Η απάτη της έρευνας Δένδια για τη διασύνδεση ΕΛΑΣ-νεοναζί

xa_elasΣε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2013, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δημοσιοποιήθηκε το Πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διερεύνηση της εμπλοκής Αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών της «Χρυσής Αυγής», όπως και σε περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς. (UPDATE: H ΕΛΑΣ έχει πλέον ανενεργοποιήσει τα σχετικά λινκ. Μπορείτε να βρείτε την ανακοίνωση εδώ).

Το Πόρισμα παρουσιάστηκε (σε PDF εδώ) από τον Διευθυντή των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη. Συνοπτικά αναφέρεται πως έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε 104 Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής και της Περιφέρειας, ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 οικίες, 30 οχήματα, 2 σκάφη, και συνολικά σε 319 αστυνομικούς, 2 λιμενικούς και 12 ιδιώτες. Σε 22 περιπτώσεις υπήρξε σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Από τους 15 συλληφθέντες Αστυνομικούς, οι 10 είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση με εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής. Ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ Νίκος Δένδιας επαίνεσε την ΕΛΑΣ για τη διαδικασία αυτοκάθαρσης και χαιρέτισε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ειδικότερα, ο ισχυρισμός του πορίσματος που δικαίως κέρδισε την μερίδα του λέοντος της δημοσιότητας είναι ότι δέκα (10) μόνο αστυνομικοί είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με δράσεις της Χρυσής Αυγής. Με βάση αυτόν τον αριθμό, το πόρισμα καταλήγει ότι: “δεν διαπιστώνονται συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων, ως ενιαία μονάδα. Δεν συγκροτούνται “πυρήνες” ή (αδιαφανείς) “φράξιες” ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, που στο σύνολό της αποτελεί πυλώνα της δημοκρατικής τάξης”

Το συμπέρασμα του πορίσματος για το βαθμό διασύνδεσης αστυνομικών και Χρυσής Αυγής είναι σκανδαλωδώς ψευδές. Αν πιστέψουμε το Πόρισμα, η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην ΕΛΑΣ ανέρχεται στο ποσοστό του 3,1% (10 εμπλεκόμενοι σε αριθμό 319 ελεγχθέντων αστυνομικών)!

Αν και ο αριθμός αυτός θα αρκούσε από μόνος του για να το απορρίψουμε χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, μέλη της πρωτοβουλίας δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος ερευνήσαμε το δημοσιευμένο πόρισμα και το αντιπαραβάλαμε με τις ημερήσιες ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και με δημοσιεύσεις στον τύπο, κατά την περίοδο μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις έρευνες που ακολούθησαν.

Από αυτή και μόνο την εργασία, και χωρίς να έχουμε γνώση των ειδικότερων ερευνών που πραγματοποίησε η ΕΛΑΣ, είμαστε σε θέση να δηλώσουμε υπεύθυνα ότι το περίφημο “Πόρισμα” όχι μόνο τίποτα νέο δεν προσέθεσε, αλλά είναι πιο πίσω ακόμα και από τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για αστυνομικούς σχετιζόμενους με τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Για να στοιχειοθετήσουμε αυτόν μας τον ισχυρισμό, παραθέτουμε αριθμημένες περιπτώσεις αστυνομικών, στις οποίες προκύπτει σχέση (άμεση ή έμμεση) με τη Χρυσή Αυγή:

  1. Αστυνομικοί βουλευτών της Χρυσής Αυγής: μερικό σύνολο εννιά (9)

Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, ένας βασικός κόμβος στη διασύνδεση ΕΛΑΣ και Χρυσής Αυγής ήταν οι αποσπασμένοι αστυνομικοί σε βουλευτές της ναζιστικής συμμορίας. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του 44χρονου αστυνομικού Δημήτρη Μακρή [1], που υπηρετούσε στον βουλευτή της ΧΑ Μπαρμπαρούση: ο αστυνομικός συμμετείχε σε δράσεις της οργάνωσης τον Σεπτέμβρη του 2012, οπότε και είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα. Πιο πρόσφατα, στο σπίτι του βρέθηκαν πυρομαχικά, γεγονός για το οποίο καταρτίστηκε δικογραφία (“παράνομη κατοχή πυρομαχικών”).

