Καταδίκη Κασιδιάρη μετά από μήνυση Ηλία Σταύρου: Πήγαν να τον βγάλουν τρελό, βρέθηκαν ξανά εκτεθειμένοι!

Ηλίας Σταύρου εναντίον Χρυσής Αυγής: σημειώσατε ένα. Ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του πρώην ηγετικού στελέχους της ναζιστικής οργάνωσης, ενώ ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος κατάφερε να αθωωθεί, αρνούμενος αυτή τη φορά όχι κάποιον συναγωνιστή του, αλλά την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής!

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 28/11/2019)

Ηλίας Σταύρου εναντίον Χρυσής Αυγής: σημειώσατε ένα. Ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του πρώην ηγετικού στελέχους της ναζιστικής οργάνωσης, ενώ ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος κατάφερε να αθωωθεί, αρνούμενος αυτή τη φορά όχι κάποιον συναγωνιστή του, αλλά την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής!

Η υπόθεση, που εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αφορούσε μήνυση που κατέθεσε ο Ηλίας Σταύρου κατά των Ν. Μιχαλολιάκου και Ηλ. Κασιδιάρη για δύο δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής στις 18 και 19 Ιουνίου 2014, μετά την κατάθεση του πρώην χρυσαυγίτη στις ανακρίτριες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι οι μέρες που η κατάθεση Σταύρου είναι πρωτοσέλιδο στον Τύπο και τα δελτία ειδήσεων κάνουν λόγο για «κατάθεση-φωτιά που καίει την ηγεσία της οργάνωσης»· και αυτό όχι μόνο επειδή ο Ηλ. Σταύρου είναι ο μόνος που επωνύμως καταθέτει εναντίον των συναγωνιστών του, αλλά και επειδή είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των έσω τη λειτουργία της οργάνωσης.

Ο δικηγόρος από τη Βέροια ήταν μέλος της οργάνωσης από το 2005, πρώτος σε ψήφους με τη Χρυσή Αυγή στην Ημαθία στις εκλογές του 2012 και επιστημονικός συνεργάτης της Χρυσής Αυγής στη Βουλή μέχρι το 2013, όταν αποχώρησε καταγγέλλοντας απειλές για τη ζωή του.

Οσα υποστήριξε στις ανακρίτριες, αλλά και αργότερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκάλεσαν αναταραχή στην ηγεσία, αφού ο Σταύρου απέδειξε την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης και επανέλαβε πολλάκις ότι «ο Αρχηγός έχει πλήρη εποπτεία των δράσεων των μελών».

Η Χρυσή Αυγή αντέδρασε πάραυτα με δύο άρθρα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της και έκαναν λόγο για «μυθοπλασίες μιας διαταραγμένης προσωπικότητας».

Εν ολίγοις, η ηγεσία επιχείρησε να βγάλει τρελό τον Σταύρου για να αποδομήσει την κατάθεσή του και περιέγραφε ένα άτομο με «βαριά ψυχολογικά προβλήματα», που «πάσχει από μανία καταδίωξης» και «είχε προκαλέσει σοβαρό επεισόδιο με υπάλληλο της Βουλής».

Γι’ αυτά τα δημοσιεύματα κάθισε χθες στο εδώλιο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ ο Μιχαλολιάκος εκπροσωπήθηκε από δύο δικηγόρους. Στεκόμενος ακριβώς μπροστά από τον Κασιδιάρη, ο Σταύρου κατέθεσε πως οτιδήποτε δημοσιευόταν στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής έπρεπε να εγκριθεί από τον τότε εκπρόσωπο Τύπου και τόνισε ότι «τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, που είχαν σκοπό να πλήξουν την αξιοπιστία μου ως μάρτυρα κατηγορίας, ήταν σε απόλυτη γνώση του Αρχηγού, ο οποίος χαράσσει τη γραμμή για όλα τα ζητήματα».

Ασφαλώς και ο Μιχαλολιάκος είχε γνώση των δημοσιευμάτων κατά του Σταύρου· άλλωστε, την ίδια μέρα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης μήνυμά του από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ήταν προφυλακισμένος, στο οποίο αναφέρεται στην κατάθεση Σταύρου και κάνει λόγο για «κακοήθη και αρρωστημένη φαντασία των εμπαθών και χολερικών κατηγόρων της Χρυσής Αυγής».

Ομως, όταν τον μήνυσε ο Σταύρου, τα κατέβασε από την ιστοσελίδα και χαρακτήρισε υπεύθυνο για το περιεχόμενό της τον Δημήτρη Βογιατζή, δηλαδή τον υπεύθυνο σχεδίασης της ιστοσελίδας…

Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» στις 8.1.2018 (Δ. Ψαρράς, «Ο Μιχαλολιάκος αναζητεί έναν «αυτοφωράκια»») και γι’ αυτό χθες ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» κλήθηκε να καταθέσει. «Είναι εντυπωσιακό ότι ο Αρχηγός αρνείται τον ιστότοπό του και κατηγορεί τον σχεδιαστή της ιστοσελίδας για όσα δημοσιεύονται σε αυτήν.

