Ηλ. Κασιδιάρης: Ο άνθρωπος του Μιχαλολιάκου για όλες τις δουλειές

«Είμαστε τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες… Εμείς θα τους τρελάνουμε…», έλεγε ο Κασιδιάρης. Στη φωτογραφία ακριβώς μπροστά του ο Μάκης Μπαρέκας, που καταδικάστηκε για την επίθεση στο Συνεργείο και κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. AP Photo/Petros Giannakouris.

Εφτασε η ώρα της απολογίας για τον Ηλία Κασιδιάρη, το πιστό πρωτοπαλίκαρο του Αρχηγού που έχει φροντίσει εδώ και χρόνια να δώσει εκατοντάδες… πειστήρια για τη ναζιστική του ιδεολογία και δράση: η σβάστικα στο μπράτσο, τα κυνηγετικά όπλα που μετέτρεψε σε πυροβόλα, το χτύπημα στη Λιάνα Κανέλλη, η στρατιωτική εκπαίδευση στελεχών υπό τις εντολές του και η ενορχήστρωση του άγριου ρατσιστικού πογκρόμ στην Αθήνα το 2011 είναι λίγα μόνο κομμάτια του τεράστιου παζλ που τον «καίει», μαζί με τις άκρως επιβαρυντικές γι’ αυτόν καταθέσεις πολλών μαρτύρων κατηγορητηρίου.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 15/10/2019)

«Είναι πραγματικά παράδοξο να πρέπει να δώσω εξηγήσεις για δύο όπλα», έλεγε το 2014 στους ανακριτές ο Ηλίας Κασιδιάρης, λίγο πριν προφυλακιστεί. Αύριο, στο Εφετείο Αθηνών, το ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης – και τα δύο αυτά όπλα, τα οποία είχε μετατρέψει από κυνηγετικά σε πυροβόλα, αποτελούν μόνο ένα από τα εκατοντάδες πειστήρια ενοχής που έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο μέσα από βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες, τηλεφωνικές συνομιλίες και εσωτερικά κείμενα της οργάνωσης.

Ο Κασιδιάρης ανήκει στην ομάδα των «εκλεκτών» του Αρχηγού, είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και για πολλά χρόνια ήταν η φωνή του Μιχαλολιάκου ως εκπρόσωπος Τύπου. Μετά την εκλογική συντριβή της Χρυσής Αυγής επέλεξε να μείνει πιστός στον Αρχηγό – ήταν άλλωστε υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξή του και πλέον εκτελεί χρέη δημοτικού συμβούλου μαζί με την Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Η παρουσία του στη δικαστική αίθουσα αναμένεται με ενδιαφέρον, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που κάθεται στο εδώλιο για εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής και έχει υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή την υπερασπιστική γραμμή περί πολιτικής δίωξης. Αλλωστε, από όταν ήταν έγκλειστος στις Φυλακές Κορυδαλλού και έγραφε το «Πολιτικό Ημερολόγιο Φυλακής», απέδιδε τις διώξεις στο «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» και χαρακτήριζε τον τότε πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά «ένα εγκληματικό στοιχείο και παράλληλα ένα δειλό ανθρωπάκι».

Στο εξώφυλλο του ίδιου βιβλίου ο μποξέρ Κασιδιάρης ποζάρει επιδεικτικά με πρώτο πλάνο το αριστερό του μπράτσο με τη σβάστικα και είναι ακριβώς αυτή η βία που πηγάζει από τη ναζιστική ιδεολογία που τον φέρνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Επικεφαλής σε πογκρόμ, καθοδηγητής σε επιθέσεις, πρωταγωνιστής σε βίαιες ενέργειες σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση, εκπαιδευτής στελεχών και υπεύθυνος ιδεολογικής κατήχησης, παθιασμένος με τα όπλα, ο Κασιδιάρης είναι ο άνθρωπος του Μιχαλολιάκου για όλες τις δουλειές, αφού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «διευθύνει, κατευθύνει, καθοδηγεί, εκπαιδεύει και καθορίζει το πλαίσιο δράσης».

Εκτός από τα σημαντικά στοιχεία που ο… ίδιος εισέφερε στις δικαστικές αρχές μέσα από το πλούσιο αρχείο που ήταν αποθηκευμένο στον σκληρό του δίσκο, σχεδόν όλοι οι μάρτυρες κατηγορητηρίου τον ανέφεραν στις καταθέσεις τους, ενώ στην αρθρογραφία του αποτυπώνεται η εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία του και οι ομιλίες του προτρέπουν ευθέως σε πράξεις βίας.

