Συνομιλίες δολοφόνων: Από “τους γαμήσαμε” στον πανικό (241η μέρα)

Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει προς τα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων στην αντιφασιστική απεργία των συνδικάτων στις 25/9/2013.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 18/4/2018)

Με τις αποκαλυπτικές για τη φονική τους δράση συνομιλίες Δεβελέκου, Μπαρέκα, Πατέλη, Ρουπακιά, Τσακανίκα και Κορκοβίλη ολοκλήρωσε το δικαστήριο κατά την 241η δικάσιμο (16/4) την ακρόαση συνομιλιών χρυσαυγιτών.

Χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες που αφορούν την επίθεση στους συνδικαλιστές της Ζώνης. Στο δικαστήριο διαβάστηκαν τα μηνύματα που αντάλλαξε ο Δεβελέκος με τον Λαγό.

Λαγός: «Φίλε γαμήσαμε τα κομμούνια σήμερα σε Νίκαια και Πέραμα. Βγήκαν για αφισσοκολλήσεις και τους μακελέψαμε».

Δεβελέκος: «Τί λες ρε Γιάννη? Πού και πότε»

Λαγός: «Στη Νίκαια πιο χαλαρά πριν λίγο. Παράτησαν τις κόλλες και τρέχαν. Στο Πέραμα πιο σοβαρά. Καμιά σαρανταριά από δαύτους και τους τρέχουν οι δικοί μας τώρα.»

Και λίγα sms πιο μετά, ο Λαγός στέλνει: «Φίλε πολύ ξύλο. Τους έσπασαν δέκα αμάξια. Τους τσάκισαν».

Σε τηλεφωνική συνομιλία λίγο μετά, ο Λαγός περιγράφει στον Δεβελέκο: «Διέγραφαν συνθήματα που γράψαμε εκεί προχθές. Ήταν εκεί κι ο πρόεδρος της Ζώνης και του λέμε αυτά που ξέρατε τελείωσαν. […] Φάγανε ξύλο πολύ σου λέω. […] Τους έστειλαν στο νοσοκομείο, σε μια φάση ήταν ανάσκελα. […] Τους βάλανε κάτω, τους βαράγανε.[…] Στο Πέραμα κόλαση, φίλε, ισοπέδωση. […] τους λιώσανε.» Επιβεβαιώνονται απόλυτα δηλαδή οι καταθέσεις των θυμάτων, ενώ η υπερασπιστική γραμμή, που κάνει λόγο για συμπλοκή, πάει στα σκουπίδια. Τέλος, ο Δεβελέκος ρωτάει αν θα συνεχιστεί η περιοδεία βίας και ο Λαγός απαντάει ότι τους μάζεψε, «μην τσιμπήσουν και κανέναν δικό μας».

Στις 13/9/13, σε άλλη συνομιλία, ο Δεβελέκος λέει: «Έχουμε Ζώνη σε δυο βδομάδες. […] Θα γελάσουμε πολύ». Στις 14/9/13: «Το μεγάλο νταχτιρντί, δεν ξέρω αν έχεις μιλήσει με το Γιάννη, θα είναι σε δυο βδομάδες. Στο Πέραμα, στη Ζώνη, που θα πάμε πάλι. […] Εκεί θα πέσει ραβδί χοντρό. […] Να περάσει το αυτόφωρο, να τελειώνουν. Να βγούνε τα παιδιά έξω και θα τους γαμήσουμε». Μεσολάβησε βέβαια η σύλληψη της ναζιστικής συμμορίας, μετά τον μαζικό αντιφασιστικό ξεσηκωμό για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η δολοφονία του Παύλου

Σε διάφορα σημεία μετά τη δολοφονία γίνεται λόγος για όπλα τα οποία πρέπει να ξεφορτωθούν. Στις 18/9/13 ο Δεβελέκος δίνει εντολή: «άδειασε σπίτι και το πιστόλι». Ο Λαγός δίνει οδηγίες στον Δεβελέκο: «αν έχει σπίτι του κάτι [ο Θωμάς Μπαρέκας, που έχει μόλις προσαχθεί] κοιτάξτε να το καθαρίσετε», αμέσως μετά ο Δεβελέκος μεταφέρει την εντολή, ενώ ξαναπαίρνει ο Λαγός τον Δεβελέκο για να τον ενημερώσει ότι βρέθηκε πτυσσόμενο γκλοπ.

