Ο «φάκελος Μόι» της Αντιτρομοκρατικής

[Αναδημοσιεύουμε κείμενο του Βασίλη Λαμπρόπουλου για άτομο (τον πρωην πρόεδρο της ΠΑΕ Αχαρναϊκού Γ. Μωυσιάδη ή “Μόι”) σχετιζόμενο με τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη. Ο δημοσιογράφος που επικαλείται πηγές της ΕΛΑΣ και της Αντιτρομοκρατικής συνδέει τη δολοφονία με ένα λαβύρινθο από επιχειρηματικά συμφέροντα,  κυκλώματα “Ρωσοπόντιων” και ποινικών, φατρίες στελεχών της Αντιτρομοκρατικής αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Με τη δολοφονία του Μόι, αλλά και ενός ακόμα ατόμου, η ΕΛΑΣ εκτιμάει ότι “«υπήρξε διαδικασία αυτοκάθαρσης» σχετικά με τους αυτουργούς της εν λόγω αιματηρής ενέργειας και ότι «η υπόθεση έχει ουσιαστικά κλείσει»”. Εντύπωση προκαλεί ότι σε ανάρτησή της η Χρυσή Αυγή δεν αμφισβητεί τις πληροφορίες Λαμπρόπουλου, που συνδέουν τη δολοφονία Φουντούλη-Καπελώνη με κυκλώματα της νύχτας. Πάντως η οικογένεια Καπελώνη έχει κινηθεί νομικά κατά της Χρυσής Αυγής και του Αρχηγού της με στόχο την απαγόρευση χρήσης του προσώπου του δολοφονημένου γιου της για τους σκοπούς της οργάνωσης.]

xa_hrakleioΤα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής δολοφονήθηκαν έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013.

(Κείμενο: Βασίλης Λαμπρόπουλος, Το Βήμα, 4/1/2016)

Ανθρωπος-«κλειδί» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην ουσιαστική διαλεύκανση της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής τον Νοέμβριο του 2013 στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και άλλων εγκληματικών ενεργειών, φέρεται ότι ήταν 38χρονος αθλητικός παράγοντας που βρέθηκε νεκρός προ τεσσάρων περίπου μηνών στο αυτοκίνητό του στο Μενίδι. Τον 38χρονο είχαν προσεγγίσει υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και φέρεται να έδινε – κυρίως την περίοδο 2011-2013 – κρίσιμες πληροφορίες για σωρεία υποθέσεων, δημιουργώντας έτσι έναν «ιδιότυπο» δίαυλο ενημέρωσης της ΕΛ. ΑΣ. μέσα από τον ποινικό χώρο.

«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει έναν από τους «απόρρητους φακέλους» της ΕΛ.ΑΣ., που ρίχνει φως στο «παιχνίδι των πληροφοριών», στη διαχείριση «μυστικών κονδυλίων», αλλά και στις περίεργες διασυνδέσεις ορισμένων στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μέσα από τις έρευνες για το «ελληνικό αντάρτικο πόλης». Παράλληλα δίνει νέες διαστάσεις στις συνθήκες θανάτου του δραστήριου αθλητικού παράγοντα, που έχει αποδοθεί σε αυτοκτονία.

Οι περίεργες επαφές

Ο φάκελος αφορά τις παρασκηνιακές κινήσεις και φερόμενες επαφές με την ΕΛ.ΑΣ. του πρώην προέδρου της ΠΑΕ Αχαρναϊκός Γιώργου Μωυσιάδη. Ο «Μόι», όπως ήταν γνωστός στους φίλους του, βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου 2015 στην περιοχή της Πάρνηθας, χτυπημένος με μια σφαίρα στο κεφάλι και έχοντας στο χέρι του ένα 45άρι πιστόλι και στα πόδια μια χειροβομβίδα αμυντικού τύπου. Ο 38χρονος εντοπίστηκε από έναν συγγενή του στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου Toyota το οποίο ανήκε σε φίλο του και βρισκόταν στον οδό Αγίου Μερκουρίου στο Μενίδι. Ο Μωυσιάδης, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας από το 2012 ως τον Μάιο του 2015, οπότε και δεν την ανανέωσε, καθώς η σύζυγός του διατηρούσε πρακτορείο ΟΠΑΠ, το οποίο είχε γίνει στο παρελθόν στόχος ληστών.

Ο 38χρονος – όπως είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του – ήταν ιδιοκτήτης καφετεριών και εστιατορίων, ενώ ήταν πρόεδρος του Αχαρναϊκού από τις αρχές του 2013. Παράλληλα φέρεται να κατείχε σημαντική θέση στην κοινότητα των Ρωσοποντίων στα δυτικά προάστια. Παλαιότερα είχαν υπάρξει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πιθανόν να εμπλεκόταν σε «ξέπλυμα χρήματος» ή και ότι είχε οικονομικές δοσοληψίες με γνωστούς επιχειρηματίες, κάτι που ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά. Μυστήριο παρέμεινε και ο λόγος πολυήμερης εξαφάνισής του το 2014, την οποία ο ίδιος είχε αποδώσει σε επαγγελματικές ενασχολήσεις στο εξωτερικό. Οταν βρέθηκε νεκρός, συγγενείς του κατέθεσαν στην ΕΛ.ΑΣ. ότι τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του είχε απομονωθεί και ήταν «πιεσμένος από σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε». Ωστόσο από αναφορές που βρέθηκαν στη διάθεση της εφημερίδας, αλλά και νεότερες μαρτυρίες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που γνώριζαν τις παρασκηνιακές κινήσεις, προκύπτει ότι ο 38χρονος είχε αποκτήσει επαφές περίπου προ τετραετίας με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ορισμένα από τα οποία είχαν «εξωυπηρεσιακές δραστηριότητες».

