Σάμος: Αθώοι οι τρεις συνδικαλιστές που αντιστάθηκαν στη ρατσιστική αιμοδοσία

dikh-samos-2(Κείμενο: 902.gr, 16/10/2015)

Αθώοι κρίθηκαν οι τρεις συνδικαλιστές του νοσοκομείου της Σάμου που δικάζονταν για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων της Σάμου, ενάντια στη δήθεν εθελοντική, αλλά κατ’ ουσία ρατσιστική αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής στις 27 Απρίλη 2013, με τον όρο «μόνο για έλληνες».

Η Ουρανία Μητσάκη – Αποστόλου, ο Σταμάτη Φιλιππής και ο Νίκος Μπαρμπατζάς, απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες με αντίστοιχη πρόταση του εισαγγελέα και απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση έγινε δεκτή με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από το ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα και τον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Σάμου.

Οι κατηγορούμενοι συνδικαλιστές στις απολογίες τους, διακήρυξαν για μια ακόμη φορά την αντιρατσιστική-αντιφασιστική σημασία της κινητοποίησης για την οποία κατηγορούνταν, υπογράμμισαν ότι η ενέργεια της Χρυσής Αυγής αποσκοπούσε να χύσει το ξενοφοβικό- ρατσιστικό δηλητήριο στις συνειδήσεις του λαού με την προσχηματική επίκληση της αιμοδοσίας γεγονός που αποδείχθηκε από το γεγονός ότι δεν θέλησαν να δώσουν αίμα για αλλοδαπή που κινδύνευε και αποχώρησαν. «Υπερασπιστήκαμε τα όσια και ιερά του ιατρονοσηλευτικού λειτουργήματος» -τόνισαν- δηλαδή την παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής φροντίδας σε κάθε πάσχοντα συνάνθρωπό μας, χωρίς διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές κ.λπ., κάτι που προσέβαλλαν έμπρακτα και προκλητικά τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Απέρριψαν τέλος την κατηγορία ότι παρεμπόδισαν την αιμοδοσία ή τη λειτουργία συνολικά του Νοσοκομείου και διακήρυξαν την αθωότητά τους.

Η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της τόνισε μεταξύ άλλων το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την έκφραση απόψεων από άτομα και κοινωνικές ομάδες, με τρόπους που δεν αμφισβητούν την ομαλή λειτουργία ιδιαίτερα ευαίσθητων υπηρεσιών όπως το Νοσοκομείο και ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων γιατί όπως είπε δεν στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες.

Αφού αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία και την πρακτική της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν μέσα στα θεσμικά πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος, απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να τηρηθεί η νομοθεσία σχετικά με την αιμοδοσία και εντέλει υπερασπίστηκαν τη χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις αιμοδοσία. Δε διατάραξαν σε καμιά περίπτωση την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και επομένως πρέπει να κριθούν αθώοι.

Αμέσως μετά η πρόεδρος του δικαστηρίου αφού επισήμανε με τη σειρά της ότι η αιμοδοσία και κάθε ιατρική φροντίδα δεν έχει ιδεολογικά, πολιτικά, θρησκευτικά και φυλετικά κριτήρια, κήρυξε τους κατηγορούμενους αθώους διότι δε διαπιστώθηκε καμιά αξιόποινη πράξη.

Νωρίτερα, παράλληλα με τη διεξαγωγή της δίκης έγινε και συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συνδικαλιστές, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ. Η δίκη τους είχε ξεκινήσει την Πέμπτη 15 Οκτώβρη, οπότε και πάλι είχε γίνει συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το δικαστήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.