχάσω τον Τάσο [Πανταζή] που είχε έρθει τότε να μου πει για την Τοπική».

Είδαμε στο Συνεργείο να ακολουθείται η ίδια τακτική όπως με τους Αιγύπτιους. Πρώτα έχουμε την προαναγγελία της επίθεσης από τον Παναγιώταρο: «Οσονούπω θα κάνουμε πολύ δυνατή παρουσία στην Ηλιούπολη… θα κάνουμε τη βόλτα μας και εκεί, όπως ξέρουμε εμείς». Μετά την επίθεση βγαίνει ο Κασιδιάρης στην «Εκπομπή ΧΑ 11.07.2013» και κλασικά διαψεύδει και αποποιείται ευθύνης της επίθεσης στο Συνεργείο.

Διαβάσαμε όλες τις πραγματογνωμοσύνες της ΔΕΕ για τα όπλα του κατηγορητηρίου. Και είδαμε το βίντεο ομιλίας Κασιδιάρη στα Χανιά το 2012 όπου λέει: «έχουμε και άδεια οπλοφορίας, δεν έχει και αυτόφωρο και είμαστε πιο άνετοι στις κινήσεις μας…». Βρέθηκαν 11 όπλα μόνο σε Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παππά, Μίχο και Μπούκουρα.

Διαβάσαμε επίσης καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος στελεχών της Χρυσής Αυγής από τις οποίες βγαίνουν τρία πολύ σημαντικά πράγματα: 1ον, το κοινό modus operandi με τις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις. 2ον, ότι οι καταδίκες της ΧΑ αφορούν όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη μέχρι την Ιεράπετρα και το κέντρο της Αθήνας, όχι μόνο τη Νίκαια και το Πέραμα. 3ον, παρά πολλές από τις αποφάσεις αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε στα πλαίσια δράσης της ΧΑ, αναφέροντάς την οργάνωση ονομαστικά.

Η υπεράσπιση Λαγού έφερε συνέντευξή του που δόθηκε το 2018 στην οποία λέει: «Διωκόμαστε για τις ομιλίες μας, αυτά είναι τα μόνα στοιχεία. Εγώ όταν μπήκα το 1999 στη ΧΑ, δε μου είπε κανείς ότι πρέπει να είμαι ναζιστής για να μπω». Πέρα από το φοβερό τού να λέει ο Λαγός, ειδικά ο Λαγός, που τα μηνύματα και οι συνομιλίες του γεμίζουν έναν τόμο, ότι διώκεται επειδή είναι βουλευτής, το σημαντικό εδώ είναι ότι ο ίδιος ο Λαγός αποκαλύπτει το πόσο παλιό και σημαντικό στέλεχος είναι στη ΧΑ, σχεδόν είκοσι χρόνια, από το 1999 κι αυτό προκύπτει πρώτη φορά από το συγκεκριμένο έγγραφο.

  • Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Αιγύπτιων αλιεργατών
Στα αναγνωστέα έγγραφα που προσκόμισε η πολιτική αγωγή των Αιγύπτιων αλιεργατών συμπεριλαμβάνεται το βίντεο Λαγού στο οποίο προαναγγέλλει την επίθεση λίγες ώρες πριν αυτή γίνει. Είναι προσχεδιασμένη επίθεση, σε μια περίοδο που οι πράξεις βίας έχουν επιβραβευτεί από τον Μιχαλολιάκο και θεωρούνται παράγοντας δημοσκοπικής ανόδου.

Είδαμε φωτογραφίες του σπιτιού των θυμάτων. Η άνοδος στην ταράτσα γίνεται μόνο με τη χρήση εσοχών και πατημάτων. Η γρήγορη, πολυπρόσωπη και αθόρυβη άνοδος ατόμων που κουβαλούν εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα είναι νύχτα και χωρίς φωτισμό μαρτυρά προγραμματισμό, συντονισμό, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα του τάγματος και επόπτευση της επίθεσης.