Άλλες παρόμοιες περιπτώσεις είναι οι εξής: ο 55χρονος αστυνομικός του βουλευτή Γερμενή-“Καιάδα” [2], ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία, οπλοκατοχή και λαθρεμπόριο. Ο 41χρονος αρχιφύλακας του βουλευτή Ηλιόπουλου στο Βόλο [3] που τέθηκε σε διαθεσιμότητα για παράνομη οπλοκατοχή και του οποίου η υπόθεση ερευνάται. Ο 29χρονος αστυφύλακας στην Αττική [4] και ο 40χρονος αρχιφύλακας στην Αττική [5], αμφότεροι στην προστασία του Φύρερ Μιχαλολιάκου, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για παράνομη κατοχή πυρομαχικών. Ο 25χρονος αστυνομικός των ΕΚΑΜ, αποσπασμένος στον βουλευτή Μπούκουρα [6], που δούλευε ως πορτιέρης στο Γκάζι και τέθηκε σε διαθεσιμοτητα για παράνομη κατοχή πυρομαχικών. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο 25χρονος συναποτελούσε ομάδα με δύο ακόμα άντρες των ΕΚΑΜ, που είχαν αποσπαστεί για την προστασία αφενός του βουλευτή Μίχου [7], αφετέρου του Φύρερ Μιχαλολιάκου [8]. Τέλος, ο αστυνομικός του βουλευτή Κουκούτση [9], ο οποίος είχε παραδώσει το όπλο του στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, γι’ αυτό και τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

  1. Λοιποί αστυνομικοί: μερικό σύνολο πέντε (5)

Προφυλακισμένοι και εμπλεκόμενοι στη δολοφονία Φύσσα είναι ήδη δύο ένστολοι της ΕΛΑΣ: η Βενετία Ποπόρη, γνωστή ως “Βέτα”, ανθυπαστυνόμος στη Διεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά [10]. Και ο Αθανάσιος Καρατζάς [11], ειδικός φρουρός στην ομάδα ΔΙΑΣ (η συμμετοχή του προκύπτει από τηλεφωνικές κλήσεις μετά τη δολοφονία, κλπ).

Η ΕΛΑΣ δημοσιοποίησε ακόμα τρεις υποθέσεις αστυνομικών που εμπλέκονται με τη Χρυσή Αυγή. Αφορούν: τον 41χρονο υπαρχιφύλακα στη Θεσσαλονίκη [12], στην κατοχή του οποίου (και του αδελφού του) βρέθηκαν οπλοστάσια, και για τον οποίο “πηγές της ΕΛΑΣ” διέρρεαν στα ΜΜΕ ότι είναι φανατικός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής. Επίσης, τον αστυνομικό που εκπαίδευε μέλη της Χρυσής Αυγής στη Ρόδο [13] ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Και τέλος, τον ύποπτο για εκπαίδευση μελών της Χρυσής Αυγής αστυνομικό της ΓΑΔΑ, υπεύθυνο για το σκοπευτήριο του Μαρουσίου [14].

  1. Η υπόθεση του Μελιγαλά και της Χαλκίδας: μερικό σύνολο έξι (6)

Ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ Δένδιας ξήλωσε την περιφερειακή ηγεσία της ΕΛΑΣ Νοτίου Ελλάδος λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης της δράσης της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά (άσκηση βίας σε συμμετέχοντες από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής του οποίου προϊστατο ο Ηλίας Κασιδιάρης) και στη Χαλκίδα (όπου ροπαλοφόροι-μέλη της οργάνωσης αφέθηκαν ανενόχλητοι και χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικού σώματος από την Αθήνα για να πραγματοποιηθεί έρευνα στα γραφεία του “κόμματος”). Συγκεκριμένα αναγκάστηκαν σε παραίτηση – και πρέπει να ερευνηθεί η σχέση τους με τη ναζιστική συμμορία – οι στρατηγοί: Ιωάννης Δικόπουλος, γενικός επιθεωρητής ΕΛΑΣ Νοτίου Ελλάδος [15] και Απόστολος Κασκάνης, γενικός αστυνομικός διευθυντής ΕΛΑΣ Στερεάς Ελλάδας [16], ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα: ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας Ευάγγελος Φλεβάρης [17], ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας [18], ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας [19] και ο αστυνομικός – σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα [20].

