(Κείμενο: Γιάννης Παπαδόπουλος, Καθημερινή, 7/11/2019)
Η κίνηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιώργου Πατέλη, επικεφαλής στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας και κατηγορουμένου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Νίκο Μιχαλολιάκο προς το τέλος της απολογίας του δεν ήταν τυχαία. Νωρίτερα, στην προσπάθειά του να αποποιηθεί κάθε ποινική ευθύνη, ο αρχηγός του νεοναζιστικού μορφώματος είχε αδειάσει με τους ισχυρισμούς του –σε κάποιες περιπτώσεις ανοιχτά και σε άλλες πιο έμμεσα– άλλοτε βασικά, πρωτοκλασάτα στελέχη του.
Βασική υπερασπιστική γραμμή ορισμένων εκ των κατηγορουμένων της Νίκαιας είναι ότι τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κλήθηκαν στα τοπικά γραφεία για να διανείμουν τρικάκια. Τις επόμενες ημέρες, όπως έχουν υποστηρίξει, θα ακολουθούσε ομιλία του Μιχαλολιάκου στην περιοχή. Χθες, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος είπε ότι δεν είχε αποφασίσει εάν θα έδινε αυτή την ομιλία. Χαρακτήρισε αρχικά ως «παράξενη» τη δήλωση Πατέλη ότι εκείνο το βράδυ θα μοίραζαν φυλλάδια, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν είχε κοινοποιήσει στην τοπική τη σκέψη του να μην μιλήσει στη Νίκαια. Υποστήριξε ακόμη ότι τόσο ο Πατέλης όσο και ο συγκατηγορούμενός του Ιωάννης Καζαντζόγλου απολύθηκαν στις 20/9/2013 (δύο ημέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα) από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος επειδή τα ονόματά τους «απασχολούσαν την κοινή γνώμη» (όχι γιατί τους θεωρούσαν ενόχους στη Χ.Α.) και δεν διαγράφηκαν επειδή «δεν υπήρξαν ποτέ μέλη». «Εχω την αίσθηση ότι ο Πατέλης και τα επόμενα χρόνια εμφανίζεται σε εκδηλώσεις. Δεν έχει τεθεί στο περιθώριο», του επισήμανε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη.
Ωστόσο, για την περίπτωση του πρώην οδηγού του και πρώην επικεφαλής του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, Σωτήρη Δεβελέκου, η απόπειρα αποστασιοποίησης του Μιχαλολιάκου ήταν πιο ξεκάθαρη. Είπε ότι το άλλοτε βασικό στέλεχός του αποδείχθηκε αναξιόπιστο. Ρωτήθηκε για την τηλεφωνική συνομιλία Γιάννη Λαγού – Δεβελέκου, στην οποία ο πρώτος τον προτρέπει να πει ότι δεν γνωρίζει τον Γιώργο Ρουπακιά εάν ερωτηθεί από τις αρχές. «Είπα να μην αποκρύψει κανείς τίποτα», υποστήριξε χθες ο Μιχαλολιάκος. Ο Λαγός είχε ισχυριστεί στην απολογία του ότι συνόδευσε τον Μιχαλολιάκο στα κεντρικά γραφεία το πρωί μετά τη δολοφονία Φύσσα, αλλά ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δήλωσε χθες ότι δεν το θυμάται.
Ο Νίκος Μίχος ήταν ο μόνος εκ των κατηγορουμένων που ήρθε σε ευθεία ρήξη με την κεντρική ηγεσία στην απολογία του. Είχε πει ότι δεν έγιναν διαγραφές μελών παρά τις επίμονες προτροπές του και άφησε υπόνοιες για οικονομικές ατασθαλίες. «Είχαμε ισχυρά παράπονα με τον Μίχο, γιατί δεν πλήρωνε τη συνδρομή του», ήταν το χθεσινό αντεπιχείρημα του Μιχαλολιάκου. Την ίδια γραμμή απαξίωσης ακολούθησε και για άλλους συγκατηγορουμένους του που αποχώρησαν από τη Χρυσή Αυγή, όπως τον Στάθη Μπούκουρα και τον Δημήτρη Κουκούτση.
Το δικαστήριο επισήμανε τα όσα είχε υποστηρίξει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου ο Αρης Σπίνος, τα οποία αποκλίνουν από τη γραμμή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και της συζύγου του Ελένης Ζαρούλια. Ο Σπίνος είχε μιλήσει για αγωνιώδη προσπάθεια ενημέρωσης του Μιχαλολιάκου το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα και ότι σε συνέδριο του 1992 μοιραζόταν ένα παλιό καταστατικό της οργάνωσης. «Λέει ψέματα, το 1992 ο Σπίνος δεν είχε καμία σχέση με τη Χ.Α.», υποστήριξε ο Μιχαλολιάκος.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, σχεδόν απνευστί, προσπάθησε να αναφερθεί σε μια σειρά από φράσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής που φαίνεται ότι ταυτίζονται με τον εθνικοσοσιαλισμό και απαξιώνουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Μεταξύ άλλων, του υπενθύμισε και τα λόγια του: «Οχι ότι πιστεύω σε εκλογές, για να το ξεκαθαρίσω, να μην παριστάνω και τον δημοκράτη, υποκριτής δεν είμαι». Η υπερασπιστική γραμμή του Μιχαλολιάκου ήταν ότι επρόκειτο για «ρητορικά σχήματα» που δεν προέτρεπαν σε πράξεις βίας. Επικαλέστηκε από Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη μέχρι και τους στίχους της Μασσαλιώτιδας, του εθνικού ύμνου της Γαλλίας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει κάποιες από τις τοποθετήσεις του και να πείσει το δικαστήριο ότι δεν επρόκειτο για ρητορική μίσους. Κατά την αποχώρησή του, υποστηρικτές του φώναξαν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», ορισμένοι εξ αυτών χαιρετώντας ναζιστικά προς το πλήθος των αντιφασιστών στην άλλη μεριά της αίθουσας, οι οποίοι απάντησαν με το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τούς ναζί».