«Ολες οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα και όχι μέρα», έλεγε στη Σκάλα Λακωνίας, ενώ από τη Μεσσήνη έστελνε μήνυμα ότι «οι συγκεντρώσεις μας δεν είναι πολιτικού κόμματος, πιο πολύ θυμίζουν στρατιωτική μονάδα».

Στα Χανιά αναφερόταν απαξιωτικά στο βουλευτικό αξίωμα, λέγοντας «αυτά τα πράγματα εδώ και χρόνια δεν τα γουστάρουμε, εκμεταλλευόμαστε βεβαίως ορισμένα προνόμια αυτής της ιδιότητας, έχουμε πάρει και την οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει και αυτόφωρο άμα γίνει κάνα επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας», ενώ από τον Αλμυρό Βόλου προειδοποιούσε «το σηκώνουμε ενίοτε το χέρι, δεν έχουμε πρόβλημα να το κάνουμε».

Στην περίπτωση του Κασιδιάρη ισχύει το «άμ’ έπος, άμ’ έργον». Και το χέρι σήκωσε στη Λιάνα Κανέλλη και είχε τον πρώτο λόγο στους τραμπουκισμούς στη Βουλή, όπως τον Μάιο του 2017 που επιτέθηκε στον Ν. Δένδια και αμέσως μετά είπε «γάμησα μια αδελφή τώρα μέσα και γι’ αυτό αποχωρώ» ή τον Ιούνιο του 2018 που φώναζε «έτσι θα έπρεπε να γίνει εάν υπήρχε στρατός και σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα», με αφορμή το κάλεσμα Μπαρμπαρούση για πραξικόπημα.

Αλλά η πιο άγρια επίθεση με ενορχηστρωτή τον Κασιδιάρη ήταν το πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2011, για το οποίο ο ίδιος έχει ομολογήσει: «Ναι μεν ήταν οι κάτοικοι των Αθηνών που βγήκανε στο δρόμο, αλλά η Χρυσή Αυγή ήταν που τους οργάνωσε».Εκείνη τη μέρα ο άνθρωπος του Μιχαλολιάκου σχεδίασε και εκτέλεσε από το πρώτο ώς το τελευταίο λεπτό ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα ρατσιστικού μίσους (Γ. Μπασκάκης, 27.08.2014, Ο Ηλίας του 16ου… πογκρόμ).

Τρεις μέρες αργότερα ο Κασιδιάρης καλούσε τους κατοίκους του Ασπρόπυργου να ξεσηκωθούν εναντίον των Ρομά, λέγοντας ότι πρέπει «να ξεφορτωθούν τα ανθρώπινα σκουπίδια».

Οι καταθέσεις που τον καίνε

Ο πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου έχει καταθέσει ότι Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης είχαν πλήρη γνώση της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης και έχει περιγράψει ότι λειτουργούν με όρους μαφίας: εκβιασμοί με κρυφές κάμερες («εικάζω ότι με κάμερα-στιλό παγίδευσε ο Κασιδιάρης τον Μπαλτάκο», είπε ο Σταύρου), εσωκομματικά μαχαιρώματα, ένοπλη εκπαίδευση, προμήθεια κάθε είδους οπλισμού χωρίς άδεια οπλοκατοχής.

Ο καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης ήταν αυτόπτης μάρτυρας όταν χρυσαυγίτες εισέβαλαν σε λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας και πέταγαν με τις κλοτσιές έξω τους μελαψούς. Οπως είπε, η καταδρομική επίθεση έληξε όταν ο επικεφαλής Κασιδιάρης κατέβηκε από το λεωφορείο.

Ο Κων/νος Παπαδόπουλος, που έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας – Ρέντη, έχει περιγράψει τον καθοδηγητικό ρόλο του Κασιδιάρη στο τάγμα εφόδου που κατηγορείται για τη δολοφονία του Φύσσα: «Επιτίθεντο μέρα μεσημέρι σε μετανάστες, έκαναν μοτοπορείες από τη Νίκαια μέχρι τον Πειραιά, με τους υπόλοιπους οδηγούς να κάνουν στην άκρη από φόβο, πουλούσαν προστασία στις λαϊκές αγορές, είδα επικεφαλής τους τον Κασιδιάρη· ύστερα πέρασαν σε άλλη φάση: από τις επιθέσεις σε μετανάστες σε επιθέσεις σε αριστερούς και αντιφασίστες».