  1. Το ξήλωμα των επικεφαλής ΕΚΑΜ, ΔΕΛΤΑ, κλπ: μερικό σύνολο επτά (7)

Στα πλαίσια των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή, θεωρήθηκε αναγκαίο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ να μετατεθούν από τις θέσεις τους “μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών” (προφανώς λόγω της μακροχρόνιας ανοχής που είχαν επιδείξει στη δράση της Χρυσής Αυγής): οι επικεφαλής της ΕΚΑΜ Γιώργος Ψωμάς [21] και Γιάννης Μπουραντάς [22], ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου Γιώργος Νίτσας [23], ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Δημήτρης Σμυρλής [24], ο Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων της Κρατικής Ασφάλειας Αντώνης Δουκάκης [25], ο Διοικητής της Ομάδας ΔΕΛΤΑ Ζάχος Καββαδίας [26] και ο επικεφαλής της διμοιρίας της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) στο Κερατσίνι [27] για την ανοχή την οποία επέδειξε όταν Χρυσαυγίτες επιχειρούσαν παράλληλα με άντρες των ΜΑΤ το βράδυ της 18/09/2013.

  1. Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων: μερικό σύνολο δύο (2)

Εκτεταμένη συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή προέκυψε σε δύο περιπτώσεις Διοικητών Αστυνομικών Τμημάτων: αφενός στο πρόσωπο του Θανάση Σκάρα [28], διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας του ΑΤ Αγιου Παντελεήμονα, ο οποίος συνδεόταν με το τάγμα εφόδου της ναζίστριας Θέμιδας Σκορδέλη και στο σπίτι του βρέθηκε οπλοστάσιο. Αφετέρου στο πρόσωπο του Δημήτρη Γιοβανίδη [29], διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας, καταγγελλόμενου ως πληροφοριοδότη της Χρυσής Αυγής, συνεργάτη του εφοπλιστή Ρέστη, εμπλεκόμενου στον θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν από βασανιστήρια και ούτω καθεξής.

Στις ήδη αριθμημένες περιπτώσεις, εκουσίως δεν προσθέτουμε πρόσωπα όπως ο συνταξιούχος αστυνομικός που ήταν συνεργός του Θανάση Σκάρα, ο Διευθυντής Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ Δήμος Κούζηλος (που αν και προέρχεται από την ΕΛΑΣ δεν ανήκει πλέον στο ενεργητικό της), ο στενός συνεργάτης του (που κατά πληροφορίες τον ακολούθησε παραιτούμενος), κλπ.

Αποτίμηση του “Πορίσματος”

Από τη δική μας εργασία, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνίσταται παρά στην αποδελτίωση ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ και δημοσιευμάτων του ημερήσιου τύπου, προκύπτουν εικοσιεννέα (29) περιπτώσεις αστυνομικών που ελέγχονται ή πρέπει να ελεγθούν για συμμετοχή (με πράξεις ή παραλείψεις) στη δράση της Χρυσής Αυγής.

Ακόμα και αν επιχειρήσει κανείς να χειριστεί φειδωλά και με αναιτιολόγητη αυστηρότητα τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο αριθμός των εμπλεκόμενων στη δράση της Χρυσής Αυγής το διάστημα μετά την δολοφονία Φύσσα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι δέκα (10). Αναλυτικότερα:

