[Απολογίες // Κασιδιάρης] Τα βασικά σημεία

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: efsyn.gr, 16/10/2019)

Χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας στα βασικά ερωτήματα για την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της οργάνωσης και κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένη» κατηγορία απολογήθηκε σήμερα ο Ηλίας Κασιδιάρης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ξεκινώντας την απολογία του ο άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου της Χ.Α. και πλέον δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα υποστήριξε ότι «η κατηγορία είναι κατασκευασμένη από πολιτικούς κύκλους και αυτό δεν είναι η προσωπική μου άποψη».

«Ο γ.γ. της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (Μπαλτάκος) έχει ομολογήσει ενώπιόν μου ότι οι διώξεις ασκήθηκαν με απόφαση Σαμαρά», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως «η εν λόγω δίωξη προκύπτει και από σωρεία παραδοχών και δηλώσεων ανωτάτων υπουργών της τότε κυβέρνησης Σαμαρά». Επικαλέστηκε μάλιστα δήλωση του τότε υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη «ότι επιχειρήθηκε πολιτική διαχείριση» στην υπόθεση.

Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία περί οπλισμού, ο Κασιδιάρης τη χαρακτήρισε «κατασκευασμένη με άθλιο τρόπο» και υποστήριξε ότι «οφείλεται σε εντολές πολιτικών προσώπων προς τον εισαγγελέα». Όπως συμπλήρωσε, «επί έξι μήνες ήταν αφόρητη η πίεση της τότε κυβέρνησης προς τον εισαγγελέα για συγκεκριμένο λόγο και μου ασκήθηκε δίωξη γι’ αυτό το πρωτοφανές δήθεν έγκλημα».

«Έρχομαι σε αυτό το δικαστήριο απολογούμενος να πω όσα στοιχεία διαθέτω. Είναι το τελευταίο βήμα ενός πολίτη που άδικα έχει διωχθεί», κατέληξε και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ερωτήσεις της έδρας.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ένταξη, τα πρώτα χρόνια και το καταστατικό

Αναφορικά με την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης έγινε όταν ήταν φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ότι ως μαθητής παρακολουθούσε από το ‘94.

Εξηγώντας περαιτέρω τους δεσμούς με την οργάνωση του Μιχαλολιάκου είπε πως «μέλος άρχισα να θεωρούμαι μετά από μια διετία τακτικής παρουσίας».

Οσον αφορά το καταστατικό της οργάνωσης είπε ότι «όταν πήγα στα γραφεία υπήρχε ένα υποτυπώδες κείμενο που ανέφερε τις βασικές αρχές του κόμματος» και ότι το επίσημο καταστατικό κατατέθηκε το 2012 στον Αρειο Πάγο.

Όταν μάλιστα κλήθηκε να τοποθετηθεί για συνέδριο το 2003 στο οποίο αποφασίστηκε τροποποίηση καταστατικού, είπε ότι η τροποποίηση αφορούσε τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.

Η Μάγδα Φύσσα σήμερα στο Εφετείο. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Τα στρατιωτικά «γυμνάσια» και η… «ιδεολογία»

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει ότι «η Βουλή θα γίνει Άγιος Παντελεήμονας», έκανε λόγο για «ρητορικό σχήμα». «Θα μπορούσα να πω Κολωνάκι, αλλά αναφέρθηκα στον Άγιο Παντελεήμονα ως λαϊκή περιοχή που έπαιζε τότε στις ειδήσεις και όλοι συζητούσαν γι’ αυτήν», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής υπήρξε εθνικοσοσιαλιστική, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι «το να δίνει αναφορά ένας πολίτης για ζήτημα που αφορά τις ιδέες του είναι απαράδεκτο».

«Θα προβώ μόνο στην εξής δήλωση: ιδεολογία μας είναι ο εθνικισμός» είπε ακολούθως και συμπλήρωσε πως η δήλωση αυτή γίνεται «επειδή έχει δημοσιότητα η δίκη, όχι όσον αφορά το ερώτημα της έδρας».