Λίγο μετά ο Δεβελέκος μιλάει με Λαγό, Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκο για τον Ρουπακιά. Η εντολή είναι: «Τον μαλάκα δεν τον ξέρεις, δεν τον έχεις δει». Την επόμενη μέρα μιλάει με Μιχαλολιάκο, Ουρανία Μιχαλολιάκου και Λαγό για την καταδίκη σε βάρος του για οπλοφορία. Ο Δεβελέκος ρίχνει το φταίξιμο στην κοπέλα και στη μητέρα του επειδή δεν ξεφορτώθηκαν τα όπλα του όπως έπρεπε. Το ίδιο βράδυ μιλάει με τη μητέρα του η οποία ανέφερε τον πατέρα του Παύλου Φύσσα, για να της απαντήσει ο Δεβελέκος: «πες του ότι θα πάει να βρει το γιο του». Σε άλλη συνομιλία στις 23/9/13 επιβεβαιώνει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν γνωστός και στοχοποιημένος και η ΧΑ αμετανόητη: «ήταν σεσημασμένος […] Ένα κωλόπαιδο και μισό. […] Ξέρεις τι τραγούδια έλεγε; Καλά να πάθει. […] Τραγούδα τώρα πούστη από κει που είσαι».

Στις 25/9/13 γίνεται η μεγάλη αντιφασιστική απεργία και διαδήλωση προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Ο Δεβελέκος μιλάει με αστυνομικό από τις δυνάμεις καταστολής.

«Αστ: έχει πολύ κόσμο φίλε, έχουν ξεκινήσει. […] Αφού σου λέω ανεβαίναν, ανεβαίναν, δεν τελειώνανε.

Δεβελέκος: Οι διμοιρίες είναι φαντάζομαι στο σημείο που πρέπει.

Αστ: στο σημείο που πρέπει είναι, δεν τους έχουν πλαισιώσει όμως. Κι αυτοί είναι διάσπαρτοι είναι παντού. Αυτό είναι το κακό.

Δεβελέκος: Έχε με σε ενημέρωση.

Αστ: ναι, ναι, ναι, κανονικά.»

Και την επόμενη μέρα, αστυνομικός περιγράφει στον Δεβελέκο: «Είχανε πολύ, ΠΟΛΥ κόσμο. […] Πιθανόν ούτε το ’08 να ήτανε τόσοι».

Στις συνομιλίες του Πατέλη ακούγεται ο Τσακανίκας να λέει απελπισμένος, κλαίγοντας: «γράφουν στο Έθνος μαλακίες, δεν το πιστεύω.. Ο Γεώργιος Τσακανίκας κατάγεται από την Αίγυπτο, γι’ αυτό και είναι η γυναίκα του στο 5μελές. […] Διασυρμός. […] Θα γίνουμε ρεζίλι ομαδικώς, θα με ξηλώσει το κόμμα ρε μαλάκα», ενώ ο Πατέλης, ακόμα πιο απελπισμένος, νομίζοντας ότι έλαβε την κλήση για να μάθει κι άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία, βάζει τις φωνές: «εμένα θα με κοιτάνε και θα με βαράνε μέσα [στη φυλακή] φίλε. Θα με γαμάνε».

Όταν ο Πατέλης μιλάει με τον Κούζηλο στις 20/9/13, σε άθλια κατάσταση, ομολογεί: «Δε βλέπω να τη βγάζω καθαρή». Την ίδια μέρα μιλάει με τον Κομιάνο και λέει: «Μη σπάσει κανένας, θα μας γαμήσουνε τώρα. Ακόμα δεν έχετε έρθει σε μαύρη ώρα, είμαστε σε μαύρη εμείς. Είμαστε Έλληνες εθνικιστές, είμαστε χρυσαυγίτες, δεν κάνουμε πίσω». Κλείνει φωνάζοντας το γνωστό ναζιστικό σύνθημα: «Ψηλά τα λάβαρα».