  1. Αν από το πρώτο υποσύνολο – εννιά (9) άτομα – αφαιρεθούν οι δύο (2) ΕΚΑΜίτες αποσπασμένοι αστυνομικοί σε Μιχαλολιάκο και Μίχο για τους οποίους δεν αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα έναρξη ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης, οι υπόλοιποι αναμφισβήτητα εμπλεκόμενοι είναι επτά (7).
  2. Από το δεύτερο υποσύνολο – πέντε (5) άτομα – ουδείς μπορεί βάσιμα να εξαιρεθεί (αφού για όλους υπάρχει πειθαρχική ή ποινική δίωξη σε εξέλιξη), οπότε οι εμπλεκόμενοι είναι πέντε (5).
  3. Αν από το τρίτο υποσύνολο – έξι (6) άτομα – υπολογιστούν μόνο οι επικεφαλής στρατηγοί Δικόπουλος και Κασκάνης (οι οποίοι δύσκολα θα εξωθούνταν σε παραίτηση αν δεν υπήρχαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ βάσιμες υποψίες για συμμετοχή ή έστω ανοχή τους σε δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής), οι εμπλεκόμενοι είναι δύο (2).
  4. Αν από το τέταρτο υποσύνολο – επτά (7) άτομα – γίνει δεκτό ότι μόνον για τον επικεφαλής των ΥΑΤ στο Κερατσίνι προκύπτει βάσιμα εμπλοκή, ο εμπλεκόμενος είναι ένας (1).
  5. Από το πέμπτο υποσύνολο – δύο (2) άτομα – ουδείς μπορεί βάσιμα να εξαιρεθεί (αφού εκκρεμούν πειθαρχικές ή ποινικές διώξεις), οπότε οι εμπλεκόμενοι είναι δύο (2).

Και πάλι, δηλαδή, το σύνολο των εμπλεκομένων ανέρχεται σε δεκαεπτά (17) αστυνομικούς.

Αλλά ακόμα και αν υποτεθεί ότι η ΕΛΑΣ διαθέτει στοιχεία που εμείς δεν διαθέτουμε για την εξέλιξη των πειθαρχικών ερευνών οι οποίες απαλλάσσουν ελεγχόμενους αστυνομικούς, και πάλι η έρευνα έχει αδικαιολόγητα σπεύσει να προδικάσει το αποτέλεσμα ποινικών διώξεων που εκκρεμοδικούν.

Γνωρίζουμε φυσικά ότι τα νούμερα αυτα υποεκτιμούν δραματικά τη διασύνδεση αστυνομικών και Χρυσής Αυγής. Για παράδειγμα, κάθε σοβαρή έρευνα θα έπρεπε να διερευνήσει τις σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή των διοικητών δύο αστυνομικών τμημάτων που συνελήφθησαν το 2012 για εκβιάσεις μεταναστών: αφενός του διοικητή του ΑΤ Ρέντη [30], αφετέρου του διοικητή του ΑΤ Αιγάλεω [31]. Είναι άγνωστο αν η έρευνα της ΕΛΑΣ υπεισήλθε στις καταγγελίες, με δεδομένες και τις συλλήψεις των διοικητών για τα δεδομένα εγκλήματα. Επίσης, τις μέρες των ερευνών για τις διασυνδέσεις ΕΛΑΣ-Χρυσής Αυγής, αποκαθηλώθηκαν ο διοικητής Τμήματος Ασφαλείας ΑΤ Ζωγράφου [32] ή/και ο προϊστάμενος ΑΤ Χαλανδρίου [33] με τον νόμο περί όπλων. Δεν έχουν δημοσιευτεί περαιτέρω πληροφορίες για αυτές τις υποθέσεις

Το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί για παλιότερες υποθέσεις αστυνομικών που σχετίζονται με δράσεις της Χρυσής Αυγής. Η πρώτη είναι αυτή του ειδικού φρουρού Γιάννη Ανδράσκελα [34], που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε ναζιστική επίθεση σε μέλη του ΣΕΚ στην Ομόνοια και παραμένει στο Σώμα. Η δεύτερη είναι αυτή του Αλέξη Μαμαλάκη [35], αστυνομικού της Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, που κατηγορήθηκε το 2010 για εκβιασμούς και κλοπές μεταναστών στην περιοχή της Αχαρνων και γύρω από την ΑΣΟΕΕ, ως μέλος κυκλώματος που εκβίαζε μικροπωλητές. Το πόρισμα της ΕΛΑΣ φυσικά δεν υπεισήλθε σε καμία από αυτές τις υποθέσεις, ούτε καν για λόγους καταμέτρησης…

Μετά από αυτή την εργασία, το συμπέρασμά μας προκύπτει αβίαστα:

