Αναδημοσιεύουμε κείμενο απο τη σημερινή Real:
(Κείμενο: Άννα Κανδύλη, Αθ. Αγγελόπουλος, Real, 29/3/2015)
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος πέρασε την πρώτη εβδομάδα της ελευθερίας του μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στη Βουλή και σε συσκέψεις με τους δικηγόρους του. Οι συναντήσεις με τους νομικούς του συμβούλους στο σπίτι του στην Πεύκη, είναι σχεδόν καθημερινές και σε αυτές εξετάζονται προσεκτικά τα επόμενα βήματά του με έμφαση στην υπερασπιστική του τακτική αφού, όπως λένε από το περιβάλλον του, «ο βασικός στόχος του είναι να μην επιστρέφει στη φυλακή».
Ηδη έχουν καταλήξει σχετικά με τη συχνότητα των εμφανίσεων τόσο του αρχηγού, όσο και των κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα. Αρχικά υπήρξε προβληματισμός ακόμα και για την πρώτη ημέρα της δίκης στην οποία τελικά ο Ν. Μιχαλολιάκος προσανατολίζεται να δώσει το «παρών», παρότι θα ήθελε να το αποφύγει λόγω του συνωστισμού που αναμένεται από τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και των συγκεντρώσεων που πιθανόν θα πραγματοποιηθούν. Στη συνέχεια όμως ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής θα περιορίσει τις εμφανίσεις του στη δίκη στις απολύτως απαραίτητες. Αυτό σημαίνει ότι θα απουσιάζει όταν η διαδικασία αφορά σκέλη του κατηγορητηρίου που θεωρεί ότι δεν τον αφορούν δικαστικά. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, για την οποία η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.Είναι ενδεικτικό ότι από τον μακρύ κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου -οι οποίοι ξεπερνούν τους 130- περίπου οι πρώτοι 30 έχουν κληθεί να καταθέσουν για τη δολοφονία του 34χρονου στις 18/9/2013, στο Κερατσίνι.
Δεν είναι λίγοι βέβαια και οι μάρτυρες υπεράσπισης οι οποίοι θα αγγίξουν τους 150, σύμφωνα με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.
Απών έχει επιλέξει να είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και από τη δικαστική διαδικασία που αφορά τις επιθέσεις στο Πέραμα, στην Ιχθυόσκαλα ή στην Ηλιούπολη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που έχει καταγγελθεί ότι η Χρυσή Αυγή έδρασε ως εγκληματική οργάνωση. Την ίδια στάση έχουν αποφασίσει να κρατήσουν και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος που κάθονται στο εδώλιο, δίνοντας το «παρών» μόνο τις ημέρες που η δίκη τούς αφορά προσωπικά ή εξετάζονται μάρτυρες που έχουν αναφερθεί σε αυτούς όπως οι πέντε προστατευόμενοι.
Δικαιολογία η Βουλή
Η δικαιολογία για την απουσία από το εδώλιο θα είναι η παρουσία στα βουλευτικά έδρανα, καθώς ο Ν. Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθεί ο κοινοβουλευτικός τους ρόλος λόγω της δίκης. Ηδη θεωρούν ότι πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν το πολιτικό έλλειμμα που προκάλεσε η παραμονή τους στη φυλακή.
Μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο της αποφυλάκισης που το πέρασε στο σπίτι με την οικογένειά του, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής μετέβη στη Βουλή και στην πρώτη του δήλωση αφότου αφέθηκε ελεύθερος έκανε αναφορά όχι μόνο στην επικείμενη δίκη, αλλά ξεκαθάρισε ότι από εδώ και στο εξής θα πυκνώσουν και οι παρεμβάσεις του στη Βουλή: «Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου με απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης ευρίσκομαι εκτός φυλακών, ελεύθερος πολιορκημένος σε περιορισμό κατ’ οίκον. Είμαι εδώ στη Βουλή, για να δώσω την πολιτική μάχη του τρίτου σε δύναμη κόμματος της χώρας και παρακαλώ άπαντες-όπως έχουν υποχρέωση – να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις ανέδειξε τη Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα. Εχω να δηλώσω ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση, είναι ένα εθνικιστικό κίνημα, είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα και έχει, όπως κάθε κατηγορούμενος, το τεκμήριο της αθωότητας. Ως εκ τούτου, θα μας κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη όπου εκεί έχουμε να δώσουμε μια δικαστική μάχη και δεν θα πρέπει να μας ρίχνουν το ανάθεμα και τον αφορισμό πριν ακόμη κριθούμε από τους φυσικούς μας δικαστές». Η πρώτη του δε γραπτή δήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ήταν σε ανάλογο ύφος: «Από το “Ελευθερία ή θάνατος” του 1821 ζούμε σήμερα στην Ελλάδα των μνημονίων και την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Τιμή στην 25η Μαρτίου του 1821 σημαίνει σήμερα αγώνας ενάντια στην ξενοκρατία και τους υποτακτικούς της». Παράλληλα η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης των ΟΥΚ για τα συνθήματα που φώναζαν στην παρέλαση.
Σημαντικό ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής της Χρυσής Αυγής αναμένεται να παίξει και το No 2 της οργάνωσης ο Χρήστος Παππάς ο οποίος επίσης περνά την έξοδο των φυλακών λόγω παρέλευσης του 18μήνου. Ο X. Παππάς δεν έχει όρο για κατ’ οίκον περιορισμό, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επισκέπτεται καθημερινά τον Ν. Μιχαλολιάκο και να σχεδιάζουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.