Έκθετη η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας – Ο Κοτζιάς οργανώνει συνέδριο “θρησκευτικού πλουραλισμού”, τη στιγμή που συνεργάζεται ανοιχτά με εμπρηστές συναγωγών και τζαμιών

kotzias

[Αναδημοσιεύουμε την είδηση γύρω από την αντιπαράθεση που ξεσήκωσε η επιστολή Κοτζιά στον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής και υπόδικο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Μιχαλολιάκο. Ο Κοτζιάς αναγκάστηκε μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του από τη ναζιστική συμμορία και τις πανταχόθεν αντιδράσεις να δηλώσει οτι δεν θα ξανακαλέσει τη Χρυσή Αυγή στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ωστόσο, η αποκάλυψη της συνεργασίας Κοτζιά-Μιχαλολιάκου έχει ήδη κάνει το γύρο των διεθνών ΜΜΕ με ορατά αποτελέσματα. Εν όψει της διεθνούς διάσκεψης στην Αθήνα που οργανώνει ο Κοτζιάς με θέμα τον «Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», η ερώτηση που θέτουν αντιπρόσωποι κρατών και πρεσβειών διάφορων χωρών είναι ευνόητη: πώς μπορεί να μιλάει ο οικοδεσπότης της συνάντησης για “θρησκευτικό πλουραλισμό”, τη στιγμή που  ο ίδιος συνεργάζεται με μια εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας έχουν διαπράξει εμπρησμούς εβραϊκών συναγωγών και μουσουλμανικών τζαμιών; Κατόπιν τούτου, εκφράζονται φόβοι υποβάθμισης της συμμετοχής χωρών στην εν λόγω Διάσκεψη που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επικοινωνιακό φιάσκο εξαιτίας των ενεργειών του Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.]

(Κείμενο: ΕφΣυν, 17/10/2015)

«Λυπάμαι αλλά δεν θα τους ξανακαλέσω (σ.σ. στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ). Δεν είναι πατριωτική η θέση της Χρυσής Αυγής, όπως διατείνονται ότι έχουν», είπε χθες στη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην ενέργεια του Νίκου Μιχαλολιάκου να δώσει στη δημοσιότητα την απόρρητη επιστολή που έστειλε ο ΥΠΕΞ στον ίδιο και σε όλα τα κόμματα ζητώντας προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιλογή του Νίκου Κοτζιά να ζητήσει από όλα τα κόμματα (συμπεριλαμβανομένης της Χ.Α.) να καταθέσουν τις απόψεις του για την ονομασία των Σκοπίων.

Στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ισχυρίστηκε ότι ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ο Νίκος Κοτζιάς αντέτεινε ότι η απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992 έχει διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2006 και το 2007 και απέδωσε την αντιπαράθεση σε εσωτερικά προβλήματα των κομμάτων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στα κόμματα και προσωπικοί ανταγωνισμοί αλλά δεν πρέπει να εμπλέκονται αυτά με τα εθνικά θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε επίσης το θέμα της δημοσιοποίησης της ύπαρξης του εγγράφου, το οποίο χαρακτήρισε απόρρητο και πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση αυτή βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα.

«Να πω στον κύριο υπουργό ότι η απόφαση του 1992, άλλαξε με απόφαση της Βουλής και κατόπιν είχαμε τη νίκη στον Βουκουρέστι» ανταπάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να καλέσει τα πολιτικά κόμματα σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ είπε ότι το έγγραφο διέρρευσε από τη Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια της συζήτησης πήρε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, που κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι «ψεύδεται» όταν λέει ότι τα κόμματα δημοσιοποίησαν απόρρητο έγγραφο και υποστήριξε ότι το έγγραφο ήταν αδιαβάθμητο ενώ το κατέθεσε στα πρακτικά.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Θανάσης Παφίλης που είπε ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στις διαδικασίες αυτές αν και έλαβε την επιστολή. «Οι θέσεις του κόμματός μας είναι γνωστές από τότε που κάνατε εκείνα τα συλλαλητήρια τα περιβόητα» είπε.

«Αποδεικνύονται εξαιρετικά σοβαρές οι ενστάσεις που είχαμε θέσει ότι η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής» είπε ο Σπύρος Δανέλλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι και ζήτησε να επανεξετασθεί στο θέμα αυτό.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα «ιδιαίτερης εθνικής και ιστορικής ευαισθησίας» και ζήτησε προκειμένου να προστατευθεί το εθνικό συμφέρον, να διεξαχθεί το ταχύτερο συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

«Απεκλήθην ψεύτης από καθηγητή συνταγματικού δικαίου, είπε απαντώντας στον κ. Λοβέρδο ο κ. Κοτζιάς και υποστήριξε ότι το έγγραφο δεν φέρει διαβάθμιση, διότι με βάση το Δίκαιο, όλα τα έγγραφα του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής θεωρούνται άκρως απόρρητα.

Πρόσθεσε δε ότι μετά την αναφορά του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου με την οποία έδωσε απόρρητα έγγραφα στη δημοσιότητα, δεν θα ξανακαλέσει το συγκεκριμένο κόμμα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο θέμα παρενέβη αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου, ο οποίος είπε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει το κόμμα του «από τη στιγμή που μας έβαλε στη Βουλή ο ελληνικός λαός» και πρόσθεσε ότι «η αποκάλυψη του συγκεκριμένου εγγράφου ήταν υπέρ του ελληνικού λαού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.