Η έρευνα “αυτοκάθαρσης” της ΕΛΑΣ ήταν μια παρωδία. Οι αρμόδιοι αστυνομικοί δεν φρόντισαν καν να δώσουν στη δημοσιότητα έναν αριθμό εμπλεκόμενων αστυνομικών, ο οποίος να αντιστοιχεί με τις αναρτημένες στο διαδίκτυο ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ. Η έρευνα Δένδια κινείται ανάμεσα, αφενός, στον ερασιτεχνισμό και τη γελοιότητα, αφετέρου στο θράσος λατινοαμερικάνικης Χούντας που επιχειρεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα των κατασταλτικών της μηχανισμών.

Μετά από αυτά, δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε καθ΄οιονδήποτε τρόπο το “Πόρισμα” της ΕΛΑΣ και το θεωρούμε ως μη γενόμενο.

Απαιτούμε την ουσιαστική διερεύνηση των διασυνδέσεων ΕΛΑΣ-Χρυσής Αυγής. Πολιτική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας τέτοιας έρευνας είναι η παραίτηση του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Νίκου Δένδια και των υπεύθυνων της μέχρι σήμερα συγκάλυψης (ανάμεσά τους και των συντακτών του περί ου ο λόγος “πορίσματος”).

Στη διερεύνηση αυτή, αξιώνουμε τη δημόσια παρουσία και τη δυνατότητα ελέγχου από ανεξάρτητη ομάδα νομικών του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Η πρωτοβουλία δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγη του Αντιφασιστικού κινήματος θα συνεχίσει τη διερεύνηση και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την εξάλειψη της νεοναζιστικής και ρατσιστικής δράσης.

(Κείμενο: Θανάσης Καμπαγιάννης)