Είναι σαν να μην έχω εγώ την ευθύνη των κειμένων μου, αλλά ο τυπογράφος», σημείωσε ο Δ. Ψαρράς και υποστήριξε ότι «από το δημοσίευμα που υπογράφει ο Μιχαλολιάκος, και το οποίο παραπέμπει με ενεργό λινκ στα άλλα δύο δημοσιεύματα, τεκμαίρεται ότι υιοθετεί τους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς».

Κατέθεσε, επίσης, πως ο Σταύρου εισέφερε σημαντικά στοιχεία στη δίκη και ότι από πουθενά δεν προέκυψε πως αντιμετωπίζει ψυχολογικό πρόβλημα. Σ’ αυτό στάθηκε και ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, που περιέγραψε τον Σταύρου ως έναν απόλυτα συγκροτημένο άνθρωπο και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς περί διαταραγμένης προσωπικότητας.

Η σύζυγος του Ηλία Σταύρου, Μαρία Σιακαβάρα, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα «προσέβαλαν την τιμή του συζύγου μου, ειδικά στη Βέροια που είναι μια κλειστή κοινωνία».

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έφερε μόνον έναν μάρτυρα, τον Χριστόφορο Τσάγκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, πρώην επιστημονικό συνεργάτη στη Βουλή και από τους βασικούς δικηγόρους στη μεγάλη δίκη, δηλαδή έμμισθο υπάλληλο του Μιχαλολιάκου.

Ο Τσάγκας υποστήριξε τον ισχυρισμό ότι ο σχεδιαστής και ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας είναι το ίδιο πρόσωπο και έφτασε στο σημείο να πει ότι οποιοσδήποτε μπορούσε να δημοσιεύσει ό,τι ήθελε στον ιστότοπο, αρκεί να το δεχόταν ο σχεδιαστής Βογιατζής!

Αφησε, ωστόσο, αναπάντητα τα ερωτήματα που έθεσαν οι δικηγόροι Κλειώ Παπαπαντολέων και Αγις Τάτσης: «Δηλαδή ό,τι ήθελε ο Βογιατζής δημοσιευόταν κάτω από το έμβλημα της Χρυσής Αυγής;», «Μας λέτε ότι ο σχεδιαστής ήταν και ιδιοκτήτης. Τότε γιατί είχε σύμβαση εργασίας με τη Χρυσή Αυγή; Πληρωνόταν για να παρέχει υπηρεσίες στον εαυτό του;».

Η ιστοσελίδα βέβαια δεν ήταν του Βογιατζή και γι’ αυτό εκείνος στο εξώδικό του προς τη Χρυσή Αυγή αναφέρει ρητά ότι παρέχει μόνο τη φιλοξενία της και σημειώνει πως «το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι ιδιοκτησίας σας».

Απολογούμενος ο Ηλίας Κασιδιάρης ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα δημοσιεύματα και πως «πολύ μεταγενέστερα έριξα μια πρόχειρη ματιά». Δήλωσε, δηλαδή, άγνοια για όσα έγραφε η ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής για τον Σταύρου όταν είχε βουίξει ο τόπος για την κατάθεσή του και ο ίδιος Μιχαλολιάκος τη σχολίαζε από τη φυλακή!

Είπε επίσης ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αναρτήσεις, αλλά περιέγραψε λεπτομερώς το περιστατικό με τον Σταύρου και τον κουρέα της Βουλής, όπως το περιέγραφε και το δημοσίευμα.

Τελικά γι’ αυτό το περιστατικό ο Κασιδιάρης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ η έδρα έκρινε ότι οι υπόλοιποι χαρακτηρισμοί (ψυχικά διαταραγμένος κ.λπ.) εμπίπτουν στο αδίκημα της εξύβρισης και έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής. Αθώωσε, δε, τον Ν. Μιχαλολιάκο όχι επειδή δεν ήταν ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, αλλά επειδή το διάστημα της ανάρτησης των δημοσιευμάτων ήταν προφυλακισμένος.

Αμέσως μετά την καταδίκη του ο Κασιδιάρης άσκησε έφεση και έτσι θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον πρώην χρυσαυγίτη. Ωστόσο, η επιχείρηση «αποδομήστε τον Σταύρου» έπεσε στο κενό και ο πρώην χρυσαυγίτης απέδειξε ότι ο λύκος δεν τρώει πάντα όποιον φεύγει από το μαντρί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.