Αποκαλυπτικά ηχητικά (4): οι συνομιλίες που απομαγνητοφώνησε η Αντιτρομοκρατική (5 videos)

Αναδημοσιεύουμε ηχητικά από συνομιλίες που διαβάστηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής και δημοσιοποιήθηκαν από το omniatv.gr. Στην ανάρτηση αυτή συγκεντρώνουμε τις συνομιλίες που επέλεξε να απομαγνητοφωνήσει η Αντιτρομοκρατική.

(Κείμενο: Λουκάς Σταμέλλος, omniatv.gr, 2/4/2018)

Με την ανάγνωση απομαγνητοφωνήσεων από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των αριθμών που τέθηκαν υπό παρακολούθηση αμέσως μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, καθώς και την ανάγνωση εκθέσεων από κατ’ οίκον και σωματικές έρευνες, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής κατά την 104η εβδομάδα διεξαγωγής της, με τις δικασίμους 238 και 239.

Οι απομαγνητοφωνήσεις συμπεριλαμβάνονται στο αναγνωστέο έγγραφο 276 του οποίου η ανάγνωση είχε ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καταγραφές των κλήσεων της αδελφής του Γ. Ρουπακιά.

«Το κόμμα θα πληρώνει»

Τη μερίδα του λέοντος από τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων χρυσαυγιτών που έγιναν μετά τη δολοφονία Φύσσα, καταλαμβάνουν οι συνομιλίες του Ν. Αποστόλου. Το μέλος της Χ.Α. εκφράζει αφ’ ενός την πεποίθηση ότι η Χ.Α. «θα ανέβει» μετά τη δολοφονία, δίνοντας έτσι την, διάχυτη στα μέλη των ταγμάτων εφόδου, αντίληψη που λειτουργούσε ως κίνητρο για την διάπταξη των ενεργειών αυτών. Αφ’ ετέρου, δίνει και πάλι την εικόνα συνεργασίας των χρυσαυγιτών με την ΕΛ.ΑΣ. και την συνεννοημένη εμφάνισή τους ως «πολίτες» δίπλα από τις μονάδες της αστυνομίας. Άλλα σημαντικά στοιχεία είναι: το «καθάρισμα», η εξαφάνιση δηλαδή ενοχοποιητικών στοιχείων (όπλων κ.ά.) από τα σπίτια των μελών των ταγμάτων εφόδου, η υποστήριξη από την Χ.Α. τόσο με άμεση νομική βοήθεια («δικηγόρος απ’ το κόμμα»), όσο και με οικονομική στήριξη («το κόμμα θα πληρώνει») από τα κεντρικά στα μέλη για εγγυήσεις, εξαγορά ποινών, αποζημιώσεις προς τα θύματα κ.ά.

«Ήταν ΚΚΕ [ο Ρουπακιάς], το παίζει κι η Τατιάνα»

Από τις συνομιλίες του Σωτήρη Δεβελέκου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ, πρώην πυρηνάρχη Πειραιά και ταυτοποιημένου ως συμμετέχοντος στην πρόσφατη επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» (στην οποία χτύπησαν σοβαρά – μαζί με άλλους – και την δικηγόρο πολιτικής αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου) ξεχωρίζει η αγωνία για το αν θα τεθεί εκτός νόμου η ναζιστική οργάνωση. Χαρακτηρίζει «σεσημασμένο» τον Π. Φύσσα και φαίνεται να γνωρίζει ότι είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών των κατηγορουμένων. Φαίνεται πως γνώριζε τα σημεία που θα χρησιμοποιούσε η υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών, όπως π.χ. ότι οι στίχοι του Φύσσα ήταν επιθετικοί ή ότι «βρέθηκε σε συμπλοκή», πράγματα που έχουν ακουστεί έτσι ακριβώς στην αίθουσα του δικαστηρίου από τους δικηγόρους της Χ.Α.

«Δεν πάω, μας έχουν ενημερώσει»

Άλλες απομαγνητοφωνήσεις που ακούστηκαν στο δικαστήριο την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν από τις συνομιλίες του μέλους της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, Κ. Κορκοβίλη. Ο Κορκοβίλης αναφέρεται στις κάρτες μελών της Χ.Α. και το σύστημα με τους κωδικούς. Επίσης, λέει ότι «δεν πάω (στα γραφεία), μας έχουν ενημερώσει». Κάποιος από τους συνομιλητές του φαίνεται να γνωρίζει και αυτός για την άρση απορρήτου.

«Να βάλει τον ‘Κατέλη’ φυλακή»

Ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, πρώην μέλος της Χ.Α. με το ψευδώνυμο «Περίανδρος», γνωστός από την επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών το 1998 στον, τότε φοιτητή, Δ. Κουσουρή – για την οποία καταδικάστηκε – αναφέρεται στις συνομιλίες του στον αρχηγό της Χ.Α. υποτιμητικά ως «Κατέλη». Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Ανδρουτσόπουλος γνωρίζει τις ομιλίες περί «ταγμάτων εφόδου» και «ξιφολογχών που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια», οι οποίες είναι ευθείες αναφορές στο πρότυπο της Χ.Α., δηλαδή το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ, και τις οποίες η υπεράσπιση του Μιχαλολιάκου και ο ίδιος έχουν αποπειραθεί να αποποιηθούν.

«Οι ΔΙΑδες μίλησαν στον Γερμενή»

Στις συνομιλίες του Γ. Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας και αμέσως υφιστάμενου του βουλευτή Ι. Λαγού, ακούγεται ο Λαγός να επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τις επαφές της ηγεσίας της Χ.Α. με την ΕΛ.ΑΣ. καθώς, όπως λέει, «του Γερμενή του είπαν (οι αστυνομικοί) επειδή είχε κάποιους γνωστούς ότι το σκηνικό ήταν αυτό». Επιβεβαιώνεται επίσης ότι ο Καζαντζόγλου, επίσης κατηγορούμενος ως συναυτουργός στη δολοφονία Φύσσα, είχε ξεχάσει το κινητό του στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Σε άλλο τηλεφώνημα ακούγεται ο Τσακανίκας, επίσης μέλος της Τ.Ο. Νίκαιας, που φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο μαζί με τον Πατέλη και τον Καζαντζόγλου.

Στον Πατέλη τηλεφώνησε επίσης για να τον εμψυχώσει ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής «Εσωτερικής Ασφάλειας» της «Κεντρικής Διοικήσεως» της Χ.Α., Χρήστος Ζέρβας, που καταδικάστηκε πρωτόδικα ως αυτουργός της επίθεσης κατά του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη έξω από τα κεντρικά γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.