ΠΗΓΕΣ

  1. Συμμετείχε ενεργά σε δράσεις της οργάνωσης στη Λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι. Προσωπικά του αντικείμενα βρέθηκαν στα γραφεία της στο Αγρίνιο: ένα κράνος αστυνομικού διμοιρίας, ένα πηλήκιο αστυνομικού, ένα ζευγάρι αστυνομικές καλαμίδες και μια φυσιγγιοθήκη με 17 κυνηγητικά φυσίγγια. TVXS, Εθνος 1, Εθνος 2.
  2. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν: τέσσερις πτυσσόμενοι μεταλλικοί ράβδοι και σιδερογροθιά, δερμάτινη θήκη με δύο μεταλλικούς γεμιστήρες πιστολιού, σπρέι εκτόξευσης πιπεριού και μαχαίρι με μήκος λάμας 6,5 εκ., δύο λαστιχένιες αστυνομικές ράβδοι, αεροβόλο τυφέκιο και αεροβόλο πιστόλι, εκατόν σαράντα πέντε φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm , σαράντα δύο φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, φορητός ασύρματος, δισέλιδο έγγραφο, δελτίο αποστολής και βεβαίωση παραλαβής από εταιρεία, που αφορά την οριστική διαγραφή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, καθώς και πιστοποιητικό καταστροφής αυτού, δυο επιγράμματα με την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ», αφίσα με τίτλο «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ».Επίσης, έξω από το σπίτι του, βρέθηκε αμάξι χωρίς πινακίδες, που πιθανόν χρησιμοποιούταν ως “περιπολικό”. TVXS, ΕΛΑΣ.
  3. Η υπόθεσή του ερευνάται, βρέθηκαν στην κατοχή του ένα αεροβόλο όπλο και 160 μεταλλικά σφαιρίδια. Ε-Τhessalia.
  4. Στο σπίτι του βρέθηκε μεταλλική σιδερογροθιά. Το Βήμα.
  5. Στο σπίτι του βρέθηκαν 121 φυσίγγια διαμετρήματος 45 χιλιοστών, 15 φυσίγγια διαμετρήματος 32 χιλιοστών, 8 φυσίγγια διαμετρήματος 38 χιλιοστών, σπρέι πιπεριού, 4 κροτίδες και ξύλινη αστυνομική ράβδος. Το Βήμα.
  6. “Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριάντα πέντε (35) φυσίγγια, διαμετρήματος 45mm”. ΕΛΑΣ. Καθημερινή 1. Καθημερινή 2.
  7. “Διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή, όπως και δύο ακόμα νεαροί αστυφύλακες της ΕΚΑΜ, με τους οποίους ο 25χρονος είχε φιλική σχέση. Και αυτοί είχαν διατεθεί, ο πρώτος στη φρουρά του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και ο δεύτερος στη φρουρά του βουλευτή Εύβοιας Νίκου Μίχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος εργαζόταν ως «πόρτα» σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι. Στις τακτικές μεταθέσεις του περασμένου Αυγούστου και οι τρεις αστυνομικοί (τους οποίους φέρεται να επισκεπτόταν στις εγκαταστάσεις της ΕΚΑΜ στενό συγγενικό πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη) μετακινήθηκαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων”. Καθημερινή.
  8. οπ
  9. “Σε βάρος του αστυνομικού, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, σχηματίζεται επίσης ποινική δικογραφία. Παράλληλα, διατάχθηκε σε βάρος του και διοικητική εξέταση με το ερώτημα της απόταξης”. Έθνος.
  10. “Στην οικία της Ανθυπαστυνόμου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, πιστόλι ρέπλικα, μαχαίρι με σιδερογροθιά, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερεις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δυο χατζάρες, είκοσι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες-δυναμιτάκια και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής”. ΕΛΑΣ. Έθνος 1. Έθνος 2. Τα Νέα. Newsit.
  11. οπ
  12. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν: “πιστόλι των 40 mm με προσαρτημένο φακό σκόπευσης λέιζερ, 4 γεμιστήρες με 50 φυσίγγια συνολικά, διαμετρήματος 40 mm, κάνη με κλείστρο διαμετρήματος 0,45 και κάνη όπλου 0,45, 2 φορητοί ασύρματοι και 2 καπνογόνα, πτυσσόμενο μαχαίρι και αντιασφυξιογόνος μάσκα μέσα σε θήκη, νάιλον θήκη με εξαρτήματα λαβής πιστολιού και συσκευασία με εξαρτήματα επαναφοράς κλείστρου για πιστόλι, νάιλον συσκευασία με εξαρτήματα κλείστρου όπλου και συσκευασίες με εξαρτήματα πιστολιών, νάιλον συσκευασία περιέχουσα εξαρτήματα όπλου (16 τεμάχια), 8 φυσίγγια διαμετρήματος 0,40 και 2 φυσίγγια με ένδειξη 3,57 MAGNUM, νάιλον συσκευασία με 4 επανατατικά ελατήρια και τέσσερα ελατήρια γεμιστήρα και νάιλον συσκευασία με 2 βάσεις γεμιστήρα και 2 υποδοχείς ελατηρίου γεμιστήρα, νάιλον συσκευασία με 4 βάσεις γεμιστήρα και 4 καπάκια – υποδοχείς γεμιστήρα και νάιλον συσκευασία με 3 βάσεις γεμιστήρα, 1 μηχανισμό σκανδάλης, 1 εξάρτημα πιστολιού και 1 αναστολέα γεμιστήρα, διαφανή νάιλον συσκευασία με 28 κάλυκες διαμετρήματος 0,45, 1 κάλυκα διαμετρήματος 9 mm , 3 κάλυκες 3,57 MAGNUM και 9 κάλυκες διαμετρήματος 0,38, νάιλον σακούλα εντός της οποίας υπήρχε σκόνη χρώματος λευκού απροσδιόριστου βάρους, USB αναγνώστη καρτών μνήμης και κάρτα μνήμης, νάιλον σακούλα με 112 τεμάχια φορτιστών αυτοκινήτου, λαβή ανταλλακτικού όπλου σε συσκευασία και γεμιστήρας κενός, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και USB χωρητικότητας 8 Gb και κεντρική μονάδα σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή”. Ευρήματα υπήρξαν και στο σπίτι του αδελφού του. ΕΛΑΣ. TVXS. Έθνος.
  13. ““Στο πλαίσιο του προγράμματος σεμιναρίων που διοργανώνει η Τ.Ο. Ρόδου πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος με επιτυχία, με θέμα την αυτοάμυνα και τις πρώτες βοήθειες”.H ανακοίνωση, μαζί με τις φωτογραφίες της εκδήλωσης, στις οποίες απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, και ο αρχιφύλακας, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής”. Διατάχτηκε ΕΔΕ. Καθημερινή. Έθνος 1. Έθνος 2.
