Δολοφονία του ντελιβερά Τζαβέντ Μπασίρ στον Αγ. Παντελεήμονα, 01/06/2010

bashir(Κείμενο: Κατερίνα Θωίδου, Εργατική Αλληλεγγύη)

Ο Πακιστανός μετανάστης Μοχάμεντ Τζαβέντ Μπασίρ, εργαζόμενος σε 24ωρης λειτουργίας πιτσαρία, βρέθηκε νεκρός με σφαίρα από πυροβολισμό στο στήθος, την Τετάρτη 1 Ιούνη 2010, γύρω στις 4.30πμ στην οδό Πιπίνου και Καλύμνου. Ο μετανάστης βρέθηκε να κουβαλάει μετά την δολοφονία του επάνω του χρήματα, το κινητό του και τις πιστωτικές του κάρτες και γι’ αυτό δεν πρόκειται για θύμα ληστείας, αλλά για θύμα ρατσιστικής δολοφονικής επίθεσης.

Πρόκειται για άνθρωπο που ζούσε με την οικογένεια και το δυόμισι χρόνων παιδί του καθώς και τους συγγενείς του στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. Ο ξάδελφός του, Αζίζ, μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για το στυγερό ρατσιστικό έγκλημα: «Μεγαλώσαμε μαζί με το Τζαβέντ. Στην Ελλάδα ζει πάνω από 18 χρόνια, από το 1992, έχει γυναίκα και παιδιά εδώ. Έγινε μια παραγγελία στο μαγαζί που δούλευε, χωρίς νούμερο. Αυτοί που παρήγγειλαν έδωσαν ένα όνομα, έδωσαν και ένα άλλο κινητό. Εμείς ρωτήσαμε το αφεντικό, αλλά είπε ότι δεν το σηκώνει κανείς αυτό το τηλέφωνο. Και το όνομά που έδωσαν στην περιοχή δεν υπάρχει. Τον περίμεναν στη διεύθυνση που είχαν δώσει και τον πυροβόλησαν».

Την Κυριακή 6 Ιούνη 2010, η Πακιστανική Κοινότητα, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η ΚΕΕΡΦΑ κάλεσαν συλλαλητήριο στην πλατεία Βικτωρίας για να καταγγείλουν τη φασιστική επίθεση. Συμμετείχαν εκατοντάδες μετανάστες, από το Πακιστάν και από την Ινδονησία, τόπο καταγωγής της Σαρχά, συζύγου του Τζαβέντ – καθώς και κάτοικοι της περιοχής που έχουν βιώσει τη σύγκρουση με τις φασιστικές συμμορίες. Ο θρήνος και η οργή ξεχείλιζε. «Είναι μια από τις πάρα πολλές επιθέσεις που δεν αναφέρονται καν στον τύπο. Οι επιθέσεις στους μετανάστες είναι καθημερινές, απλώς δεν ανακοινώνονται», είχε δηλώσει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σύλβια, κάτοικος της περιοχής.

bashir-poreiaΣτη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Μεταναστών Εργατών από το Μαρόκο και την Αλβανία, εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος και ο πρόεδρός της Τζαβέντ Ασλάμ, ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τους μετανάστες» ξεκίνησε η διαδήλωση που μέσω 3ης Σεπτεμβρίου έφθασε Πιπίνου και Καλύμνου.

Καταμεσής στο δρόμο, εκεί που ακόμα φαινόταν το αίμα του Τζαβέντ, η γυναίκα του ξέσπασε σε λυγμούς με λόγια αγάπης για τον αδικοχαμένο σύντροφό της και οργής για τους δολοφόνους και ένας-ένας οι διαδηλωτές πέρασαν αφήνοντας ένα κόκκινο λουλούδι. Η διαδήλωση συνέχισε μέχρι την Αχαρνών στο μαγαζί που δούλευε ο Τζαβέντ και κατέληξε ξανά στην Βικτώρια.

Μέλη της ρατσιστικής «επιτροπής κατοίκων» που στηρίζεται από το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή προσπάθησαν να προβοκάρουν τη διαδήλωση προστατευόμενοι από ένα «Ζητά» και όταν δεν τα κατάφεραν, συγκεντρώθηκαν στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου αργότερα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, επιτέθηκαν διώχνοντας μετανάστες από την πλατεία.

Η ρατσιστική δολοφονία δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Εκείνες τις ημέρες έξω από την Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα δέχτηκαν επίθεση από ομάδες νεοναζί που είχαν μαχαίρια και λοστούς οι Αφγανοί οικοδόμοι Ρασούλ Αχμαντί και Φουάτ Μπαγιάτ. Η Αστυνομία και τα παπαγαλάκια της το μόνο που έκαναν ήταν να μιλούν για “ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα στη περιοχή” πίσω από την οποία καλύπτουν τα δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα μίσους συμμοριών της Χρυσής Αυγής που συνδέονται με τους μπράβους της νύχτας σε μαγαζιά της περιοχής.

Φυσικά η αστυνομία δεν έψαξε σε αυτά τα κυκλώματα να βρει τους ενόχους. Έτρεξε να βγάλει το πόρισμα ότι πρόκειται για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.