(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 16/3/2018)
Οι συνήγοροι της Χ.Α. υπέβαλαν ένσταση γνησιότητας του εγγράφου που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο ο Δ. Ψαρράς με πρώτιστο στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες του Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος αποφασίζει για τα πάντα σύμφωνα με αυτό
Στην προσφιλή τους τακτική αμφισβήτησης της γνησιότητας του καταστατικού της Χρυσής Αυγής, που είχε έρθει στην κατοχή του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά στα τέλη της δεκαετία του ’80, προσέφυγαν χθες οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών στη δίκη για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης του νεοναζιστικού μορφώματος.
Πρόκειται για το γνήσιο καταστατικό που είχε αποσταλεί στον δημοσιογράφο μάρτυρα της υπόθεσης Δημήτρη Ψαρρά στο περιοδικό «Σχολιαστής» από την ίδια τη Χρυσή Αυγή, όταν η οργάνωση δεν έκρυβε τις ναζιστικές πεποιθήσεις της επειδή δεν είχε ακόμα ξεκινήσει τις επιθέσεις της στον δρόμο.
Οι χρυσαυγίτες υπέβαλαν στο δικαστήριο ένσταση γνησιότητας του καταστατικού (χωρίς να έχουν ποτέ αμφισβητήσει την αποστολή του) που είχε καταθέσει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» στην προκαταρκτική το φθινόπωρο του 2013 και το οποίο επιβεβαιώνει τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, περιγράφει την «επιχειρησιακή» δομή των πυρήνων και, κυρίως, περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την «Αρχή του Αρχηγού», σύμφωνα με την οποία για όλα αποφασίζει ο Αρχηγός, ο οποίος είναι «απαραβίαστος» και δεν εκπροσωπεί την οργάνωση αλλά τον λαό και το έθνος. Αυτό το κεφάλαιο ενοχοποιεί φυσικά τον ισόβιο αρχηγό της Χρυσής Αυγής και είναι μετάφραση του γερμανικού Führerprinzip, το οποίο ίσχυε για τον Χίτλερ.
Η υπεράσπιση επανέλαβε και χθες τον ισχυρισμό ότι το πρώτο και μοναδικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής είναι εκείνο που αποφασίστηκε στις 22.8.2012 και κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Αυγούστου, δύο μήνες δηλαδή μετά την είσοδο της οργάνωσης στη Βουλή και ενώ δεν υπήρχε καμιά σχετική υποχρέωση.
Μάλιστα αυτό αναγνώστηκε χθες και αν και επιχειρείται η συγκάλυψη της «Αρχής του Αρχηγού» και τα άλλα επιβαρυντικά στοιχεία του αρχικού καταστατικού, τελικά και από αυτό προκύπτει ο ηγεμονικός ρόλος του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου.
Πάντως το γνήσιο καταστατικό που αποτελεί ντοκουμέντο και στοιχείο της δικογραφίας δεν αναγνώστηκε αφού το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει επί του αιτήματος μαζί με την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας.