Η Χρυσή Αυγή δημοσίευσε (περικομμένο) το βίντεο με την ομιλία του Λαγού στην τοπική του Πειραιά λίγο μετά την ανακοίνωση της εκ νέου προφυλάκισής του και λίγες ώρες πριν να οδηγηθεί ξανά στα “κελιά της τιμής”.
Πρόκειται για το παραλήρημα ενός “σκληρού” της Χρυσής Αυγής, που επιθυμεί να εκπροσωπήσει το κομμάτι εκείνο της οργάνωσης που νοσταλγεί την εποχή των ταγμάτων εφόδου και των εκατοντάδων αιματηρών επιθέσεων σε μετανάστες και αντιφασίστες. Η ρητή αναφορά στους “έγκλειστους συναγωνιστές” (με πρώτο τον Πατέλη που κατηγορείται για τη δολοφονία Φύσσα) και η ονομαστική αναφορά στον Χατζηδάκη (πρωταγωνιστή της δολοφονικής επίθεσης στο ΠΑΜΕ) αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή καλύπτει πλήρως τις αξιόποινες πράξεις των στελεχών της, έστω και αν χρειάζεται δημόσια να τις απαρνείται.
Όμως οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης βγάζουν μάτια, μπροστά και στην εκκίνηση της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Παρόντες στην ομιλία του Λαγού στην τοπική του Πειραιά ήταν ο Γερμενής και ο Μπαρμπαρούσης, που παίρνουν και τα δημόσια εύσημα. Τρανταχτή όμως είναι η απουσία του Χρήστου Παππά, υπαρχηγού της οργάνωσης και επίσης υπόδικου για την εγκληματική οργάνωση, όπως και ο Λαγός. Ο Παππάς, αν και ήταν ο μόνος άλλος βουλευτής που θα μπορούσε να είναι παρών στην “πανηγυρική” ομιλία Λαγού (αφού δεν υπάρχει σε βάρος του κατ’οίκον περιορισμός ή απαγόρευση συμμετοχής σε εκδηλώσεις), επέλεξε συνειδητά να απουσιάσει. “Ουδέν σχόλιον” ήταν, σύμφωνα με δημοσιογράφους, και η αντίδρασή του σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο ίδιος και οι οικείοι του για τους λόγους της νέας προφυλάκισης του Λαγού.
Ο Παππάς εκτίμησε, οχι χωρίς βοήθεια, ότι τυχόν συναγελασμός του με τον Λαγό θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος για τον ίδιο και την προσπάθειά του να αθωωθεί ενώπιον του Δικαστηρίου:
1. Ο Παππάς δεν ήθελε να είναι στον ίδιο χώρο τη στιγμή που ο Λαγός συνειδητά παραβίαζε δικαστική απόφαση (δλδ. το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που όριζε τους όρους προφυλάκισής του). Οι συνήγοροι του Λαγού έλεγαν αρχικά ότι ποτέ δεν υπήρξε παραβίαση των όρων προφυλάκισης, όμως ο ίδιος ο Λαγος φρόντισε να τους αδειάσει δημόσια στην ομιλία του, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα “επέλεξε συνειδητά” να τους παραβιάσει.
2. Ο Παππάς ήξερε ότι οι διατυπώσεις που θα χρησιμοποιούσε ο Λαγός θα τον εξέθεταν στην προσπάθειά του να κρατήσει αποστάσεις από εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης και από τον ίδιο τον Λαγό που εμπλέκεται σε πλήθος απ’ αυτές. Ο Λαγός δήλωσε στην ομιλία του: “Φτύνω στα μούτρα της Δικαιοσύνη σας” υπό τον καταιγισμό των χειροκροτημάτων των “συναγωνιστών”. Βέβαια ο Παππάς ξέρει (τον έχουν ενημερώσει οι δικηγόροι του) ότι ο εισαγγελέας που εξέδωσε την πρόταση προς το Συμβούλιο για εκ νέου προφυλάκιση του Λαγού είναι ο Στέλιος Κωσταρέλλος, που τυγχάνει και αναπληρωματικός εισαγγελέας στην δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Η γραμμή Παππά είναι εξαρχής η δήλωση πλήρους και απόλυτου σεβασμού προς τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.
3. Ο Παππάς τέλος εξακολουθεί να θυμάται τις συνωμοτικές ενέργειες Λαγού σε βάρος του και την υπονόμευσή του στα μέλη των τοπικών του Πειραιά. Θυμίζουμε εδώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από συνομιλία του Λαγού με τον οδηγό του “Αρχηγού” και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ Σωτήρη Δεβελέκο:
“Γ.Λ.: Έχω αηδιάσει με αυτά που βλέπω ρε φίλε, αηδίασα να πούμε, αηδίασε η ζωή μου να πούμε. Τι λαμόγια είναι αυτα που έχουμε μπλέξει ρε; (…)
Σ.Δ.: Με το που πεταχτούν οι κάμερες, δηλαδή είναι μια αηδία μια… ένα ξέρασμα με το που πεταχτούν οι κάμερες, βγαίνουν σαν τα σαλιγκάρια με τη βροχή. (…) Και λόγια βαριά, τώρα καθόταν ο Παππάς κι έλεγε θα ακολουθήσουμε μέχρι τον θάνατο και πέρα από το θάνατο και τα λοιπά… ποιό θάνατο βρε μαλάκα να πούμε, που άμα πέσουμε από τη Βουλή, θα πας πάλι να βαράς έπιπλα, μαλάκα!
Γ.Λ.: Για δεν ήσουν και πριν βρε Χρηστάρα, στα δύσκολα που περνάγαμε; Πού ήσουνα βρε θανατηφόρε, θανατηφόρε; Πού ήσουνα; Πού ήσουνα γαμώ την πουτάνα μου, που αμα δεν ήμασταν στη Βουλή σήμερα θα ήταν ο καθένας στο πόστο του, στην πάρτη του θα ήτανε να πούμε. (…) Τους είδαμε 15 χρόνια τους θανατηφόρους, είδαμε πώς ήτανε δίπλα μας όταν περνάγαμε τα δύσκολά μας, ο καθένας την πάρτη του ήτανε. Μόλις η Χρυσή Αυγη μπήκε στη Βουλή, ήρθανε! Νάτους! Καλώς τους! Αναλάβανε εκπρόσωποι, αναλάβανε ομιλητές ξέρω ΄γω. (…)”
Κατόπιν όλων αυτών, δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αποστάσεις που κράτησε ο Παππάς από τον Λαγό.
Αυτός που εξακολουθεί να είναι σε πιο δύσκολη θέση από όλους είναι ο “Αρχηγός” της Χρυσής Αυγής: κουρασμένος, παγιδευμένος σε έναν μόνιμο ισορροπισμό ανάμεσα στους “σκληρούς” και τους “συμφιλιωτές” της οργάνωσης, και με μοναδική έγνοια “να μην επιστρέψει στη φυλακή” (όπως δηλώνουν οι συνήγοροί του), ο Μιχαλολιάκος μοιάζει να αναβάλλει διαρκώς τις απόφάσεις που πρέπει να πάρει (κάποιοι του προτείνουν “έκτακτο Συνέδριο αναγέννησης της Χρυσής Αυγής”), αν είναι να έχει την οποιαδήποτε τύχη απέναντι στη δικαστική δαγκάνα που τον έχει περισφίξει. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα.