Ο Λαγός στο κέντρο όλων των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου [16/4/2018]

Λαγός (αριστερά) και Μίχος με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 17/4/2018)

Ο υπαρχηγός της Χ.Α., Ιωάννης Λαγός, βρισκόταν πίσω από κάθε δράση των ταγμάτων εφόδου της Νίκαιας και του Πειραιά και έδινε την έγκρισή του για κάθε ενέργεια των μελών τους, όπως αποδεικνύεται από τα ηχητικά ντοκουμέντα που ακούστηκαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου και δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες σχετικά με την κάθετη ιεραρχία της ναζιστικής οργάνωσης και την επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονικής δράσης της.

Από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων των χρυσαυγιτών (μεταξύ των οποίων Πατέλης, Πανταζής, Τσακανίκας, Δεβελέκος και Μπαρέκας – στελέχη της οργάνωσης σε Νίκαια και Πειραιά) προκύπτει ότι κοινό σημείο αναφοράς στις μεταξύ τους επικοινωνίες μετά τη δολοφονία Φύσσα ήταν ο «Γιάννης» ή «κύριος Γιάννης», ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία, με τον οποίο μιλούσαν συνέχεια και για τα πάντα.

Σχέδιο συγκάλυψης

Τις περισσότερες φορές ο περιφερειάρχης δήλωνε πως βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων, ενώ δεν έλειπαν και οι παρεμβάσεις του Αρχηγού από το… βάθος.

Για παράδειγμα, στις 18.9.2013, μόλις λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, όταν οι Μιχαλολιάκος, Λαγός και Κασιδιάρης κατέστρωναν το σχέδιο συγκάλυψης και έδιναν οδηγίες στον Δεβελέκο να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά αν κληθεί να καταθέσει στη ΓΑΔΑ.

Χθες ακούσαμε μεταξύ άλλων τον Λαγό να:

► δίνει εντολές ν’ αδειάσουν γραφεία και σπίτια από όπλα («πιάσανε τον Μάκη, αν έχει κάτι σπίτι του κοίτα να το καθαρίσετε»)

καθησυχάζει τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη για το μέλλον του στην οργάνωση («μένεις εδώ και συνεχίζεις κανονικά»)

► περηφανεύεται ότι «γαμήσαμε σήμερα τα κομμούνια στο Πέραμα» (βλ. «Ο Λαγός ομολογεί: “Τους μακελέψαμε”!», «Εφ.Συν.», 22.10.2016)

► προαναγγέλλει και άλλες επιθέσεις («αυτά που ξέρανε τελειώσανε, σε Πέραμα, Νίκαια, παντού»)

Στον περιφερειάρχη Πειραιά, λοιπόν, δίνουν άμεση αναφορά οι πυρηνάρχες («έλα, Γιάννη, υπάρχει μια πληροφορία για 30 άτομα στην Αγία Τριάδα»), στις εντολές του υπακούν όλοι με στρατιωτική πειθαρχία («έχει δώσει εντολή ο Λαγός να μην κινηθούμε»), ενώ χαρακτηριστική είναι η απάντηση δικηγόρου στον Πανταζή που ανησυχεί για τη δικαστική εξέλιξη: «Ο Λαγός αποφασίζει τη γραμμή».

Λόγοι αναβάθμισης

Τα αδιάσειστα αυτά στοιχεία εξηγούν τον λόγο για τον οποίο ο Μιχαλολιάκος, μη μπορώντας να… αποσυνδεθεί από τη δράση του περιφερειάρχη του, τον αναβάθμισε σε υπαρχηγό του, αλλά έτσι εξηγείται και η συνεχής προκλητική συμπεριφορά του Λαγού εντός κι εκτός Κοινοβουλίου.

Αλλωστε από την περιφέρεια του Λαγού, τον Πειραιά, η Χ.Α. συνεχίζει τη δράση της από τότε που αδρανοποιήθηκε το τάγμα της Νίκαιας, και αυτό με «Εντολή Λαγού: Τα γραφεία μας δεν θα ανοίξουν», όπως έγραφε το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους τα μέλη της τοπικής.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Τσακανίκας επικοινωνούσε μόνο με ορισμένα μέλη της Τοπικής Νίκαιας και τους έδινε ραντεβού στα γραφεία του Πειραιά με την επισήμανση ότι ο Λαγός τού είπε να πάρει μαζί του τα «έμπιστά του παιδιά».

Και βέβαια η τελευταία επίθεση με…. αποτύπωμα της Χ.Α. ήταν στη «Φαβέλα» στον Πειραιά, για την οποία έχουν ταυτοποιηθεί ο Ακης Θεοδώρου, μέλος της Τοπικής Πειραιά, και ο Σωτ. Δεβελέκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Οργάνωσης, στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και «παρών» τόσο στο τάγμα εφόδου που, με επικεφαλής τον Λαγό, εισέβαλε στο Δημοτικό Νέου Ικονίου Περάματος όσο και στην επίθεση έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Είναι ο ίδιος που λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σχολίαζε σε τηλεφώνημά του «Τραγούδα τώρα, πούστη, από εκεί που είσαι»…

▪ Επόμενη δικάσιμος, αύριο (Τετάρτη) στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.