Στις συνομιλίες του Μπαρέκα φαίνεται καθαρά η οργανωμένη προσπάθεια να ξεφορτωθούν τα όπλα. Ο Λαγός λέει στον Μπαρέκα: «είχες αφήσει το ρόπαλο, στο είχαμε πει 10 ώρες πριν». Σε συνομιλία την επόμενη μέρα ακούγεται: «Δύο κλούβες κάτω από τα γραφεία. Αν και έγκυρη πηγή λέει ότι για προστασία είναι, όχι για προσαγωγές… [να μην έχουμε] Τίποτα πάνω μας».

Διάχυτη σε όλες τις συνομιλίες είναι η επίγνωση ότι τα τηλέφωνα παρακολουθούνται, ενώ παραπάνω από εμφανής είναι ο ρόλος του Λαγού σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τις περιοχές στις οποίες είναι υπεύθυνος. Από το αν θα ανοίξουν τα γραφεία, ποιοι πρέπει να πάνε και το ποιον ενημερώνει για να οργανωθεί η απόκρυψη του οπλοστασίου, μέχρι το ποια είναι η γραμμή για το τι δημοσιεύεται στα κοινωνικά μέσα, τα μπλογκ κλπ, το τι λέγεται με την αστυνομία και τους δικηγόρους. Αποφασίζει ακόμα ποιος μένει και ποιος φεύγει, είτε για τη δράση της συμμορίας κατά τη διάρκεια των διώξεων, είτε για να αποφευχθούν παραπάνω συλλήψεις.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την ανάγνωση/προβολή του υλικού που έχει βρεθεί στους σκληρούς δίσκους των στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του δίσκου του Μιχαλολιάκου.

«Έχει πάνω του 15 φόνους»

Σε συνομιλία του με τον Τσακανίκα στις 30/8/13 ο Δεβελέκος λέει: «πάμε να ανατινάξουμε, να βάλουμε κανά δυναμίτη να πούμε […] ξέρω και τα τζιπάκια του και όλα», για στοχοποιημένο άτομο για το οποίο συζητούν. Στις 31/8/13 συνομιλεί με κάποιον που του περιγράφει ότι φοβήθηκε γιατί κυκλοφόρησε κατά λάθος με το όπλο του, το οποίο αρχικά ονομάζουν κωδικά «σίδερο». Ωστόσο αμέσως μετά τον ρωτάει τι είναι, και ο συνομιλητής απαντάει «9ρι Walther». Και σχολιάζει ο Δεβελέκος: «αυτό να το ξέρεις, αν το πήρες 5 κατοστάρικα, επειδή είναι πολύ καλό κομμάτι, την έχεις γαμήσει. Έχει πάνω του 15 φόνους». Το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου και μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΧΑ, δε χάνει ευκαιρία να δείξει ότι είναι μέσα σε όλες τις εγκληματικές δράσεις. Στις 4/9/13 λέει: «νόμιζα ότι κατέβαινε η ομάδα για να κάνει ζημιά, όχι εκδηλώσεις και μαλακίες».

Χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας της ιεραρχίας φαίνεται σε συνομιλία του με τον Τσακανίκα στις 6/9/13, όπου σχολιάζουν το ενδεχόμενο να παρθεί πρωτοβουλία από τα μέλη για κάποια επίθεση: «Βλέπεις ρε φίλε, τέλος πάντων είναι ανώτερός μου. […] Ξέρεις πώς τό ‘παιξε ο Γιώργος, έδωσε εντολή ο Λαγός, μην κινηθούμε». Στη συνέχεια συζητάνε πώς θα μπορούσαν να επιτεθούν (μιλούν ξανά για κάποιο στοχοποιημένο άτομο) κάνοντάς το να φανεί σαν τσακωμός σε καφέ και αξιολογούν αν ο Λαγός θα καταλάβει ότι είναι πρωτοβουλία.

Επόμενες δικάσιμοι

  • Απρίλης: 18/4, 20/4, 24/4 και 25/4 στον Κορυδαλλό. 23/4 στο Εφετείο.
  • Μάης: 2/5, 15/5, 17/5, 24/5, 29/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό. 9/5, 16/5 και 21/5 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.