Είδαμε φωτογραφίες των κατηγορούμενων ως μέλη της ΧΑ. Είδαμε το όνομα και το τηλέφωνο των Τ. Πανταζή, Θ. Μαρία, Κ. Παπαδόπουλου στη λίστα Πατέλη για την τοπική Περάματος. Ο Πανταζής είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, τώρα υποψήφιος. Είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση των Αιγύπτιων και συμμετείχε και στην επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Η αντιμετώπιση της επίθεσης αυτής ήταν να μιλήσει ο Μιχαλολιάκος για πράκτορες που φοράνε τις μπλούζες της οργάνωσης και κάνουν προβοκάτσιες. Κατόπιν όμως στην ίδια συνέντευξη λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι Έλληνες υποφέρουν από την εγκληματικότητα των μεταναστών: «αν ένας σκύλος δαγκώσει άνθρωπο δεν είναι είδηση, αν ένας άνθρωπος δαγκώσει σκύλο είναι». Είναι σαφές εδώ ποιον θεωρεί σκύλο.

Στα αναγνωστέα που προσκόμισε η υπεράσπιση δεν υπάρχει κανένα έγγραφο αμφισβήτησης των εγκληματικών πράξεων. Υπάρχουν όμως ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία όπως η πρωτόδικη κατάθεση της πρώην συζύγου του Λαγού στην οποία η μάρτυρας λέει ότι ο κατηγορούμενος έκρυβε όπλα.

  • Μάνος Μαλαγάρης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής συνδικαλιστών ΠΑΜΕ

Με τα έγγραφά του περί πολιτικής ευθύνης ο Μιχαλολιάκος επιμένει ότι ο Ρουπακιάς είναι «οπαδός» της ΧΑ. Ύστερα από τόσα χρόνια δεν έχει ενημερωθεί ότι ο Ρουπακιάς ήταν στο 5μελές της Νίκαιας; Αυτή η δήλωση κατατείνει στο ότι ο Ρουπακιάς καλύπτεται ακόμα και παραμένει στέλεχος. Δεν τον διαγράφουν, ακόμα συγκαλύπτουν τη δράση του. Γιατί στη δήλωσή του ο Μιχαλολιάκος δεν αναφέρεται στους υπόλοιπους που ήταν παρόντες στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Ούτε αυτό το έχει μάθει τόσο καιρό; Γιατί δεν έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη για άλλη πράξη; Παραδείγματος χάριν για τη δολοφονία που έκανε ο Μπέλλος; Ή για τον βιασμό για τον οποίο καταδικάστηκε ο «καλός Σαμαρείτης» Πετράκης; Στην Ελλάδα γίνονται κάθε χρόνο 80 με 100 δολοφονίες, μήπως τις μοιράζονται τα κόμματα ανάλογα με το τι ψηφίζουν οι δράστες;

Με τα έγγραφα έχουμε αντιφάσεις ως προς το πότε έμαθε ο αρχηγός για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Προσκομίστηκε το δελτίο τύπου της ΧΑ στις 18/9/13, το οποίο βγήκε στις 8:12πμ, το πρωί της επόμενης. Ο Μιχαλολιάκος έμαθε για τη δολοφονία το μεσημέρι της επόμενης όπως μας έχει πει; Το ίδιο βράδυ όπως έχει πει εδώ στο δικαστήριο δια του συνηγόρου του; Ή το πρωί που έβγαλε το δελτίο τύπου η οργάνωση; Εκτός αν είναι τόσο επουσιώδες ζήτημα η απόσειση ευθυνών για μια δολοφονία που η ανακοίνωση βγήκε μόνη της, εν αγνοία του αρχηγού.

  • Χάρης Στρατής, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής συνδικαλιστών ΠΑΜΕ

Με τα τελευταία έγγραφα αποδείχθηκε η επικοινωνία του Λαγού με τους επικεφαλής της επίθεσης στους συνδικαλιστές. Ο Λαγός έχει 5 τηλέφωνα πριν την επίθεση με τον Πανταζή μέσω του τηλεφώνου της τότε γυναίκας του δεύτερου, της Κυπραίου. Επίσης έχει κλήσεις αμέσως μετά την επίθεση μαζί του καθώς και με τον Χατζηδάκη. Μετά πληροφορεί τον Δεβελέκο και τους Μίχο και Παναγιώταρο. Σημειώνεται ότι αυτοί είναι που έκαναν την προαναγγελία ένα μήνα πριν στην επίσκεψή τους στη ΝΕΖ στο Πέραμα. Αυτοί είχαν αναλάβει να ξεριζώσουν το σωματείο, κι ο Λαγός τους ενημερώνει. Την επίθεση οργάνωσε η ηγεσία της ΧΑ. Άρα δεν φέρει μόνο πολιτική ευθύνη αλλά και οργανωτική.