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Η. Ντονάς υπέδειξε τον Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο να παίρνουν με τη βία τη διεύθυνση της εκδήλωσης για τον Μελιγαλά και να δίνουν παραγγέλματα «όπως στον στρατό».

Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Χαρ. Φραγκομιχελάκης κατέθεσε για τα γεγονότα του 2012 στη Χερσόνησο Κρήτης ότι ο Κασιδιάρης απειλούσε «μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας Α χαρακτήρισε ιδιαίτερα σκληρή τη στρατιωτική εκπαίδευση που έλαβε στη Μαλακάσα μαζί με ακόμη 30-35 άτομα υπό την επίβλεψη του Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα Γ, «ο Κασιδιάρης έκανε μαθήματα ιδεολογικά, μας έλεγε για την περίφημη “σπορά των ηττημένων”, είχαμε το σύνθημα “Rudolf Hess, στον τάφο σου μην κλαις, εμείς θα αναστήσουμε και πάλι τα SS”». Κατέθεσε επίσης ότι ο Κασιδιάρης με τον Γερμενή τον έπαιρναν μαζί τους σε νυχτερινές επιθέσεις κατά μεταναστών: «“Μπράβο, ρε πιτσιρίκο, τώρα ψήνεσαι”, μου είπε ο Κασιδιάρης την πρώτη φορά που χτύπησα με σιδηρογροθιά Πακιστανό».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας Ε έχει αναφερθεί σε κάλεσμα για πορεία στην πλ. Ομόνοιας, «στο πλαίσιο μιας νέας μορφής κινητοποιήσεων που η Χ.Α. ονόμαζε “ομάδα αγανακτισμένων κατοίκων”», που μετατράπηκε σε πραγματική σφαγή υπό τις εντολές Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Γερμενή.

Η ηθοποιός και πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε ακόμη ένα πογκρόμ στην οδό Μιχαήλ Βόδα το 2012 και έχει περιγράψει τον πρωταγωνιστικό ρόλο Κασιδιάρη και Παναγιώταρου που φώναζαν από μεγάφωνα «η δημοκρατία δεν είναι τίποτα, η πατρίδα είναι πάνω από τη δημοκρατία».

Διαψεύδει και διαψεύδεται

◼ Η δολοφονία του Παύλου

Ο εκπρόσωπος Τύπου Κασιδιάρης δίνει στη δημοσιότητα την ανακοίνωση της οργάνωσης για ένα «τραγικό περιστατικό στο πλαίσιο μιας συμπλοκής με καθαρά οπαδικά και σίγουρα όχι πολιτικά κίνητρα». Ομως την ώρα που αρνείται τον Ρουπακιά, ο Κασιδιάρης βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων μαζί με τον Πατέλη, τον πυρηνάρχη του Ρουπακιά, όπως έχει καταθέσει ο Ευ. Καρακώστας, βουλευτής της Χρυσής Αυγής από το 2015.

Λίγες ώρες αργότερα ο Κασιδιάρης ισχυριζόταν ότι δεν ξέρει τον δολοφόνο, προκαλώντας την αγανάκτηση της αδερφής του, Χρυσούλας Ρουπακιά, η οποία έχει καταγραφεί να λέει: «Μου ήρθε να πάω εκεί να τον πιάσω από το λαιμό [τον Κασιδιάρη] και να του πω “ρε κερατά, ποιος τους εκπαίδευσε γι’ αυτό το θέμα, ποιος τους έκανε να γίνονται δολοφόνοι;”».

Η επιχείρηση «δεν γνωρίζω τον Ρουπακιά» συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, όταν ο Κασιδιάρης με τους Μιχαλολιάκο και Λαγό έδιναν εντολές στο στέλεχος του Πειραιά Σωτ. Δεβελέκο να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά, αν κληθεί στη ΓΑΔΑ.

