(Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 2/2/2016)
Πολύς λόγος γίνεται σχετικά με το αν ο χαιρετισμός του Αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου κατά τη διάρκεια της χρυσαυγίτικης φιέστας του Σαββάτου ήταν ναζιστικός ή όχι.
Η Χρυσή Αυγή πασχίζει για άλλη μια φορά να αποδείξει ότι δεν είναι ναζιστική, με την επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης να κάνει λόγο για «λάσπη» και να αντιτείνει ότι νωρίτερα ο Μιχαλολιάκος «είχε χαιρετήσει με υψωμένη τη γροθιά και με τα δυο τα χέρια» και ότι αυτό δεν προβλήθηκε.
Φυσικά, ο Αρχηγός και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν απαθανατιστεί πολλές φορές να χρησιμοποιούν τον χαιρετισμό του Χίτλερ, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αν πράγματι ο Μιχαλολιάκος χρησιμοποιεί αυτόν τον χαιρετισμό ή όχι είναι δευτερεύουσας σημασίας, αφού οι ομιλίες των στελεχών της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια της φιέστας του Σαββάτου, επαναλαμβάνουν διαρκώς γνωστά χιτλερικά συνθήματα.
«Ζήτω η νίκη!», φωνάζει ο Αρχηγός, κλείνοντας και αυτή την ομιλία του, όπως συνηθίζει να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του.
Και βέβαια, δεν πρόκειται για άλλο σύνθημα από τη μετάφραση στα ελληνικά του χιτλερικού συνθήματος «Sieg Heil!».
Είναι το ίδιο σύνθημα που στα γερμανικά έχει τατουάζ στο μπράτσο του ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Με το «Ζήτω η νίκη» κλείνουν τις ομιλίες τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής φιέστας και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως ο Χρ. Παππάς και ο Ευ. Καρακώστας.
Ο Παππάς μάλιστα προσθέτει και κάτι ακόμα: «Η νίκη είναι ο Αρχηγός και ο Αρχηγός είναι η νίκη!». Μόνο που αυτή η φράση του ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής παραπέμπει σε ένα ακόμα σύνθημα των ναζί του Χίτλερ: «Adolf Hitler ist der sieg!» (σ.σ. Ο Αδόλφος Χίτλερ είναι η νίκη!).
Ο Καρακώστας, από την άλλη, μιλά για «μια ιδέα της οποίας ο καιρός έχει έλθει», προσθέτοντας ότι «μέσα σε έναν κόσμο ερειπίων θα ανεμίσουν ξανά οι σημαίες της εθνικής και κοινωνικής μας πίστης και ο λαϊκός μας εθνικισμός θα θριαμβεύσει!».
Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια η Χρυσή Αυγή έχει εξηγήσει στις 6/4/2006, σε άρθρο με τίτλο «Εθνικιστές ή ναζιστές», ότι παλιότερα χρησιμοποιούσε ανοιχτά τον όρο «εθνικοσοσιαλισμός», όμως τον αντικατέστησε με όρους, όπως ο «λαϊκός εθνικισμός».
Αλλά αυτό -όπως σπεύδει να διευκρινίσει- «δεν σημαίνει ότι αλλάξαμε ιδέες. Απλώς θεωρούμε περισσότερο πολιτικά δόκιμο το να χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους, γιατί είναι γεγονός ότι ο όρος ‘‘εθνικοσοσιαλισμός’’ προκαλεί παρανοήσεις μετά από έναν ωκεανό προπαγάνδας εξήντα ολόκληρων ετών».