  14. “Τέλος, ελέγχεται καταγγελία για πιθανές διασυνδέσεις αστυνομικού της ΓΑΔΑ με τη Χρυσή Αυγή. Ο εν λόγω αστυνομικός υπηρετεί σε Διεύθυνση της ΓΑΔΑ που έχει υπό την ευθύνη της το σκοπευτήριο της ΕΛ.ΑΣ. στο Μαρούσι”. Καθημερινή.
  15. Καθημερινή. Έθνος 1. Έθνος 2. PlanetNews.
  16. “Πηγή της «Κ» αποκάλυψε ότι με απαίτηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και πριν δοθεί εντολή να μεταβεί υπό άκρα μυστικότητα στη Χαλκίδα διμοιρία των ΜΑΤ από την Αθήνα, αστυνομικοί του αρχηγείου πήραν εντολή να μεταβούν στην Εύβοια προκειμένου να ελέγξουν και να μεταφέρουν απευθείας στον υπουργό την εικόνα που επικρατούσε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Προκύπτει επίσης ότι υπήρχε εδώ και καιρό η πληροφορία ότι στο Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας υπηρετεί αστυνομικός που είχε εκδηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή του στη Χρυσή Αυγή, δίχως πάντως να υπάρχουν πληροφορίες για ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες”. Καθημερινή. Και οπ.
  17. EviaZoom.
  18. οπ
  19. οπ
  20. οπ
  21. Επίκαιρα. Καθημερινή. Έθνος 1. Έθνος 2. Έθνος 3.
  22. οπ
  23. οπ
  24. οπ
  25. οπ
  26. οπ
  27. Ιefimerida.
  28. “Πιο αναλυτικά, στο γραφείο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν : συνολικά το χρηματικό ποσό των (10.700) ευρώ, δύο (2) χρυσές λίρες Αγγλίας, σπρέι πιπεριού, ηλεκτρικός εκκενωτής με καλώδιο φόρτισης και θήκη μεταφοράς – ανάρτησης σε ζώνη, (64) φυσίγγια των 9 mm τα οποία κατείχε παράνομα, (11) λειτουργικά κινητά τηλέφωνα και δελτίο αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού. Σε σωματική του έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των (2.300) ευρώ, έγγραφο – πρόσκληση εμφάνισης πολίτη σε Πταισματοδίκη της Αθήνας, το οποίο κατείχε παρά τη θέση του, ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν προφανώς σε καταστήματα που διενεργούνται τυχερά παίγνια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των (10.200) ευρώ, (2) βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζικών ιδρυμάτων, (3) πιστόλια μάρκας Zastava , Geco και Glock , με δύο γεμιστήρες, περίστροφο και γεμιστήρας με (15) φυσίγγια, μεταλλική πτυσσόμενη αστυνομική ράβδος, (317) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, (2) αεροβόλα πιστόλια, (6) σουγιάδες και (7) μαχαίρια , (2) τσεκούρια και (3) σπαθιά, (2) φορητοί υπολογιστές και (2) συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB), (25) λειτουργικά κινητά τηλεφώνων και (4) πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, πλήθος φωτοαντιγράφων ή πρωτοτύπων υπηρεσιακών εγγράφων, πλήθος φωτοαντιγράφων διαβατηρίων, αδειών διαμονής, αιτήσεων για έκδοση Δελτίων Ταυτότητας κ.α. (σε κάποια από αυτά υπήρχαν ιδιόχειρες σημειώσεις σημαντικών χρηματικών ποσών), (2) βιβλία και (4) περιοδικά. δεκαέξι τσάντες και πορτοφόλια – απομιμήσεις και (130) κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι CD. Σε οικία του στα Ιωάννινα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (14) κυνηγετικά όπλα, εκ των οποίων ένα έφερε διόπτρα, κάννη και κοντάκι κυνηγετικού όπλου, θήκη που περιείχε εξάρτημα κυνηγετικού όπλου, (4) όπλα τύπου φλόμπερ και ένα αεροβόλο, (3) θήκες κυνηγετικών όπλων, πιστόλι μέσα σε δερμάτινη θήκη, με γεμιστήρα που περιείχε (8) φυσίγγια, (2) μαχαίρια και (1) σουγιάς , (2) σφύρες παλαιού τύπου, (15) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και (2) κάλυκες, (160) φυσίγγια 9 mm , δερμάτινη θήκη και γεμιστήρα πιστολιού και (2) πλαστικά προστατευτικά λαβής πιστολιού, κάνναβη καθαρού βάρους (690) γραμμαρίων και χάρτινο κουτί που περιείχε υπολείμματα κάνναβης και νάιλον σακούλα, που περιείχε κάνναβη συνολικού μεικτού βάρους (28,4) γραμμαρίων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων για τον εντοπισμό του συνταξιούχου αστυνομικού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τοποθετημένα από τον ίδιο σε εξώστη γειτονικού του διαμερίσματος, ένα πιστόλι, (173) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, δύο κάρτες SIM , παρελκόμενα κινητών τηλεφώνων (μπαταρίες, φορτιστές κ.λπ.), καθώς και τριάντα δύο (32) τεμάχια χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις, όπως ημερομηνίες, ονόματα και χρηματικά ποσά. Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, όπου βρισκόταν η 52χρονη σύζυγός του, η οποία και συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και άλλα έγγραφα, με παρόμοιες σημειώσεις, ένα κινητό τηλέφωνο, κάρτες SIM και ένα φυσίγγιο των 22 mm”. ΕΛΑΣ. Καθημερινή 1. Καθημερινή 2. Καθημερινή 3. Καθημερινή 4. Καθημερινή 5.
  29. Έθνος. Bloko. Zougla.
  30. Πρώτο Θέμα.
  31. ΣΚΑΙ.
  32. Καθημερινή.
  33. PantazisNikos.
  34. Γιώργος Πίττας, Κατερίνα Θωίδου, Φακελος ΧΑ, εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Αθήνα 2013, σελ. 17.
  35. Γιώργος Πίττας, Κατερίνα Θωίδου, Φακελος ΧΑ, εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Αθήνα 2013, σελ. 37.