◼ Η σημαία της Βέρμαχτ

Οταν η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε τη φωτογραφία του να κρατάει με άλλους χρυσαυγίτες τη σημαία της Βέρμαχτ σε ορκωμοσία νέων μελών κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012 (Δ. Ψαρράς, 23.06.2014, Ορκος στην προδοσία!), ο Κασιδιάρης έσπευσε να κάνει λόγο για φωτομοντάζ και εμφάνισε την ίδια φωτογραφία, στην οποία όμως είχε αντικαταστήσει τη σβάστικα από τον κέλτικο σταυρό. Αλλά στο δικαστήριο προβλήθηκε η φωτογραφία με τη σημαία της Βέρμαχτ που βρέθηκε στο κινητό του.

◼ Η επίθεση στο ΚΚΕ

Στις 18/9/2013, δύο μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, ο Κασιδιάρης αμφισβητεί τη συμμετοχή χρυσαυγιτών και η επίσημη ανακοίνωση της οργάνωσης υπογραμμίζει: «Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι πως οι ΚΚΕδες είδαν χρυσαυγίτες να τους χτυπάνε, αλλά φυσικά οι μαρτυρίες είναι μόνο δικές τους, γιατί δεν υπάρχει καμία επίσημη μαρτυρία που να δείχνει πως ήταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής». Τον Κασιδιάρη αδειάζουν οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες που κατέθεσαν ότι ήταν παρόντες στην επίθεση, μεταξύ των οποίων ο Αν. Πανταζής, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης στο Πέραμα.

◼ Η δολοφονία Λουκμάν

Μετά τη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ο εκπρόσωπος Τύπου ανακοινώνει ότι «δεν βρέθηκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής στα σπίτια τους, αυτό ήταν ένα ψέμα το οποίο κατασκεύασε η αστυνομία». Ομως πάνω από εκατό φυλλάδια βρέθηκαν στο σπίτι τού ενός από τους καταδικασθέντες που είναι κατηγορούμενοι και στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

◼ Το ντου στο «Συνεργείο»

Στις 11/7/2013, την επομένη της επίθεσης στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, ο Κασιδιάρης ανέφερε ότι «έγιναν οκτώ προσαγωγές μελών της Χρυσής Αυγής για κάτι που φαντάστηκαν οι αναρχικοί». Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης είναι οι πρώην βουλευτές Ι. Λαγός και Ν. Μίχος και φυσικοί αυτουργοί ακόμα έξι χρυσαυγίτες.

◼ Επίθεση σε φωτορεπόρτερ

«Αυτά που λένε [σ.σ. οι φωτορεπόρτερ] ότι τους επιτέθηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής είναι ψέματα», έλεγε ο Κασιδιάρης στις 8/7/2014 για τα επεισόδια στο Εφετείο κατά τη μεταγωγή των Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού. Μόνο που η φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Συμέλα Παντζαρτζή, που τραυματίστηκε στα επεισόδια, έχει υποδείξει ως καθοδηγητές τούς Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και Μίχο, ενώ υπάρχει και ντοκουμέντο από τη βίαιη δράση της οργάνωσης την ίδια μέρα σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ.

◼ Η ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής

Κασιδιάρης και Μιχαλολιάκος έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής μετά τα δημοσιεύματα εναντίον του πρώην συνεργάτη τους Ηλία Σταύρου και τη μήνυση του τελευταίου για συκοφαντική δυσφήμηση.

«Μετά την προφυλάκισή μου δεν διαθέτω καν οπτική επαφή της σελίδας», ισχυριζόταν ο Κασιδιάρης, αλλά προφυλακίστηκε τρεις βδομάδες μετά τις αναρτήσεις κατά του Σταύρου!

◼ Εκπαιδεύοντας την Ουρανία

Μπορεί ο Ηλίας Κασιδιάρης να μην έχει αναφερθεί στη φωτογραφία που εκπαιδεύει στα όπλα την κόρη του Αρχηγού, αλλά δείγμα των υπερασπιστικών ισχυρισμών του έδωσε ο δικηγόρος του όταν σχολίασε ότι «κάνει χαβαλέ με την Ουρανία και τον έβγαλαν εκπαιδευτή». Ο ίδιος ο Κασιδιάρης, βέβαια, είχε ονομάσει TRAINER (εκπαιδευτής) το ψηφιακό αρχείο που περιλάμβανε τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις στο βουνό.

One thought on “Ηλ. Κασιδιάρης: Ο άνθρωπος του Μιχαλολιάκου για όλες τις δουλειές

  1. Pingback: Ροβεσπιέρος, Ταξική ματιά στην Ιστορία...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.