Οι επαφές αυτές ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, μέσω επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας που δικτύωσε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ακόμη και με γνωστό καλλιτέχνη. Οι «διασυνδέσεις» αυτές – όχι πάντως με τον 38χρονο – είχαν δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και είχαν αποτελέσει δύο φορές αντικείμενο μεγάλης έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία είχε προχωρήσει και σε καταγραφή τηλεφωνικών επαφών. Παράλληλα υπήρχαν υπόνοιες ότι από τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. γίνονταν «παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ιδιωτών» εν ονόματι επιχειρηματιών. Χωρίς όμως καμία απολύτως συνέχεια…

Οι αποκαλύψεις

Μέσα λοιπόν από αυτό το πλέγμα επαφών ανάμεσα σε αστυνομικούς και ιδιώτες φέρεται να απέκτησε επαφές με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο αποθανών αθλητικός παράγοντας, δημιουργώντας μια «γέφυρα ενημέρωσης» της ΕΛ.ΑΣ. με ποινικούς. Σύμφωνα με αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., από τον 38χρονο δόθηκε αρχικά η πληροφορία για φορτίο όπλων – με Καλάσνικοφ, Σκόρπιον, Τοκάρεφ και άλλα – που είχε βρεθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2012 πίσω από τη θέση του οδηγού σε ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας BMW, που προερχόταν από τη Βουλγαρία. Στο ΙΧ, που είχε εντοπιστεί κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας στον Μώλο Φθιώτιδας, επέβαιναν ένας Ρωσοπόντιος και ένας ημεδαπός που συνελήφθησαν. Ως διοργανωτής της μεταφοράς όπλων φερόταν ρωσοπόντιος κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η δεύτερη και πιο σημαντική παρέμβαση του «Μόι» φέρεται να υπήρξε στην υπόθεση της δολοφονίας δύο μελών της Χρυσής Αυγής την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Νέο Ηράκλειο. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις, η οποία τότε στην προκήρυξή της δεν μνημόνευε οτιδήποτε για τον τρόπο δράσης της «εκτελεστικής ομάδας». Τότε λοιπόν ο 38χρονος φέρεται να έδωσε κρίσιμα στοιχεία για την «εμπλοκή ποινικών που γνώριζε στην υπόθεση». Με βάση τη δική του μαρτυρία προσδιορίστηκε ο ρόλος ενός 31χρονου ποινικού που είχε συλληφθεί παλαιότερα για βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα. Ο 31χρονος – με το ψευδώνυμο «Πιτσίλας» – δολοφονήθηκε στις 21 Μαΐου 2014 από άγνωστο δράστη στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, ενώ βρισκόταν έξω από ένα εστιατόριο. Οι αστυνομικοί έχουν σαφείς ενδείξεις για την εμπλοκή του δολοφονηθέντος νεαρού στην επίθεση στο Νέο Ηράκλειο από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, από στοιχεία ερασιτεχνισμού στην προεργασία της εγκληματικής ενέργειας, αλλά και από το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί ως τώρα κανένα άλλο «κίνητρο» της εν ψυχρώ δολοφονίας του. Ως σήμερα ο φάκελος της υπόθεσης του Νέου Ηρακλείου είναι τυπικά ανοιχτός, αφού δεν βρέθηκαν πλήρη αποδεικτικά στοιχεία. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «υπήρξε διαδικασία αυτοκάθαρσης» σχετικά με τους αυτουργούς της εν λόγω αιματηρής ενέργειας και ότι «η υπόθεση έχει ουσιαστικά κλείσει».

Εδειξε τους δράστες

Δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις

Ο 38χρονος αθλητικός παράγοντας φέρεται ακόμη να έδωσε πληροφορίες και για άλλες υποθέσεις έμμεσου ή άμεσου ενδιαφέροντος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ανάμεσα σε αυτές και της αποτρόπαιας δολοφονίας – προ τεσσάρων ετών στην Μεσσηνία – ενός αγοριού τριών ετών και του πατέρα του. Ο 35χρονος Φίλιπ Μεσάι και ο 3χρονος γιος του Κόρι από την Αλβανία, βρέθηκαν νεκροί το απόγευμα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2011 μέσα στο ΙΧ του νεαρού Αλβανού που είχε ριχθεί από αγνώστους σε αρδευτικό κανάλι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αριος του Δήμου Καλαμάτας. Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι ο άνδρας έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό και ο ανήλικος έφερε βαθύ τραύμα από μαχαίρι στον λαιμό και ήταν σχεδόν αποκεφαλισμένος. Εντολέας της δολοφονίας βρέθηκε ότι ήταν – και με την υπόδειξη του 38χρονου – ένας 48χρονος έμπορος ναρκωτικών, ενώ ως φυσικός αυτουργός έχει συλληφθεί ένας 36χρονος Αλβανός που ζούσε στην Αθήνα και ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για σωρεία αδικημάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές ότι ο πρώην πρόεδρος του αθλητικού σωματείου γνώριζε τους δράστες βομβιστικών επιθέσεων με στόχο «αθλητικούς παράγοντες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.