11 thoughts on “Η απάτη της έρευνας Δένδια για τη διασύνδεση ΕΛΑΣ-νεοναζί

  1. Pingback: «Απάτη» η έρευνα Δένδια για σχέσεις ΕΛ.ΑΣ-Χ.Α | Clockwork Crew Rhodes

  2. Pingback: Καλοστημένη απάτη η κάθαρση φασιστών μεταξύ μπάτσων | εργασιακό δελτίο

  3. Pingback: Πόσες προσαγωγές έγιναν έξω από το Εφετείο στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής; | JailGoldenDawn

  4. Pingback: Οι Αδιάφθοροι δεν είδαν θυλάκους της Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ. | JailGoldenDawn

  5. Pingback: Ο λυγμός του ΜΑΤατζή και ο χρυσαυγίτης Αλέξανδρος Λύρης | JailGoldenDawn

  6. Pingback: Το θερμοκήπιο του νεοναζισμού μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις (βίντεο) | JailGoldenDawn

  7. Pingback: ΕΛΑΣ – Χρυσή Αυγή: στενές επαφές τρίτου τύπου (1) | JailGoldenDawn

  8. Pingback: ΕΛΑΣ – Χρυσή Αυγή: στενές επαφές τρίτου τύπου (2) | JailGoldenDawn

  9. Pingback: Βαθύ Κόκκινο | Ο «ανδρισμός» των ναζί και το σύστημα που τους τρέφει στον κόρφο του

  10. Pingback: The killing of Zak: the astonishing violence and impunity of Greek police – RACIST CRIMES WATCH – Παρατηρητηριο Ρατσιστικων Εγκληματων

  11. Pingback: The killing of Zak: the astonishing violence and impunity of Greek police – Greek Helsinki Monitor – Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.