Σχετικά με άρθρα του με αναφορές στον Χίτλερ και το τατουάζ στο μπράτσο του ο Κασιδιάρης δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση, όπως και για τη φωτογραφία με τη σημαία της Βέρμαχτ την οποία είχε χαρακτηρίσει «φωτομοντάζ».

«Τα ζητήματα των χαιρετισμών και των συμβόλων που έχω αναπτύξει στην αρθρογραφία μου δεν θα τα θίξω στην απολογία μου γιατί ακόμα και το βούλευμα του Ντογιάκου ρητά αναφέρει ότι η ιδεολογία και τα σύμβολα, άρα ο Στάλιν, ο Χίτλερ, τα σφυροδρέπανα, η σβάστικα, δεν αφορούν την ποινική δίωξη. Υπάρχει η ελευθερία διακίνησης ιδεών, εγώ δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο σε αυτά από τη στιγμή που εντάσσονται στο πλαίσιο της νομιμότητας», είπε.

Σχετικά με το πογκρόμ του 2011, είπε πως «έγινε μια μαζική πορεία, στην οποία συμμετείχα και με κάλεσαν οι κάτοικοι να απευθύνω χαιρετισμό επειδή ήμουν στο δημοτικό συμβούλιο». Έκανε μάλιστα λόγο για «αυθόρμητη κατάσταση ύστερα από κάλεσμα κατοίκων». Ισχυρίστηκε ότι «δεν έγιναν βίαια επεισόδια στα οποία έχουν λάβει μέρος άτομα από Χ.Α.» και ότι εκείνος πληροφορήθηκε μετά τα επεισόδια.

EUROKINISSI / TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

Η εκπαίδευση στελεχών

Σε ερώτηση σχετικά με το αν είχε αρμοδιότητες ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών, υποστήριξε ότι «είναι η ιδεολογία, που την κρατάω για τον εαυτό μου, και είναι και η εκπαίδευση νέων στελεχών να μπορούνε να μιλάνε». Και συνέχισε προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η εκπαίδευση αφορούσε αποκλειστικά «την ικανότητά μου να διαθέτω καλό δημόσιο λόγο» καθώς «το κόμμα έπασχε σε αυτό τον τομέα».

Ειδικά για τις φωτογραφίες με τα «γυμνάσια» απάντησε: «Κάνω σκοποβολή στα επίσημα σκοπευτήρια της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Όλες οι φωτογραφίες μου αφορούν αυτή τη δραστηριότητα, της αθλητικής σκοποβολής, σε νόμιμους χώρους υπό την εποπτεία της αστυνομίας». Χαρακτήρισε, δε, «τερατολογίες» ότι πήγαινε και εκπαίδευε άλλους στο ΚΕΒΟΠ.

Για τη φράση του στη Χερσόνησο Κρήτης σε αστυνομικό ότι «μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς» είπε πως «για να κριθεί ο λόγος πρέπει να λάβουμε υπόψη το πολιτικό περιβάλλον που υπήρχε τότε. Διακόσιοι αναρχικοί με ρόπαλα, κράνη, καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, έκαναν επιθέσεις, έσπασαν και όχημα του Λιμενικού. Λέγοντας “θα έχεις νεκρούς” εννοούσα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί αν συνεχιστούν αυτά, το απέδιδα στην κατάσταση που επικρατούσε».

Για τη φράση «το σηκώνουμε το χέρι ενίοτε» σε ομιλία του στον Αλμυρό Βόλου, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «ο επίλογος κάθε τέτοιας δήλωσης ήταν ότι δεν θα κάνουμε τίποτα εκτός νομιμότητας». Κατά τον χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή, «έχει περικοπεί η φράση, η οποία ειπώθηκε με αφορμή το ατυχές συμβάν με την Κανέλλη στον ΑΝΤ1».