Πάρα πολλά έγγραφα για τη δραστηριότητα του σωματείου που ήθελαν να ξεριζώσουν δείχνουν ότι συσπειρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων καθώς και ότι είχε τη στήριξη της εργατικής τάξης του Περάματος. Η συνδικαλιστική του δράση για την περιφρούρηση της ΣΣΕ και οι εργατικές διεκδικήσεις το είχαν καταστήσει στόχο των εργοδοτών.

Τα έγγραφα της υπεράσπισης σε αντίθεση με τα έγγραφα της πολιτικής αγωγής δεν είχαν σχέση με την υπόθεση. Ο Λαγός δικάζεται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σε μια σειρά επιθέσεις. Τι εισέφεραν οι 2000 ερωτήσεις του στη Βουλή; Πώς αντικρούστηκε ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης; Αντιθέτως επιβεβαιώνουν μέρος του κατηγορητηρίου, αν δούμε το περιεχόμενο των ερωτήσεων. «Είχαμε κλείσει 4 νηπιαγωγεία στην Ξάνθη», «2 χρόνια φυλακή και καταναγκαστικά έργα σε παράνομους αλλοδαπούς», «η ομοφυλοφιλία είναι κουσούρι», «παραδίδει η Ελλάς τις βάσεις, ποιο το αντάλλαγμα για να βομβαρδίσουν τη Συρία;». Είναι η άλλη όψη του ρατσισμού της Χρυσής Αυγής! Να τη βομβαρδίσουμε τη Συρία, ναι, αλλά με ανταλλάγματα.

  • Άγγελος Βρεττός, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής συνδικαλιστών ΠΑΜΕ

Τα έγγραφα για την επίθεση στο ΠΑΜΕ δείχνουν ότι αυτή έγινε με ζωντανή παρακολούθηση από την ηγεσία. Αυτό πλέον δεν αμφισβητείται. Πέρα από αυτό αποδείχθηκε και η αιτία και το κίνητρο. Στη Ζώνη διακινούνται τεράστια κεφάλαια. Αποδείχτηκε η όξυνση της ταξικής αντιπαράθεσης και είδαμε ποια η στάση της εργοδοσίας, των εργατών, του σωματείου και της Χρυσής Αυγής. Τα έγγραφα του κοινοβουλευτικού έργου που έφεραν οι βουλευτές δεν συνδέονται με τις υποθέσεις, μόνο ως έγγραφα για ελαφρυντικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

  • Αντώνης Αντανασιώτης, συνήγορος Πολιτικής Αωγής συνδικαλιστών ΠΑΜΕ.

Η επικοινωνιακή διαχείριση των εγκλημάτων της ΧΑ είναι συστατικό και αναπόσπαστο στοιχείο της εγκληματικής δράσης της. Και στις τρεις υποθέσεις αλλά και στις υπόλοιπες βλέπουμε τα ίδια χαρακτηριστικά με την ίδια χρονική ακολουθία. Στην αρχή είναι η πλήρης άρνηση. Πανομοιότυπου περιεχομένου ανακοινώσεις για τη δολοφονία Φύσσα, για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και στους αλιεργάτες. Όταν τα στοιχεία γίνονται καταιγιστικά και δεν επιτρέπουν πλέον την συγκάλυψη, η ΧΑ περνάει στη συκοφάντηση των θυμάτων και τη μετατροπή τους σε θύτες, όπως έκαναν με τον Πουλικόγιαννη. Ακολούθως, σαν τελευταία λύση, περνάει στους συμψηφισμούς. Φέρνει να διαβάσουμε από το καταστατικό του ΚΚΕ μέχρι τα επεισόδια στη βουλή του Χονγκ Κονγκ…

Επόμενες δικάσιμοι

  • 6/3, 12/3, 14/3, 19/3, 21/3, 28/3 και 29/3 στο Εφετείο.
  • 13/3, 20/3 και 22/3 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.