Σχετικά με την ενδυμασία χρυσαυγιτών, είπε ότι ο καθένας ήταν ελεύθερος να φοράει ό,τι ήθελε και μάλιστα είπε να προσκομίσει φωτογραφία του Παναγιώταρου με… μαγιό, ενώ για την εκδήλωση στον Μελιγαλά, όπου χρυσαυγίτες ήταν σε στρατιωτική παράταξη, σημείωσε: «Επειδή ήμασταν σε ένα χώρο με 2.000 νεκρούς, είχα τη φαεινή ιδέα να πω “πάμε με βηματισμό και όποιος θέλει ακολουθεί”. Οι συγκεντρωμένοι δεν μπόρεσαν καν να βρούνε το βήμα, ήταν παντελώς ασύνταχτοι».

Οταν ρωτήθηκε για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο, ο Κασιδιάρης ρώτησε την πρόεδρο «Σε τι αναφέρεστε λέγοντας φασαρίες στον Μελιγαλά;» και συνέχισε λέγοντας ότι το μόνο που υπήρξε ήταν μια έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον δήμαρχο του Μελιγαλά.

Με στρεψοδικίες υποστήριξε ότι η φράση «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα», που είχε πει στη Σκάλα Λακωνίας, αναφερόταν σε συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία έπρεπε να γίνεται βράδυ και όχι να πηγαίνουν μες στη μέρα για να πιάσουν τους εμπόρους ναρκωτικών.

Πρόεδρος: Από το ακροατήριο κάποιος μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά, όχι μεταφορικά, π.χ. τη φράση σας «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα».

Κασιδιάρης: Για νύχτα μπορεί να το εκλάβει κάποιος όπως θέλει ανάλογα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Όταν ρωτήθηκε για την αναφορά του στην «αρχαία κρυπτεία», σε ομιλία του στις Θερμοπύλες είπε ότι «χρησιμοποιώ αυτούς τους συμβολισμούς για να δείξω ότι ο αγώνας που κάνει η Χ.Α. ταιριάζει με τον αγώνα των Λακεδαιμονίων».

Αρνήθηκε ότι ήξερε τον Ρουπακιά

Όσον αφορά τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ο Κασιδιάρης αρνήθηκε ότι τον γνώριζε και υποστήριξε ότι για πρώτη φορά τον είδε στα δελτία ειδήσεων, ημέρες μετά τη δολοφονία.

Πρόεδρος: Ο Ρουπακιάς, που ήταν μέλος της τοπικής Νίκαιας, είναι και σε έγγραφο λογίστριας που λέει ότι Πατέλης και Ρουπακιάς ήταν υπεύθυνοι στην τοπική Νίκαιας.

Κασιδιάρης: Δεν το γνωρίζω αυτό το έγγραφο. Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι δεν ξέρω τον Ρουπακιά, αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Το όνομά του μπορεί να υπήρχε στο γραφείο κάποιας λογίστριας, δεν αντιλέγω.

Πρόεδρος: Τον Πατελη τον γνωρίζατε;

Κασιδιάρης: Ναι, όπως γνώριζα όλους τους υπεύθυνους των τοπικών οργανώσεων. Είχα το τηλέφωνό του, είχαμε επικοινωνία.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν εκείνο το βράδυ οποιοσδήποτε από τα στελέχη της Μεσογείων επικοινώνησε με τον Πατέλη;

Κασιδιάρης: Δεν έχω εικόνα για τέτοιες συνομιλίες, επαναλαμβάνω ότι το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Απολογούνται αύριο Κουκούτσης – Ματθαιόπουλος

Κανονικά μετά τον Κασιδιάρη ήταν προγραμματισμένη για σήμερα η απολογία του Νίκου Κούζηλου, όμως ο δικηγόρος του δήλωσε κώλυμα και έτσι θα προσέλθει την προσεχή Παρασκευή.

Αύριο στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού θα απολογηθούν οι πρώην βουλευτές Δ. Κουκούτσης και Αρτ. Ματθαιόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.